Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΛΑΟΥΝΑ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)

ΥΛΙΚΑ.. 30 γρ μαγιά μπίρας μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό 2 κουταλιές σούπας κοφτές αλάτι 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό 10 ως 12 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι (σκληρό) 1\4 του κιλού λάδι 3/4 του κιλού τυρί φέτα σκληρή ΕΚΤΕΛΕΣΗ Διαλύετε τη μαγιά στο μισό φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε το αλάτι,το νερό και το αλεύρι για να γίνει η ζύμη σφιχτή.Ζυμώνετε καλά τη ζύμη,πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια,μέχρι ότου γίνει λεία και ελαστική(επί 10 λεπτά περίπου) Βάζετε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος,1 1/2-2 ώρες η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν τη ζυμώνετε με το λάδι και το τυρί και τη στρώνετε σ'ενα ταψί λαδωμένο. την ψήνετε σε κανονικό φούρνο,μισή ώρα περίπου. Τρώγετε ζεστή...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΛΙΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Για ένα καρβέλι
3 φλυτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού μαγιά σκόνη,
60 γραμ.χλιαρό νερό
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
2-3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
επιπλέον αλεύρι εάν χρειαστεί
250 γρ.ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
λίγος δυόσμος(προαιρετικά)
3 κουτ.γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά.Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και σχηματίζουμε μια λακκούβα στη μέση.Προσθέτουμε τη μαγιά στο κέντρο και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό,τις ελιές,το κρεμμύδι,το δυόσμο και το ξύσμα.Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται μάζα.Καθώς ζυμώνουμε,προσθέτουμε,εάν χρειαστεί,και άλλο νερό,μέχρι άλλο ένα φλιτζάνι,ρίχνοντας το σιγά σιγά για να αποκτήσει η ζύμη υφή λεία,άλλα σχετικά σφιχτή.Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει.Την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί στον όγκο.Σχηματίζουμε μια μπάλα με την ζύμη.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθ.Τοποθετούμε την μπάλα σε ένα μεγάλο ταψί (του φούρνου)και την πατάμε για να γίνει σαν μεγάλος δίσκος.Ψήνουμε τη λιοπιτα για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.Τη βγάζουμε την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε...

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

To χαμομηλάκι: Banners

To χαμομηλάκι: Banners: Διαλέξτε από τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, κάντε copy τον κώδικα δίπλα από το banner που θέλετε και βάλτε το (paste) σε οποιοδήποτε ...

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε μερίδες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
3 καρότα τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
(χωρίς τους σπόρους και τα υγρά τους)
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπασκο
500 γρ ζυμαρικά(χυλοπίτες η κοφτό μακαρονάκι)
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι-πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά.Σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος μέχρις ότου να ροδοκοκκινίσουν απ' όλες τις πλευρές.Ρίχνετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί.Προσθέτετε κατόπιν τις ντομάτες,το ξίδι,το ταμπασκο,τη ζάχαρη,τα καρότα και το αλατοπίπερο.
Σιγοβράζεται το φαγητό μέχρις ότου μαλακώσει καλά το κρέας και πήξει η σάλτσα.Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε.Τα περιχύνετε με το βούτυρο,το οποίο έχετε ζεστάνει καλά.Σερβίρετε το μοσχαράκι με τα ζυμαρικά και περιχύνετε με τη σάλτσα.το καλύτερο κομμάτι του μοσχαρίσιου κρέατος για τα κοκκινιστά είναι η ελιά και το ποντίκι...