Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Λαχανοντολμάδες (Με πράσινα φύλλα)

Αποτέλεσμα εικόνας για cabbageΛαχανοντολμάδες
Υλικά
2 κιλά κιμάς (κατά προτίμηση κιμάς από 3 ειδών κρέατα: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
Πράσινα φύλλα
Λάχανο ελαφρώς βρασμένο
1 κούπα ρύζι της αρεσκείας μας
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
2 αβγά
1 μάτσο μαϊντανός
1 μάτσο μάραθος
Για το αβγολέμονο:
3-4 αβγά
Χυμός από 3 λεμόνια
2 κ. σ. αλεύρι
Ζωμός από την κατσαρόλα
Σχετική εικόνα
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το μείγμα για πολλή ώρα, ώστε τα υλικά να ανακατευτούν πάρα πολύ καλά. Τεμαχίζουμε τα φύλλα σε μέτρια κομμάτια. Τυλίγουμε το μείγμα μας στο μέγεθος που επιθυμούμε και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν τελειώσει η πρώτη στρώση, συμπληρώνουμε προσθέτοντας από πάνω τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο είναι και το ύψος των ντολμάδων, προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.
Για το αβγολέμονο: χτυπάμε 5-6 αβγά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε στο μείγμα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και στο τέλος λίγο από το ζωμό της κατσαρόλας. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την κουνάμε ώστε να ποτίσει τους λαχανοντολμάδες. Ανάβουμε για λίγο το μάτι σε χαμηλή φωτιά, ώστε το αβγολέμονο να δέσει σε 10 λεπτά.

Μουστοκούλουρα τραγανά


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 60-70 ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
• 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο • 1 φλιτζάνι πετιμέζι • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 κουταλάκι κανέλα • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού • 1 κουταλάκι σόδα
• 1 κιλό αλεύρι και λίγο ακόμη (όσο χρειαστεί) • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε λεκάνη το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό πορτοκαλιού. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα ανακατεύοντας με σύρμα. Μόλις σφίξει, συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, έως ότου πετύχουμε μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε λεπτά κορδόνια και κλείνουμε σε στρογγυλό σχήμα. Αραδιάζουμε τα μουστοκούλουρα σε ταψί στρωμένο με λαδ
όχαρτο και τα ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά περίπου.

Μανδαρινάτο ( Κρητικό)



Υλικα
  1/2 κιλό φλούδες από μανταρίνια
 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
 κιλό ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, ψιλοτριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
. Βράζετε σε μια κατσαρόλα τις φλούδες απ’ τα μανταρίνια με τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό για 10΄. Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα στραγγίζετε με ένα σουρωτήρι και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
. Ενώνετε τον πολτό από τα μανταρίνια με την ψιλοτριμμένη αμυγδαλόψιχα σε ένα μπολ μέχρι να σχηματισθεί ένα μίγμα που να είναι ομοιογενές και να πλάθεται στα χέρια σας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Mantarinato
 Πλάθετε μικρές μπάλες και τις τοποθετείτε μέσα σε μικρές χάρτινες θήκες ή επάνω σε μικρά φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς. Τα αφήνετε λίγο να στεγνώσουν πριν τα σερβίρετε.
Τιπς
Αν θέλετε μπορείτε να τα καλύψετε από έξω με καρύδα τριμμένη η λίγη ζάχαρη κρυσταλλική. Πάντως είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκάκι το οποίο διατηρείται για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες σκεπασμένο αεροστεγώς και σε δροσερό μέρος.
ΠΗΓΗ..www.mirsini.gr/