Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη



Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βρίσκεται άφθονο στις ντομάτες και στα προϊόντα τομάτας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του προστάτη.




Στη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες κατανάλωναν περισσότερες μερίδες με βάση την τομάτα, όπως ψημένα φαγητά με ντομάτες, σάλτσες ή σαλάτες είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη από εκείνους που δεν κατανάλωναν ντομάτες. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα οφέλη του λυκοπενίου βοηθούν περισσότερο σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. 

Σε μια άλλη μελέτη των ερευνητών του καρκίνου του προστάτη, εξέτασαν τα επίπεδα στο αίμα του λυκοπενίου και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη -ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου- μειώνεται με την αύξηση των επιπέδων στο αίμα λυκοπενίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες που καταναλώνουν 50 mg λυκοπένιο την ημέρα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα σχετίζεται με το χαμηλό επίπεδο PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο).  Τα υψηλά επίπεδα του PSA στο αίμα είναι συχνά ένα σημάδι για καρκίνο του προστάτη.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν οι ντομάτες είναι σε επεξεργασία ή ακατέργαστες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λυκοπένιο συνδέεται με την κυψελοειδή δομή της τομάτας.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το κάρυ "ασπίδα" κατά του διαβήτη









Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια ουσία η οποία υπάρχει στο μπαχαρικό κάρυ μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη από την Ταϊλάνδη.
Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπίστωσαν ότι σε εννέα μήνες, μια καθημερινή δόση από την ουσία κουρκουμίνη φαίνεται να πρόλαβε νέα κρούσματα διαβήτη ανάμεσα σε άτομα με "προδιαβήτη"-- μια κλινική κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ψηλότερο από το κανονικό επίπεδο γλυκόζης αίματος όχι όμως αρκετά ψηλό για να θεωρηθούν ότι παρουσιάζουν την πλήρη εικόνα του σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.
Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που συναντάται στο ινδικό μπαχαρικό κουρκούμη (γνωστό και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικό). Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και την αποκαλούμενη οξειδωτική φθορά στα κύτταρα του οργανισμού--δύο παράγοντες πρόκλησης μιας σειράς ασθενειών, μεταξύ των οποίων και διαβήτης τύπου 2.
"Χάρη στα οφέλη του και στην προστασία που παρέχει προτείνουμε το ακατέργαστο απόσταγμα της κουρκουμίνης (τουρμερικό) να χρησιμοποιείται για μια επεμβατική θεραπεία στον πληθυσμό με προδιαβήτη", αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Σομλάκ Τσουενγκσαμάρν του πανεπιστημίου Σρινακχαρινγουιρότ στο Νακομναγιόκ της Ταϊλάνδης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 240 ενήλικες Ταϊλανδοί με προδιαβήτη οι οποίοι επελέγησαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες κουρκουμίνης είτε ψευδοφάρμακο. Όσοι εντάχθηκαν στην πρώτη κατηγορία λάμβαναν συμπληρώματα με έξι κάψουλες την ημέρα, το καθένα από τα οποία περιείχε
250 μιλιγραμμάρια από "κουρκουμινοειδή".
΄Υστερα από εννέα μήνες, 19 από τους 116 εθελοντές που λάμβαναν ψευδοφάρμακα είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, ενώ από τους 119 εθελοντές που λάμβαναν κουρκουμίνη κανένας δεν εμφάνισε διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φάνηκε ότι βελτιώνουν την λειτουργία των Β-κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο πάγκρεας που απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη η οποία ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης βοηθούν στην προστασία των Β-κυττάρων από την φθορά.
Ωστόσο μια διαβητολόγος η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι αρκετά ώστε ο κόσμος να σπεύσει στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής για συμπληρώματα κουρκουμίνης.
"Φαντάζει ελπιδοφόρο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα", δήλωσε η Κονστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Το πείραμα διήρκεσε μόνο εννέα μήνες και είναι ήδη γνωστό από υπάρχουσες και πιο μακροχρόνιες έρευνες ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής--περιλαμβανομένης της σωματικής άσκησης και της μείωσης πρόσληψης θερμίδων--μπορούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε προδιαβητικούς.
Η Μπράουν-Ριγκς πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι ένα προϊόν στην πραγματικότητα περιέχει τα συστατικά ή την ποσότητα των συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Καλλυντικά για το σώμα και τα άκρα

Καλλυντικά για το σώμα και τα άκρα


Γαλάκτωμα Σώματος
30γρ ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
100γρ έλαιο τριαντάφυλλο
10 σταγόνες βενζόης
Λιώνουμε στο γουδί τα αμύγδαλα. Στο μίξερ, προσθέτουμε στα αμύγδαλα το ροδόνερο, το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και στο τέλος τις σταγόνες βενζόης (boswellia serrata). Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 2 ημέρες ανακινώντας που και που και μετά σουρώνουμε.

Αντικυτταριδικό Peeling
½ φλιτζάνι κόκκους καφέ
Λίγο ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Κανέλλα
Απλά αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και το απλώνουμε στις περιοχές που έχουμε το πρόβλημα. Στο τέλος ξεπλένουμε μόνο με νερό. Αποτέλεσμα, λεία επιδερμίδα και υπέροχη αίσθηση.

Για την κυτταρίτιδα, κάνουμε ελαφρό μασάζ με μια κούπα λεμονιού στην προβληματική περιοχή. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Αποφεύγουμε όμως τις ευαίσθητες περιοχές!

Scrub σώματος: Αναμιγνύουμε αλάτι ή ζάχαρη με ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια πάστα. Τρίβουμε απαλά το σώμα μας και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. 

Αποτελεσματικό αποσμητικό για το σώμα, είναι η μαγειρική σόδα! Προσθέστε λίγη στο νερό του μπάνιου και μετά το μπάνιο, αφού σκουπιστείτε, βάλτε λίγη στις μασχάλες.

Αποσμητικό για το σώμα: προσθέστε στον χυμό 24 ραπανιών, 1/4 του κουταλιού, γλυκερίνη. Ανακατέψτε καλά. Ψεκάστε ή τρίψτε λίγο στις μασχάλες. Το μίγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγος χυμός σέλινου ή μαϊντανού στο νερό του μπάνιου, μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά διάφορες δυσάρεστες οσμές.


Λάδι Ενυδάτωσης Για Τα Χέρια
50γρ αμυγδαλέλαιο
2κ.σ. λάδι καλέντουλας
3 αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου
1 φλούδα λεμονιού
20 γρ φρέσκο δυόσμο
Στο αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε το λάδι καλέντουλας και τα αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου. Τη φλούδα λεμονιού και τον φρέσκο δυόσμο. Κλείνουμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε για 15 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Σουρώνουμε και απλώνουμε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

Κρέμα Ενυδάτωσης Για Τα Χέρια
2κ.σ. ελαιόλαδο
45γρ κερί μέλισσας
Μια χούφτα δεντρολίβανο
8κ.σ. ροδόνερο
Βράζουμε το ελαιόλαδο, το κερί μέλισσας και το δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνουμε, ενώ είναι ζεστό το μίγμα και προσθέτουμε 8 κουταλιές ροδόνερο.

Για βελούδινα χέρια ανακατεύουμε 1/3 της κούπας γλυκερίνη με 2/3 της κούπας ροδόνερο και με το μείγμα που θα πάρουμε κάνουμε απαλό μασάζ στα χέρια καθημερινά. Άμα περισσέψει και τίποτα, το φυλάμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.

Για να δυναμώσουμε τα νύχια, χτυπάμε καλά έναν κρόκο αυγού και βυθίζουμε τα νύχια μας μέσα, για περίπου 5 λεπτά.

Για δυνατά νύχια, χωρίς παρανυχίδες: ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι και βυθίζουμε τις άκρες των δαχτύλων για περίπου 5 λεπτά. Σκουπίζουμε το λάδι και κάνουμε για λίγο ελαφρό μασάζ.


Αποσμητικό για τα πόδια: τρίψτε λίγο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο ή μέντα και ανακατέψτε τον με απλή πούδρα. Πουδράρετε με αυτό, το εσωτερικό των παπουτσιών, προτού τα φορέσετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε αιθέριο έλαιο βασιλικού, δυόσμου ή μέντας με πούδρα (2 σταγόνες ελαίου ανά 1 κουταλιά πούδρας), και να αφήσετε να στεγνώσει, προτού την χρησιμοποιήσετε.

Πολύ αποτελεσματικό αποσμητικό για τα πόδια, είναι το εξής: ρίξτε μερικά φλιτζάνια τοματοχυμό σε μια λεκάνη με νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Λάδι Για Ευρυαγγείες
50γρ λάδι αβοκάντο
1κγ αιθέριο έλαιο απήγανο
1κγ αιθέριο έλαιο μαυροκούκκι
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Ο πιο ασφαλής τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις αντιαισθητικές μπλε και κόκκινες φλεβίτσες στα πόδια μας. Στο. λάδι αβοκάντο προσθέτουμε από το αιθέριο έλαιο απήγανο (ruta graveolens) και το μαυροκούκκι (nigella damascena) και το αιθέριο έλαιο γερανιού. Εφαρμόζουμε το βράδυ στην προβληματική περιοχή.