Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Τριαντάφυλλο, κυνόροδο, ροδέλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες

Τριαντάφυλλο, κυνόροδο, ροδέλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες για πονοκέφαλο, ζαλάδες, κατάθλιψη, πληγές, στομαχικούς πόνους

Τριαντάφυλλο, κυνόροδο, ροδέλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες για πονοκέφαλο, ζαλάδες, κατάθλιψη, πληγές, στομαχικούς πόνους
Η Τριανταφυλλιά ή Ροδή (Rosa), είναι ένα πολυετές φυλλοβόλο φυτό (αναρριχώμενο ή θάμνος), που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) με πάνω από 100 γνωστά είδη.  Πολλές ποικιλίες και υβριδικά είδη όπως η ποικιλία Centifolia  (Εκατοντάφυλλη) δημιουργήθηκαν για βελτιωμένο άρωμα, ομορφιά και αντοχή σε κλιματικές αντιξοότητες. 

Η αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina) έχει άνθη ρόδινα ή λευκά, με λίγα φύλλα και πολύ άρωμα. Τα πέταλά της είναι αραιά και ο καρπός της είναι γνωστός ως κυνόροδο. Ωριμάζει αργά το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο,και είναι τροφή για τα πουλιά και άλλα μικρά θηλαστικά.
Τα τριαντάφυλλα καλλιεργούνται στην Κίνα και στην Περσία εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το λουλούδι της θεάς Αφροδίτης. Σύμφωνα με έναν μύθο, η Θεά Χλωρίδα μεταμόρφωσε σε λουλούδι μια όμορφη, νεκρή νύμφη. Η θεά Αφροδίτη πρόσθεσε ομορφιά και οι τρεις Χάριτες λάμψη, χαρά και γοητεία. Ο  Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ και ο Ζέφυρος φύσηξε και έδιωξε τα σύννεφα έτσι ώστε ο Απόλλωνας να το λούσει στο φως του Ήλιου. Το λουλούδι δόθηκε στον Έρωτα και ονομάστηκε ρόδο. Ετυμολογικά η ονομασία ρόδο προέρχεται κατά τους μεν, από το γεγονός ότι το τα τριαντάφυλλα κατά τους προϊστορικούς χρόνους είχαν αρχικά χρώμα κόκκινο και «ρόδον» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κόκκινο - κατά άλλους πάλι από την αιολική ονομασία «βρόδον» και από εκεί από την αρχαία περσική «wrd- (wurdi)», την αβεστιανή «varəδa», τη σογδιανή «ward», την παρθιανή «wâr», όλες διάλεκτοι με καταγωγή από το σημερινό Ιράν. 
Η πόλη της Ρόδου πήρε το όνομά της από το τριαντάφυλλο. Στην αρχαία Αίγυπτο ιερείς κατασκεύαζαν παστίλιες από μέλι, μύρο και έλαιο τριαντάφυλλου και τις έδιναν καθημερινά στους  εργάτες που έχτιζαν τις μεγάλες πυραμίδες .
 
Στις μέρες μας το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται πέραν της διακόσμησης ενός κήπου και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Το τριαντάφυλλο πέραν της ομορφιάς και του αρώματος του παρέχει σημαντικά διατροφικά στοιχεία, όπως 
Είναι πλούσιο σε:
  • Βιταμίνη C (5πλάσια περιεκτικότητα από τα λεμόνια). 100 γραμμάρια κυνόροδου περιέχει 426mg βιταμίνης C ενώ 131 γραμμάρια χυμό από φρέσκα πορτοκάλια περιέχει 96mg βιταμίνης C. Κατά μέσο όρο τα αποξηραμένα κυνόροδα περιέχουν 1.250mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια.
  • Βιταμίνη A
  • Βιταμίνη E
  • Βιταμίνη K
  • Πηκτίνες
  • Ταννίνες
 και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείτε για:
 
  • Αιμοστατικό και αντισηπτικό
  • Διουρητικό, 
  • Τονωτικό, 
  • Πυώδη Αμυγδαλίτιδα, 
  • Πληγές στο στόμα, 
  • Καταπραΰνει  τον πονοκέφαλο
  • Ζαλάδες.
  • Αντικαταθλιπτικό
  • Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγχολυτικά
  • Τονωτικό, 
  • Σπασμολυτικό, 
  • Βοηθάει σε προβλήματα στομαχικών πόνων και δυσκοιλιότητας
  • Προστατεύει από προβλήματα αϋπνίας και ζάλης
  • Εχει αφροδισιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. 
  • Το μασάζ με έλαιο τριαντάφυλλου προσφέρει αρμονία και ζεστασιά στο σώμα.
Το ροδέλαιο φτιάχνεται κυρίως από τις ποικιλίες Damasks και Gallicas.
Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου προσφέρει ανακούφιση σε κάποια γυναικολογικά προβλήματα. Είναι καθαρτικό και μάλιστα έχει πολύ όμορφη μυρωδιά και καμία παρενέργεια. Το ροδέλαιο βοηθά στην ανακούφιση του στομάχου. Επίσης το ροδέλαιο λειτουργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος. Το θεραπευτικό ροδέλαιο είναι αιμοστατικό, επιταχύνει την πήξη του αίματος και σταματά την αιμορραγία. Το ροδέλαιο είναι εμμηναγωγικό και έχει θεραπευτικές ιδιότητες στις γυναίκες που έχουν ασταθή εμμηνόρροια. Μία ακόμη θεραπευτική ιδιότητα του τριαντάφυλλου είναι η αντισηπτική του δράση. Αντιμετωπίζει και προστατεύει τις πληγές από μολύνσεις.
 
Στις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου είναι και τα προϊόντα περιποίησης: Αφρόλουτρα, σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες, γαλακτώματα καθώς και στην αρωματοποιία. 

Με τα τριαντάφυλλα μπορούμε να δώσουμε άρωμα σε κρασιά, τσάι και από τα ροδοπέταλα φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού και ροδόμελο.
 
Το θεραπευτικό τριαντάφυλλο είναι θεραπευτικό ως έλαιο αλλά και μόνο η μυρωδιά και η ομορφιά του μας προκαλεί ευεξία και ευδιαθεσία.
 
Το γλυκό του κουταλιού και η μαρμελάδα άγριου τριαντάφυλλου είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παρασκευάζονται από τα ροδοπέταλα της ρόζας της δαμασκηνής. Η συλλογή των ανθέων γίνεται πάντα νωρίς το πρωί ώστε τα ροδοπέταλα να διατηρούν όλη τους την φρεσκάδα και το άρωμα.
 
Με ροδοπέταλα παρασκευάζεται, επίσης και το ηδύποτο του άγριου τριαντάφυλλου το οποίο ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο και φίνο άρωμά του!

Προετοιμασία
Βάζετε σε χαμηλή φωτιά 1 κούπα νερό. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε 1 κουτάλια της σούπας σπασμένο καρπό άγριου τριαντάφυλλου και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 5 - 10 λεπτά. Έπειτα στραγγίζετε και πίνετε. Η διαδικασία αυτή γίνεται με σκοπό να διατηρείται ως ένα σημείο άθικτη η βιταμίνη C.
 
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου

Φούρνος μικροκυμάτων: Κάνει τα τρόφιμα να “χάνουν” διατροφικά;


Μία από τις πιο συνήθεις ανησυχίες για τους φούρνους μικροκυμάτων είναι αν “καταστρέφουν” διατροφικά τις τροφές. Τι ισχύει;

 Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο βολικές συσκευές, και σχεδόν κάθε σπίτι έχει από έναν. Παρά, όμως, τη διαδεδομένη τους χρήση και την αποδεδειγμένη τους ασφάλεια, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που διατηρούν τις αμφιβολίες τους. Συγκεκριμένα, για το αν το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων κάνει τα φαγητά λιγότερο υγιεινά, αφαιρώντας τους θρεπτικά συστατικά. Πόσο ισχύει αυτό;

Αν κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι φούρνοι μικροκυμάτων, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή τη συνηθισμένη ερώτηση. Στον φούρνο μικροκυμάτων, το φαγητό μαγειρεύεται με κύματα ενέργειας, παρόμοια με τα ραδιοκύματα, αλλά μικρότερης έντασης. Αυτά τα μικροκύματα είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικά, επηρεάζοντας κυρίως το νερό και άλλα μόρια που είναι ηλεκτρικά ασύμμετρα, δηλαδή τα μόρια που το ένα τους άκρο είναι φορτισμένο θετικά και το άλλο άκρο φορτισμένο αρνητικά. Τα μικροκύματα αναγκάζουν αυτά τα μόρια να δονούνται, παράγοντας θερμική ενέργεια.
Κάποια θρεπτικά συστατικά αποδομούνται όταν εκτίθενται σε θερμότητα, είτε αυτή προέρχεται από φούρνο μικροκυμάτων, είτε από κανονικό φούρνο. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η βιταμίνη C. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρότερος στον φούρνο μικροκυμάτων, η βιταμίνη C και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που διαλύονται όταν θερμαίνονται διατηρούνται καλύτερα.
Όσον αφορά τα λαχανικά, το μαγείρεμά τους σε νερό τους στερεί μέρος της διατροφικής τους αξίας, επειδή τα συστατικά περνούν στο βραστό νερό. Για παράδειγμα, το μπρόκολο χάνει την γλυκοζινόλη του, το συστατικό που του δίνει τις πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες, όπως και την ιδιαίτερη γεύση του. Συνεπώς, είναι καλύτερο να μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας στον ατμό; Κατά κάποιο τρόπο, ναι. Για παράδειγμα, το μπρόκολο στον ατμό διατηρεί περισσότερη γλυκοζινόλη από το βραστό ή το τηγανιτό.
Η μέθοδος, οπότε, που αφήνει το φαγητό να διατηρήσει τις περισσότερες διατροφικές του αξίες είναι η… γρήγορη, αυτή που ζεσταίνει το φαγητό για περιορισμένο χρόνο και χρησιμοποιεί το λιγότερο δυνατό νερό. Και οι φούρνοι μικροκυμάτων κάνουν ακριβώς αυτό. Το να μαγειρέψουμε κάτι στον φούρνο μικροκυμάτων με ελάχιστο νερό είναι σαν να το μαγειρεύουμε στον ατμό, από τα μέσα προς τα έξω. Αυτή η μέθοδος καταστρέφει λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μαγειρικής.
Πάντως, δεν είναι ανάγκη να χανόμαστε στις λεπτομέρειες. Τα λαχανικά, ασχέτως του τρόπου που τα μαγειρεύουμε, είναι καλά για την υγεία, και οι περισσότεροι δεν τα καταναλώνουμε αρκετά. Και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι παρά ένα μικρό θαύμα της τεχνολογίας που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη – και ενίοτε συμβάλλει στη σωστή διατροφή.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Απο....http://www.iatronet.gr

9 λόγοι για να τρώτε φασόλια


Πώς ωφελούν τα φασόλια την υγεία μας; Ποιοι λόγοι υπάρχουν για να τα αγαπήσουμε και για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τα φασόλια είναι ωφέλιμα για την υγεία. Όσο περισσότερα τρώτε τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχετε προβλήματα στην κοιλιά. Άνθρωποι που τρώνε φασόλια συστηματικά, έχουν λιγότερο φούσκωμα και αέρια σε σχέση με ανθρώπους που τα καταναλώνουν λιγότερο συχνά.
Δείτε γιατί τα φασόλια είναι τόσο καλά για την υγεία.

Περιέχουν πολλές ίνες

Οι ίνες βοηθούν τον οργανισμό να αισθάνεται πλήρης, επομένως δεν χρειάζεται να τρώτε πολύ την ημέρα. Ενώ οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν οι γυναίκες να καταναλώνουν περίπου 25 γρ. ινών την ημέρα, πολλές δεν το τηρούν. Οι ίνες δεν διασπώνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται πολύ, ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Επιπλέον τα φασόλια έχουν ίνες και στο δέρμα και στη φλούδα.

Είναι καλά για την πέψη

Τα φασόλια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, επομένως δρουν διπλά για να δουλεύει ομαλά το πεπτικό. Οι πρώτες επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που σας δίνει το αίσθημα κορεσμού και οι δεύτερες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Έρευνα στο Nutrition Journal εξέτασε την επίδραση των μαύρων φασολιών και ''χαντρών'' στο πεπτικό. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν μισό φλιτζάνι από το κάθε είδος κάθε μέρα για 3 εβδομάδες.
Αν και λιγότεροι από τους μισούς ανέφεραν αυξημένο φούσκωμα την πρώτη εβδομάδα, οι περισσότεροι αισθάνθηκαν ότι είχε υποχωρήσει ως την τρίτη εβδομάδα. Οι ανησυχίες των ανθρώπων για υπερβολικό φούσκωμα από την κατανάλωση φασολιών μπορεί να είναι υπερβολική σύμφωνα με την έρευνα.
Να πίνετε και πολύ νερό, καθώς βοηθά να κινηθούν οι ίνες στο γαστρεντερικό σύστημα.

Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου

Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε ίνες, τα περισσότερα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Λόγω των ινών και της πρωτεΐνης οι υδατάνθρακες στα φασόλια απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό σε μακρύτερο διάστημα. Αυτό βοηθά να μένει σταθερό το σάκχαρο. Έρευνα στο Archives of Internal Medicine ανακάλυψε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι φασόλια καθημερινά για 3 εβδομάδες μπόρεσαν να διατηρήσουν χαμηλότερο το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση σε σχέση με την έναρξη της δίαιτας.

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Το υγιές καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει με αυτά που τρώτε και τα φασόλια είναι μια τροφή που χρειάζεστε (χαμηλή σε λιπαρά). Έρευνα στο περιοδικό Canadian Medical Journal ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας φασολιών, αρακά ή οσπρίων την ημέρα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL κατά 5% και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 5-6%.Η διαλυτή ίνα στα φασόλια επικολλάται στη χοληστερόλη στο γαστρεντερικό σύστημα εμποδίζοντάς την να απορροφήσει στο αίμα.

Είναι ωφέλιμα για την καρδιά

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φασόλια είναι καλό νέο για την καρδιά. Με κάθε μείωση 1% της ολικής χοληστερόλης υπάρχει περίπου 2% μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
Επίσης τα φασόλια είναι πλούσια σε ίνες. Έρευνα στο British Medical Journal εξέτασε τη σχέση μεταξύ πρόσληψης ινών και καρδιοπάθειας, καθώς και καρδιαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη επιπλέον 7 γραμμαρίων ινών την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας από τις παραπάνω νόσους κατά 9%. Τα φασόλια είναι επίσης καλές πηγές καλίου και μαγνησίου, που κάνουν καλό στην καρδιά. Το κάλιο απομακρύνει το υπερβάλλον αλάτι και το νερό από τον οργανισμό, που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το μαγνήσιο βοηθά στη νευρική λειτουργία και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το National Institutes of Health.

Ελέγχουν το βάρος

Εκτός του ότι τα φασόλια περιέχουν ίνες, περιέχουν και πρωτεΐνη, που μειώνει την όρεξη. Επειδή η πρωτεΐνη και οι ίνες στα φασόλια καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου αισθάνεστε κορεσμό για περισσότερη ώρα και καθυστερεί να επιστρέψει η πείνα.
Ενώ πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο κρέας για πρωτεΐνη οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι πρωτεΐνη περιέχουν και τα φασόλια.
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια περιέχουν σχεδόν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Η χαμηλή περιεκτικότητα λίπους στα φασόλια καθιστά πιο εύκολη την απώλεια βάρους. Έτσι μπορούν να γίνουν τα φασόλια μια υπερτροφή για την απώλεια κιλών.

Περιέχουν σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο συχνή διατροφική έλλειψη στις ΗΠΑ και κύρια αιτία αναιμίας.
Οι τρέχουσες οδηγίες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 18 mg σιδήρου την ημέρα. Τα φασόλια είναι ένας τρόπος να αρχίσετε να ενισχύετε την πρόσληψη σιδήρου.
Ωστόσο, επειδή είναι φυτική τροφή περιέχουν μη αιμικό σίδηρο που δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο αυτό που περιέχεται στο κρέας.
Για καλύτερη απορρόφηση συνιστάται να τρώτε φασόλια με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως μπρόκολο και ντομάτα.

Καλή πηγή βιταμίνης Β

Σε πολλές ποικιλίες φασολιών θα βρείτε θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη B6, και φυλικό οξύ- βιταμίνες B που σας βοηθούν να μετατρέπετε την τροφή σε ενέργεια, που ενισχύουν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν τη φλεγμονή. Έρευνες έδειξαν ότι το φυλικό οξύ και η βιταμίνη B6 μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Γιαπωνέζικη έρευνα στο περιοδικό Stroke ανακάλυψε ότι υψηλότερη κατανάλωση φυλικού οξέως και βιταμίνης B6 συνδέθηκε με λιγότερους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια σε άντρες όπως και λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα σε γυναίκες. Ενώ μπορείτε να λάβετε βιταμίνη B από τα ψάρια, την ολική άλεση και τα λαχανικά, η πρόσθεση φασολιών στη διατροφή είναι καλός τρόπος να διατηρήσετε δυνατό τον οργανισμό σας.

Μειώνουν ενδεχομένως τον κίνδυνο καρκίνου

Τα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ελεύθερες ρίζες οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν στον καρκίνο. Γυναίκες που έτρωγαν φασόλια ή όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, σε διάστημα 8 ετών είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες έτρωγαν μια φορά το μήνα ή λιγότερο, αναφέρει έρευνα σε περισσότερες από 90.000 γυναίκες που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer.

Άλλη έρευνα στο περιοδικό The Journal of Cancer Research ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωσαν 4 ή περισσότερες μερίδες λαχανικών την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο. Άλλες ουσίες στα φασόλια μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι σαπονίνες φάνηκε πως μπλοκάρουν την αναπαραγωγή των όγκων. Ακόμα ένας λόγος να αγαπήσετε περισσότερο τα φασόλια.
ΑΠΟ...http://www.iatronet.gr