Loading...

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ (ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ)

ΥΛΙΚΑ

4 μικρές σελινόριζες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες

5-6 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες

4-5 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα

4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

5 ή όσα θέλετε άσπρα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες

100-150 γρ. λευκό ξηρό κρασί

3 κουτ. σούπας πετιμέζι

500 γρ. ντομάτα πολτό

2 κουτ. γλυκού μείγμα μυρωδικών Προβηγκίας (έτοιμο στα σούπερ μάρκετ)

5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρώς το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε όλα τα λαχανικά (σελινόριζα, πατάτα, καρότο, μανιτάρια, σέλινο) και ανακατεύετε καλά, τσιγαρίζοντάς τα και αυτά για περίπου 5 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε 1-2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το πετιμέζι ανακατεύοντας να πάει παντού και να μελώσει τα πάντα!

Ρίχνετε και την ντομάτα, συμπληρώνετε με νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν όλα τα λαχανικά, ρίχνετε και το αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά και σιγοβράζετε με κλειστή κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό με μπόλικη φέτα και ψωμί για τη σάλτσα...........

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΜΥΡΝΑΙΚΑ(ΦΟΙΝΙΚΙΑ)

Αν ακολουθείστε σωστά την συνταγή θα κατασκευάστε μοναδικής νοστιμιάς μελομακάρονα.

Υλικά

1 κιλό μαλακό αλεύρι ή έστω για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο καλό παρθένο ελαιόλαδο
½ ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικη πάουντερ
1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού)
ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι χονδροκοπανισμένα καρύδια
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

1 ποτήρι καλό μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
¾ ποτηριού νερό

Βάλτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και άστε να κοπανιούνται για αρκετή ώρα.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ρίχνετε και το μπέικι να ανακατευτεί.
Σε μια λεκάνη βάζετε το μίγμα λαδιού ζάχαρης και ρίχνετε μέσα το κονιακ τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα τα μπαχαρικά μας και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι καμιά φορά, ανάλογα με το αλεύρι δεν είναι κακό να σας περισσέψει λίγο αλεύρι, μην το βάλετε όλο όταν δείτε ότι η ζύμη σας, είναι μαλακιά και πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει. Μην σας γίνει σκληρή η ζύμη γιατί το χάσατε το παιγνίδι. Αν σας ξέφυγε ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλάστε και πάλι.

Πλάθουμε την ζύμη σαν σουτζουκάκια, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα χοντρά τετραγωνάκια εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη μας πάνω εκεί και με τα δάκτυλα ενωμένα την πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο. Το κλασικό σμυρναικό μελομακάρονο έχει από κάτω μια γούβα και την επάνω επιφάνεια ανώμαλη για να κρατάει το σιρόπι και το καρύδι.

Είναι εύκολο να το πετύχετε αν δεν μπορείτε απλά ακουμπήστε το πάνω στην ξύστρα και πιέστε του ελαφρά με τα δάκτυλα να κάνει μια μικρή γούβα.

Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνου 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (20-30 λεπτά).

Τα μελομακάρονα τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και εν τω μεταξύ εμείς ελάτε να φτιάξουμε το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε το μέλι την ζάχαρη και το νερό να πάρουν μερικές βράσεις.
Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλια 2-3 μαζί τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια.

Αυτά τα μελομακάρονα είναι η Σμυρναϊκή έκδοση, το μελομακάρονο είναι τραγανό το σιρόπι δεν το έχει ποτίσει και δεν σε πνίγει η γλυκύτητα του.

Τώρα αν είστε φαν του πολύ μελωμένου μελομακάρονου, να τα βουτήξτε στο σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και να το αφήσετε λίγο παραπάνω στο σιρόπι. Αυτή είναι η κύρια ελλαδίτική έκδοση που εγώ προσωπικά την απεχθάνομαι....

Καλή σας επιτυχία

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΥΠΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια τυρί Χαλούμι
1 κιλό μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά ανάμεικτο
Δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αυγά
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο σε νερό και στυμμένο καλά
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
50 γραμμάρια βούτυρο
3 πατάτες βρασμένες κομμένες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, τα 2/3 από το λάδι και τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε τα αυγά, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μία με δύο ώρες. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα γεμίζετε με το χαλουμι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι ένα ταψί και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο ψήνοντας τα στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Βάζετε πάνω στα μπιφτέκια τις ροδέλες πατάτας, το τυρί και το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα πέντε λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε αμέσως.

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 πορτοκάλια για τον χυμό και το ξύσμα τους
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
χυμό 2 πορτοκαλιών
1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών να ζεσταθούν μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, ανακατεύουμε τα υλικά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Για να φτιάξουμε το φύλλο, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντάς τη συχνά με αλεύρι για να μη διαλυθεί.
Κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση με του χείλους ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας, κλείνουμε το κομμάτι σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε την ένωση για να μην αδειάσει η γέμιση.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα σκαλτσούνια. Μετά λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.