Αρωματική Καρυδόπιτα γλυκιά σαν αμαρτία
Η λέξη πρωτεΐνη
προέρχεται από την ελληνική λέξη «πρώτος», που σημαίνει το πρώτο
στοιχείο. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και
ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών
κυττάρων. Ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου
αίματος ένζυμα, όπως οι αμυλάσες, οι λιπάσες, οι πρωτεάσες, είναι
απαραίτητες για την πέψη των τροφίμων τα
αντισώματα μάς βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις, οι πρωτεΐνες
των μυών επιτρέπουν τη συστολή, κ.λπ. Συνεπώς, πράγματι οι πρωτεΐνες
είναι απαραίτητες για τη ζωή!
Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή
πρωτεϊνική είδη ξηρών καρπών. Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια
αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο
διατροφικό θησαυρό.
Το καρύδι, είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή.
Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου,
μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Το Ελληνικό καρύδι παράγεται στην
Ελλάδα με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου,
διαρκεί περίπου 15 ημέρες ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό
νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους, και έτσι μένουν όλα
τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει η μάνα γη.
Οι καρυδιές ζούνε πάρα πολλά έτη και το ύψος τους
ανάλογα με το είδος μπορεί να φτάσει από 30 έως και τα 60 μέτρα
σπανιότερα. Ποιες είναι όμως οι διατροφικές ιδιότητες των καρυδιών;
Διατροφικά οφέλη από τη κατανάλωση καρυδιών. Τα καρύδια είναι μεν
πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και
φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες
που προάγουν την υγεία του οργανισμού.
Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα
σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Το
αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της
LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL
χοληστερόλης. Γενικότερα τα ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή
λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Το καρυδέλαιο που
εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωράκιζε» τα αιμοφόρα αγγεία
μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του. τα έλαια του
καρυδιού μπορούν να ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών
περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες
μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης
εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και
την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής
μάζας.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια,
σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των
πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα
μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση του
ανθρώπου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των
συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων
όπως της διπολικής διαταραχής. Άλλωστε γνωρίζουμε πως η σχιζοφρένεια
θεραπεύεται με υψηλές δόσεις Ω3.
Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η
οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή
νιτρικού οξέος. Το νιτρικό οξύ βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των
αρτηριών. Η υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπών, διακόπτει την παραγωγή του
νιτρικού οξέος από το ενδοθήλιο των αρτηριών.
Έρευνες έδειξαν, ότι διαβητικοί ασθενές που
κατανάλωναν από 28 έως 56 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά, στα πλαίσια
μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, Τα καρύδια μειώνουν τις
πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη
μορφή της νόσου. Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρεις φορές
το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και
τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%. Ο διαβήτης τύπου 2
χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και
ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.
Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση
όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι
πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά
του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος
ψυχιατρικών διαταραχών. Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι
κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές
ιδιότητες των καρυδιών. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της
τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου
προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Στον καρκίνο του μαστού, οι
περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική
δράση των καρυδιών.
Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά
ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου,
σεληνίου και ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η μελατονίνη
που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της
ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.
Αν τρώει κανείς περίπου δύο χούφτες καρύδια τη μέρα
για μερικές εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός
του, ιδίως αν είναι νέος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική
έρευνα, η οποία πάντως δεν παρέχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή η βελτίωση θα
βοηθήσει όντως την ανδρική γονιμότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η
ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που
περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος. Οι φυτικές
ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου
προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη
και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να
διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
Κάποιες ιδέες για πιάτα ημέρας θα μπορούσαν να
είναι: Βακαλάος με πέστο καρυδιού και πουρέ καρότου, ταλιατέλες με κρέμα
γάλακτος καρύδας και καρύδια, ψωμί με καρύδια, μανιτάρια με δαμάσκηνα
και καρύδια, ριζότο με λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, κολοκυθόσπορο και
καρύδια και πολλά άλλα.
Καταναλώστε ως επιδόρπιο καρύδια με μέλι και γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο.
Προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.
Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα εποχής και τρίψτε καρύδια.
Βάλτε καρύδια σε σπιτικά κέικ ή μπισκότα και καταναλώστε τα ως σνακ.
Χρησιμοποιήστε σε γέμιση για λαχανικά ή ντολμάδες.
Χρησιμοποιήστε τα στα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού.
Πληροφορίες από «φυσική διατροφή και υγεία»
Υλικά για 20-24 μερίδες
300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
300 γρ. καστανή ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο πρόβειο ή Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
8 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
300 γρ. καστανή ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο πρόβειο ή Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
8 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
600 γρ. καστανή ζάχαρη
800 γρ. νερό
80 γρ. κονιάκ ή ρούμι
1 ξυλάκι κανέλα και 3-4 γαρίφαλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα.
Σε άλλο κάδο ρίχνουμε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα
100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα,
μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρύδια με το
αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα
μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στη
συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε απαλά,
ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη
μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C. Βουτυρώνουμε
και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζουμε
το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την
πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα κι αλευρωμένα καρύδια και ψήνουμε την
καρυδόπιτα για 60 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο
κέντρο με ένα μαχαίρι, θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα
νωπής ζύμης.
Ή την γλασάρουμε με σοκολάτα λευκή ή μαύρη: Μπορούμε
να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200
γρ. κρέμα γάλακτος από αμύγδαλο ή από καρύδα και την αδειάζουμε πάνω
από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα λευκή ή μαύρη. Ομογενοποιούμε πολύ
καλά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει, πριν
περιχύσουμε την καρυδόπιτα.
Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε
αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή
φουντούκια, αντίστοιχα.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και φρούτα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια μήλα, κυδώνια, κάστανα ή αχλάδια
Στυλ ψησίματος και σερβιρίσματος δείτε στις φωτογραφίες μας.
Την καραμέλα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
Απαραίτητη για την σως στην κρέμα καραμελέ.
Για να φτιάξουμε γλυκά διακοσμημένα με καραμέλα.
Φτιάχνουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε μέσα ξερούς καρπούς στην ρευστή καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα καραμέλας- καρπών σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Απαραίτητη για την σως στην κρέμα καραμελέ.
Για να φτιάξουμε γλυκά διακοσμημένα με καραμέλα.
Φτιάχνουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε μέσα ξερούς καρπούς στην ρευστή καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα καραμέλας- καρπών σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε butterscotch Sauce ανακατεύοντας καραμέλα με κρέμα γάλακτος, ζεστή και βούτυρο.
Καραμελώνουμε φρούτα (μήλα, ροδάκινα, ανανά κλπ) και φτιάχνουμε τάρτες, Upside Down Cake, αλλά και τα γνωστά μηλαράκια-γλειφιτζούρια.
Καραμελώνουμε φρούτα (μήλα, ροδάκινα, ανανά κλπ) και φτιάχνουμε τάρτες, Upside Down Cake, αλλά και τα γνωστά μηλαράκια-γλειφιτζούρια.
Καλή Γλυκιά κι Αμαρτωλή … Απόλαυση
Από Aliki Alisa