Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

BROWNIES (Νηστίσιμο με χαλβά)






1 Φόρμα 24cm
Αντικολλιτικο χαρτί
250 γρ Αλεύρι για κάθε χρήση
200 γρ Ζάχαρη
50 γρ Κακάο
150 γρ Χαλβά βανίλια
2 Κουταλάκια γλυκ. Μπεικιν
4 Μηλα τριμμενα
100 γρ Κουβερτουρα τριμμενη
Εκτελεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομογενές μειγμα. Το βάζουμε στην φόρμα η ταψάκι με την λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 c για 1 ώρα ...

Γρήγορες νηστίσιμες τηγανίτες

Ακόμα και αν νηστεύετε μπορείτε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας τηγανίτες.

Ευκολες και γρήγορες νηστίσιμες τηγανίτες

Υλικά
Για 2-4 άτομα
ελαιόλαδο για το τηγάνι
Μέλι και μπανάνα για το σερβίρισμα
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με το σύρμα το αλεύρι με το νερό μέχρι να έχουμε ένα χυλό που να στέκεται λίγο.
Ρίχνουμε σ' ένα μεγάλο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει λίγο περισσότερο απ' όταν τηγανίζουμε πατάτες.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας από τον χυλό  και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Μ' αυτόν τον τρόπο γεμίζουμε όλο το τηγάνι.
Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο με στρωμένο χαρτί κουζίνας , για να τραβήξει το περιττό λάδι και κατόπιν σερβίρουμε σε πιατέλα, με συνοδεία μπανάνα και με μέλι ή για αλλαγή με κομπόστα βύσσινο!
Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά

madata.gr

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

 (Κρεατοπιτακια με ρύζι )
Σχετική εικόνα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα η 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
λάδι
άνηθο-μαιντανο
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
μισό φλιτζάνι ρύζι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
μισό κιλό αλεύρι μαλακό
αλάτι,2 κουταλιές λάδι
1/4 του ποτηριού χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με το αλεύρι το λάδι,το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό,ετοιμάζετε τη ζύμη που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε και μαλακιά.
Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα,να σταθεί για μισή ώρα,και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής.Καβουρντίζετε τον κιμά με λίγο λάδι,να ρθει να γίνει σπυρί-σπυρί,και τον αλατοπιπερωνετε.Αδειαζετε τον κιμά σε βαθύ πιάτο και μέσα στην κατσαρόλα ξανθίζετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.Προσθέτετε το άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα ,αλάτι πιπέρι,μια κουταλιά ντομάτα πελτέ,λιωμένη σε δυο δάχτυλα νερό,και τέλος το ρύζι.Ρίχνετε λίγο νερό ακόμη κι αφήνετε να μισοψηθει και το ρύζι.Ανακατεύετε και τον κιμά κι αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.Ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο λεπτό,πάνω σ' αλευρωμένο μάρμαρο.Βάζετε κατά μήκος στο φύλλο γέμιση,το τυλίγετε μια βόλτα σαν τσιγάρο και το κόβετε στα 3 η 4 ανάλογα με το μήκος που έχει το στριφτάρι σας.Πιέζετε κάθε σαρμαδακι στις άκρες να κολλήσουν κι αν χρειαστεί τις υγραίνετε με λίγο νερό.Συνεχίζετε ως να τελειώσει το φύλλο και η γέμιση.Τέλος,τηγανίζετε τα σαρμαδακια σε καυτό λάδι.
Ένας όμορφος μεζές όταν μάλιστα συνοδεύεται από καλή ρετσίνα..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

 ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
giouvetsi_brokolo

50 ml  ελαιόλαδο

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες

1-2 χρωματιστές πιπεριές, σε κυβάκια

15 ντοματίνια

200 ml λευκό ξηρό κρασί

3 κ.σ. πελτέ τομάτας

αλάτι, πιπέρι

500 γρ.  μπρόκολο 

500 γρ. κριθαράκι χονδρό

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη


  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λάδι. Σοτάρουμε το πράσο με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το κολοκυθάκι, τις πιπεριές και τα ντοματίνια. Σβήνουμε με το κρασί και κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Μεταφέρουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα σε μια γάστρα. Προσθέτουμε το μπρόκολο και το κριθαράκι και στη συνέχεια όσο ζωμό χρειαστεί για να καλυφθούν τα υλικά.
  3. Ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 50 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δέκα λεπτά προτού γίνει το γιουβέτσι προσθέτουμε από πάνω την τριμμένη γραβιέρα και αφήνουμε το γιουβέτσι να γκρατιναριστεί. με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος. Προαιρετικά μπορούμε να κρατήσουμε από πριν ολόκληρα μπουκετάκια από το μπρόκολο για τη διακόσμηση.

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

 ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά για 4 άτομα 
revithia_liasti

 Ρεβίθια 600γρ

100 γρ λιαστές ντομάτες

6-8 πράσινες ελιές γεμιστές με αμύγδαλο

3-4 γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο

30 ml ελαιόλαδο

8 κόκκους μαύρο πιπέρι

5 γρ αλάτι (1 κ.γ. )


  1. Βάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια να φουσκώσουν με λίγο αλάτι .Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα τρίβουμε με λίγη σόδα φαγητού,τα ξεπλένουμε επίσης και τα βάζουμε για βράσιμο.
  2. Βράζουμε καλά τα ρεβίθια ξαφρίζοντας κατά διαστήματα.
  3. Σ’ ένα ταψάκι βάζουμε τα ρεβίθια, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, προσθέτουμε το πιπέρι , το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι.
  4. Βάζουμε 250 ml νερό, σκεπάζουμε το ταψί και φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
  5. Μόλις βγει από το φούρνο, ρίχνουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 ΜΕ ΑΠΑΚΙ Η ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ

Φασόλια χάντρες στο φούρνο με απάκι ή καπνιστό ψαρονέφρι
Υλικά για 4-6 άτομα

1 συσκευασία φασόλια χάντρες Μπάρμπα Στάθης (450 γρ.)

100 γρ. απάκι ή καπνιστό ψαρονέφρι σε μικρά κομμάτια

2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε λωρίδες

2 κ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης

1½ λίτρο ζωμός λαχανικών

1 κ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο

1 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης

αλάτι

80 ml ελαιόλαδο


  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Ρίχνετε και το απάκι και τα σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τα φασόλια, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, και αποσύρετε από τη φωτιά.
  2. Αδειάζετε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα ταψί, αλατίζετε, ρίχνετε το θυμάρι και περιχύνετε με τον ζωμό. Ανακατεύετε και ψήνετε το φαγητό για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να γίνει. Ενδιάμεσα ανακατεύετε τα φασόλια και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
  3. Στο τέλος του ψησίματος πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.

Μεθυσμένα φασόλια φούρνου..

Αυτή η συνταγή, είναι άκρως “μαμαδίστικη”, αφού θυμίζει γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, η οποία είναι όμως λίγο “πειραγμένη” για να συμβαδίζει με τις γεύσεις της εποχής.
Συνταγή: Μεθυσμένα φασόλια φούρνου
Υλικά 
500γρ Φασόλια μέτρια 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κύβους ή ροδέλες
2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλόκομμένα
1 σάλτσα Τομάτα
1 σφηνάκι τσίπουρο
Αλάτι-Πιπέρι  
2 σκελιδες σκόρδο 
1 κουτ. γλ. Καπνιστή Πάπρικα 
Έξτρα παρθένο Αγουρέλαιο για το τελείωμα του πιάτου 
 Εκτέλεση 
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ και τα βράζουμε περίπου για 40 λεπτά σε αλατισμένο νερό (κρατάμε λίγο από το νερό όταν τα σουρώσουμε). Έπειτα, τα βάζουμε σε ένα ταψί ή σε πήλινο σκεύος και τρίβουμε από πάνω αλάτι με σκόρδο, το οποίο αφήνουμε να λιώσει επάνω στα ζεστά όσπρια για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα καρότα, τη σάλτσα Τομάτα Τσίπουρο και την καπνιστή πάπρικα, καθώς και λίγο από το νερό που έχουμε φυλάξει. Τα ανακατεύουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα περίπου για 30 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι, ενώ πριν σερβίρουμε το πιάτο μας το περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο, το οποίο κάνει πραγματικά τη διαφορά!

Wise Greece