Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στη μνήμη

Ακόμα και σε νεαρή ηλικία



Σικάγο
Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στη μνήμηΤα τρανς λιπαρά που περιέχουν πολλά σνακ και γενικώς τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδρούν αρνητικά στην λειτουργικότητα της μνήμης, υποστήριξαν αμερικανικοί ερευνητές σε ανακοίνωση που έκαναν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται τόσο στα κατεργασμένα τρόφιμα όσο και στα εστιατόρια με στόχο τη βελτίωση της υφής, της γεύσης αλλά να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του τροφίμου.

Παράγονται όταν το υδρογόνο προστίθεται σε φυτικό έλαιο για να το κάνει πιο σταθερό, γι’ αυτό συχνά ονομάζονται και μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Θεωρούνται ως μακράν τα χειρότερα λίπη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα χειρότερα και από τα κορεσμένα, τα οποία επίσης ενοχοποιούνται για καρδιακά νοσήματα.

Στη μελέτη που έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρις Γκολομπ, σε 1.000 υγιείς άνδρες κάτω των 45 ετών, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη η ηλικία, η μόρφωση και η κατάθλιψη.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, και απάντησαν σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο ώστε να υπολογιστεί η καταναλισκόμενη ποσότητα τρανς λιπαρών.

Στο τεστ μνήμη, έπρεπε να δουν μια σειρά από 104 κάρτες με λέξεις και να δηλώσουν αν κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν δει και προηγουμένως.

Για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν καθημερινά, οι συμμετέχοντες ανακαλούσαν κατά μέσο όρο 0,76 λιγότερες σωστές λέξεις.

Όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών, θυμόντουσαν 11 λιγότερες λέξεις, μείωση 10% σε σχέση με τις λέξεις που θυμόντουσαν εκείνοι που κατανάλωναν ελάχιστα τρανς λιπαρά.

Ο μέσος αριθμός των λέξεων που θυμήθηκαν σωστά οι συμμετέχοντες ήταν 86.

«Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με χειρότερη μνήμη στους νεαρούς και μεσήλικες άνδρες, κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ετών της ζωής τους. Από άποψη υγείας, η κατανάλωση τρανς λιπαρών έχει σχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, περισσότερη επιθετικότητα και καρδιακή νόσο. Και όπως λέω στους ασθενείς μου, ενώ τα τρανς λιπαρά παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν την ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε η Δρ Γκολομπ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Εύκολος τρόπος να καθαρίσεις το ρόδι σε 10΄΄ και να απολαύσεις την αντιοξειδωτική του αξία

rodiΕίναι κρίμα να αποκλείετε το ρόδι απ” την διατροφή σας, επειδή δεν μπορείτε να το καθαρίσετε εύκολα. Το ρόδι, το οποίο η διατροφική και αντιοξειδωτική του αξία έχει κάνει πολλούς να το αποκαλούν «κόκκινο χρυσό», μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρέσει κανείς τα σπορια του για να το φάει σκέτο, ή να το βάλει σε κάποιο φαγητό ή χυμό, όμως, να ξέρετε ότι αξίζει τον κόπο…
Από την αρχαιότητα το ρόδι αποτελούσε σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας στην παράδοση πολλών λαών. Σπουδαίοι επιστήμονες της τότε εποχής, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, εξύμνησαν τις θεραπευτικές ιδιότητές του, χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, της επιπεφυκίτιδας, των στομαχικών και άλλων διαταραχών.
Δείτε λοιπόν, πώς μπορείτε να καθαρίσετε εύκλολα ένα ρόδι, σε μόλις 10»
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aUsfw-KppCU
rodi2
Διαβάστε επίσης: Μην φάτε ποτέ αυτές τις 5 τροφές και ύστερα να πέσετε για ύπνο

Τί περιέχει το ρόδι, που το κατατάσει στις αναντικατάστατες τροφές; 
Η ανώτερη θρεπτική του αξία φαίνεται πως προκύπτει από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινολών, ανθοκυανινών, ταννινών και ελαγικού οξέος. Μάλιστα, έχει φανεί πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες ξεπερνά αυτή του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού και του μύρτιλλου.
Ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες ροδιών, τα μικρού μεγέθους ή/και κόκκινου χρώματος καλό είναι να προτιμώνται καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Εκτός από αντιοξειδωτικά, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου και φυσικά φυτικών ινών!
Διαβάστε επίσης : 10 τροφές που θα «μαλακώσουν» το στομάχι σας
rodi3Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.
Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.
Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.
Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

* Με τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου MSc Κατερίνας Κυριακού
 

Σπιτική συνταγή για βιταμίνες. Zελεδάκια (για μικρούς και μεγάλους)


vit-c-gummies-plainΕάν δυσκολεύεστε να πείσετε τα παιδιά σας να καταναλώσουν φρούτα και έτσι να πάρουν τις απαραίτητες βιταμίνες για την ανάπτυξή τους , αυτή είναι μια συνταγή που συνδυάζει τις βιταμίνες με το αγαπημένο τους σνακ  (ζελεδάκια καραμέλες).
Βασικό συστατικό της συνταγής αυτής είναι η ζελατίνη, ένα φυσικό προϊόν που εξάγεται από το δέρμα και τα οστά των ζώων, και περιέχει κολλαγόνο που ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος , καθώς και πρωτεΐνη που ενισχύει τα μαλλιά και τα νύχια.
Φυσικά, υπάρχει και ζελατίνη (ή πηκτίνη) φυτικής προέλευσης, το γνωστό αγάρ-αγάρ που πωλείται σε καταστήματα πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε μεγάλα μπαχαράδικα. Έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες και δυνατότητες με τη ζελατίνη ζωικής προέλευσης αλλά προέρχεται από κυρίως ή αποκλειστικά από λευκά φύκια και είναι ένα αρκετά ακριβό μπαχαρικό. Τα υλικά που θα χρειαστείτε για αυτή τη νόστιμη και βιταμινούχα συνταγή για μικρούς και μεγάλους είναι τα παρακάτω :
Υλικά
8 κουταλάκια του γλυκού βιολογική ζελατίνη σε σκόνη
½ κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού (σουρωμένος –χωρίς ίνες)
2 κουταλιές της σούπας μέλι (βιολογικό ή καλής ποιότητας)
Προαιρετικά :
1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρή βιταμίνη της επιλογής σας (από το φαρμακείο)

IMG_7426Εκτέλεση
1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά ,ανακατεύοντας παράλληλα, το χυμό, τη ζελατίνη και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Συνεχίζετε να ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πρέπει να βράσει το μείγμα. Το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πηκτό σαν σιρόπι.
3. Αποσύρετε από τη φωτιά και αν χρησιμοποιήσετε βιταμίνες , τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τις προσθέσετε , για να μην χαθούν τα πολύτιμα συστατικά.
4. Τοποθετείτε σε παγοθήκες με γρήγορες κινήσεις για να μην πήξει το μείγμα και τις βάζετε στο ψυγείο για να σκληρύνουν περίπου 10 λεπτάκια .
5. Βγάζετε και σερβίρετε!

Συμβουλή
Σιγουρευτείτε ότι η ζελατίνη είναι βιολογική και καλής ποιότητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι χυμό θέλετε, εκτός από ανανά που έχει την ιδιότητα να μην πήζει τη ζελατίνη.
 

Ποιο είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θέλουν να ξέρετε;

stop medicationTα οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης, οι υποχρεώσεις και η πίεση της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Μία τελευταία λύση αποτελούν τα αντικαταθλιπτικά με τις γνωστές τους παρενέργειες. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε ένα φυσικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να μην είμαστε μόνιμα λυπημένοι.
Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες , δύο χούφτες κάσιους λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που δρα μια συνταγογραφούμενη δόση αντικαταθλιπτικού Prozac. Τα κάσιους περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενός αμινοξέος , της L-τρυπτοφάνης , μίας ουσίας που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας , ενός σημαντικότατου νευροδιαβιβαστή που έχει να κάνει με το αίσθημα χαράς.
 getty_rf_photo_of_woman_eating_good_fats_cashewsΆλλα σημαντικά οφέλη των καρπών κάσιους είναι : Μείωση αρτηριακής πίεσης , πρόληψη καρκίνου, υγιή οστά και νεύρα ,γρήγορη πέψη, αποτροπή χολολιθίασης, υγιή καρδιά, ευχάριστο ύπνο , υγιή ούλα και δόντια καθώς και ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντί – οξειδωτικά .
Συμβουλή : Ένα μειονέκτημα είναι ότι τα κάσιους κρύβουν στον καρπό τους πολλά λιπαρά – Μια χούφτα (30 γρ.) κάσιους αποδίδει 165 θερμίδες. Αν θέλετε λοιπόν να αδυνατίσετε δεν είναι το καλύτερο σνακ αλλά τα οφέλη είναι πολλά για την πνευματική μας υγεία.
Προσοχή : το παραπάνω άρθρο δεν προτείνει να διακόψετε την αντικαταθλιπτική σας αγωγή και να ξεκινήσετε τα κάσιους αλλά γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες που μας προσφέρει η φύση μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας.

  • IN VITRO

Οι γιαγιάδες μας είχαν τη λύση για βήχα, βρογχίτιδα, άσθμα

DSC74271Είναι γνωστά τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, της γρίπης και του άσθματος. Ποια είναι όμως η συνταγή που οι γιαγιάδες μας είχαν πάντα στο ντουλάπι και όσοι την έχουν δοκιμάσει επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική της δράση;
Η συνταγή αυτή θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε όλα τα προβλήματα των πνευμόνων και ιδιαίτερα το άσθμα (βρογχικό και καρδιακό). Είναι απλή, εύκολη και αποτελεσματική και θα χρειαστείτε τα παρακάτω:
 Yλικά
our-grandmothers-know-best-traditional-remedy-for-asthma-bronchitis-cough-lung-diseases-600x456½ κιλό μoβ ή κόκκινα κρεμμύδια
½ κιλό καστανή ζάχαρη
2 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
1,5 λίτρο νερό
7 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγανάκι σε μέτρια ένταση ζεσταίνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα . Προσθέστε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες , αφήστε τα μερικά λεπτά και προσθέστε το νερό . Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι τα υγρά να μειωθούν περίπου στο ένα τρίτο. Αφήστε το να κρυώσει. Στύψτε τα λεμόνια , προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Αφήστε όλο το βράδυ να ξεκουραστεί το μείγμα και το πρωί σουρώστε το υγρό (πιέζοντας λίγο τα υλικά) και αποθηκεύστε το σε γυάλινο μπουκάλι.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε :
H δοσολογία είναι 1 κουταλιά της σούπας πριν από κάθε γεύμα. Επαναλαμβάνεται μέχρι να νιώσετε τους πνεύμονές σας καλύτερα.

Συμβουλή
Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.

  • IN VITRO

Φουμέντο: Η κεφαλονίτικη συνταγή – φωτιά, που εξαλείφει τα συμπτώματα της γρίπης


foumento2«Φουμέντο» θα πει Φωτιά. Στην τοπική διάλεκτο των νησιών του Ιονίου, το Φουμέντο ήταν η «θεραπεία με εισπνοή ατμών».  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη παραδοσιακή θεραπευτική συνταγή της Κεφαλονιάς, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης.
Το «φουμέντο» καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο, την δύσπνοια και την καταρροή, μέσα σε λίγα λεπτά.


foumento.jpg6Δείτε τί υλικά χρειάζεστε για να φτιάξετε το Φουμέντο:
- 2 μέρη τσάι του βουνού
- 1 μέρος κονιάκ
- 4-5 κομάτια κανέλα ξύλο
- 2-3 κουταλιές του γλυκού μέλι

Παρασκευή 
Βράζετε το τσάι με την κανέλα κι όταν βράσει καλά και κοχλάσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κονιάκ και το μέλι. Οσο ακόμη είναι καφτό, βάζετε μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και κάνετε βαθιές εισπνοές. Στη συνέχεια, όσο ακόμη είναι ζεστό το ρόφημα, το πίνετε.
Εναλλακτικό φουμέντο – παλιότερη συνταγή
Παλιά, βράζανε νερό σε μία λαβέντζα, και ρίχνανε μέσα αγιασμό, φύλλα διάφνης και μηλοβαγιά. Ύστερα κουκουλώνανε το κεφάλι τους με μία κακούλα και σκύβανε πάνω από τη λαβέντζα και κάνανε εισπνοές.

* Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας τον κεφαλονίτη Δ/ντη σύνταξης της εφημερίδας «το Ποντίκι» Παναγή Κουτουφά. 

  • IN VITRO

5 παραδοσιακά φυσικά «φάρμακα» για να καταπολεμήσετε τον ενοχλητικό βήχα


βήχας2Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή ασθενειών που προκαλούνται από ιούς, ή οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα , είναι να διατηρήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοκοποιητικό σύστημα παραμένει ισχυρό με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Εαν το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως, αποτύχει να αντισταθεί, υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της γρίπης και του εποχιακού κρυολογήματος, με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα.
Δείτε 5 φυσικές παραδοσιακές συνταγές για να πολεμήσετε το πλέον ενοχλητικό σύμπτωμα απ’όλα. Τον βήχα :

βήχας31. Αφέψημα με  ζαμπούκο:
- βράζουμε ζαμπούκο και πίνουμε ζεστό το αφέψημα.
2. Αφέψημα με τσάι
- Σε τσάϊ που έχουμε βράσει αφού το στραγγίσουμε στο φλιτζάνι, βάζουμε ένα κουταλάκι σόδα φαγητού χωρίς λεμόνι γιατί θα αφρίσει. Προσθέτουμε μέλι.
3.  Σιρόπι για βήχα 1: 
Υλικά : 1 κρόκος αυγού, 1 κουτάλι μέλι, 1 κουτάλι ζάχαρη, λίγο βιτάμ, λίγο κακάο.
Παρασκευή : Τα χτυπάμε όλα καλά και τα ρίχνουμε σε καυτό γάλα. Το πίνουμε λίγο, λίγο.
βήχας54.  Σιρόπι για τον βήχα 2 :
Ψιλοκόψτε ένα κρεμμύδι πασπαλίστε το με ζάχαρη και αφήστε το σ’ ένα δοχείο με νερό όλη την νύχτα. Το πρωί μόλις ξυπνήσετε πιέστε το ζουμί αργά-αργά.
5. Βήχας από βρογχικά ή άσθμα.
Βράστε μισό κιλό δενδρομολόχα με λίγη ρίγανη και 1 κιλό ζάχαρη. Πίνετε 3 κουταλιές την ημέρα.

  • IN VITRO

Δείτε ποιό είδος μακαρονάδας να καταναλώνετε, για να χάvετε βάρος

 

pasta.jpg4Μία νέα είδηση που αποκαλύφθηκε στην εκπομπή Υγείας του BBC «Trust Me I’m A Doctor», κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του κόσμου. Γιατί; Μα επειδή όλοι θα θέλαμε να τρώμε τα μακαρόνια μας, χωρίς τύψεις για τα περιττά κιλά που θα μας προσθέσουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιστημονικοί συνεργάτες της εκπομπής υποστήριξαν ότι όχι μόνο δεν θα πάρετε, αλλά θα χάσετε κιλά τρώγοντας μακαρόνια, αλλά προσοχή. Μόνο….ξαναζεσταμένα.
Δείτε γιατί..
Το πείραμα έγινε με επικεφαλής τον Δρ Chris Van Tulleken, ο οποίος συνεργάστηκε με εννέα εθελοντές κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Ο κάθε εθελοντής μετά την κατανάλωση διαφορετικών μαγειρεμένων ζυμαρικών, έδινε δείγμα αίματος, έτσι ώστε να μπορούν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πείραμα, να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του τι έτρωγαν και των επιπέδων της γλυκόζης που περιείχε το αίμα τους.
Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι είχαν καταναλώσει ξαναζεσταμένα τα μακαρόνια έκαναν καλό στην υγεία τους, καθώς τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι πιο υγιεινά και λιγότερο παχυντικά από τα φρεσκομαγειρεμένα.
Pasta-DishΓιατί; Όπως και με άλλα τρόφιμα (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες), οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια όταν μεταβολίζονται, εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.  Όμως, κάτι άλλο συμβαίνει όταν τα μακαρόνια παγώσουν. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αλλάζει η χημική τους δομή, σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο»(resistant starch)
Αυτό γίνεται γιατί το άμυλο, όταν παγώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού μας που το διαλύουν κι έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνεται και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Dr Denise Robertson, του πανεπιστημίου του Surrey, τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδατάνθρακες.
Μάλιστα, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι καλύτερα από τα απλά κρύα μακαρόνια και αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα μας κατά 50% λιγότερο σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο μακαρόνια.
Απο.
  • IN VITRO

Φτιάξτε σπιτικό lip balm με 2 μόνο υλικά! (+ συνταγή για σπιτική βαζελίνη)


lip-gloss-6-1024x680Για να φτιάξετε αυτό το πανεύκολο ενυδατικό βάλσαμο χειλιών θα χρειαστείτε :
Υλικά
Βαζελίνη
Σκόνη ζελέ (ότι άρωμα και γεύση προτιμάτε)
1 μικρό βαζάκι
1 μπατονέτα

Εκτέλεση
1. Γεμίστε το βαζάκι με βαζελίνη.
2. Προσθέστε λίγη ποσότητα από το ζελέ (θα το υπολογίσετε με το μάτι)
3. Ανακατέψτε τα υλικά μέσα στο βαζάκι με μία μπατονέτα.
4. Αφήστε το μία ώρα να ξεκουραστεί και να διαλυθούν οι κόκκοι από το ζελέ.
Είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Καθώς τα περισσότερα υποπροϊόντα ορυκτών καυσίμων δεν είναι φυτικά , η χρήση της βαζελίνης έχει ξεσηκώσει διαμάχες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να έχουν δείξει ότι κάνει κακό, πολλοί διαφωνούν με τη χρήση της. Ωστόσο για αυτούς που δεν προτιμούν τη βαζελίνη υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις με φυτικά προϊόντα. Αν λοιπόν έχετε ενδοιασμούς για να βάλετε τη βαζελίνη στα χείλη σας δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για σπιτική βαζελίνη χωρίς παράγωγα πετρελαίου.

natural-petroleum-jelly-14Σπιτική συνταγή για βαζελίνη χωρίς παράγωγα πετρελαίου
 Υλικά
1/8  της κούπας μελισσοκέρι τριμμένο ή σε κόκκους
½   κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε και τα δύο υλικά μέσα σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά , μέχρι να λιώσει το μελισσοκέρι και ανακατεύετε συγχρόνως μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζετε το μείγμα σε ένα γυάλινο βαζάκι και το αφήνετε να κρυώσει περίπου μισή ώρα.
 Απο...
  • IN VITRO