Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

21 τυρολιχουδιές από όλον τον κόσμο


Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για πεινιρλι
Στην Ελλάδα έχουμε μοναδικά τυριά και τυρομεζέδες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, εάν ταξιδέψει στους αντίστοιχους προορισμούς.
 1. Adjaruli Khachapuri, Γεωργία
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα για το μικρό κράτος της Γεωργίας, είναι το Khachapuri που μοιάζει με το δικό μας πεϊνιρλί. Γίνεται με ζύμη πίτσας γεμισμένη με ένα μείγμα από mozzarella και φέτα! Αποκορύφωμα, το τηγανητό αυγό στη μέση! Είναι ένα πιάτο για όλες τις ηλικίες που σε ταξιδεύει (άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το σχήμα του, μοιάζει με βάρκα...).
2. Aligot, Γαλλία
aligot cheeselovers
Ξεχάστε την βισισουάζ! Αυτό το άκρως τυρένιο πιάτο σύντομα θα γίνει το αγαπημένο των απανταχού  φαν της γαλλικής κουζίνας που ως γνωστόν φημίζεται για τα ξεχωριστά τυριά της. Το aligot – ένα από τα λιγότερο γνωστά γαλλικά πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί το τυρί – φτιάχνεται από πουρέ πατάτας και άφθονο λιωμένο τυρί raclette. Το εν λόγω τυρί  παρασκευάζεται σε ολόκληρη τη ζώνη των βόρειων  Άλπεων,  από αγελαδινό γάλα σε μεγάλα κεφάλια των 5-7 κιλών με εξωτερική κρούστα και ελαφρώς κρεμώδη υφή εσωτερικά. Το όνομά του τυριού προέρχεται από το γαλλικό racler  που σημαίνει ξύνω και παραπέμπει σε μια παλαιότερη συνήθεια των βοσκών οι οποίοι κατανάλωναν το τυρί αυτό ξύνοντας το με ένα κομμάτι ψωμί αφού πρώτα το ζέσταιναν.
3. Käsespätzle, Αυστρία
kasespatzie cheeselovers
Πρόκειται για τη νέα αυστριακή εκδοχή του mac 'n' cheese, που φτιάχνεται με spätzle: ένα είδος μίνι ζυμαρικών που μοιάζουν με noodles. Καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά πολύ λιωμένο τυρί συμπληρώνουν αρμονικά αυτό το λαχταριστό πιάτο.
4. Croque Madame, Γαλλία
croquemadame cheeselovers
Είναι ένα από τα πιο λαχταριστά εδέσματα των γαλλικών μπιστρό.  Tο croque madame είναι ψητό σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και αβγό. Αποτελεί την «ενισχυμένη» εκδοχή του croque-monsieur που σερβίρεται χωρίς αβγό. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται συνήθως το τυρί gruyere και πλούσια κρέμα τύπου μπεσαμέλ. Θεωρείται ο απόλυτος πρωταγωνιστής ενός gourmet brunch!
5. Raclette, Ελβετία
raclette cheeselovers
Πρώτο «ξαδερφάκι» του fondue, το raclette είναι και το πλέον παραδοσιακό ελβετικό πιάτο, συνυφασμένο με την κουλτούρα των παροικούντων στους πρόποδες των Άλπεων. Ουσιαστικά πρόκειται για το ομώνυμο τυρί  το οποίο μέσω μιας ειδικής συσκευής (Raclette Melter) λιώνει και αναμειγνύεται επί τόπου στο τραπέζι με λαχανικά, πατάτες ή κρέατα. Ό,τι πρέπει για τα χειμωνιάτικα βράδια με φίλους!
6. Obatzda, Γερμανία
obatzda cheeselovers
Είναι ο υπέρτατος γερμανικός μεζές για μπυροκατανύξεις.  Πρόκειται για ένα μείγμα άσπρων, μαλακών λευκών τυριών, όπως το Camembert, με βούτυρο, γλυκιά  πάπρικα, μπόλικο  κρεμμύδι. Πικάντικο και δελεαστικό!
7. Leipajuusto, Φινλανδία
 leipajuusto cheeselovers
Το απόλυτο φινλανδικό τυρί! Συνήθως παράγεται από το γάλα νεαρών αγελάδων ή ταράνδων. Το αυθεντικό τυρί leipäjuusto συνήθως ψήνεται για να αποκτήσει τα γοητευτικά σημάδια της σχάρας!
8. Panzerotti Ιταλία
panzrotti cheeselovers
Μια ιδιαίτερη εκδοχή του καλτσόνε, το panzerrotti είναι μια ακόμη θαυμάσια έμπνευση των Ιταλών του Νότου.  Ζύμη γεμισμένη με mozzarella και σάλτσα ντομάτας, που σε αντίθεση με το γνωστό μας καλτσόνε, δεν μπαίνει στο φούρνο αλλά στο τηγάνι.
9. Cacio e Pepe, Ιταλία
cacio pepe cheeselovers
Κυριολεκτικά μόνο "τυρί και πιπέρι"! Είναι μια ακόμη ιταλική εκδοχή του κλασσικού συνδυασμού «μακαρόνια με τυρί»  με την διαφορά ότι  εδώ το τυρί είναι παρμεζάνα και το πιπέρι μαύρο και άφθονο!
10. Pão de Queijo, Βραζιλία
paodequeijo cheeselovers
Βραζιλιάνικο ψωμάκι ελαφρύτερο και από τον... αέρα. Φτιάνεται από αλεύρι ταπιόκας (πρόκειται για άμυλο που εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα) και τριμμένη παρμεζάνα. Μπορεί κανείς να φάει από ένα μέχρι μια... ντουζίνα!
11. Cheese Pierogi, Πολώνια
pierogi Cheeselovers
Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά της πολωνικής κουζίνας. Συνήθως γεμίζονται  με πατάτα, λάχανο και τυρί ricotta και σερβίρονται με λάχανο τουρσί και sour cream! Είναι πεντανόστιμα και όχι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους!
 12. Pimento Cheese Dip, Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες
pimento cheeselovers
Κλασσικό και αγαπημένο πιάτο των Αμερικανών αν και τελευταία ελαφρώς υποτιμημένο! Ένα πικάντικο ντιπ με τυρί cheddar, άφθονο πιπέρι και πολλή μαγιονέζα που σερβίρεται είτε απλωμένο σε κράκερ είτε με πράσινες τηγανιτές ντομάτες (ναι, όπως στην ομώνυμη ταινία!)
13. Labneh, Ισραήλ
labneh cheeselovers
Φρέσκο τυρί - κρέμα που φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι εύκολα και απλά και προτού σερβιριστεί γαρνίρεται με ελαιόλαδο, μπαχαρικά ή άλλα καρυκεύματα.  Η γεύση του είναι γεμάτη και κρεμώδης (είναι λίγο πιο ξινό από το κλασσικό τυρί-κρέμα). Σερβίρεται σε μικρές μπαλίτσες συνοδεία ψωμιού.
14. Provoleta, Αργεντινή
provoleta cheeselovers
Με την provoleta οι Αργεντινοί δίνουν νέο νόημα στα τυριά σχάρας. Αποτελεί παραλλαγή του provolone,  είναι πικάντικο τυρί και κόβεται σε φέτες με τραγανή υφή.   Ελαφρώς καραμελωμένο εξωτερικά και καπνιστό εσωτερικά. Συνήθως σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο ή με μια κουταλιά chimichurri.
15. Poutine, Καναδάς
poutine cheeselovers
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή (αν και παχυντικότατο) πιάτα του Καναδά. Με καταγωγή από το Κεμπέκ, αποτελεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό από χοντροκομμένες πατάτες, λαχταριστό λιωμένο τυρί και ζεστή πιπεράτη σάλτσα. Ο όρος poutine στην καναδική αργκό σημαίνει χάος...
16. Welsh Rarebit, Ουαλία
welsh rarebit
Ένα παραδοσιακό πιάτο της Ουαλίας, το Welsh Rarebit ή Rabbit είναι ουσιαστικά ένα ιδιαίτερο ψωμοτύρι. Λιωμένο τυρί, σος Worcestershire, μουστάρδα και μπύρα γίνονται μια υπέροχη σάλτσα που αλείφεται σε φέτες ψωμιού και ψήνεται στο γκριλ μέχρι να ροδίσει.
17. Queso Fundido, Μεξικό
queso fundido cheeselovers
Ένα ιδιαιτέρως πικάντικο πιάτο με βάση τα μεξικάνικα τυριά Oaxaca και Chihuahua. Τα τυριά αυτά ψήνονται μαζί με chorizo (μια λατινική εκδοχή του λουκάνικου) ντομάτες και κρεμμύδια και αφού λιώσουν και γίνουν ένα, τότε τυλίγονται μέσα σε τορτίγια!
18. Hot Yunnan Rubing Cheese, Κίνα
hot yunnan cheeselovers
Σίγουρα δεν είχες ιδέα ότι η Κίνα είχε τυρί, έτσι; Το Rubing ή το Rushan είναι ένα κατσικίσιο τυρί που παράγεται στην επαρχία Yunnan. Είτε στο ατμό, είτε στο φούρνο, σερβίρεται αφού πρώτα ενισχυθεί από μια σειρά ήπιων μπαχαρικών.
19. Gebackener Camembert, Γερμανία
gebakener cheeselovers
Τυρί Camembert που πανάρεται και τηγανίζεται αλά γερμανικά.  Σερβίρεται με γλυκιά σος κράνμπερι.
20. Sandwich de Medianoche Κούβα
medianoche cheeselovers
Το κουβανέζικο μεταμεσονύχτιο σάντουιτς, όπως λέει και το όνομά του, είναι το δημοφιλέστερο σνάκ για τους ξενύχτηδες της Κούβας. Αποτελείται από ελβετικό τυρί, ζαμπόν, χοιρινό και τουρσί.
21. Saag Paneer Ινδία
saagpaneer cheeselovers
Σπανάκι με τηγανητό τυρί. Το Saag Paneer είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ινδία. Είναι φτιαγμένο από ντόπιο τυρί που δεν λιώνει, σπανάκι και μπόλικη κρέμα γάλακτος

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα!

Σχετική εικόνα

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα! Οι απανταχού Θεσσαλονικείς και Σερραίοι προφανώς το ξέρουν, όμως για τους υπόλοιπους δεν είναι αυτονόητο.
Μια καλή ευκαιρία να… μπουν τα πράγματα στη θέση τους, ήταν το πρώτο Φεστιβάλ Πίτας που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τις 30 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου.
Εκεί οι μπουγατσοποιοί της πόλης εξήγησαν – σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο - πως η μπουγάτσα με τυρί είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την τυρόπιτα.
Το μυστικό είναι στο φύλλο που ανοίγεται στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική.
Η αρχική προέλευση της μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων εντοπίζεται στο Βυζάντιο το οποίο είχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου λοιπόν είναι και η μπουγάτσα.
Ταξιδιωτικές μαρτυρίες από την Κωνσταντινούπολη του 16ου και του 17ου αιώνα αναφέρουν πως δύο φούρνοι παρασκεύαζαν "μπουγάτσα κουρού", κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί (με τυρί) και "σαντέ μπουγάτσα" (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη).
Στην Κωνσταντινούπολη η συγκεκριμένη ιδιόμορφη πίτα ονομαζόταν «πογάτσα» ή «μπογάτσα», από τους Έλληνες και bugatsa (μπουγκάτσα) από τους Τούρκους.

Οθωμανικά λεξικά μας πληροφορούν ότι η “πογάτσα” αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης “foccacia” που σημαίνει γλυκιά πίτα. Ακόμα όμως κι αν η μπουγάτσα πράγματι δανείστηκε το όνομα της από την λατινική αυτή λέξη, δεν περιορίστηκε ποτέ μόνο στην γλυκιά εκδοχή της, αφού παράλληλα με την γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα υπήρχε και η αλμυρή μπουγάτσα με τυρί.
Η μπουγάτσα ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. Στις Σέρρες εγκαταστάθηκαν μερικοί από τους πιο μερακλήδες μπουγατσοποιούς, που σταδιακά διέδωσαν την τέχνη τους και σε άλλους.
bougatsa2 cheeselovers
Οι παλιοί μπουγατσοποιοί λένε πως συχνά η μπουγάτσα ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς να χαλάσει.
Σήμερα βέβαια, η μπουγάτσα είναι σήμα κατατεθέν για τη Θεσσαλονίκη, ενώ και οι τουρίστες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες γεύσεις, όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, της μπουγάτσας, Ρώσοι, Βαλκάνιοι, Τούρκοι και Ισραηλινοί, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, προτιμούν τις γλυκές γεύσεις.
Σε τι διαφέρει
Το φύλλο της μπουγάτσας δεν ανοίγεται με αλεύρι και πλάστη, όπως οι άλλες πίτες, αλλά μόνο με το χέρι και με λάδι και μαλακό φυτικό βούτυρο.
Μετά το πρώτο ζύμωμα, η ζύμη χωρίζεται σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία αλείφονται με λάδι και βούτυρο και αφήνονται μερικές ώρες για να μαλακώσουν, να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
Από ένα μικρό μπαλάκι ζύμης, ο τεχνίτης, δημιουργεί ένα τεράστιο πολύ λεπτό φύλλο, που φτάνει σε διαστάσεις περίπου 1,5 x 2 μέτρα! Για να γίνει αυτό, δεν χρησιμοποιείται κάποιο εργαλείο, αλλά μόνο τα χέρια του τεχνίτη που πετάει πολλές φορές το φύλλο στον αέρα, ωσότου φτάσει στο επιθυμητό πάχος και μέγεθος.
Στην συνέχεια «εγκλωβίζει» την γλυκιά ή την αλμυρή γέμιση στεγανά μέσα στο φύλλο της μπουγάτσας.
Η πολίτικη μπουγάτσα με τυρί γεμίζεται με ξινή μυζήθραγαλομυζήθρα, τσίπα από αιγοπρόβειο γάλα και βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα. Εναλλακτικά αντί γαλομυζήθρα και χρησιμοποιείται γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο).