Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Εξυπνο τρυκ για να μην σκληραίνει το κρέας στο μαγείρεμα



Για να μην σκληραίνει το κρέας, είναι σημαντικό να μην....
αλλάζει η θερμοκρασία της κατσαρόλας. Γι’ αυτό και όταν προσθέτουμε νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πρέπει να φροντίζουμε να είναι ζεστό.
Επιπλέον, για να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακό το κρέας, μπορούμε να το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο μερικές ώρες πριν το μαγειρέψουμε ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες ξίδι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Πηγή: vita

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Κλασικό πέστο βασιλικού

Κλασικό πέστο βασιλικού
Η πιο συνηθισμένη χρήση του βασιλικού στην κουζίνα είναι στο γενοβέζικο πέστο, ιδιαίτερα του πλατύφυλλου. θα τον προτιμήσουμε φρέσκο, παρά ξερό για να απολαύσουμε το πλούσιο άρωμμα του.
Συνταγή για πέστο βασιλικού

Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 γεμάτα φλιτζάνια τσαγιού με φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, τα οποία προηγουμένως έχουμε πλύνει, στεγνώσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Χωρίς να σταματήσουμε το μπλέντερ ρίχνουμε περίπου 150 - 200 ml ελαιόλαδο, ή όσο χρειαστεί για να ετοιμάσουμε έναν λείο πολτό. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και προαιρετικά 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια. Με ένα κουτάλι παίρνουμε την ποσότητα του πέστο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για να το χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα.

Αν χρησιμοποιήσουμε το πέστο σε ζυμαρικά, μπορούμε να αναμείξουμε στη δοσολογία μας περίπου 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια, κοπανισμένα. Ανακατεύουμε με τα ζεστά ζυμαρικά (περίπου 2 κουταλιές της σούπας για κάθε μερίδα) και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας, στην ποσότητα που θέλουμε. Στο τέλος σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα 1 κουταλιά ολόκληρα κουκουνάρια και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε μια γευστικότατη πράσινη μακαρονάδα για να ξεφύγουμε από τις συνήθειές μας.
ΑΠΟ....  Divinum

Οδηγός βοτάνων με βάση την ασθένεια!!!!!

Οδηγός βοτάνων με βάση την ασθένεια.
Ο άνθρωπος από την αρχή του πολιτισμού του διαπίστωσε ότι η υγεία του σχετίζεται με την διατροφή του. Ερευνώντας τα φυτά ανακάλυψε ότι αρκετά από αυτά μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για φαρμακευτικούς σκοπούς, δηλαδή για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης που πρώτος ταξινόμησε συστηματικά την ιατρική και επιχείρησε μια μεθοδευμένη θεραπεία ασθενειών κατέγραψε περίπου 400 είδη φυτών που η φαρμακευτική τους χρήση ήταν γνωστή έως τότε (5ο αιώνα π.Χ.) και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.χ. αιώνα έγραψε την βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά.
Φυσικά με την πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκαν πάρα πολλά φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες και απέκτησαν ξεχωριστό κύρος και ενδιαφέρον και ονομάστηκαν "βότανα"..
Οι μύθοι, οι θρύλοι, η παράδοση και η ιατρική αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις. Η βοτανοθεραπεία «γεννήθηκε» μαζί με τον άνθρωπο. Αυτή την αρχέγονη γνώση που αποκτήθηκε στην πορεία του χρόνου με κόπο και ριψοκίνδυνες εμπειρικές δοκιμές, διατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της Γης και σχεδόν χάθηκε σε κάποιες άλλες.
Σήμερα, στο δυτικό κόσμο η βοτανοθεραπεία ανακτά το χαμένο έδαφος και θεωρείται πλέον μία από τις αξιόπιστες συμπληρωματικές μεθόδους θεραπείας.
Η εφαρμογή της έχει εξαπλωθεί και στα φυτικά καλλυντικά, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη η θεραπευτική της ιδιότητα με τη μορφή εισπνοών, με λουτρά, κομπρέσες, εντριβές, μασάζ, αφεψήματα, εγχύματα, καταπλάσματα, βάμματα και σε εκχυλίσματα, καλύπτοντας έναν μεγάλο αριθμό θεραπειών.

Πολλές φορές όμως στην σημερινή εποχή  λόγω της υπέρ πληροφόρησης αλλά και τις κακής ενημέρωσης συναντάμε κυρίως στο διαδύκτιο αναληθή ή και τροποποιημένες πληροφορίες για τα βότανα, τις ιδιότητες τους αλλά και την χρήση τους. Για τον λόγο αυτό συλλέγοντας και μελετώντας την βιβλιογραφία, πληροφορίες και στοιχεία  χρόνων καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν εύχρηστο και γρήγορο οδηγό πως κάθε βότανο συμβάλλει για κάθε ασθένεια.
Φυσικά η βοτανοθεραπεία είναι μια υπόθεση που απαιτεί τόμους ολόκληρους για να αναλυθεί, ο παρακάτω οδηγός θα βοηθήσει κυρίως αυτούς που είναι στην αρχή να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.


ΑΓΧΟΣ(ΣΤΡΕΣ): Βαλεριάνα, πασιφλώρα, λεβάντα, χαμομήλι, μελισσόχορτο
ΑΔΥΝΑΜΙΑ(ΑΤΟΝΙΑ): Φασκόμηλο, αχιλαία, δεντρολίβανο , ιπποφαές 
ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Λουΐζα, ταραξάκο, πράσινο τσάι, αψιθιά
ΑΕΡΙΑ: Βασιλικός, μαϊντανός
ΑΙΜΟΡΟΪΔΕΣ: Τσουκνίδα, αχιλλαία, πολύκομπο
ΑΚΜΗ: Εχινάκια, καλέντουλα, χαμομήλι
ΑΜΝΗΣΙΑ(ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ): Θυμάρι, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, δάφνη
ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ: Ζαμπούκο, αγριμόνιο, εχινάκια
ΑΝΑΙΜΙΑ: Τσουκνίδα, λάπαθο, αγγελική, τριφύλλι,  φύλλα καρυδιάς
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ: Μέντα, δυόσμος, τριβόλι
ΑΝΟΡΕΞΙΑ: Αψιθιά, βασιλικός, κόλιανδρος, θυμάρι
ΑΡΘΙΤΙΚΑ: Αγριμόνιο, Βασιλικός, φλαμούρι, φασκόμηλο, αχιλλαία, τσουκνίδα
ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ: Κράταιγος, ιβίσκος, σκόρδο
ΑΣΘΜΑ: Ευκάλυπτος, Λεβάντα
ΑΫΠΝΙΑ: Βαλεριάνα, χαμομήλι, πασιφλώρα, άνθος γιασεμιού, λεβάντα, φλαμούρι
ΒΗΧΑΣ: Βήχιο, ζαμπούκος, αστεροειδής γλυκάνισος, αγριμόνιο, ευκάλυπτος, μολόχα, γλυκόριζα
ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ: Αστεροειδής γλυκάνισο, γλυκόριζα, ευκάλυπτος, μολόχα
ΓΑΛΑΚΤΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βασιλικός, μάραθος, τριγωνέλλα
ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ: Βασιλικός, μολόχα, φασκόμηλο
ΔΙΑΒΗΤΗΣ(ΣΑΚΧΑΡΟ): Ιβίσκος, Φασκόμηλο, φύλλα ελιάς
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ: Αγριάδα, λουΐζα, ταραξάκο, σκορπίδι, μουστάκια καλαμποκιού, τσουκνίδα
ΔΙΑΡΟΙΑ: Μαύρο τσάι, άγριο τριαντάφυλλο (καρπός)
ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ: άγριο τριαντάφυλλο (καρπός), καρυδόφυλλα, λάπατο
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Φύλλα αλεξανδρείας, σιναμική (σένα), φασκόμηλο
ΔΥΣΠΝΟΙΑ: Ευκάλυπτος, ζαμπούκος, βασιλικός, γκι
ΔΥΣΠΕΨΙΑ: Γλυκάνισο, ζαμπούκο, δυόσμος
ΕΛΚΗ(ΣΤΟΜΑΧΙΚΑ): Σπαθόχορτο, χαμομήλι, γλυκόριζα, τσουκνίδα
ΕΛΚΗ(ΠΕΠΤΙΚΑ): Αλθαία, δίκταμο, λουΐζα
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Σπαθόχορτο
ΕΚΖΕΜΑ: Γάλλιο, τσουκνίδα, ίριδα(ρίζα)
ΕΜΕΤΟΣ: Γαρύφαλλο, δυόσμος
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ: Αχιλλαία, λυγαριά, πασιφλώρα
ΕΜΜΗΝΟΡΟΙΑ(ΕΠΩΔΥΝΗ): Αχιλλαία, άγριο τριαντάφυλλο (καρπός), μελισσόχορτο, λεβάντα.
ΕΡΠΗΣ: Εχινάκια, μελισσόχορτο, σπαθόχορτο 
ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Τανατσέτο, λεβάντα, χαμομήλι, πασιφλώρα, αγριμόνιο
ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Ευκάλυπτος, σολιντάγκο, φυτόλακα
ΚΗΛΙΔΕΣ - ΠΑΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Φλαμούρι, κάρδαμο
ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ - ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Σπαθόχορτο, αγγελική, λεβάντα, μελισσόχορτο
ΜΕΡΜΥΓΚΙΕΣ: Χελιδόνιο
ΞΕΡΟΒΗΧΑΣ: Σαμπούκος, Φύλλα καστανιάς
ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: Τσουκνίδα, μουστάκια καλαμποκιού, κολτσίδα
ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ: Αγριμόνιο, ζαμπούκος
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: Λεβάντα, μαντζουράνα
ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ: Γαρύφαλλο, ζαμπούκος, ρίγανη
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ: Εκουιζέτο, επιλόβιο, αγριάδα, μουστάκια καλαμποκιού
ΠΕΤΡΑ (ΝΕΦΡΑ): Αγριμόνιο, βάτος, μουστάκια καλαμποκιού αγριάδα, ταραξάκο, τσουκνίδα
ΠΕΤΡΑ (ΧΟΛΗ): Γαϊδουράγκαθο, ταραξάκο, τσουκνίδα
ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ: Αγριμόνιο, δάφνη, αγγελική, τσουκνίδα
ΣΥΚΩΤΙ: Γαϊδουράγκαθο, αψιθιά, ταραξάκο
ΣΤΟΜΑΧΙ: Σπαθόχορτο, αψιθιά, γαϊδουράγκαθο, δίκταμο, μαντζουράνα
ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ: Κράταιγος, λεβάντα, βαλεριάνα
ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: Δάφνη & δαφνοκούκουτσο, θυμάρι, δεντρολίβανο
ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΙ: Μελισσόχορτο, φασκόμηλο
ΤΡΑΥΜΑΤΑ: Πολύκομπο, σπαθόχορτο
ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ: Ιβίσκος, κράταιγος, πράσινο τσάι
ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Σέλινο, φύλλα ελιάς, κράταιγος, πασιλώρα, τσουκνίδα
ΥΠΟΤΑΣΗ: κράταιγος, αστεροειδή γλυκάνισο, δεντρολίβανο
ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ: Σύμφυτο, καλέντουλα
ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ: Αγριμόνιο, Ζαμπούκος
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: Ιβίσκος, φύλλα ελιάς, μαϊντανός
ΨΩΡΙΑΣΗ: Ύσσωπος, γαρύφαλλο, γαϊδουράγκαθο
ΩΤΙΤΙΔΑ: Κισσός, μολόχα, τριφύλλι, χαμομήλι

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική γνωμάτευση ή κάποιο φάρμακο και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα.
Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
ΑΠΟ....http://www.divinum.gr/

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Hypericum_empetrifolium_βάλσαμο
της Πόπης Στίνη
Ίος
Ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, όπου τα αρωματικά φυτά και τα βότανα βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μας. Στις Κυκλάδες οι ντόπιοι επιμένουν να κυνηγούν τις φυτικές αρωματικές προκλήσεις ώστε να προσδίδουν έξτρα γεύση στο φαγητό τους αλλά και για να τα εκμεταλλεύονται ως θεραπευτικά. Οι “παλιοί” ήξεραν που ακριβώς φύεται το κάθε είδος. Στην ορεινή Νάξο στην περιοχή του Φιλωτίου υπήρχε πάντα η φήμη για τη μυρωδάτη φασκομηλιά και το μεθυστικό θυμάρι. Στην Ίο στην περιοχή της Ψάθης και του Παλαιοκάστρου φύεται ο πασίγνωστος κρόκος. Φτάνοντας προς το Μαγγανάρι η μυρωδιά του θυμαριού είναι τόσο έντονη που σε μαγεύει. Στη μικρή μας Σίκινο υπάρχει σε αφθονία η κάπαρη. Στην Αμοργό στην Αιγιάλη βρίσκουμε άφθονο φασκόμηλο και στα Θολάρια αψιθιά.
« Ψωμί και ελιά και μια ζεστή φασκομηλιά »
ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Από την αρχαιότητα τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι κοινωνίες μας με το πέρασμα του χρόνου ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες ενώ κάποιες άλλες λογικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής.
ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Έχει εφιδρωτικές, διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καταρροής, ψυχογενούς άσθματος, φουσκώματος στο στομάχι, νευρικής ανορεξίας, ρευματικών ασθενειών και βρογχίτιδας.
ΑΓΡΙΑΔΑ
Κατέχει διουρητικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί στην κυστίτιδα και στη δυσλειτουργία του προστάτη.
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ή ΑΨΙΘΙΑ
Πικρό βότανο. Διεγείρει και ενισχύει όλη την πεπτική διαδικασία. Επίσης βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε πυρετούς και λοιμώξεις. Έχει τονωτική και ευεργετική δράση.
Δάφνη
ΒΑΛΣΑΜΟ ή ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ
Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης , επουλωτική και ηρεμιστική. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, και της έντασης. Είναι κατάλληλο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Το τσάι που φτιάχνεται από τα φύλλα του είναι ιδανικό για κρυολογήματα, καταρροές και βήχα. Ο χυμός που βγαίνει από τα φύλλα του χρησιμοποιείται συμπυκνωμένος σε σταγόνες για φλεγμονές των αυτιών ενώ αραιωμένος σε διάλυμα με νερό για γαργάρες κάνει καλό σε αμυγδαλίτιδες και φαρυγγίτιδες. Χρησιμοποιείται επίσης εξωτερικά για την ανακούφιση του ερεθισμού από τσιμπήματα εντόμων καθώς έχει και αντιισταμινική δράση.
ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ
Είναι ένα εξαιρετικό παραγωγό της έκκρισης του γάλακτος και είναι απόλυτα ασφαλές για τη χρησιμοποίηση από μητέρες που θηλάζουν. Επίσης χρησιμοποιείται για να αυξήσει την έκκριση της χολής και χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
ΔΑΦΝΗ
Έχει ευεργετικές ιδιότητες σε διαταραχές των ανώτερων αναπνευστικών οδών, καταπραϋντικές για κνησμούς, κατευναστικές για το στομάχι, διουρητικές και εφιδρωτικές. Οι ατμοί του αφεψήματος θεωρούνται τονωτικοί της αναπνοής και αντικαταρροϊκοί. Με το αφέψημα των φύλλων και των καρπών γίνεται η περιποίηση των πληγών ως καθαρτικό, τονωτικό και επουλωτικό μέσω. Επίσης βοηθάει στην πέψη των φυτικών πρωτεϊνών που υπάρχουν στα όσπρια.