Ακόμα και σε νεαρή ηλικία
Σικάγο
Τα τρανς λιπαρά που
περιέχουν πολλά σνακ και γενικώς τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να
επιδρούν αρνητικά στην λειτουργικότητα της μνήμης, υποστήριξαν
αμερικανικοί ερευνητές σε ανακοίνωση που έκαναν στην ετήσια επιστημονική
συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται τόσο στα κατεργασμένα τρόφιμα όσο και στα εστιατόρια με στόχο τη βελτίωση της υφής, της γεύσης αλλά να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του τροφίμου.
Παράγονται όταν το υδρογόνο προστίθεται σε φυτικό έλαιο για να το κάνει πιο σταθερό, γι’ αυτό συχνά ονομάζονται και μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Θεωρούνται ως μακράν τα χειρότερα λίπη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα χειρότερα και από τα κορεσμένα, τα οποία επίσης ενοχοποιούνται για καρδιακά νοσήματα.
Στη μελέτη που έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρις Γκολομπ, σε 1.000 υγιείς άνδρες κάτω των 45 ετών, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.
Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη η ηλικία, η μόρφωση και η κατάθλιψη.
Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, και απάντησαν σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο ώστε να υπολογιστεί η καταναλισκόμενη ποσότητα τρανς λιπαρών.
Στο τεστ μνήμη, έπρεπε να δουν μια σειρά από 104 κάρτες με λέξεις και να δηλώσουν αν κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν δει και προηγουμένως.
Για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν καθημερινά, οι συμμετέχοντες ανακαλούσαν κατά μέσο όρο 0,76 λιγότερες σωστές λέξεις.
Όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών, θυμόντουσαν 11 λιγότερες λέξεις, μείωση 10% σε σχέση με τις λέξεις που θυμόντουσαν εκείνοι που κατανάλωναν ελάχιστα τρανς λιπαρά.
Ο μέσος αριθμός των λέξεων που θυμήθηκαν σωστά οι συμμετέχοντες ήταν 86.
«Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με χειρότερη μνήμη στους νεαρούς και μεσήλικες άνδρες, κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ετών της ζωής τους. Από άποψη υγείας, η κατανάλωση τρανς λιπαρών έχει σχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, περισσότερη επιθετικότητα και καρδιακή νόσο. Και όπως λέω στους ασθενείς μου, ενώ τα τρανς λιπαρά παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν την ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε η Δρ Γκολομπ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Είναι
κρίμα να αποκλείετε το ρόδι απ” την διατροφή σας, επειδή δεν μπορείτε
να το καθαρίσετε εύκολα. Το ρόδι, το οποίο η διατροφική και
αντιοξειδωτική του αξία έχει κάνει πολλούς να το αποκαλούν «κόκκινο
χρυσό», μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρέσει κανείς τα σπορια του για να
το φάει σκέτο, ή να το βάλει σε κάποιο φαγητό ή χυμό, όμως, να ξέρετε
ότι αξίζει τον κόπο…
Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:
Εάν
δυσκολεύεστε να πείσετε τα παιδιά σας να καταναλώσουν φρούτα και έτσι
να πάρουν τις απαραίτητες βιταμίνες για την ανάπτυξή τους , αυτή είναι
μια συνταγή που συνδυάζει τις βιταμίνες με το αγαπημένο τους σνακ
(ζελεδάκια καραμέλες).
Εκτέλεση
Tα
οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης, οι
υποχρεώσεις και η πίεση της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα όλο και
περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Άλλα σημαντικά οφέλη των καρπών κάσιους είναι
: Μείωση αρτηριακής πίεσης , πρόληψη καρκίνου, υγιή οστά και νεύρα
,γρήγορη πέψη, αποτροπή χολολιθίασης, υγιή καρδιά, ευχάριστο ύπνο , υγιή
ούλα και δόντια καθώς και ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες
και αντί – οξειδωτικά .
Είναι
γνωστά τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα, της
βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, της γρίπης και του άσθματος. Ποια είναι
όμως η συνταγή που οι γιαγιάδες μας είχαν πάντα στο ντουλάπι και όσοι
την έχουν δοκιμάσει επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική της δράση;
½ κιλό μoβ ή κόκκινα κρεμμύδια
«Φουμέντο»
θα πει Φωτιά. Στην τοπική διάλεκτο των νησιών του Ιονίου, το Φουμέντο
ήταν η «θεραπεία με εισπνοή ατμών». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα
διαδεδομένη παραδοσιακή θεραπευτική συνταγή της Κεφαλονιάς, που
χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης.
Δείτε τί υλικά χρειάζεστε
Ο
πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή ασθενειών που προκαλούνται
από ιούς, ή οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα , είναι να
διατηρήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοκοποιητικό
σύστημα παραμένει ισχυρό με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Εαν το
ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, αποτύχει να αντισταθεί, υπάρχει τρόπος να
καταπολεμήσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης και του εποχιακού
κρυολογήματος, με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα.
1.
4.
Μία
νέα είδηση που αποκαλύφθηκε στην εκπομπή Υγείας του BBC «Trust Me I’m A
Doctor», κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του κόσμου. Γιατί; Μα
επειδή όλοι θα θέλαμε να τρώμε τα μακαρόνια μας, χωρίς τύψεις για τα
περιττά κιλά που θα μας προσθέσουν.
Γιατί;
Όπως και με άλλα τρόφιμα (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες), οι
υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια όταν μεταβολίζονται, εκτοξεύουν
τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όμως, κάτι άλλο συμβαίνει όταν τα
μακαρόνια παγώσουν. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αλλάζει η χημική τους δομή, σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο»(resistant starch)
Για να φτιάξετε αυτό το πανεύκολο ενυδατικό βάλσαμο χειλιών θα χρειαστείτε :
Σπιτική συνταγή για βαζελίνη χωρίς παράγωγα πετρελαίου