Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Μεσογειακή Διατροφή

PostHeaderIcon ΠΗΓΗ....

ΑNAΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 192-Β (ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ)
ΤΗΛ. 210-6439278- ΚΙΝ. 6974-398905
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 18.00-21.30
ΣΑΒΒΑΤΟ: 09.00-14.30

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ O ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ

Η τροφή είναι πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου και απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής, όσο ο ήλιος, ο αέρας και το νερό.
Η τροφή περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, με τα οποία:
  1. Αναπτύσσεται το σώμα.
  2. Αναπληρώνονται οι φθορές του οργανισμού.
  3. Διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος και εξασφαλίζονται οι λειτουργίες του οργανισμού.
  4. Λαμβάνεται δύναμη για κίνηση και εργασία.
Για να καλυφθούν, όμως, όλες αυτές οι ανάγκες του οργανισμού, θα πρέπει η τροφή να περιέχει όλα τα συστατικά και σε ποσότητες ανάλογες με τις ανάγκες του. Θρεπτικά συστατικά ονομάζονται τα χρήσιμα συστατικά που παίρνουμε με την τροφή μας. Τα συστατικά αυτά είναι: Τα λευκώματα. Οι υδατάνθρακες. Τα λίπη και τα έλαια. Tα άλατα. Οι βιταμίνες. Το νερό.
Η σημασία της σωστής διατροφής είναι πολύ μεγάλη για την κανονική ανάπτυξη του σώματος και τη διατήρηση της υγείας, και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, γι'αυτό οι στοιχειώδεις γνώσεις της είναι απαραίτητες σε κάθε άνθρωπο.
Ωστόσο πολλοί ταυτίζουν την υγιεινή διατροφή με άνοστα και άγευστα φαγητά. Στην Μεσογειακή διατροφή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μία αποδεδειγμένα υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι ταυτόχρονα και εύγευστη.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να περιγραφεί με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: άφθονες φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, ψωμί και άλλα προϊόντα δημητριακών, πατάτες, όσπρια, καρποί και σπόροι), ελάχιστα επεξεργασμένα, εποχικά και τοπικής παραγωγής προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και κρασί σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, κατά κανόνα με τα γεύματα.
Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφ'ενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, και αφ'ετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλοκους υδατάνθρακες και ίνες.
Εκτός από ποικιλία και πολυχρωμία που χαρακτηρίζει ένα μεσογειακό τραπέζι υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που σχετίζουν την συγκεκριμένη δίαιτα με την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Η Μεσογειακή Διατροφή προσφέρει στον οργανισμό μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. Στα αντιοξειδωτικά ανήκουν οι βιταμίνες Α, Ε και C, το β- καροτένιο και τα φλαβονοειδή (φαινόλες του κρασιού) ή τα φαινολικά οξέα των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιολάδου τα οποία καταπολεμούν την οξείδωση (ή γήρανση) των κυττάρων.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η βάση της Μεσογειακής Διατροφής -το ελαιόλαδο- από τις πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχει βρεθεί ότι: οδηγεί στην μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης, και ως εκ τούτου στην προστασία από στεφανιαία νόσο και δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση του αίματος.
Το ελαιόλαδο, η φασολάδα και το σκόρδο σώζουν τις ζωές των Ελλήνων, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν τις τροφές αυτές "ασπίδα κατά του καρκίνου". Η κατανάλωση ελαιόλαδου και μαγειρεμένων λαχανικών ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ως προς τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στις μεταβολικές λειτουργίες της γαστροεντερικής οδού.Eίναι σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι τα ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Το πολύτιμο συστατικό για το οποίο φημίζονται είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα. Έτσι σήμερα συνιστώνται 2 - 4 γρ. από ω-3 λιπαρά οξέα για προληπτική αντιθρομβωτική δράση, ενώ δόσεις από 4 - 24 γρ. φαίνεται πως μειώνουν δραστικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Γίνεται λοιπόν φανερό πως η ευεργετική δράση των ψαριών στην μείωση των επιπέδων των λιπιδίων και συνεπώς στην μείωση των κρουσμάτων αθηροσκλήρυνσης τα καθιστά ως υπερπολύτιμη τροφή. Μπορεί να μην έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με το κόκκινο κρέας έχουν όμως πολύ μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους το οποίο ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα, πράγμα που οδηγεί πολλές φορές στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα μεγάλες ποσότητες από ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικές στην καταναλωτική εποχή που ζούμε. Έτσι, σύγχρονες απόψεις διατροφής συστήνουν κατανάλωση ψαριών 2 -3 φορές την εβδομάδα.
Επίσης όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για τις ευεργετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στην υγεία. Από τις πρόσφατες έρευνες έχει βρεθεί ότι τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί μειώνουν σημαντικά την καταστροφή του ενδοθηλίου που προκαλείται από το κάπνισμα, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της HDL- χοληστερίνης «καλής χοληστερίνης», μειώνουν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης «κακής χοληστερίνης», μειώνουν τα επίπεδα των τριγλικεριδίων. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συνιστώμενη δόση στην κατανάλωση είναι 20-23 γρ. αλκοόλης ανά ημέρα που αντιστοιχεί σε 2 ποτήρια κόκκινου κρασιού. Η λιγότερη κατανάλωση όσο και κατάχρηση του αλκοόλ δεν επιφέρουν θετικές αντιδράσεις.

Με αυτή τη σύνθεση, η Μεσογειακή Διατροφή ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις μιας επαρκούς δίαιτας για διαβητικούς, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω. Έχει την απαιτούμενη χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από πλούσιους σε ίνες σύμπλοκους υδατάνθρακες. Η αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και υδατανθράκων - και κατά συνέπεια το θερμιδικό σύνολο - μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το μεταβολικό προφίλ και τις ατομικές προτιμήσεις, με τη διαφοροποίηση της ποσότητας ελαιολάδου που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Αν είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους και ο περιορισμός των θερμίδων, η ποσότητα του ελαιολάδου πρέπει να ελαττώνεται, ενώ πιο γενναιόδωρη χρήση του μπορεί να γίνει όταν συνιστάται μια ισοθερμιδική δίαιτα, πλούσια σε μονοακόρεστα.







*H ευθύνη των άρθρων βαρύνει αποκλειστικά την συγγραφέα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ξέρετε γιατί τα κράκερ έχουν τρύπες;


Όλα τα κράκερ που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακόμη και τα χειροποίητα, έχουν τρύπες! 
Σκεφτήκατε, μήπως, ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι μια “κατασκευαστική ανωμαλία” ή κάποιο… κουσούρι; Oι τρύπες στα κράκερ είναι εκεί για κάποιο λόγο και σίγουρα δεν είναι τυχαίες! Στην πραγματικότητα, συντελούν στο σωστό ψήσιμο των κράκερ και χωρίς αυτές τα εν λόγω τραγανά μπισκότα δεν θα είχαν ούτε τη γεύση αλλά ούτε και την εμφάνιση που έχουν.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αυτές οι μικρές τρύπες επιτρέπουν στον ατμό να διαφύγει από τη ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με αποτέλεσμα τα κράκερ να παραμένουν λεπτά και τραγανά και να μην φουσκώνουν όπως τα μπισκότα. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη: Η ζύμη πλάθεται σε λεπτό πάχος και στη συνέχεια με ένα ειδικό εργαλείο σχηματίζονται στην επιφάνειά της διάσπαρτες τρύπες, σε αριθμό και θέσεις συγκεκριμένες, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμεί ο κατασκευαστής να δώσει στα κράκερ.

Αν οι τρύπες είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, τότε το κράκερ θα γίνει πολύ ξηρό και σκληρό, ενώ αν είναι πολύ μακριά μεταξύ τους θα προκύψουν προϊόντα με φουσκάλες (όπως τα γνωστά cream κράκερ). Οι τρύπες, λοιπόν, είναι αυτές που διαφοροποιούν τα κράκερ από τα μπισκότα. Γιατί τα μπισκότα πρέπει να φουσκώσουν, ενώ τα κράκερ πρέπει να ψηθούν και να παραμείνουν λεπτά και τραγανά.

ΠΗΓΗ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η αλήθεια για την μπανάνα: Παχαίνει ή όχι;


Η μπανάνα δεν ανήκει στα  που μπορεί κάποιος να καταναλώσει όταν προσπαθεί να χάσει βάρος είναι μία άποψη που επικρατεί...και ακούγεται από το στόμα πολλών ανθρώπων .
Αποτέλεσμα εικόνας για μπανανα
Σχετική εικόνα
Συχνά, λέγεται : ‘’ δεν μπορώ να φάω μπανάνα , κάνω δίαιτα’’ ή ‘’μην φας μπανάνα, παχαίνει’’. Πόσο απέχει λοιπόν αυτή η άποψη από την πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι η μπανάνα όχι απλά μπορεί να καταναλωθεί όταν κάποιος ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή για να χάσει βάρος , αλλά επιδρά και πολύ θετικά σε αυτό. Συγκεκριμένα τα οφέλη της μπανάνας είναι:

Ενισχύει την μνήμη και την μάθηση : Η μπανάνα περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου πράγμα που βοηθά την λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου. Βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος και μειώνει το κίνδυνο διάρροιας κατά την οποία αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών. Επιδρά θετικά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Βοηθά στην σιδηροπενική αναιμία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σιδήρου. Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο. Βοηθά στις κράμπες λόγω αυξημένης ποσότητας καλίου και μαγνησίου. Βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος .

Η μπανάνα περιέχει βιταμίνες B6, B12, κάλιο και μαγνήσιο και βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης. Επιδρά θετικά στην κατάθλιψη. Μερικές φορές τα συναισθήματά μας εξαρτώνται από την έκκριση ή μη χημικών ουσιών στο σώμα μας. Η μπανάνα λοιπόν περιέχει ένα βασικό αμυνοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη το οποίο συμβάλλει στη σύνθεση μελατονίνης και σεροτόνινης. Η σεροτονίνη αποτελεί βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος και συχνά επηρεάζει την διάθεσή μας, τα συναισθήματά μας και τον ύπνο μας.

Τέλος ας δούμε αν ‘’παχαίνει’’ όπως πολλοί θεωρούν. Η ενέργεια που περιέχει η μπανάνα είναι είναι περίπου 80 kcal/ 100g ενώ το μήλο που συχνά καταναλώνουμε έχει περίπου 50 kcal/100g.

Η διαφορά τους λοιπόν είναι πολύ μικρή (30 kcal/100 g). Σε σύγκριση με το μήλο, η μπανάνα περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθά την μυική ανάπτυξη και πέντε φορές περισσότερο σίδηρο. Είναι φανερό ότι η διαφορά των θερμίδων των δύο αυτών φρούτων είναι αμελητέα. Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω οφέλη της μπανάνας μπορούμε να εύκολα να αλλάξουμε την γνωστή λαϊκή παροιμία λέγοντας: ‘’ μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα’’.

ΠΗΓΗ

Ταχίνι: Το φάρμακο που έχετε σπίτι σας! Διαβάστε περισσότερα: Ταχίνι: Το φάρμακο που έχετε σπίτι σας!

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από πολτοποιημένουςσπόρους σησαμιού.
Χρησιμοποιείται κυρίως στην κουζίνα της , της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.
Σχετική εικόνα
ύο κουταλιές της σούπας αποδίδουν, 16 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Επιπλέον, καλύπτουν το 30% των ημερήσιων αναγκών θειαμίνης, το 24% μαγνησίου, το 22% του φωσφόρου, το 14% του σιδήρου και το 12% του ασβεστίου.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του λίπους που περιέχει είναι καλά λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Κάτι που επίσης πρέπει να πούμε είναι ότι το σουσάμι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία όμως είναι δύσκολο να τα απορροφήσει ο οργανισμός εξαιτίας του σκληρού εξωτερικού στρώματος που έχει. Η κατανάλωση όμως με την μορφή του ταχινιού επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα και πιο εύκολα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για ταχινι
Σχετικά τώρα με τα οφέλη για την υγεία, έχει φανεί ότι οι σπόροι του σησαμιού και κατ’ επέκταση το ταχίνι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και το κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον το μαγνήσιο που περιέχει το ταχίνι μπορεί να μειώσει τη πίεση του αίματος και επιπλέον είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών καθώς μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Σχετικά με το καρκίνο, οι λιγνάνες που περιέχει το ταχίνι μπορούν να προστατεύσουν των οργανισμό από ορμόνες που σχετίζονται με το καρκίνο. Τέλος σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που κατανάλωναν ταχίνι ανέφεραν λιγότερο πόνο.
ΠΗΓΗ