Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν πρέπει να τρώτε μαϊντανό αν...


http://cdn7.bbend.net/media/k2/items/cache/25b8fe71be9f6d6637f3f336e3b809bb_L.jpg?t=-62169984000
Ο μαϊντανός είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας και απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Έχει μεγάλη διατροφική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο μαϊντανός όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμος αλλά ενοχοποιείται και για επιπλοκές.

Έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτικά αλλά και όσοι υποφέρουν από προβλήματα στα νεφρά ή τη χολή, καλό είναι να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου μυρωδικού.

Εγκυμοσύνη
Ο μαϊντανός θεωρείται πως έχει εμμηναγωγές ιδιότητες, μπορεί δηλαδή να διεγείρει τη μήτρα και δυνητικά να οδηγήσει σε συσπάσεις της. Περιέχει επίσης πτητικά έλαια που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Παλιότερα μάλιστα το έδιναν στις γυναίκες για να διεγείρει αποβολή.
Αν είστε έγκυος λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση του μαϊντανού.

Αντιπηκτικά
Ο μαϊντανός περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα και είναι βασικό συστατικό για την πήξη του αίματος. Πρόκειται για μια βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την υγιή πήξη του αίματος, άνθρωποι όμως που παίρνουν αντιπηκτικά για λόγους υγείας καλό είναι να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση τροφών που την περιέχουν σε μεγάλες δόσεις όπως ο μαϊντανός, το σπανάκι, το μπρόκολο και η λαχανίδα.

Νεφρά
Ο μαϊντανός περιέχει συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά ή τη χολή. Πέρα όμως από το οξαλικό κάλιο, ο μαϊντανός έχει άλλα συστατικά που θεωρούνται ευεργετικά για γενική αποτοξίνωση – και των νεφρών.
Αυτό σημαίνει πως αν αγαπάτε πολύ το μαϊντανό και έχετε κάποιο γνωστό πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεαστεί από το μυρωδικό αυτό, συζητήστε το με το γιατρό σας ώστε να μην τον αποκλείσετε από τη διατροφή σας καθώς έχει και πολλά οφέλη.

onmed.gr