Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Πασχαλινό Τσουρέκι (Συνταγή Θεσσαλονίκης)

Φωτογραφία του Cook Epikouros.Φωτογραφία του Cook Epikouros.
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού χλιαρό νερό
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
28 γρ. νωπή μαγιά
Για τη ζύμη7-8 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
7 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά και 1 κρόκος επιπλέον για το άλειμμα
λίγο μαχλέπι κοπανισμένο ή μαστίχα
½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
λίγο ελαιόλαδο
Αμύγδαλο Φιλε για το ντεκόρ..
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε το προζύμι ως εξής: διαλύετε τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη μαγιά κομματιασμένη και την αφήνετε να σταθεί για 15’.Ζεσταίνετε ένα πυρίμαχο μπολ, ρίχνετε μέσα το μείγμα της μαγιάς και αλεύρι (περίπου δύο φλιτζάνια του τσαγιού στην αρχή). Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνετε 15’ μέχρι να γίνει η ζύμη σας ελαστική. Αλείφετε τα χέρια σας με λάδι και ζυμώνετε για λίγο τη ζύμη με τα δάχτυλά σας (για να απορροφήσει το λάδι). Την αφήνετε σκεπασμένη με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, 45’ περίπου.

Λιώνετε το βούτυρο σε μπεν μαρί αφαιρώντας τον αφρό. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι δημιουργώντας ένα μικρό λοφάκι. Κάνετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε εκεί το λιωμένο βούτυρο. Το αναμειγνύετε σπρώχνοντας το αλεύρι προς το βούτυρο μέχρι τα δύο υλικά να ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το μαχλέπι ή τη μαστίχα.

Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών πρώτα τη φουσκωμένη ζύμη και μετά το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσετε μια εύπλαστη ζύμη.(Ζυμώνετε 20’-25’ περίπου). Την κάνετε μια μπάλα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (σκεπασμένη με κουβέρτα) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθετε με τη ζύμη δυο πλεξούδες. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνετε να φουσκώσουν 1 ½ -2 ώρες, σκεπασμένες με την κουβέρτα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Αλείφετε τα τσουρέκια με γάλα και κρόκο αυγού (χτυπημένα μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό) και ψήνετε 15’. Χαμηλώνετε κατόπιν τη θερμοκρασία στους 180 C και ψήνετε για 20’ ακόμη, μέχρι τα τσουρέκια να πάρουν ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!