Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τι πρέπει να περιέχει το ψυγειάκι της παραλίας;


 NowDoctor.gr


Η ώρα της παραλίας έχει ήδη φτάσει και εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι ιδιαιτέρως ακριβή η κατανάλωση τροφίμων και ποτών από την καντίνα, την καφετέρια ή το εστιατόριο της παραλίας. Είναι ευκαιρία λοιπόν να στραφούμε σε σπιτικές λύσεις που είναι άλλωστε ποιο υγιεινές και κοστίζουν λιγότερο! Γι αυτό και όλο ποιο συχνά στην παραλία κάνουν την εμφάνιση τους τα «ψυγεία της παραλίας».
Στην οργάνωση του ψυγείου της παραλίας λοιπόν πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν του τα εξής:
α) Αποφεύγουμε να μεταφέρουμε ευπαθή τρόφιμα όπως είναι τα αλλαντικά γιατί αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για ανάπτυξη μικροοργανισμών. Έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε κρύα σάντουιτς ή τοστ που να περιέχουν μόνο τυρί και λαχανικά (τομάτα, μαρούλι).
β) Φροντίζουμε να έχουμε αρκετά μπουκάλια νερό μαζί μας ώστε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας και αποφεύγουμε τα καφεϊνούχα ροφήματα διότι προκαλούν αφυδάτωση. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγουμε και τα αλκοολούχα ποτά. Στη θέση τους μέσα στο ψυγειάκι μπορούμε να έχουμε χυμούς φρούτων (ακόμα και έτοιμους) καθώς και μπύρες χωρίς αλκοόλ. Μία επίσης έξυπνη λύση που εφοδιάζει τον οργανισμό μας με πληθώρα αντιοξειδωτικών είναι να έχουμε μαζί μας παγωμένο τσάι.
Στο ψυγειάκι μας επίσης μπορούμε να έχουμε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα και δεν έχουν κουκούτσια όπως η μπανάνα ώστε να μπορούν να καταναλωθούν εύκολα στην παραλία καθώς επίσης και κρακεράκια ή μπάρες δημητριακών. Τέλος, μία ακόμη πιο δροσιστική λύση είναι τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ που και λίγες θερμίδες έχουν και γευστικά είναι.

Ποιες τροφές επιταχύνουν το μαύρισμα;


 NowDoctor.gr


Εν’ όψει του καλοκαιριού και δεδομένου του γεγονότος πως οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουν να αποκτήσουν το πολυπόθητο μπρούτζινο χρώμα στο σώμα τους, κρίνεται σκόπιμη η παροχή ορισμένων χρήσιμων πληροφοριών επί του θέματος για να μαυρίσουμε φέτος το καλοκαίρι σωστά! Πιο επεξηγηματικά θα εστιάσουμε στη δυνατότητα συγκεκριμένων τροφών να επηρεάζουν τη παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το καλοκαιρινό μας χρώμα.
Αρχικά καθίσταται αναγκαίος ο ορισμός της έννοιας «μαύρισμα». Το μαύρισμα, δηλαδή η σκουρόχρωμη εναλλαγή του φυσικού χρώματος του δέρματος μας, προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και κατ’ επέκταση από τη μελανίνη. Η μελανίνη είναι μία ουσία σκοπός της οποίας είναι η προστασία του δέρματός μας από τον ήλιο, εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού μας. Παράγεται από μία ομάδα κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα μας, όταν τα κύτταρα αυτά ερεθίζονται εξαιτίας της έκθεσής τους στην ηλιακή ακτινοβολία.
Όσον αφορά στην επιρροή της διατροφής στη διαδικασία παραγωγής μελανίνης ή διαφορετικά στην απόκτηση ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος, έχουν ακουστεί αμφιλεγόμενες απόψεις. Στην πραγματικότητα, αν και δεν υφίσταται επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει πως μία μεμονωμένη ειδική διατροφή, χωρίς την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει έντονο μαύρισμα, παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στη παραγωγή μελανίνης. Οι τροφές αυτές πρέπει να αποτελούν πηγή βιταμίνης Α ή πηγή καροτενοειδών που εν τέλει μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας. Ορισμένες λοιπόν από τις προαναφερόμενες τροφές είναι: τα λαχανικά και τα φρούτα χρώματος κίτρινου, κόκκινου και πράσινου, καθώς τα καροτενοειδή εντοπίζονται στις χρωστικές τους. Ακόμη, ορισμένες τροφές που συμβάλλουν στη πραγματοποίηση του παραπάνω στόχου είναι ορισμένα ζωικά προϊόντα όπως: το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σαρδέλες) και τα αυγά. Συνεπώς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και ελεγχόμενης ‘’ηλιοθεραπείας’’ είναι η βέλτιστη λύση.
Μία άλλη διάσταση της διατροφής σε σχέση με το μαύρισμα είναι η προστασία του σώματος από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Οφείλουμε λοιπόν στον εαυτό μας να τηρούμε το μέτρο σχετικά με την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες συντελούν στη παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα μας, οι οποίες ευθύνονται για πολλές και ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι περισσότεροι βέβαια από εμάς, αντιμετωπίζουμε μία σύγχυση στη πλήρη κατανόηση των δραστηριοτήτων των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα την ασυνείδητη έκθεσή μας σε αρκετούς κινδύνους. Συνοπτικά, οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να ευθύνονται για δερματικές διαταραχές, γήρας, καρδιοπάθειες, νόσο Alzheimer ακόμη και καρκίνο. Ωστόσο όμως είναι απαραίτητες σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας.
Η λύση για την ελεγχόμενη παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα μας, εντοπίζεται προφανώς στη σωστή διατροφή, δηλαδή, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθούμε ως προς αυτή τη κατεύθυνση.
Παράλληλα, η πολύωρη έκθεσή μας στον ήλιο, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη αφυδάτωση του οργανισμού μας. Το αντίδοτο εντοπίζεται στη πρόσληψη άφθονου νερού καθώς και στην κατανάλωση φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών που αποτελούν ασπίδα κατά της αφυδάτωσης. Επιπρόσθετα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σημαντικότητα της χρήσης αντηλιακού το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν ικανοποιητικά υψηλό δείκτη προστασίας, ώστε να αποφευχθεί τόσο η αφυδάτωσή μας όσο και κάποιο ηλιακό έγκαυμα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως ο καθένας μας φέρει ευθύνη απέναντι στον εαυτό του να προασπίζεται πρωτίστως την υγεία του, αποφεύγοντας τις υπερβολές και συμβουλευόμενος ειδικούς, ώστε να καταλήξει σε ένα όμορφο μαύρισμα, αλλά και γενικότερα, σε οποιοδήποτε επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, χωρίς φυσικά να ριψοκινδυνεύσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του.

Δίαιτα για να χάσετε μέχρι 5 κιλά σε χρόνο Dt! NowDoctor.gr



Σας προτείνω ένα ενδεικτικό μενού 1.400 θερμίδων καθημερινά σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από το περιττό λίπος.
Αν επιθυμείτε να χάσετε μέχρι 5 κιλά σε σύντομο διάστημα, η διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη προτείνει να ακολουθήσετε μια δίαιτα που δεν στερείται πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Αντίθετα θεωρείται ισορροπημένη, δεν απαιτεί στερήσεις, ούτε βάζει σε δοκιμασία την υγεία σας. Το μενού είναι το εξής:
Πρωινό
1 φλιτζ. γάλα 1,5% ή 1 φλιτζ. χυμό (για όσους δεν πίνουν γάλα)
+ 45 γραμμ. δημητριακά ή 1 μπάρα 120 kcal ή 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι ή 1 φρυγανιά με 1 φέτα τυρί ή 1 φρυγανιά με 1 αυγό βραστό ή 3 κρακεράκια ή 1 φρυγανιά με 1 φέτα γαλοπούλα ή 30 γραμμ. κέικ
Σνακ
1 κουλούρι ή 2 μπισκότα γεμιστά ή 1 φλιτζ. χυμό ή 22 τεμάχια ξηρών καρπών ή 3 κριτσίνια 45 γραμμ. ή 3 κρακεράκια ή 1 μπανάνα ή 2 φρούτα
Μεσημεριανό
120 γραμμ. κοτόπουλο ή μπιφτέκια + 180 γραμμ. πατάτα ή 2/3 φλιτζ. ρύζι ή 2/3 φλιτζ. κριθαράκι ή 1 φλιτζ. μακαρόνια, 1 πιάτο σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
ή 150 γραμμ. μοσχάρι ή μπριζόλα, 1 φέτα ψωμί, 1 πιάτο σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
ή 180 γραμμ. ψάρι, 1 πιάτο σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
ή 2 φλιτζ. μακαρόνια 240 γραμμ. με 4 κ.σ. σάλτσα (κόκκινη ή κιμάς ή τυρί), 1 πιάτο σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
ή κοτόσουπα: 1 πιάτο σούπα + 90 γραμμ. κοτόπουλο, 1 πιάτο σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
ή ψαρόσουπα: 1 πιάτο σούπα + 90 γραμμ. ψάρι, 90 γραμμ. πατάτα, 1 πιάτο σαλάτα, 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Απογευματινό
1 τοστ με τυρί και ντομάτα ή 40 γραμμ. σοκολάτα ή 1 γιαούρτι 2% με 1 κ.σ. μέλι και 1 μήλο ή 1 φρούτο + 40 γραμμ. σοκολάτα ή 2 φέτες ψωμί με 4 κ.γ. μαρμελάδα
Βραδινό
1 σουβλάκι με πίτα αλάδωτη χωρίς σος ή 120 γραμμ. τόνο με σαλάτα ή 120 γραμμ. μπιφτέκι με σαλάτα ή 2 αυγά, 1 φέτα ψωμί, 1 πιάτο σαλάτα και 2 κ.γ. ελαιόλαδο ή 2 καλαμάκια κοτόπουλο 120 γραμμ. + σαλάτα ή 60 γραμμ. τόνο με 2/3 φλιτζ. ρύζι 140 γραμμ. ή 1 τοστ με τυρί και ζαμπόν ή 60 γραμμ. παξιμάδι, 60 γραμμ. τυρί και ντομάτα ή 1 σαλάτα με 30 γραμμ. κρουτόν, 2 κ.γ. ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο, 30 γραμμ. τυρί ή 1 γιαούρτι 2%, 3 κ.γ. μέλι και 2 φρούτα ή βραστά λαχανικά, 270 γραμμ. πατάτα βραστή με 2 κ.γ. ελαιόλαδο ή 1 φλιτζ. γάλα 1,5% με 1 φλιτζ. δημητριακά 60 γραμμ.
ΠΗΓΗ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Αντιμετωπίστε την ηλίαση και την θερμοπληξία



του Aλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr
Αντιμετωπίστε την ηλίαση και την θερμοπληξία
Με τις υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ηλίαση και την θερμοπληξία. Για να δούμε τι είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Ηλίαση
Η ηλίαση είναι η διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος.
Συμβαίνει σε κουρασμένα άτομα και κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Εμφανίζεται όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και άμεση και οφείλεται στην ευαισθησία που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην θερμότητα.
Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά και βαριάς. Οι ελαφριές μορφές ηλίασης εκδηλώνονται με αίσθημα γενικής κόπωσης, ζάλη και αναπνευστική δυσχέρεια. Το πρόσωπο γίνεται κόκκινο και σε ορισμένες περιπτώσεις ωχρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Η βαριά μορφή ηλίασης εκδηλώνεται με γενική κατάπτωση, ίλιγγο, ναυτία ή και εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, επιτάχυνση του σφυγμού και της αναπνοής, πυρετό (38°-39°), σπασμούς και απώλεια αισθήσεων.

Συμπτώματα:
Κόκκινο και ζεστό πρόσωπο
Γρήγορος και δυνατός παλμός
Πόνος στο κεφάλι, αδυναμία, ζαλάδα, ίλιγγος, παραισθήσεις, παραλήρημα
Έξαψη, εμετός, υψηλός πυρετός
Σε βαριές περιπτώσεις, εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια συνείδησης
Αντιμετώπιση:
Όταν κάποιος πάθει ηλίαση πρέπει:
Να του ανασηκώσουμε ελαφρά το κεφάλι.
Να του δροσίσουμε το κεφάλι και τον αυχένα με νερό.
Να του δώσουμε να πιει κρύα ποτά (όχι οινοπνευματώδη) ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Τις ημέρες καύσωνα να παραμένετε σε δροσερούς χώρους (κλιματιζόμενους) και να μην έχετε έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες.

Θερμοπληξία
Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8+/-0,4 0C), με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών που έχει.
Σε υψηλές θερμοκρασίες το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, με διεύρυνση των μικρών αγγείων, με αύξηση της εφίδρωσης και με επιτάχυνση της αναπνοής. Η αποβολή θερμότητας γίνεται αναλογικά με αγωγή στο 33% , με ακτινοβολία στο 45% και με εξάτμιση στο 22%.
Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές , υψηλότατο πυρετό και απουσία εφίδρωσης.
Για να συμβεί θερμοπληξία σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τα εξής: Υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία, (ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις) και προδιατεθειμένος οργανισμός.

Συμπτώματα:
Πυρετός,
εμετός,
διάρροια
Διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος
Απουσία εφίδρωσης
Απώλεια αισθήσεων
Πιθανότητα πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου
Σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος

Μέτρα για την πρόληψη της θερμοπληξίας:
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο.
Προτιμούμε σκιερά και δροσερά μέρη, ντυνόμαστε ελαφρά με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.
Αποφεύγουμε χώρους με συνωστισμό.
Κάνουμε χλιαρά ντους, πίνουμε πολλά υγρά.
Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και να ψεκάζουμε συχνά τα σημεία του σώματος μας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Σε έντονη εφίδρωση, φροντίζουμε για την λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, καταναλώνουμε μικρά, ελαφρά γεύματα, χωρίς λιπαρά, αλλά με πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους με άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Δεν περνάμε και δεν τρέχουμε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, αποφεύγουμε τις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας.
Τέλος, ζητάμε την συμβουλή του γιατρού μας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.
Οι πιο ευπαθείς ομάδες σε υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νεογνά και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ειδικά όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ. νοσήματα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα συνεχίσουν την αγωγή και σε ποια δοσολογία, διότι μερικά φάρμακα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Ηλικία άνω των 65 ετών.
Καρδιακή ανεπάρκεια . χρόνια ασθένεια των νεφρών ή του ήπατος (ήπαρ=συκώτι).
Χρήση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων.
Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών. ορισμένων αντιαλλεργικών κλπ
Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας.
Μοναχικά εξασθενημένα άτομα.
Υπέρβαρα άτομα.
Ερασιτέχνες απροπόνητοι αθλητές σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ σε μαραθώνιο).
Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων θερμοπληξίας:
Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό.
Αφαιρέστε ταχέως τα ρούχα του ασθενούς.
Του βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό. Ψεκάστε το σώμα με δροσερό νερό (150C). Η χρήση πάγου είναι καλό να αποφεύγεται αλλά θα πρέπει να επιχειρείται αν η θερμοκρασία δεν πέφτει.
Χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες ή οποιοδήποτε μέσο μπορεί να διοχετεύσει αέρα με μεγάλη ταχύτητα. (Προσοχή στο συνδυασμό νερού και ανεμιστήρα! Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας).
Βάλτε τον ασθενή σε πλάγια θέση ώστε να είναι σε έκθεση μεγάλη επιφάνεια του δέρματος του στη ροή του αέρα.
Του βρέχουμε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με κρύο νερό.
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του.
Κάνουμε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
Αν μπορεί να πιει, του δίνουμε πολλά υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού
Εννοείται ότι ειδοποιείτε το 166. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε Εντατική Μονάδα.

Φυσικό ρόφημα "εξαφανίζει" το λίπος στην κοιλιά

Φυσικό ρόφημα "εξαφανίζει" το λίπος στην κοιλιά
Το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο το πιο επιβλαβές λίπος στο σώμα σας, το οποίο και συνδέεται με πολλές ασθένειες, είναι ταυτόχρονα και αντιαισθητικό και εκείνο που άντρες και γυναίκες πασχίζουν να εξαφανίσουν.
Το υπερβολικό λίπος γύρω από το στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, σε μεταβολικές δυσλειτουργίες, άσθμα, τη νόσο Alzheimer, την αθηροσκλήρωση και σε προβλήματα γονιμότητας.
Εάν έχετε πάρα πολύ λίπος στην κοιλιά, θα πρέπει σε γενικές γραμμές να αλλάξετε τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να κόψετε την κατανάλωση ζάχαρης, να πίνετε αρκετό νερό και να κοιμάστε καλά. Επίσης, θα πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες σας και να προσπαθήσετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο ρόφημα, φτιαγμένο 100% από φυσικά υλικά, το οποίο συνδυάζει σπανάκι, τζίντζερ και λεμόνι και το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά στην κοιλιά πιο εύκολα.
Είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που στοχεύει στο λίπος της κοιλιάς. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία καύσης λίπους. Επίσης, συμμετέχει στην παραγωγή της καρνιτίνης, μίας χημικής ένωσης η οποία χρησιμοποιεί το σώμα σας για να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια. Ως εκ τούτου, αυτό το ρόφημα θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την παχυσαρκία, να μειώσετε γενικά το βάρος σας, αλλά κυρίως να ρίξετε το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Αν πιείτε αυτό το ρόφημα πριν καν φάτε το πρωινό σας, θα επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα “λιώσετε” τα λίπη στην κοιλιά σας. Είναι προτιμότερο να το πιείτε το πρωί, με άδειο στομάχι, 30 λεπτά πριν το πρωινό.
Συστατικά:
-1 λεμόνι
-Μια χούφτα σπανάκι
-1 ποτήρι νερό
-Ένα κομμάτι τζίντζερ (2-3 εκατοστά)
 
Μέθοδος:
Στραγγίξτε και ανακατέψτε όλα τα υλικά και πιείτε το ρόφημα αμέσως.

Πώς θα φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό παγωμένο καφέ!

Πώς θα φτιάξετε τον τέλειο ελληνικό παγωμένο καφέ!
Αν είσαι φανατικός λάτρης του ελληνικού καφέ και ξενερώνεις που δεν μπορείς να τον απολαύσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζέστη χτυπάει κόκκινο μη σκας! Σου έχουμε τη λύση.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αποχωριστείς. Μπορείς να τον απολαύσεις και παγωμένο και πίστεψέ μας... είναι τέλειος! Η διαδικασία δημιουργίας του είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά αξίζει τον κόπο.
Πως θα τον φτιάξεις, λοιπόν:
-Φτιάξε μία διπλή δόση ελληνικού (ακριβώς όπως φτιάχνεις τον ζεστό) και βάλτον στο ψυγείο για 5 λεπτάκια να κρυώσει (εναλλακτικά μπορείς να τον χτυπήσεις με πάγο)
-Στη συνέχεια πέρασέ τον από ένα φίλτρο του γαλλικού καφέ και πρόσθεσέ τον στο ποτήρι με παγάκια (με τριμμένο πάγο θα είναι ακόμη καλύτερος)
-Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και λίγο αφρόγαλα ή και σαντιγί...
-Και είσαι έτοιμος ! Είναι πραγματικά εξαιρετικός και έτοιμος να αλλάξει τα καλοκαίρια σου.

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!
Την πολύτιμη συμβολή ενός καρπού στη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιαγγειακών επιπλοκών υπογραμμίζουν Καναδοί ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 14 κλινικές μελέτες σε επτά χώρες ώστε να επιβεβαιώσουν το ρόλο του καρπού στην καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα προϊόντα που παράγονται από κριθάρι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, προστατεύοντας από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επίσης, η θετική επίδραση του κριθαριού στη χοληστερόλη φάνηκε να είναι αντίστοιχη με αυτή της βρώμης, η οποία είναι γνωστό πως ωφελεί την καρδιά. Ωστόσο, το κριθάρι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τη βρώμη και παράλληλα παρέχει διπλάσιες πρωτεΐνες αλλά τις μισές θερμίδες.

Το κριθάρι μειώνει δύο είδη κακής χοληστερόλης, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη λιποπρωτεΐνη μη υψηλής πυκνότητας (non-HDL) κατά 7%, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Νοσοκομείου St Michael's στο Τορόντο.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εστίασε ταυτόχρονα στην επίδραση του κριθαριού στα επίπεδα της LDL, της non-HDL και της απολιποπρωτεΐνης Β (apoB - μεταφέρει την κακή χοληστερόλη στο αίμα).

«Τα ευρήματα έχουν μεγαλύτερη σημασία για όσους εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, και έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL αλλά αυξημένα επίπεδα non-HDL χοληστερόλης ή apoB» αναφέρει ο ερευνητής Δρ Vladimir Vuksan.

Η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό και η έρευνες του Δρ Vuksan εστιάζουν στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους μέσω της διατροφής και άλλων αλλαγών στην καθημερινή ζωή.

7 τρόποι με τους οποίους σε ωφελεί η μελιτζάνα

Μάρω Σενετάκη
7 τρόποι με τους οποίους σε ωφελεί η μελιτζάνα
Η μελιτζάνα που ξεκίνησε ως… διακοσμητικό και κατέληξε να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, μας προσφέρει εκτός από νόστιμα πιάτα και πολλά οφέλη για την υγεία. Τώρα που είναι στην εποχή της, αξίζει να τη μαγειρέψουμε και να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Η ιστορία της
Κατ’ εξοχήν λαχανικό της Ανατολής, αφού είναι γνωστό στην Ινδία από την αρχαιότητα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για καλλιέργειά του στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. Στην Ευρώπη τη σύστησαν οι Άραβες και στην χώρα μας έφτασε γύρω στον 13ο αιώνα. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αρχικά χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικό, μια και η πικρή γεύση της ενοχλούσε τον ουρανίσκο. Βέβαια, πλέον είναι μια από τις βασικές τροφές, που κάνει μεγάλη καριέρα ειδικά στις κουζίνες της Μεσογείου, ενώ θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής.

Οι ποικιλίες της
Ξέρεις σίγουρα την κλασική, μελιτζανί που κυκλοφορεί σε όλα τα μανάβικα, την τσακώνικη και τη λευκή. Η μελιτζάνα όμως έχει περισσότερες ποικιλίες, για την ακρίβεια 18! Ανάμεσα τους η Σύρου -πρώιμη ποικιλία µε καρπούς χοντρούς και στρογγυλούς ή σε σχήμα αχλαδιού και σκούρο µωβ χρώμα.
Πως μας ωφελεί
* Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.
* Έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη: Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

* Βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών: Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα, καθώς προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων.
* Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα: Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
* Κάνει καλό στον εγκέφαλο: Καθώς η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
* Μας δροσίζει: Η μελιτζάνα αποτελεί μία από τις καλύτερες και πιο «δροσιστικές» τροφές του καλοκαιριού καθώς το 90% σχεδόν της περιεκτικότητάς της είναι νερό.
* Είναι διαιτητική: Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και το καλύτερο; Κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφάει λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Tip: Πώς να την “ξεπικρίσεις”
Αν θέλεις να μειώσεις την πικρή γεύσης της μελιτζάνας, την κόβεις σε λεπτές φέτες και την τοποθετείς σε στρώσεις σε ένα σουρωτήρι, ρίχνοντας ανάμεσα σε κάθε στρώση, μερικές πρέζες χοντρό αλάτι από πάνω. Καλό είναι να βάλεις και ένα βαρύ πιάτο από πάνω. Αφήνεις τις φέτες για μισή περίπου ώρα στο σουρωτήρι και μετά τις ξεπλένεις και τις μαγειρεύεις σύμφωνα με τη συνταγή σου.

Η μελιτζάνα στην κουζίνα
Χωρίς αυτήν ξεχνάς μουσακά, παπουτσάκια και ιμάμ μπαϊλντί! Τώρα το καλοκαίρι βέβαια, η μελιτζάνα είναι σκέτη απόλαυση και ψητή στη σχάρα, τηγανητή με κουρκούτι ή χωρίς, καψαλισμένη ή σαν σαλάτα με σκόρδο, λάδι και ξίδι. Στη Γαλλία τη βάζουν στο ρατατούιγ -κάτι σαν το δικό μας μπριάμ αλλά κατσαρόλας-, στην Ιταλία τη μαγειρεύουν με παρμεζάνα, ενώ στη Ζάκυνθο φτιάχνουν μελιτζάνες σκορδοστούμπι, κοκκινιστές με σκόρδο και ξίδι. Επιπλέον, η μελιτζάνα ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, ζυμαρικά και μοσχαράκι.

Ψάρια & θαλασσινά σε κονσέρβα: Ποια πρέπει να αποφεύγετε και γιατί

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και δεν συγκρίνονται με τίποτα με τα αντίστοιχα κονσερβοποιημένα.
Ψάρια & θαλασσινά σε κονσέρβα: Ποια πρέπει να αποφεύγετε και γιατί
Οικονομικοί, γεωγραφικοί και άλλοι λόγοι ωστόσο, επιβάλλουν την αγορά ψαριών και θαλασσινών σε κονσέρβα. Άλλες παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν αφορούν την βιωσιμότητα κάποιων ειδών και κυρίως την τοξικότητά τους.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε μπροστά στο ράφι με τις κονσέρβες ψαριών έχετε κατά νου τα εξής:

Τόνος
Ο τόνος αποτελεί μία από τις πιο παρακινδυνευμένες επιλογές ψαριού σε κονσέρβα. Το 2015 η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κυκλοφόρησε τον οδηγό του αγοραστή, σύμφωνα με τον οποίο πάνω από 12 ευρείας κυκλοφορίας ετικέτες τόνου σε κονσέρβα κρίνονταν ακατάλληλες με βάση την τοξικότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο και την επιβίωση του είδους.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι κονσέρβες τόνου με την ένδειξη «light» είναι πιο ασφαλείς από την άποψη των επιπέδων υδραργύρου και μπορούν να καταναλώνονται συχνότερα.

Σολομός
Αναμφισβήτητα ο σολομός συγκαταλέγεται στα πιο ωφέλιμα ψάρια, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Ταυτόχρονα, επειδή είναι ακριβό ψάρι, η επιλογή της κονσέρβας τον κάνει πιο προσιτό για τον περισσότερο κόσμο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ένδειξη «Σολομός Ατλαντικού» που αναγράφεται στις περισσότερες κονσέρβες σημαίνει σολομός εκτροφής, καθώς το είδος τελεί υπό εξαφάνιση στις ελεύθερες θάλασσες. Ο σολομός που εκτρέφεται όμως δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή, καθώς είναι φορτωμένος με αντιβιοτικά και τοξίνες.
Τα καλύτερα είδη σολομού είναι ο ροζ σολομός της Αλάσκας και ο κόκκινος σολομός.
 

Γαρίδες
Οι περισσότερες γαρίδες προέρχονται από χώρες που δεν έχουν κανόνες για την παράνομη ρύπανση και τα απόβλητα, με αποτέλεσμα να περιέχουν διοξίνες και άλλες απαγορευμένες χημικές ουσίες, ενώ άλλες είναι γεμάτες ορμόνες και αντιβιοτικά προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους.

Καβούρια
Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί οδηγίες απαγόρευσης κατανάλωσης καβουριών στην Αμερική και τον Καναδά λόγω των υψηλών επιπέδων δομοϊκού οξέος που περιέχουν. Πρόκειται για μια φυσική τοξίνη που μπορεί να είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από δομοϊκό οξύ εκδηλώνονται εντός 30 λεπτών έως 24 ωρών μετά την κατανάλωση. Πάντως τα επίπεδα δομοϊκού οξέος στα κονσερβοποιημένα καβούρια θεωρούνται ασφαλή.

Διατροφή στον καύσωνα! Τι να επιλέξετε – τι να αποφύγετε!



Γράφει η Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα – Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Ποντάρετε σε δροσερές σαλάτες, σνακ με πολύχρωμα φρούτα και smoothies και αποκτήστε τη σιλουέτα που ονειρεύεστε…!
Διατροφή στον καύσωνα! Τι να επιλέξετε – τι να αποφύγετε!
Έχετε βαρεθεί τις αυστηρές δίαιτες και θέλετε απλώς να υιοθετήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, χωρίς ημερομηνία λήξης, προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα;
Σας προτείνουμε ένα απόλυτα καλοκαιρινό μενού!
Το τελευταίο δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, ελαφριά και κρύα πιάτα, χωρίς όμως να σας στερεί τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη.
Δευτέρα
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 κουλούρι
Μεσημεριανό: πατατοσαλάτα
Σνακ: 2 φρούτα της επιλογής σας (π.χ. 1 ροδάκινο και 5-6 κεράσια)
Βραδινό: φρυγανιές με γαλοπούλα και σαλάτα
Τρίτη
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 κουλούρι
Μεσημεριανό: κρύα σαλάτα με γαρίδες βραστές, διάφορα λαχανικά, κρουτόν και ελαιόλαδο
Σνακ: 1 γρανίτα καρπούζι
Βραδινό: σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτα
Τετάρτη
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι
Μεσημεριανό: πατατοσαλάτα
Σνακ: 1 ζελέ
Βραδινό: παξιμάδι με τυρί και ντομάτα
Πέμπτη
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 κουλούρι
Μεσημεριανό: 1 σάντουιτς σολομού με τυρί spreadκαι λαχανικά
Σνακ: 1 μπολ καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι κ.λπ.)
Βραδινό: σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτα
Παρασκευή
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι
Μεσημεριανό: ρύζι με γιαούρτι 2%
Σνακ: 1 παγωτό light
Βραδινό: σαρδέλες με χωριάτικη σαλάτα
Σάββατο
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: 1 κουλούρι
Μεσημεριανό: κρύα σαλάτα με γαρίδες βραστές, διάφορα λαχανικά, κρουτόν και ελαιόλαδο
Σνακ: 1 μπολ καλοκαιρινά φρούτα (μούρα, κεράσια κ.λπ.)
Βραδινό: κοτόπουλο με πουρέ και σαλάτα
Κυριακή
Πρωινό: φρουτοχυμός με μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ακτινίδιο και 2 φρυγανιές με 2 κ.γ. μέλι
Σνακ: γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι
Μεσημεριανό: πατατοσαλάτα
Σνακ: 1 ζελέ
Βραδινό: σολομός και ψητά λαχανικά

Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και καταναλώνονται από πολύ κόσμο.
Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη
Πώς μπορούμε, όμως να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη, και ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας; Αυτά είναι τα πιο κοινά σημάδια, που αν τα παρατηρήσετε οφείλετε να τα αναφέρετε στον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι.
Ξαφνικό και αναίτιο πρήξιμο έπειτα από κάποια φαγητά
Όλοι μας έχουμε βιώσει πρήξιμο κάποια στιγμή. Στα γιορτινά τραπέζια, για παράδειγμα, που όλοι έχουμε την τάση να το παρακάνουμε, είναι πολύ συνηθισμένο. Το πρήξιμο όμως χωρίς κάποιον λόγο, ή που εμφανίζεται μόνο με συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, τα γλυκά και ορισμένες σάλτσες, μπορεί να είναι δείγμα δυσανεξίας στη γλουτένη, ή και κοιλιοκάκης.
Αλλαγές στην τουαλέτα
Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα, ή ακόμα και πολύ δυσάρεστη διάρροια όταν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη και έχουν δυσανεξία. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ανεξήγητες αλλαγές στην τουαλέτα, καλό θα ήταν να το ελέγξετε.
Κούραση
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη βιώνουν συχνά αισθήματα κούρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κούραση, βέβαια, μπορεί να είναι σημάδι πολλών ασθενειών, οπότε – φυσικά – τον τελικό λόγο θα τον έχει ο γιατρός σας.
Πολύ έντονη φαγούρα και εξανθήματα σε ορισμένα σημεία
Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη αναπτύσσουν ένα εξάνθημα που φαγουρίζει πολύ έντονα, συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Ο ιατρικός όρος για αυτό το εξάνθημα είναι ερπητοειδής δερματίτιδα, και χαρακτηρίζεται από μικρές φουσκάλες που σχηματίζουν “αποικίες”. Περιέργως, οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, δεν έχουν τα πεπτικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης.
Αργοπορημένη ανάπτυξη, ή χάσιμο βάρους
Η κοιλιοκάκη που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα στα παιδιά, τους στερεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την σωστή τους ανάπτυξη. Συνεπώς, η αργή ανάπτυξη και η αργή αύξηση βάρους στα παιδιά είναι ένα πιθανό σύμπτωμα. Επιπλέον, ένα σύμπτωμα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι το χάσιμο βάρους, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής τρώει κανονικά. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης στους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτή η βλάβη μπορεί να συνεχίσει να είναι εμφανής ακόμα και για χρόνια στους ενήλικες, ακόμα και αφού αποβάλουν εντελώς την γλουτένη από τη διατροφή τους.
Έλκος στο στόμα, ή πληγές ελκών
Οι πληγές των ελκών είναι επίπονες, μικρές πληγές σαν κρατήρες, που εμφανίζονται στο εσωτερικό του μάγουλου, στα ούλα, την γλώσσα ή στο πάνω μέρος του στόματος. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό είναι σύμπτωμα της δυσανεξίας στην γλουτένη.
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια και την ακατανίκητη ορμή να τα κινήσουμε. Μέσα από μελέτες, ανακαλύφθηκε ότι μέχρι και 35% των ασθενών με κοιλιοκάκη υποφέρουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Κατάθλιψη, οξυθυμία και προβλήματα στην συμπεριφορά
Η γλουτένη φαίνεται πως μπορεί να έχει περίπλοκες ψυχολογικές παρενέργειες στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να είναι κοινά συμπτώματα στους ενήλικους ασθενείς που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις οργής, οξυθυμία, ακόμα και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Ποια τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι

Έχετε μόλις επιστρέψει από το σούπερ μάρκετ και πρέπει να αποφασίσετε ποια τρόφιμα πρέπει να συντηρήσετε στο ψυγείο και ποια όχι.
Ποια τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και ποια όχι
Δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε, αφού την απάντηση δίνει η FDA (η αρμόδια υπηρεσία για τα τρόφιμα και τα φάρμακα στις ΗΠΑ).
Δεν έχετε λοιπόν παρά να χωρίσετε κάποια από τα βασικά ήδη διατροφής σε τρεις κατηγορίες.
-Όσα πρέπει να βάζετε στο ψυγείο
-Όσα δεν πρέπει να βάλετε στο ψυγείο και
-Όσα μπορείτε να συντηρήσετε και εντός αλλά και εκτός ψυγείου
Στο ψυγείο βάζουμε:
-Αυγά
-Τυριά
-Γάλα σόγιας αλλά μόνο αφού ανοίξουμε τη συσκευασία
-Γάλα
-Μαρμελάδα, επίσης μόνο αφού ανοίξουμε τη συσκευασία
-Φρέσκο κρέας
-Ψάρια
Δεν βάζουμε ποτέ στο ψυγείο:
-Ντομάτες
-Κρεμμύδια
-Σκόρδα
-Πατάτες
-Ψωμί
-Καφέ
-Βασιλικό
-Μέλι
-Λάδι
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο:
-Βούτυρο, ανάλογα με το πότε θα το καταναλώσουμε
-Μήλα
-Μπανάνες

Τροφές που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη

Τροφές που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη
Πετάμε κάθε χρόνο τόνους τροφίμων, ενώ θα μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη,γλιτώνοντας αρκετά χρήματα και μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των απορριμμάτων που βαραίνει τον πλανήτη.
Δεν συνηθίζουμε να διατηρούμε όλα τα προϊόντα στην κατάψυξη και μάλιστα ορισμένα αλλοιώνονται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αξίζει όμως να μάθετε ποια προϊόντα που συνήθως δεν καταψύχουμε μπαίνουν στην κατάψυξη και πώς μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε έξυπνα για να τα αξιοποιήσουμε στο μέλλον.
Όπως επισημαίνει ο Έλεν Γουάιτ, εκπρόσωπος της καμπάνιας Αγαπάμε το Φαγητό, Μισούμε τη Σπατάλη, μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη σχεδόν τα πάντα. Μία από τις λίγες εξαιρέσεις είναι τα μαλακά τυριά, καθώς σε χαμηλή θερμοκρασία αλλοιώνεται η υφή τους. Παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος εάν το βάζουμε στην κατάψυξη πριν την ημερομηνία λήξης του και μπορούμε να το διατηρήσουμε με ασφάλεια για πολύ καιρό, αν και η ποιότητά του αρχίζει να μειώνεται από τους τρεις μήνες και μετά.
Ιδανικά, σύμφωνα με τη Γουάιτ, θα πρέπει να διατηρούμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη έως και για έξι μήνες. Εάν ο χρόνος κατάψυξης είναι μεγαλύτερος, τότε το προϊόν θα χρειαστεί στη συνέχεια να μαγειρευτεί για περισσότερο χρόνο και σε μέτρια θερμοκρασία, κατά προτίμηση με την προσθήκη μπαχαρικών για έξτρα γεύση.
- Αβγά
Αν και τα αβγά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη με τα τσόφλια τους, υπάρχουν δύο τρόποι να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό. Μπορούμε να χωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και να τα καταψύξουμε σε ξεχωριστές συσκευασίες ή να χτυπήσουμε τα αβγά πριν τα καταψύξουμε ώστε να έχουμε μια ομελέτα έτοιμη για ψήσιμο.
Η συσκευασία που θα τοποθετήσουμε τα αβγά πρέπει να κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε να βάλετε επάνω στη συσκευασία μια αυτοκόλλητη ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης και τον αριθμό των αβγών που χρησιμοποιήσατε.
- Αβοκάντο
Το αβοκάντο σαπίζει αρκετά γρήγορα. Όπως και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δεν αλλοιώνεται στην κατάψυξη, μπορείτε όμως να το διατηρήσετε καλύτερα εάν πρώτα το κόψετε και αφαιρέσετε το κουκούτσι ή το πολτοποιήσετε, προσθέτοντας στον πολτό μια φέτα λεμόνι.
- Πατάτες
Η ωμή πατάτα δεν μπαίνει στην κατάψυξη. Μπορείτε όμως να βράσετε τις πατάτες για πέντε λεπτά και να τις βάλετε στην κατάψυξη αφού κρυώσουν, είτε ολόκληρες, είτε κομμένες σε κύβους, είτε πολτοποιημένες.
- Τυρί
Μπορείτε να καταψύξετε τα σκληρά τυριά για μελλοντική χρήση. Μια καλή ιδέα είναι να τρίψετε πρώτα το τυρί και να το μοιράσετε σε μερίδες (σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς), ώστε να είναι έτοιμο να το προσθέσετε σε μια σπιτική πίτσα ή στα μακαρόνια όποτε το χρειαστείτε.