Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Δείτε το μπαχαρικό που σταματά άμεσα την αιμορραγία!

Πολλές φορές όμως, το κόψιμο είναι λίγο πιο βαθύ και η αιμορραγία δεν σταματάει τόσο απλά.

Σε αυτή την περίπτωση και τουλάχιστον μέχρι να σας δει ένας γιατρός (εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο) υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορείτε να κάνετε για αν σταματήσετε την αιμορραγία, χρησιμοποιώντας ένα απλό μπαχαρικό που έχετε σίγουρα κάπου στην κουζίνα σας.
Και αυτό είναι η πάπρικα!
Γενικά, για γρήγορη επούλωση της πληγής θα πρέπει να εφαρμόσετε έναν πηκτικό παράγοντα. Η θεραπευτική σκόνη αργίλου είναι ο καλύτερος τέτοιος παράγοντας πήξεως, αλλά σχεδόν κανείς δεν τον έχει σπίτι του.
Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη πάπρικας, αρκεί να μην είναι το καυτερό είδος.
Η αιμορραγία από τα βαθιά κοψίματα μπορεί να σταματήσει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, χάρη στη σκόνη πάπρικας. Είναι καλύτερα αν η πάπρικα είναι βιολογικής προέλευσης.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε πάπρικα στην πληγή και να την πιέσετε με ένα καθαρό χαρτομάντιλο. Στη συνέχεια, περιμένετε μέχρι να στεγνώσει. (Αν έχετε στο σπίτι σκόνη αργίλου, εφαρμόστε τη με τον ίδιο τρόπο). Θα δείτε ότι η αιμορραγία θα σταματήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αχρείαστη να είναι αλά πρέπει να γνωρίζουμε!

πηγή : newsbomb.gr

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ποια η διαφορά μεταξύ άσπρων vs καφέ αυγών


Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η διαφορά των άσπρων αυγών, από τα αντίστοιχα καφετί χρώματος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Πιθανόν να έχετε προσέξει τη διαφορά της τιμής των άσπρων από των καφέ αυγών, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ τους;

Οι περισσότεροι από εμάς, είτε αγοράζουμε όποια αυγά είναι σε προσφορά, είτε επιλέγουμε το χρώμα των αυγών που αγοράζαμε πάντα.

Αυτό σημαίνει ότι όντως υπάρχει διαφορά ή συμβαίνει κάτι άλλο; Πριν απαντήσουμε, ας δούμε γιατί υπάρχουν αυγά διαφορετικού χρώματος.

Που οφείλεται το χρώμα των αυγών

Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ των διάφορων χρωμάτων υπάρχει διαφορά, αλλά μόνο οπτική! Μάλιστα η διαφορά αυτή οφείλεται στην κότα που γέννησε το αυγό!

Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, αυτό που καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό το χρώμα του κελύφους του αυγού είναι το χρώμα του φτερώματος της κότας!

άσπρες και καφέ κότες
Έτσι, οι κότες με λευκά φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννάνε κατά κανόνα άσπρα αυγά.

Αντίστοιχα, αυτές με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό φτέρωμα παράγουν καφέ αυγά, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ράτσα κάθε κότας.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά είναι μόνο οπτική, καθώς από θρεπτικής άποψης δεν υπάρχει καμία διαφορά!
Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά

Γενικά κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα καφέ αυγά είναι "καλύτερα" μιας και είναι πιο ακριβά. Είναι όμως έτσι;

Σε παλιότερο άρθρο είχαμε γράψει αναλυτικά τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά.

Έτσι κι αλλιώς, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει αυτά καθεαυτά τα θρεπτικά συστατικά του αυγού.

διαφορά άσπρα καφέ αυγά
Ο λόγος που τα καφέ αυγά είναι ακριβότερα, λοιπόν, δεν οφείλεται στο χρώμα, αλλά στο μέγεθος!

Κι αυτό γιατί οι καφέ κότες είναι πιο μεγαλόσωμες, γεγονός που σημαίνει ότι τρώνε περισσότερο, άρα έχουν μεγαλύτερο κόστος για τον εκτροφέα, αλλά παράγουν και μεγαλύτερα αυγά.

Υπάρχει διαφορά στο κέλυφος των αυγών;

Κι εδώ υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το κέλυφος των καφέ αυγών είναι σκληρότερο από αυτό των λευκών. 

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η σκληρότητα του κελύφους ενός αυγού, οφείλεται κατά κανόνα σε άλλους παράγοντες όπως στην ηλικία της κότας, στη διατροφή της και όχι στο χρώμα της.

Οι νεαρότερες κότες παράγουν αυγά με σκληρότερο κέλυφος, ανεξαρτήτως χρώματος.


Επομένως τώρα γνωρίζετε ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ των καφέ και των άσπρων αυγών.
ΠΗΓΗ.....

Προσοχή με τα αυγά που θα βάψετε: Πόσο μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου

Προσοχή με τα αυγά που θα βάψετε: Πόσο μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου
Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης και τα μολυσμένα αυγά είναι μια κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό. Η σωστή προετοιμασία και συντήρηση των αυγών είναι καίριας σημασίας, ειδικά την περίοδο του Πάσχα.
Και αυτό επειδή τα αυγά που παραδοσιακά βάφουμε το Πάσχα, συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και ως διακοσμητικά αντικείμενα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη περίοδο του έτους.
Η “ζώνη κινδύνου”
Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου.Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.
Συστάσεις υγείας για τα αυγά
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω. Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.
Βραστά και ωμά αυγά
Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.
Συμβουλές για την ασφάλεια των αυγών
Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι' αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος. Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κοκορέτσι: Τα 5 μυστικά για το τέλειο ψήσιμο του

1. Θα χρειαστείτε 1-2 συκωταριές και τα εντεράκια τους, ανάλογα πόσο μεγάλο θέλετε το κοκορέτσι σας. Πλένετε τα εντεράκια, τα γυρίζετε από την ανάποδη με τη βοήθεια ενός μολυβιού και τα πλένετε ξανά και ξανά με
νερό και ξίδι.
2. Κόβετε την καρδιά, τους πνεύμονες, το νεφρό, το συκώτι και τα γλυκάδια σε μικρά κομμάτια και την μπόλια σε μαντηλάκια. Ανακατεύετε σε έναμπολ μπόλικο αλάτι, πιπέρι και καλή ρίγανη και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα τα εντόσθια.
3. Για αρχή περνάτε ένα κομμάτι χοντρό λίπος στη σούβλα. Ύστερα παίρνετε εναλλάξ κομμάτια από εντόσθια με την παρακάτω σειρά: ένα κομμάτι καρδιά ή πνευμόνι ή νεφρό, ένα κομμάτι γλυκάδι ή μπόλια, μετά συκώτι και μετά πάλι μπόλια ή γλυκάδι. Συνεχίζετε πιάνοντας την αλληλουχία από την αρχή: καρδιά ή πνευμόνι ή νεφρό, γλυκάδι ή μπόλια, συκώτι, μπόλια ή γλυκάδι. Η γενική ιδέα είναι ότι το συκώτι πρέπει αριστερά και δεξιά του να έχει ένα λιπαρό κομμάτι γιατί το ίδιο είναι στεγνό. Στο τέλος θα περάσετε πάλι ένα χοντρό κομμάτι λίπος για να συγκρατεί τα εντόσθια πάνω στη σούβλα κι έτσι τελειώνετε.
4. Μετά ξεκινάτε να τυλίγετε χιαστί από πάνω προς τα κάτω τα έντερα περνώντας από την πάνω και την κάτω άκρη της σούβλας όπως κάνετε με την καλούμπα του χαρταετού και μετά τα γυρίζετε γύρω-γύρω. Ούτε το κοκορέτσι χρειάζεται εξωτερικά αλάτισμα.
5. Για το ψήσιμο η φωτιά σας πρέπει να είναι δυνατή και καλά αναμμένη και αντίθετα από το αρνί πρέπει να το τοποθετήσετε μόλις 10 πόντους πάνω από τη φωτιά. Ανάλογα το μέγεθος, το κοκορέτσι χρειάζεται τουλάχιστον 3 με 3,5 ώρες ψήσιμο σε εσωτερικό χώρο και 4 με 4,5 ώρες περίπου σε εξωτερικό.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: www.olivemagazine.gr

Σις κεμπάπ (αρνίσιο σουβλάκι με μπαχαρικά)

ΠΗΓΗ

υλικά για 20 περίπου σουβλάκια:
1 κ. αρνίσιο κρέας ψαχνό, κομμένο σε ομοιόμορφα κομμάτια των 3 εκ.
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
1 κ.σ. σουμάκ (σε καταστήματα μπαχαρικών)
αλάτι
για τη μαρινάδα: 
5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, 2 σκ.σκόρδου λυωμένες, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. θυμάρι, 1/2 κ.σ. πάπρικα, 1/2 κ.γ. κίμινο τριμμένο, 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.γ. αλάτι
παρασκευή
Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος με σκέπασμα, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το βάζουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 4 ώρες το λιγότερο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με αλάτι και το σουμάκ και τα αφήνουμε να σταθούν 30′-40′. Περνάμε το κρέας σε σουβλάκια βάζοντας σε κάθε σουβλάκι 2 ή 3 κομμάτια ντομάτας ανάμεσα στο κρέας. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε ψησταριά ή στο γκριλ ή σε μαντεμένιο τηγάνι με αυλάκια. Σερβίρουμε τα σουβλάκια βάζοντας στο πλάι από λίγα κρεμμύδια που έχουμε ανακατέψει με τον μαϊντανό και πίτες ψημένες.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

    ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
    ΠΗΓΗ

                                                

    Εκτέλεση

    Ζυμώνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το νερό, το προζύμι, στην 1η ταχύτητα για 30 λεπτά. Κατόπιν στην ίδια ταχύτητα για άλλα 30 λεπτά, ρίχνοντας το λιωμένο βούτυρο σιγά-σιγά.
    Με το που το απορροφήσει, ρίχνουμε την μαγιά και προς το τέλος του ζυμώματος ρίχνουμε όλα τα αρωματικά.
    Η θερμοκρασία της ζύμης πρέπει να είναι πάνω από 31°C-33°C.
    Ξεκουράζουμε τη ζύμη σε λεκάνη σκεπασμένη με νάιλον στην στόφα για 23-30 λεπτά.
    Κόβουμε 500 γρ. πλάθουμε, τοποθετούμε σε λαμαρίνα, στοφάρουμε για 45-50 λεπτά. Αλείφουμε με αυγό και φουρνίζουμε σε τελαρωτό στους 130°C ή σε περιστροφικό στους 165-170°C για 35-40 λεπτά.
  •                                                                            Υλικά 



  • 900 γρ Super Αμερικής
    5 γρ. αλάτι
    350 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. βούτυρο γάλακτος
    5 αυγά
    100 γρ. γάλα
    100-150 γρ. νερό
    30 γρ. μαχλέπι
    3 γρ. μαστίχα
    Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
    2 γρ. βανίλια
    20 γρ. χρυσή μαγιά
    Προζύμι
    100 γρ. αλεύρι Super Αμερικής
    80 γρ. χρυσή μαγιά
    100 γρ. νερό
    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 2 λεπτά στην 1η ταχύτητα και 4-5 λεπτά στην 2η ταχύτητα. Τοποθετούμε σε λεκάνη σκεπασμένη στη στόφα για 30-40 λεπτά.

Το έθιμο της λαμπροκουλούρας

Μπορεί το γνωστό σε όλους τραγούδι για παιδιά να λέει «ο φούρνος θα τα ψήσει το σπίτι θα μυρίσει» και να αναφέρεται στα κουλουράκια, η Μεγάλη Εβδομάδα όμως έχει μία χαρακτηριστική μυρωδιά και η κάθε μέρα από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Ανάσταση έχει το δικό της ξεχωριστό άρωμα.
Ας αφήσουμε να μας ταξιδέψει το άρωμα της Μεγάλης Πέμπτης. Από το πρωί κιόλας το σπίτι μυρίζει από τη βαφή των αυγών και περισσότερο από τις μυρωδιές των γλυκών. Γάλα, βούτυρο, ζάχαρη μας ξυπνάνε -εμάς τους νεώτερους που ακόμα δεν τα φτιάχνουμε- με εορταστική διάθεση και πολύ περιέργεια να δοκιμάσουμε τα γλυκά που έχουν φτιαχτεί με αυτά τα υλικά.
Τη συγκεκριμένη μέρα λοιπόν μαζί με τον καφέ μας θα έχουμε φρέσκιαλαμπροκουλούρα να δοκιμάσουμε αφού σήμερα επετειακά και κατά το έθιμο ψήνονται. 
Λαμπρόψωμα ή λαμπροκουλούρα είναι εορταστικά ψωμιά λιγότερο ή περισσότερα γλυκά -ανάλογα τη συνταγή μας- πλούσια σε αυγά και βούτυρο. Σε αντίθεση με τα μικρά κουλούρια δεν έχει τρύπα στη μέση, στο κέντρο όμως μπαίνουν τρία κόκκινα αυγά που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Οι κουλούρες είναι κάτι διαφορετικό από τα τσουρέκια και αποτελούν μέρος της παράδοσης μας. Κατά την παράδοση οι σύντεκνοι -ή αλλιώς νονοί- πηγαίνουν το κουλούρι της Λαμπρής,κόκκινα αυγά και το κερί της Ανάστασης (ένα άσπρο κερί).
Στην σημερινή εποχή έχουν αλλάξει τα δώρα των νονών όμως η λαμπροκουλούρα συνεχίζει να μας ξυπνάει τη Μεγάλη Πέμπτη με το άρωμα της άνοιξης, της Ανάστασης και της γιορτής.
Μερόπη Μπομποδάκη

Η Ποντιακή λαμπροκουλούρα

 λαμπροκουλούρα βρισκόταν σε κάθε γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι στον Πόντο. Δεν είναι τσουρέκι, μοιάζει περισσότερο με ψωμί αλλά με πιο ιδιαίτερη γεύση.
ΥΛΙΚA
  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό
  • 30 γρ. μαγιά
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • ½ φλ. χλιαρό γάλα
  • 1 αυγό
  • 60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι 
  • λίγο γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ανέβει για 15-20΄ σε ζεστό μέρος.
  2. Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από σουσάμι και ζυμώνουμε καλά. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε – έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.
  4. Όταν φουσκώσει, το χωρίζουμε στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες, πλέκουμε κοτσίδα, και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη, σταυρωτά.
  5. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε, στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
  6. Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας. Όταν ψηθεί, σε 40-45΄ περίπου (να ροδίσει πάνω- κάτω), μπήγουμε το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
  7. Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί. 
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Ο παραδοσιακός τρόπος της γιαγιάς: με κρεμμύδι & καλσόν!


Ο παραδοσιακός τρόπος της γιαγιάς: με κρεμμύδι & καλσόν!
Αυγά πασχαλινά νοσταλγικά όπως άλλοτε.. Με κρεμμύδι και καλσόν
Θυμάμαι πόσο εντύπωση μου έκανε, μικρό κοριτσάκι ακόμη όταν έβλεπα τη γιαγιά να βλάφει τα αυγά με ιεροτελεστία... Χρειάζεται ώρα, όρεξη κι υπομονή για να βάψεις τ΄αυγά με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει.
Μπορεί τo χρώμα να μην είναι φανταχτερό, το αποτέλeσμα όχι τόσο "ατσαλάκωτο", φέρνει όμως έντονα μια νοσταλγία και θύμισες από το παρελθόν γλυκιές, που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις.

Ξέχνα τις στάμπες και τα αυτοκόλλητα!

Η παράδοση προστάζει τα πάντα να γίνονται φυσικά κι οικολογικά γι΄αυτό βγαίνεις στη γύρα και κόβεις φυλλαράκια δέντρων. Αυτά είναι οι στάμπες σου, τα σχέδια που θα αποτυπωθούν πάνω στα βαμμένα σου αυγά.
Τοποθετείς ένα φυλλαράκι πάνω στο αυγό, έτσι ώστε να το αγκαλιάσει και στη συνέχεια, το τυλίγεις μέσα σε στρώσεις από φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, έτσι ώστε όλη η επιφάνεια να καλυφτεί ομοιόμορφα. Και τώρα, ήρθε η ώρα του καλσόν. Βάζεις το τυλιγμένο αυγό προσεχτικά μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν και το δένεις σφιχτά αλλά προσεκτικά με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο.
Συνεχίζεις την ίδια ιεροτελεστία. Ένα - ένα τα αυγά τυλίγονται και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε κατσαρόλα με νερό και μπόλικο ξίδι μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις το νερό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, κλείσε τη φωτιά κι άσε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και με κλειστό το καπάκι για τουλάχιστον ένα 20λεπτο.
Τέλος, βγάζεις τα αυγά - μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρυπητή κουτάλα γι΄αυτό το σκοπό - τα ξετυλίγεις, τα γυαλίζεις με μια πετσετούλα που έχεις νοτίσει σε ελαιόλαδο και ιδού! Βαμμένα, γυαλιστερά αυγά με σχέδιο- στάμπα σαν αυτά που έφτιαχνε η γιαγιάκα.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Πώς θα βράσεις τα αβγά χωρίς να σπάσουν;


Πώς θα βράσεις τα αβγά χωρίς να σπάσουν;
Τα μισά αυγά σπάνε κατά το βράσιμο ενώ το χρώμα εισχωρεί μέσα από το τσόφλι; Τι κάνεις λάθος; Διάβασε τα 7 βασικά μυστικά για να τα βάψεις σωστά και δίχως απώλειες.

1. Πώς θα βράσεις τα αβγά χωρίς να σπάσουν;

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για τη βαφή των αυγών. Η πρώτη είναι να βράσεις πρώτα τα αβγά σου και μετά να τα βυθίσεις στην μπογιά και η δεύτερη να τα βάψεις μαζί με αυτήν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις κόπο και χρόνο αλλά και να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες!

2. Η θερμοκρασία έχει σημασία!

Βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλεις λιγάκι νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες. Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αβγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του.

3. Μην τα στριμώχνεις – άσε τα να αναπνεύσουν

Για να αποφύγεις το στρίμωγμα μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθέτησε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.

4. Κλείσε τη φωτιά αν δε θέλεις να θρηνείς… σπασμένα αβγά

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Αν δεν χαμηλώσεις τη φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες γι΄αυτό φρόντισε να τουλάχιστον να μειώσεις τη θερμοκρασία. Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν' αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά (δουλεύει και σε κουζίνες με άεριο). Έτσι θ' αποκτήσεις σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά, αλλά χωρίς να σου πρασινίσει ο κρόκος.

5. Ξίδι κι αλάτι κάνουν κι αυτά δουλίτσα!

Αν ρίξεις ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

6. Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα-βήμα

Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.

7. Στόλισέ τα και καλό τσούγκρισμα!

Μόλις τα βαμμένα αβγά στεγνώσουν γυάλισέ τα με ελαιόλαδο και προετοίμασε τις στάμπες σου, εκτός κι αν είχε επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν. Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ειδικό πινελάκι.
Τέλος, τοποθέτησε τα μέσα σε καλαθάκι το οποίο και θα στολίσεις με κόκκινες κορδέλες και άλλα στολίδια ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό!
Από τη Δήμητρα Γκούντρα
ΠΗΓΗ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Κατσικάκι στο φούρνο με πορτοκάλι και μουστάρδα, και δύο σάλτσες




Υλικά: Για 4 μερίδες.
1 μπουτάκι κατσικίσιο, χωρίς κόκαλο, μεγέθους για 4 άτομα
1 κουτ. σ. μουστάρδα απαλή
χυμό από ένα πορτοκάλι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
λίγο δεντρολίβανο κοπανισμένο, ή τριμμένο καλά με την παλάμη μας
μία κουταλιά ελαιόλαδο
και ανάλογο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
αλάτι
πιπέρι
Για την σάλτσα ψητού:
3-4 κουταλιές της σούπας λίπος από το ψητό
1 1/2-2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα τυριού philadelphia:
200 γρμ. τυρί Φιλαδέλφεια
350 γρμ. κρέμα γάλακτος
3 κουτ. γλ. μουστάρδα απαλή
1 κύβο ζωμό λαχανικών
αλάτι, (προαιρετικά)
λίγο λευκό πιπέρι
Εκτέλεση:
Κατσικάκι:
Έχουμε πει στον χασάπη μας να αφαιρέσει το κόκαλο από το μπούτι.
1. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, και ανακατεύουμε με τον δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, και την μία κουταλιά ελαιόλαδο.
2. Απλώνουμε το μπούτι, και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα εσωτερικά, στο άνοιγμα του. Κρατάμε λίγο για απ' έξω.
3. Κλείνουμε το μπουτάκι, και το δένουμε ελαφρά με έναν σπάγκο, ώστε να παραμείνει σε αυτή τη θέση και να μην μας απλώσει και ανοίξει με το ψήσιμο.
4. Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα απ' έξω το μπουτάκι, αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε, και αδειάζουμε από πάνω το πορτοκάλι, και ανάλογο ελαιόλαδο.
5. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, και το ρίχνουμε μέσα στο ταψί.
6. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα, και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 C. βαθμούς, και ψήνουμε για όσο χρειαστεί, μέχρι να βράσει.
7. Αφαιρούμε προς στο τέλος την λαδόκολλα, και ψήνουμε λίγο, για να πάρει και το επιθυμητό χρώμα το ψητό μας.
Αν χρειαστεί στο διάστημα του ψησίματος, προσθέτουμε ανάλογο νερό. Δεν πρέπει να μείνουν πολλά υγρά στο τέλος, σχεδόν μόνο με το λαδάκι του.
8. Τοποθετούμε το μπούτι σε σανίδα, και το κόβουμε σε φέτες.
Σάλτσα ψητού:
1. Παίρνουμε από το ταψί το λίπος, και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
2. Ρίχνουμε στο ταψί το νερό ζεστό, και το ξύνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάρουμε όλα τα συστατικά.
3. Βάζουμε το νερό αυτό σε ένα κατσαρολάκι.
4. Ζεσταίνουμε σε άλλο κατσαρολάκι 3-4 κουταλιές λίπος, και διαλύουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα καφέ σκούρο χρώμα.
5. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό, και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σάλτσα τυριού philadelphia:
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει, και διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών.
2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά με το σύρμα μέχρι να λιώσει το τυρί, και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα μας.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεται με πουρέ ψητής πατάτας στο φούρνο.
1. Βάζουμε σε ένα πιάτο μία μερίδα κατσικάκι, (2-3 φέτες), και μία μερίδα πουρέ,
2. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ψητού μέσα στο πιάτο, και λίγη επάνω στον πουρέ.
3. Ρίχνουμε και 1-2 κουταλιές σάλτσα τυριού, επάνω στις φέτες κρέας, και σερβίρουμε.
Σημείωση:
Τις σάλτσες πρέπει να τις κρατάμε ζεστές για να τις σερβίρουμε. Επίσης καλό θα είναι να έχουμε και τον πουρέ ζεστό. Μπορούμε να τον βάλουμε μέσα στον φούρνο, αφού έχουμε τελειώσει με το μαγείρεμα, και να διατηρηθεί ζεστός.
www.kreopoleio.gr