Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Καρυδάτα αλάδωτα

Υλικά 
2/3 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
2/3 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια
Μία πρέζα αλάτι
3/4 φλιτζάνι τσαγιού αλεσμένα καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεσμένα καρύδια για το τύλιγμα
Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία μαρίζ να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το πρώτο φλιτζάνι αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος ενός καρυδιού και πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια. Αφού τελειώσουμε με την ζύμη, παίρνουμε ένα – ένα τα μπαλάκια και τα τυλίγουμε στο τριμμένο καρύδι.
Τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα με αντικολλητική λαδόκολλα και ψήνουμε για 14-15 λεπτά.
Από Nistisimo.gr

Αλάδωτο κέικ ολικής αλέσεως με μήλα

Συστατικά
Υλικά για μία μακρόστενη φόρμα:
250 γραμμάρια φαρίνα ολικής αλέσεως
150 γραμμάρι ταχίνι
300 ml σόδα αναψυκτικό
100 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
50 γραμμάρια σταφίδες
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
6 κουταλιές σούπας σιρόπι αγαύης
1 μήλο σε λεπτές φέτες του ενός εκατοστού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη σόδα, το ταχίνι, το σιρόπι αγαύης και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ να διαλυθεί το ταχίνι και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα τριμμένα καρύδια.
Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ που πρώτα έχουμε αλείψει με λίγο ταχίνι.
Στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ με μία μαρίζ και βυθίζουμε στην επιφάνεια του κέικ τις φέτες μήλου.
Ψήνουμε στο φούρνο για 45 -50 λεπτά.
*Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κέικ (βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ και αν αυτό βγει στεγνό τότε είναι έτοιμο), βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψουμε σε μερίδες.
*Αν είναι σφικτό το μείγμα αραιώνουμε με λίγη σόδα.
Από Nistisimo.gr