Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΤΙΣΜΕΝΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
250 γρ ρύζι basmati
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας φιστίκια Αιγινης ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας σταφίδες λίγο κομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το ρύζι al dente και το στραγγίζουμε
Λιώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτουμε τα φιστίκια με τις σταφίδες.Τα μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά.Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και ανακατεύουμε απλά μέχρι να σκορπίσουν καλά όλα τα φιστίκια.Βάζουμε τέλος το ρύζι σε μια φόρμα της αρεσκείας μας και το διατηρούμε ζεστό σκεπάζοντας το (σε φούρνο 100 βαθ. η σ' ένα μπολ με πολύ καυτό νερό)...

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΠΙΡΟΣΚΙ ΤΑΣΚΕΝΔΗΣ

ΥΛΙΚΑ
50 γρ μαγιά
1/4 φλιτζανιού τσαγιού χλιαρό νερό
1 κουτ. σουπ. μέλι
3 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής
4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 φλυτ.τσαγ. χλιαρό νερό
3 μέτριες πατάτες
4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουταλιές λάδι
1/2 φλιτ.τσαγ.μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυ.αλάτι
λίγο πιπέρι
1 αυγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και στο μέλι,προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι και το ανακατεύουμε.Το σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά περίπου για να φουσκώσει.Μετά προσθέτουμε το αλεύρι,το λάδι,το αλάτι και το νερό και το ζυμώνουμε καλά,για να γίνει μια αφράτη ζύμη.Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιασθεί σε όγκο.
Βράζουμε τις πατάτες και αφού μαλακώσουν,τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε μ' ένα πιρούνι.Μαραίνουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το προσθέτουμε στις πατάτες με λίγο αλάτι,πιπέρι,το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια,τ' ανοίγουμε σε στρογγυλά πιατάκια των 11 εκ. και βάζουμε στην κάθε μια λίγη γέμιση πατάτας.Κλείνουμε τις άκρες,αλείφουμε με ένα αυγό κτυπημενο,τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε,σε μέτριο φούρνο,για 25-30 λεπτά...

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ
6 αγκινάρες καθαρισμένες
1 λεμόνι
75 γρ κουκιά φρέσκα καθαρισμένα η( κατεψυγμένα)
1 μέτρια πατάτα ψιλοκομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μουσκεμένο ρύζι(γλασέ)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
ταψί 30χ18
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε καλά το αλεύρι με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,το κρασί και λίγο αλάτι.
Το σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε.Καθαρίζουμε τις αγκινάρες.Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα και αδειάζουμε το χνούδι.Κρατάμε τα μαλακά κοτσάνια και τα βάζουμε με τις αγκινάρες σ' ένα μπολ,με νερό και λεμόνι,για να μη μαυρίσουν.
Βράζουμε το ρύζι με λίγο νερό για να μαλακώσει λίγο.Κόβουμε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια σε μικρά κομματάκια και τ' ανακατεύουμε με το ρύζι και όλα τα άλλα υλικά.Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και ανοίγουμε 2 φύλλα.Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί,καλύπτοντας τα πλαϊνά του.Βάζουμε μέσα τη γέμιση αγκιναρας μαζί με το ζωμό,στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και το ενώνουμε με το κάτω,για να κλείσουν καλά.Το ψήνουμε,σε μέτριο φούρνο ,για 1 1/2 ώρα περίπου.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΡΑΣΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
700 γρ πράσα καθαρισμένα
500 γρ πατάτες
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερού λευκό κρασί
αλάτι πιπέρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες ανά 3 εκ.και τα μαραίνουμε με το λάδι για 2-3 λεπτά.Προσθέτουμε στα πράσα τις πατάτες,κομμένες σε κύβους 3 εκ. και τα μαραίνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.Τα σβήνουμε με το κρασί,χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες και τα πράσα.Ρίχνουμε λίγο αλάτι,πιπέρι και μοσχοκάρυδο...Καλή επιτυχία!!Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πατάτες με σέλινο...

OSSO BUCHO ΜΕ ΡΙΖΟΤΟ

Οσομπούκο αλά Μιλανέζ
ΥΛΙΚΑ
6 φέτες για osso bucho
Αρκετό αλεύρι ανακατεμένο με αλάτι,πιπέρι και θυμάρι για να αλευρωθούν τα 6 κομμάτια
50 γρ, βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο
250 γρ άσπρο ξηρό κρασί
500 γρ ντομάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
Αρκετό βοδινό ζωμό για να καλύψει το κρέας
αλάτι πιπέρι
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι το ξύσμα ψιλοκομμένο
ΡΙΖΟΤΟ
3 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
50 γρ βούτυρο
500 γρ ρύζι(το είδος Arbovio είναι ιδανικό για ριζότο)
1,15 λιτ.ζωμό βοδινού η καυτό νερό
300 γρ άσπρο ξηρό κρασί
1/2 κουταλιά σαφραν(saffran από το λουλούδι κρόκος)
150 γρ τριμμένη παρμεζάνα
βούτυρο για το σερβίρισμα(προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ OSSO BUCHO
Αλευρώστε τα κομμάτια και αφού τα τοποθετήσετε σε μια βαριά κατσαρόλα που κλείνει καλά,ροδίστε τα στο βούτυρο.Στο ίδιο λίπος μαλακώστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά.Όταν είναι έτοιμα δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το κρασί.Ξεκολλήστε με μια ξύλινη κουτάλα ότι έχει απομείνει στην κατσαρόλα από το αλεύρι και προσθέστε τις ντομάτες και το κρέας.Όταν το υγρό πια βράζει ρίξτε όσο ζωμό χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας.Αφήστε το να σιγοβράζει καλυμμένο σε σιγανή φωτιά για μια ώρα.Γυρίστε τώρα τα κομμάτια το κρέας και αφήστε τα να μαγειρεύονται για άλλη μισή ώρα χωρίς καπάκι για να εξατμισθουν τα πολλά υγρά.Όταν το κρέας χωρίζει εύκολα από το κόκαλο είναι έτοιμο.Ανακατέψτε τα υλικά της γαρνιτούρας και πασπαλίστε τα ossi buchi μ' αυτή αφού τα τοποθετήσετε σε μια ζεστή πιατέλα τριγυρισμένη από το ριζότο που μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΡΙΖΟΤΟ
Σε χαμηλή φωτιά ροδίστε τα κρεμμύδια στο βούτυρο και προσθέστε το ρύζι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μια γυαλιστερή διαφάνεια.Ανεβάστε τη φωτιά και ρίξτε το κρασί.Όταν το πιει,ρίξτε το ένα τέταρτο του ζωμού.Αφού το πιει κι αυτό, ρίξτε άλλο τόσο.Διαλύστε το saffran στο υπόλοιπο του καυτού ζωμού και προσθέστε το λίγο λίγο μόλις αρχίσει το ρύζι να στεγνώνει.Ένα από τα μυστικά ενός καλού ριζότο είναι ότι δεν θέλει ανακάτεμα.Απλώς να προσέχει κανείς όταν το υγρό εξατμίζεται να προσθέτει και άλλο,χωρίς όμως το αποτέλεσμα να γίνει νερουλό.Όλη η διαδικασία παίρνει περίπου 30 λεπτά.Πριν το σερβίρισμα προσθέστε την παρμεζάνα και το βούτυρο(προαιρετικά) και ανακατέψτε καλά..

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ GRATIN

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες πολύ λεπτές φέτες
250 γρ μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα λεπτές φέτες
1 κουταλιά τσαγιού χυμό λεμονιού ανακατεμένο με 1 κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά τσαγιού βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
500 γρ γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
25 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
αλάτι, μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίξτε το χυμό με το νερό πάνω από τα μανιτάρια αφήστε τα για 5 λεπτά(για να μην μαυρίσουν)και σουρώστε τα.Βουτυρώστε καλά μια χαμηλή φόρμα gratin και φτιάξτε στρώσεις από φέτες πατάτας και μανιτάρια.Ανάμεσα στις στρώσεις σκορπίστε σκόρδο αλάτι και μοσχοκάρυδο.Ρίξτε από πάνω το γάλα,σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθ. για 20 λεπτά.Ρίξτε στη συνέχεια την κρέμα(το γάλα πρέπει να έχει ήδη απορροφηθεί)αφού την αρωματίσετε με ελάχιστο σκόρδο,αλάτι,μοσχοκάρυδο.Πασπαλίστε με τη γραβιέρα και το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά.Αν αρχίσει να καίγεται,ανατοποθετείστε το αλουμινόχαρτο....Καλή επιτυχία..