Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Γαμοπίλαφο

 


Υλικά

1 κιλό ζυγούρι (αρνί μέχρι ενός έτους) 1 κότα 1 1/2 κιλό 2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι 2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο μπαχάρι 1/2 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι σε κόκκους

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για 2 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το πιπέρι. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα, σουρώνουμε το ζωμό τους και τα αλατοπιπερώνουμε. Μετράμε τον ζωμό, σε κάθε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό (15-20 λεπτά περίπου). Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού στο ρύζι λίγο πριν ετοιμαστεί. Καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά. Σερβίρεται χώρια το ρύζι από το κρέας.

ΠΗΓΗ

Μπιφτέκια παντζαριού

 


Υλικά 

4 παντζάρια βρασμένα θρυμματισμένα
1/4 φλιτζανιού (35 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1 κονσέρβα μαύρα φασόλια πλυμένα και στραγγισμένα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ασπράδι αυγού
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 1/2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 1 λίτρο νερό και βράζετε τα παντζάρια για 40 με 50 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα ξεφλουδίζετε με ένα μαχαιράκι. Έπειτα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετείτε στο μούλτι, χτυπάτε για μισό λεπτό ή λιγότερο μέχρι να θρυμματιστούν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε μισή κουταλιά της σούπας από το ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει για περίπου 2 -3 λεπτά. Ρίχνετε τα μαύρα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα πολτοποιείτε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε στο μπολ με τα φασόλια τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ασπράδι αυγού και ανακατεύετε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (όπως κάνετε και με τον κιμά).

Χωρίζετε το μείγμα σε 4 μπάλες και πατικώνετε το κάθε μπιφτέκι. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά για 7 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε σάντουιτς ή με ρύζι.

ΠΗΓΗ