Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Μερίδες φαγητού: Ποια είναι η υγιεινή ποσότητα – Πώς υπολογίζονται

μερίδες
ΠΗΓΗ........
  •  
·         Με τα εστιατόρια να σερβίρουν, πλέον, σε τεράστια πιάτα και ποτήρια και πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού να έχουν προσφορές για “μεγάλο μέγεθος” στα σνακ, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πια πόση είναι μια σωστή μερίδα.
Αλλά και στο σπίτι, έχει γίνει δύσκολο να αποφύγουμε να καταναλώνουμε μερίδεςμεγαλύτερες από το υγιές.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το σύγχρονο μέγεθος των μερίδων στα δημοφιλέστερα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 50-150 θερμίδες. Αυτό μπορεί να μην σας ακούγεται πολύ, αλλά 100 θερμίδες επιπλέον την ημέρα μπορεί να επιφέρουν αύξηση 10 κιλών σωματικού βάρους σε ένα χρόνο!
Βάση της έρευνας αυτής, δείτε μερικά απλά παραδείγματα για το πώς ήταν οι θερμίδες σε μία “τυπική μερίδα” τη δεκαετία του 1980 και πώς είναι τώρα!
Σάντουιτς με γαλοπούλα: 320 θερμίδες ----> 820 θερμίδες
Τηγανητές πατάτες: 201 θερμίδες ---->610 θερμίδες
Κομμάτι πίτσα: 500 θερμίδες -----> 850 θερμίδες
Πώς μπορείτε να υπολογίζετε κάθε φορά την σωστή μερίδα από κάθε τροφή
Αν δεν είστε σίγουροι για την ποσότητα που είναι υγιές να φάτε, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον παρακάτω πίνακα, όπου οι μερίδες υπολογίζονται με την βοήθεια της παλάμης του χεριού σας.
μερίδες
Δείτε τον πίνακα σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μορφή pdf με ένα κλικ ΕΔΩ

Μελομακάρονα light

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε ελαιόλαδο, βιτάμ light, ασπαρτάμη, σιμιγδάλι, καστανή ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού.

Μελομακάρονα light
ΠΗΓΗ

Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc
Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Συστατικά
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές σούπας βιτάμ light
½ κούπα καστανή ζάχαρη
½ κούπα ασπαρτάμη
1 κούπα φυσικός χυμός πορτοκάλι
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1½ κουταλιές γλυκού μαγειρική σόδα
Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
Σιρόπι
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
1/3 κούπας ασπαρτάμη
2/3 κούπας μέλι
1 κούπα νερό
Οδηγίες
Με τη βοήθεια μίξερ αναμιγνύετε το λάδι με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το σιμιγδάλι και τέλος, λίγο- λίγο το αλεύρι με τη σόδα. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα βάζουμε στο φούρνο, αφού έχει φτάσει τους 200 οC. Όταν κρυώσουν τελείως τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Δίπλες χωρίς ζάχαρη..

Δίπλες χωρίς ζάχαρη
ΠΗΓΗ.......

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείτε. Το κόβετε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 15 εκ. μήκος. Περνάτε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τ

200 γρ. αλεύρι
2 αυγά
400 γρ. γάλα 0%
Λίγη κανέλα σε σκόνη και 1 κουταλιά γλυκού μαγειρική σόδα
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κούπα καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
9 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
2/3 κούπας μέλι
2–3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείτε. Το κόβετε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 15 εκ. μήκος. Περνάτε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνετε τυλίγοντάς την λίγο γύρω από το πιρούνι.
Με το άλλο σας χέρι κρατάτε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη, μέσα σε καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το τυλίγετε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη-λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.

Ακουμπάτε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους. Βάζετε σε βαθουλή κατσαρολίτσα με μέλι το νερό να βράσει, αφαιρείτε τον αφρό και ρίχνετε μέσα τις δίπλες αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Τις βγάζετε από το μέλι και τις πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα που έχετε ανακατέψει προηγουμένως.η στερεώνετε τυλίγοντάς την λίγο γύρω από το πιρούνι.



Συμβουλές για πιο υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Συμβουλές για πιο υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα
ΠΗΓΗ.....

Ήρθαν τα Χριστούγεννα, και μαζί τους φέρνουν γιορτινές λιχουδιές… οι οποίες δεν είναι ανάγκη να μας γεμίζουν περιττά λιπαρά! Πώς θα φτιάξουμε υγιεινά μπισκότα.

Τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια είναι μια παράδοση εξίσου σημαντική με τα δώρα ή το πλούσιο, γιορτινό τραπέζι με την οικογένεια. Είναι η μικρή ένοχη απόλαυση των γιορτών. Και επειδή πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να ενδίδουμε… επανειλημμένα στην απόλαυση αυτή, βρήκαμε τρόπους να κάνουμε τα μπισκότα και τα κουλουράκια μας σούπερ υγιεινά! Ακολουθούν μερικά έξυπνα κολπάκια…

Αλλάζουμε αλεύρι

Αντί για το κλασικό, λευκό αλεύρι, αγοράζουμε αλεύρι ολικής άλεσης. Έτσι, τα μπισκότα μας θα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες (για την ακρίβεια, τετραπλάσιες). Το αλεύρι ολικής, επιπλέον, θα κάνει το μπισκότο να έχει πιο πυκνή σύσταση και θα του δώσει μια ελαφριά γεύση. Αν δεν είστε και τόσο φανατικοί θαυμαστές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό-μισό.

Αυξήστε τη θρεπτική αξία τους

Μια πολύ καλή προσθήκη, επίσης, είναι το αλεύρι από λιναρόσπορο. Εκτός από τη γεύση, περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ο λιναρόσπορος ταιριάζει πολύ ωραία με τα πιο… πικάντικα μπισκότα, όπως αυτά με ginger.

Λιγότερη ζάχαρη

Κάποιες συνταγές για μπισκότα περιέχουν υπερβολικά πολλή ζάχαρη, αλλά στην πραγματικότητα, αν χρησιμοποιήσετε 1/3 λιγότερη από όσο απαιτεί η συνταγή, δεν θα νιώσετε τεράστια διαφορά. Επιπλέον, μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο μπορούν να δώσουν μια αίσθηση γλύκας, αναπληρώνοντας τη χαμένη ζάχαρη.

Κόβουμε το λίπος

Πολλές συνταγές απαιτούν βούτυρο. Μπορείτε την μισή από την απαιτούμενη ποσότητα να την αντικαταστήσετε με πουρέ κάποιου φρούτου. Η σύστασή του θα γίνει πιο μαλακιά, το μπισκότο σας θα γίνει πιο νόστιμο και γλυκό, και θα έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Χρησιμοποιούμε μαύρη σοκολάτα

Αντί να κομματάκια σοκολάτας γάλακτος, επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα, που προσφέρει πιο έντονη γεύση, αλλά και χαμηλότερα λιπαρά. Επιπλέον, η σοκολάτα με 70-80% περιεκτικότητα κακάο περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Ελαττώνουμε τα υλικά

Οι περισσότερες συνταγές φτιάχνονται υπολογίζοντας τη γεύση, όχι την υγεία. Συνεπώς, μπορούμε να μειώσουμε τις ποσότητες των προτεινόμενων υλικών. Για παράδειγμα, σε ένα μπισκότο με ξηρούς καρπούς – παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινό συστατικό – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα, γλυτώνοντας θερμίδες αλλά απολαμβάνοντας και πάλι την ωραία τους γεύση.

Παίζουμε με την επικάλυψη

Ένας καλός τρόπος να γλυτώσουμε από τις πολύ παχυντικές επικαλύψεις είναι να ψεκάσουμε τα μπισκότα μας με λίγο νερό πριν το ψήσιμο και να ρίξουμε από πάνω μια μικρή ποσότητα ζάχαρης. Αν η ζάχαρη είναι η πρώτη γεύση που νιώθουμε, υποσυνείδητα δεν μας απασχολεί αν το υπόλοιπο μπισκότο δεν είναι τόσο γλυκό.
Το καλό με αυτές τις συμβουλές είναι πως δεν θέτουν σε κίνδυνο τη γεύση των μπισκότων σας, ούτε την εμφάνισή τους. Θα είναι εξίσου νόστιμα, αλλά πολύ, πολύ πιο υγιεινά!
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος