Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΦΙΛΕ ΜΙΝΙΟΝ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΔΕΡΑΣ

650 ΓΡ Βοδινό φιλέτο ..6 κουταλιές σούπας κρασί τύπου Μαδέρα(κόκκινο ΣΕΚ) 5 φέτες από ψωμί φόρμας η τοστ 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαργαρίνη ..2 μέτριες ντομάτες 150 γρ .μανιτάρια..1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα Γάλακτος ...αλάτι πιπέρι..ΟΔΗΓΙΕΣ1)Χωρίζετε το κρέας σε 5 χονδρά φιλέτα, τα δένετε με κλωστή για να διατηρηθούν στρογγυλά και τα ραντίζετε  με τις 6 κουταλιές κρασί.Αφήνετε να μαριναρισθουν επί 2 ώρες.2)Κόβετε τις φέτες ψωμιού με <κουπ-πατ>στη διάμετρό που έχουν τα φιλέτα και τις τηγανίζετε με λίγη μαργαρίνη.3)Ζεσταίνετε σε τηγάνι την υπόλοιπη μαργαρίνη και σοτάρεται τα φιλέτα, σε δυνατή φωτιά, επί 4 λεπτά περίπου,γυρίζοντας τα μια φορά.Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα διατηρείτε ζεστά.4)περνάτε τις ντομάτες από τον μύλο των χόρτων.Κόβετε τα μανιτάρια σε φετακια εκτός από 5 τεμάχια.5)Ρίχνετε στο τηγάνι το κρασί από τα φιλέτα και την περασμένη από το μύλο ντομάτα και βράζετε τη σάλτσα μερικά λεπτά.6)Προσθέτετε στην σάλτσα τα μανιτάρια και τα βράζετε επί 5 περίπου λεπτά.7)Ρίχνετε αλάτι ,πιπέρι και τηνκρεμα γάλακτος και βράζετε τη σάλτσα επί 3 ακόμη λεπτά.8)Βάζετε τα φιλέτα επάνω στα τηγανισμένα φετακια ψωμιού και περιχύνετε τη σάλτσα βάζοντας ένα μανιτάρι ολόκληρο επάνω σε κάθε φιλέτο.9)Σερβίρετε με φασολάκια σοτέ και με πατάτες ντουσες.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ

1 Κιλό νουα η σπάλα μοσχαριού,,200 γρ Μπέικον ...1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνατες...200 γρ μαργαρίνη ...χυμό 1 λεμονιού ....1 ποτηράκι κρασί κοκκινο΄ ΟΔΗΓΙΕΣ΄΄1)Τυλίγεται το ρολό του μοσχαριού με τεμάχια Μπέικον και αλατοπιπερώνετε.2)Βάζετε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα να κάψει και τοποθετείτε το κρέας να ροδίσει.Μόλις ροδίσει σβήνετε με κόκκινο κρασί.3)τοποθετείτε το κρέας με το υλικό σε ένα ταψακι και το βάζετε σε μέτριο φούρνο να ψηθεί επί 2 περίπου ώρες βρέχοντας το κατά διαστήματα με το ζουμί του.4)20 λεπ.περίπου πριν τελειώσει το ψήσιμο του κρέατος ρίχνετε στο ταψί τις πατάτες με το χυμό του λεμονιού και τα αφήνετε να ψηθούν μαζί .Σερβίρεται ζεστό.

ΣΟΥΦΙΚΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

1 Κιλό μελιτζάνες   2-3 κόκκινες ψιλοκομμένες ντομάτες  φέτες                                                                                                                                                 250 γρ φέτα     1 κρεμμύδι τριμμένο                                                                                                                                             3 σκελίδες σκόρδο  2 φλ. Ελαιόλαδο  2 κ,γ,ζάχαρη 1 φλ. αλεύρι.Αλάτι. Πιπέρι.                                                                            ΟΔΗΓΙΕΣ......Κόψτε τις μελιτζάνες χοντροκομμένες (αν είναι πικρές βάλτε τις σε νερό και αλάτι ναξεπικρισουν για 1ωρα περίπου) ,περάστε τις από αλεύρι και τηγανίστε τις .Στρώνετε τις φέτες σένα ταψακι η πυραντοχο σκεύος. τις καλύπτετε με ψιλοκομμένη ντομάτα και πασπαλίζετε με την ζάχαρη,το αλατοπίπερο,το σκόρδο και  τελευταία τη φέτα κομμένη σε κύβους.Ψήνετε για 45 λεπτά περίπου,σε μέτριο φούρνο.Σερβίρετε ζεστό η κρύο.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΑΡΝΙ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΘΑΚΗΣ(ΡΟΔΟΥΛΑ)

ΥΛΙΚΑ..1 1/2 κιλο αρνι μπουτι που του εχουμε αφαιρεσει το κοκαλο   χυμο 3 λεμονιων      1 ποτηρι κρασι ασπρο ξηρο  1 σκορδο 1 φλυτζανι λαδι ελιας αλατι χοντρο  πιπερι ζαχαρη για την σαλτσα  δεντρολιβανο ....αντι του δενδρολιβανου στην Ιθακη βαζουν (Σαψιχος)ειναι τοπικο αρωματικο χορτο.       ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....Αφαιρουμε το κοκαλο απο το αρνι και μεσα τοποθετουμε το χοντρο αλατι ,το πιπερι και τον σαψιχο,η αν δεν εχουμε το δενδρολιβανο.Καιμε το λαδι στην κατσαρολα και γυριζουμε εκει το κρεας.Σβηνουμε με το κρασι και τον χυμο των λεμονιων.Αφηνουμε να μαλακωσει το κρεας και προσθετουμε τη ντοματα και λιγη ζαχαρη για να γινει η σαλτσα πιο γλυκια.Βραζουμε το κρεας με τη σαλτσα του μεχρι να πηξει η ντοματα και να ειναι το κρεας μαλακο.Σερβιρεται με συνοδευτικο πατατες τηγανιτες κομμενες στρογγυλες που στην ιθακη απο το σχημα τους τις λενε (Ροδουλα).

Το Προιστορικο Διαιτολογιο

Με βάση τις μέχρι τώρα επίσημες αρχαιολογικές ανασκαφές στους προϊστορικούς οικισμούς,μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς το αρχαιότερο ελληνικό διαιτολόγιο.Στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ,το 6.000 π.χ.περίπου,διατρέφονταν με κυνήγι,κτηνοτροφικά προϊόντα,φρούτα,όσπρια,χυλους ,ψωμί και άγρια χόρτα.Στην Αργολίδα,είχαν επιπλέον φακές,Βίκο,σαλιγκάρια,φιστίκια και αμύγδαλα.Στις Κυκλάδες διατρέφονταν με θαλασσινά,όσπρια και κτηνοτροφικά προϊόντα.Η επανάσταση στο χώρο της διατροφής,την εποχή αυτή,είναι φυσικά η επεξεργασία και η κατανάλωση των σιτηρών.Στις ανασκαφές των Σερβιων (Κοζάνη),των Σιταγρων(Δράμα) και της νέας Νικομήδειας(Βέροια)ανακαλύφθηκαν απλοί φούρνοι,που χρησιμοποιούνταν για την ξήρανση των δημητριακών και το ψήσιμο του προϊστορικού ψωμιού.Βέβαια όλα αυτά τα προϊόντα που προαναφέρουμε,έφταναν με τα πλοία της 6ης π.χ.χιλιετίας σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.   ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ....Διόδωρος ο Σικελιώτης.

Χταπόδι παραζουλιγμενο


Χταπόδι παραζουλιγμενο
ελαιόλαδο 
καλάμι
κλωστή  χοντρή
Τρόπος Παρασκευής

το παραζουλιγμενο καλά χταπόδι το εμποτίζουμε στο 
ελαιόλαδο και μετά με το καλάμη το ανοίγουμε σαν τον 
αετό για να μην ακουμπάει το ένα πλοκάμι στο άλλο 
κατόπιν το αφήνουμε στον ήλιο για 24 ώρες χωρίς τον 
φόβο της μύγας και της μέλισσας για τη το ελαιόλαδο  
της απωθεί με την  μυρωδιά του  μετά της 24 ώρες 
είναι έτοιμο για την σχάρα σε περίπτωση που δεν 
καταναλωθεί άμεσα ο τρόπος συντήρησης του 
είναι στο ψυγείο αλλά το καλύτερο είναι μετά
τον ήλιο να ψηθεί στα κάρβουνα και να καταναλωθεί