Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Cheesecake πραλίνας χωρίς ψήσιμο!

Cheesecake πραλίνας χωρίς ψήσιμο!
Ένα πολύ νόστιμο και αμαρτωλό cheesecake που δε χρειάζεται ψήσιμο, μόνο ακόρεστη κατανάλωση και άδειο στομάχι!

Για τη βάση

1.5 πακέτο πτι-μπερ  με γεύση σοκολάτα
150 γρ. περίπου βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας πραλίνα

Για την κρέμα στη μέση

450 γρ. τυρί κρέμα
2 κούπες πραλίνα
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος

Για την τελευταία στρώση

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
μισή κούπα κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα
2. Προσθέτουμε το βούτυρο (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε.
3. Στη συνέχεια προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά πραλίνα και χτυπάμε ξανά το μείγμα
4. Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου με ένα κουτάλι σε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο ή σε μια ταρτιέρα

5. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει
6. Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί
7. Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα

8. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη βάση του μπισκότου και με ένα κουτάλι το στρώνουμε, μέχρι να σκεπάσει ομοιόμορφα την επιφάνεια του μπισκότου

9. Σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες

Τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρουμε φτιάχνουμε την τελική επικάλυψη:

11. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μία βράση και παράλληλα σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα. Μόλις είναι έτοιμη να κοχλάσει η κρέμα γάλακτος την αφαιρούμε από την εστία
12. Όπως είναι ζεστή, την αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε
13. Προσθέτουμε  ένα κουταλάκι βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά

14. Αδειάζουμε πάνω στο προηγούμενο μείγμα, σκεπάζουμε ξανά με αλουμινόχαρτο και ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι το cheesecake να παγώσει καλά

Tips
Αν θέλουμε στη βάση μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά τριμμένα φουντούκια
Μπορούμε να βάλουμε μία βανίλια στο μείγμα της πραλίνας με το τυρί, για έξτρα γεύση
Μπορούμε να μειωσουμε την άχνη για να μη γίνει πολύ γλυκό.

Πηγή: bakemesoftly.com

Thessaloniki Arts and Culture,   http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Αυθεντικό, πολίτικο κιουνεφέ


Αυθεντικό, πολίτικο κιουνεφέ
Από τα πιο ιδιαίτερα και για πολλούς, από τα πιο αγαπημένα γλυκά, το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ, είναι κανταΐφι με τυρί και σιρόπι. Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.

Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι, καλά ακούσατε τυρί. Όσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί. Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή  μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό. Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια. Στην παρακάτω υπεροχή, πολιτική συνταγή το τυρί συνδυάζεται λοιπόν άψογα με το σιρόπι.

Υλικά:
(για 10 μερίδες, χρόνος προετοιμασίας : 20′, χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά)

    1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
    150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
    400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή  μοτσαρέλα)
   
    300 γρ ζάχαρη
    200 γρ νερό
    χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)

    1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
    ½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
    ½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)


Εκτέλεση :
Με ψαλίδι κόβουμε το καταϊφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες. Βάζουμε το κομένο καταϊφι σε μπωλ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το τυρί μας σε πολυ λεπτές φέτες/φλύδες.

Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).

Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
Βάζουμε το 1/4 απο το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.

Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε για τα υπολοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει). Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε


Tips
– Μπορείτε να σερβίρετε το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι
– Εγώ τα ταψάκια τα ψήνω δύο δύο στον φούρνο.
– Μπορείτε να τα ψήσετε και χωρίς να τα σιροπιάσετε να τα βάλετε κατάψυξη. Οταν τα χρειαστείτε τα βγάζετε απο την κατάψυξη, ετοιμάζετε το σιρόπι σας και σιροπιάζετε έχοντας κρύο γλυκό ζεστό σιρόπι.

-Επίσης έχω βάλει στην κατάψυξη ταψάκι χωρίς να το ψήσω, το έβγαλα όταν χρειάστηκε και ακολούθησα τα υπόλοιπα βήματα κανονικά. Εγινε το ίδιο καλό.
-Αν σας προβληματίζει το να κάνετε 4 ταψάκια, μπορείτε να φτιάξετε τη δόση σε ένα  μεγαλούτσικο ταψί βάζοντας το μισο φύλλο κάτω, μετά το τυρί και το υπόλοιπο φύλλο απο επάνω. Επειδή μπορεί να μην φαγωθεί όλο (γιαυτο φτιαχνω ταψακια εγω), οταν θα θελήσετε να το σερβίρετε κάποια άλλη μέρα, να το ζεστάνετε λίγο ώστε να είναι σαν την πρωτη μέρα.

-Μια άλλη εναλλακτική για το ψήσιμο είναι αντί να ψήσετε τα ταψάκια στο φούρνο, να βάλετε τη δόση σε βουτυρωμένο τηγάνι και να ψήσετε στο μάτι της κουζίνας. Θελει ομως πολυ χαμηλή φωτιά και μεγάλη προσοχή γιατι το καταϊφι καίγεται εύκολα. Οταν τηγανιστεί η μία πλευρά, με σπάτουλα γυρίζουμε (σαν ομελέτα) για να ψήσουμε και την άλλη.

Λίγα μυστικά ακόμα
Διατηρήστε το μισό κανταΐφι σας σκεπασμένο με μια ελαφρώς υγρή πετσετούλα μέχρι να στρώσετε τη γέμιση για να μη σας ξεραθεί. Είναι πανεύκολο και το κυριότερο μπορείτε να το βάλετε κατάψυξη (ψημένο ή όχι) και να το έχετε για τις ξαφνικές επισκέψεις.

Καλή επιτυχία!
 
 http://www.thessalonikiartsandculture.gr/
Πηγή :  constantinoupoli.com

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Επιστροφή στην κατσαρόλα

Επιστροφή του Έλληνα καταναλωτή στο μαγείρεμα στο σπίτι διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα αναλύει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων όπως διαμορφώνονται σήμερα, καταγράφοντας σημαντικά θέματα που σχετίζονται και με τις αγοραστικές/καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με την αγορά τροφίμων και ποτών.
Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύονται σε βάθος η συχνότητα κατανάλωσης τροφών εβδομαδιαίως, καθώς και οι συνήθειες-αντιλήψεις που σχετίζονται με τη διατροφή, διαμορφώνοντας το συνολικό προφίλ του Έλληνα καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των γευμάτων σε ποσοστό άνω του 75% ετοιμάζεται καθημερινά στο σπίτι, ενώ το 95% των ερωτώμενων πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το κύριο γεύμα του στο σπίτι με φαγητό που είναι μαγειρεμένο στο σπίτι. Αντίθετα μόλις το 1% τρώει καθημερινά ως κύριο γεύμα φαγητό που δεν έχει ετοιμαστεί στο σπίτι και το 82% δεν παραγγέλνει πότε ή μία φορά την εβδομάδα το πολύ «φαγητό απ' έξω». Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για την εστίαση εκτός σπιτιού, η οποία αποτελεί εβδομαδιαία συνήθεια για το 60% περίπου του δείγματος, ενώ το 37% δεν τρώει ποτέ ή σχεδόν ποτέ εκτός σπιτιού.
Γράφει η Μ. Τσιβγέλη