Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τα αυγά και ο «μύθος» της αυξημένης χοληστερίνης

Τα αυγά και ο «μύθος» της αυξημένης χοληστερίνης

Νεότερες έρευνες ανατρέπουν τη διαδεδομένη πεποίθηση
Τα αυγά έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο διαφόρων συζητήσεων, ενώ έχουν υπάρξει αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές και επιστήμονες, καθώς είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.

Ένα αυγό απαρτίζεται κυρίως από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι. Ο κρόκος είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα και περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών. Το ασπράδι ή λεύκωμα είναι ένα παχύρευστο διαφανές υγρό, το οποίο σταθεροποιείται και αποκτά ένα λευκό χρώμα μετά την θερμική επεξεργασία του, που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη. Το τρίτο μέρος συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή. Έτσι το αυγό θεωρείται μια πολύτιμη τροφή.

Ένα όμως είναι το θρεπτικό συστατικό το οποίο αποτελεί το επίκεντρο, όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα αυγά «διάσημα» και αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι η χοληστερόλη.

Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ' αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στη διατροφής μας, καθώς σε όλους είναι γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών όπως και να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα γιατί «αυξάνουν την χοληστερίνη».

Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) σύμφωνα με νεότερες έρευνες, αρχίζει να πιστεύεται, πως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

Σε έρευνα που έγινε από τους Curr Opin Clin Nutr Metab Care το 2006, σε ομάδες υγιών ατόμων, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αντίθετα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν ιδιαίτερα στα προβλήματα των ματιών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικοί υγιείς πληθυσμοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων με την αύξηση της λήψης χοληστερόλης από τα αυγά αλλά, αντίθετα, μπορούν να έχουν πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα από το συνυπολογισμό των αυγών στην κανονική διατροφή τους.

Άλλη έρευνα που διεξήγαγε το American Society for Nutrition το 2008 απέδειξε πως η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη του πλάσματος στα υπέρβαρα άτομα, που καταναλώνουν μια διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες, μειώνοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).

Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.

Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Ενώ η κατανάλωση του θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Έτσι λοιπόν η ταμπέλα απαγόρευσης της κατανάλωσης αυγών πάνω από 2-3 την εβδομάδα και οι κατηγορίες πως «αυξάνουν την χοληστερίνη» αρχίζουν σιγά-σιγά να απομακρύνονται. Ας μην ξεχνάμε όμως το «μέτρον άριστον» που ίσχυε πάντοτε και πρέπει να ισχύει στη διατροφή μας.

  Αναδημοσίευση από  mednutrition.gr

Πατάτες: ωφέλιμες, βλαβερές, παχυντικές ή όχι;

Πατάτες: ωφέλιμες, βλαβερές, παχυντικές ή όχι;

Οι πατάτες συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας στεναχωρεί και τόσο, αφού παράλληλα, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον πλανήτη και έχουν, τόσο φανατικούς οπαδούς, όσο και ορκισμένους πολέμιους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε για τα πολλά οφέλη τους στην υγεία μας, αλλά και για την αμφιλεγόμενη δράση τους στη διαχείριση του βάρους μας.
Αν δεν το γνωρίζετε, οι πατάτες συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας στεναχωρεί και τόσο, αφού παράλληλα, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Επειδή τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα, ας εξετάσουμε την κάθε ιδιότητά τους ξεχωριστά.
Τα οφέλη για την υγεία
1. Προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο: Οι πατάτες περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία με την προστατευτική αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
2. Πάνε χέρι-χέρι με τα πράσινα λαχανικά ως προς τη δραστηριότητα της φαινόλης: Περιέχουν ίσες ή και μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων φαινολών από το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
3. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τον εγκέφαλο και την αθλητική δραστηριότητα: Ένα φλιτζάνι ψητή πατάτα περιέχει το 21% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για το νευρικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πατάτες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εγκύους.
4. Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο: Πολλά λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, αλλά οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και στη συνέχεια ψυχθεί, έχουν υψηλά ποσοστά. Τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, είναι παρόμοια με εκείνα των φυτικών ινών, που σημαίνει ότι θα νιώθετε πλήρεις, με λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.
5. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι το «κλειδί» για ένα υγιές δέρμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση καταναλώστε απλά περισσότερες πατάτες.
Η ιστορία της πατάτας
• Οι πατάτες αναπτύχθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική πριν από 4000 με 7000 χρόνια, μέσα από την επιλεκτική καλλιέργεια μιας φυσικά δηλητηριώδους ρίζας.
• Ο ισχυρός πολιτισμός των Ίνκας βασίστηκε στην πατάτα. Όταν οι Ισπανοί κατέστρεψαν τον πολιτισμό τους, έφεραν την πατάτα στην Ευρώπη.
• Οι πατάτες άλλαξαν την πορεία της ιστορίας στην Ευρώπη, επιτρέποντας στις βόρειες χώρες με φτωχά εδάφη, να παράγουν αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν μεγαλύτερους πληθυσμούς. Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από την πατάτα.
• Η πιο κοινή πατάτα σήμερα είναι η Russet που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Luther Burbank. Ο Burbank είχε την ικανότητα να «μιλά» στα φυτά, αναπτύσσοντας πάνω από 800 ποικιλίες και είδη φυτών.
Ανησυχίες για την υγεία
1. Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών: Οι Σολανίδες έχουν ποικίλες ποσότητες αλκαλοειδών, ενώσεων που παράγονται από τα φυτά για να αποτρέψουν έντομα και ασθένειες. Οι πατάτες δεν έχουν υψηλές ποσότητες αλκαλοειδών, όπως οι τρεις ισχυρές Σολανίδες (μανδραγόρας, καπνός, μπελαντόνα). Αν είστε ευαίσθητοι όμως σε αλκαλοειδή, ακόμη και οι πατάτες μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση. Το επίπεδο των αλκαλοειδών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας και το πώς παράγεται. Να σημειωθεί ότι οι πράσινες πατάτες (που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο), έχουν μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών όπως και οι βλαστοί. Ως εκ τούτου αποφύγετε τις πράσινες πατάτες και κόψτε το βλαστό πριν από τη χρήση.
2. Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια πιθανώς καρκινογόνα νευροτοξίνη: Οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε ακρυλαμίδιο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Μια μόνο σακούλα με πατατάκια περιέχει 20% της μέγιστης ασφαλούς πρόσληψης διατροφικού ακρυλαμιδίου, και οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο από αυτό. Οι ψητές πατάτες πάντως είναι ασφαλέστερες με λιγότερο λάδι.
3. Οι εμπορικές πατάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων: Οι πατάτες ανήκουν στην ομάδα των δώδεκα τροφών που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την ιδιότητά τους μαγειρεύοντάς τες εσείς ή αγοράζοντάς τες από βιολογική καλλιέργεια. Όσον αφορά τα προϊόντα πατάτας, όλες σχεδόν οι πατάτες που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας (όπως οι τηγανητές έξω και τα πατατάκια) εμπίπτουν στην επικίνδυνη κατηγορία.
4. Οι περισσότερες πατάτες προέρχονται από μονοκαλλιέργεια: Αν και υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες πατάτας, οι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε προέρχονται από μονοκαλλιέργεια. Οι μονοκαλλιέργειες καταστρέφουν τη γενετική ποικιλότητα του πλανήτη και είναι ευαίσθητες σε πιθανή ασθένεια. Η σήψη της ιρλανδικής πατάτας προκλήθηκε επειδή όλοι κατανάλωναν ένα μόνο είδος πατάτας που έτυχε να είναι ευπαθές σε μια συγκεκριμένη ασθένεια.
Πατάτες και αύξηση βάρους
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις πατάτες επειδή περιέχουν προφανώς υδατάνθρακες οι οποίοι δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα αποτελείται κυρίως από νερό, έτσι αν δεν τρώτε πάρα πολλές, δεν θα λάβετε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή θερμίδες. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης τους, ο οποίος είναι υψηλότερος από τη λευκή ζάχαρη, κάπου ανάμεσα στο 80-100. Και πάλι όμως, το γλυκαιμικό φορτίο μιας μέσης μερίδας πατάτες, δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου υδατάνθρακα.
Έχει αποδειχτεί από έρευνες, ότι τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες είναι παχυντικά, αλλά δε χρειάζεστε την έρευνα για να το μάθετε αυτό. Πολλά προϊόντα πατάτας δε βοηθούν στην απώλεια βάρους όπως τα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά αυτό σημαίνει απλά ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με τις μερίδες.

Αναδημοσίευση από clickatlife.gr

11 άγνωστες (μέχρι σήμερα) χρήσεις του γάλακτος

11 άγνωστες (μέχρι σήμερα) χρήσεις του γάλακτος


Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τυρί, γιαούρτι, να το πιούμε σκέτο ή να το προσθέσουμε στον καφέ μας. Είστε σίγουροι ότι μόνο έτσι χρησιμοποιείται το γάλα;
Η Κλεοπάτρα, όπως είναι γνωστό, είχε βρει έναν ευφάνταστο τρόπο για να…παίρνει το μπάνιο της. Αντί για νερό, χρησιμοποιούσε γάλα κάνοντας το δέρμα της πιο απαλό. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να την αμφισβητήσουμε, γι’ αυτό και ανακαλύψαμε και άλλους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γάλα εκτός από τους γνωστούς.
1. Ξαναζωντανέψτε τα ψάρια
Τα κατεψυγμένα ψάρια συχνά μοιάζουν… ξερά και η όψη τους δεν ανοίγει ακριβώς την όρεξη. Εάν θέλετε να αποκτήσουν τη φρεσκάδα που τους αρμόζει, ξεπαγώστε τα σε ένα... λουτρό γάλακτος. Το γάλα θα δράσει ως φυσική κρέμα και θα επαναφέρει την ενυδάτωση και τη γεύση, κάνοντας τα πεντανόστιμα.
2. Μάσκα προσώπου
Και αφού αναφερθήκαμε σε φρεσκάδα, τι καλύτερο από μία μάσκα με γάλα για να αναζωογονήσετε το πρόσωπό σας. Αγοράστε γάλα σε σκόνη και ανακατέψτε το με όσο νερό χρειάζεται, ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα. Στη συνέχεια κάντε ένα απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 10 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε.
Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια (επιλέξτε μυρωδιές που είναι απαλές) και άλλα συστατικά όπως αλεύρι βρώμης για απολέπιση και πρόσθετα οφέλη.
3. Για γυάλισμα
Το ξινόγαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «ενυδατώσετε» ακόμη και τα ασημικά σας και να τους χαρίσετε τη λάμψη, που είχαν κάποτε. Απλά πλύντε τα με ξινόγαλο, ξεπλύνετε και σκουπίστε. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γυαλίσετε τα έπιπλά σας, προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση στο ξύλο, ενώ ταυτόχρονα η οξύτητα του γάλακτος θα τα απαλλάξει από τη βρωμιά.
4. Επισκευάστε τις πορσελάνες σας
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά εάν τα αγαπημένα σας σερβίτσια έχουν ρωγμές, τοποθετήστε τα σε μία βαθιά κατσαρόλα, τοποθετήστε από πάνω ένα πιάτο για να μη «χοροπηδούν» τα σκεύη και καλύψτε τη με γάλα. Περιμένετε να έρθει το γάλα σε θερμοκρασία βρασμού και αφήστε να σιγοβράζουν για 45 λεπτά. Οι πρωτεΐνες που έχει το γάλα μπορούν να συνδέσουν τα πήλινα σκεύη σας, σφραγίζοντας τις ρωγμές.
5. Stop στη φαγούρα και το έγκαυμα
Να θυμάστε, ότι το γάλα λειτουργεί καταπραϋντικά για το ερεθισμένο δέρμα. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να είναι «φάρμακο» για τα τσιμπήματα εντόμων και τα εγκαύματα από τον ήλιο. Εναλλακτικά, ορισμένοι στα εγκαύματα χρησιμοποιούν γιαούρτι, για να «απορροφήσει» στην ουσία τον πόνο, αν και άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτή δεν είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση.
6. Καθαριστικό χεριών
Εάν τα χέρια σας έχουν λερωθεί από διάφορες εργασίες στο σπίτι, στον κήπο ή το αυτοκίνητο, ανακατέψτε αλεύρι βρώμης και γάλα για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα και στη συνέχεια τρίψτε τη στα χέρια σας. Η πάστα θα απομακρύνει τη βρωμιά ενώ το γάλα θα ενυδατώσει τα χέρια σας, αφήνοντάς τα απαλά, φρέσκα και καθαρά.
Καλύτερα ακόμα, (όπως και στην περίπτωση των κουζινικών) το γάλα θα βοηθήσει να βελτιωθεί, αν όχι να διορθωθεί, η άγρια όψη των χεριών σας από τυχόν ρωγμές ή σκισίματα.
7. Τέρμα οι λεκέδες
Με την ίδια λογική που καθαρίζει τα χέρια σας, το γάλα μπορεί να είναι ιδανικό για την απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα σας, ειδικά αν τα έχετε λερώσει με μελάνι. Αφήστε τα ρούχα με λεκέδες από μελάνι να μουλιάσουν μέσα σε γάλα για μια μέρα και την επομένη ξεπλύνετε τα καλά, πριν τα πλύνετε στο πλυντήριο. Τα γάλα θα αφαιρέσει τους λεκέδες, αλλά φροντίστε να το ξεβγάλετε πολύ καλά, για να μη μυρίζει το ύφασμα.
8. Λάμψη στα …λουστρίνια σας
Μουσκέψτε ένα πανί με γάλα και χαρίστε μια βαθύτερη λάμψη στα παπούτσια, τα πορτοφόλια σας ή οτιδήποτε άλλο έχετε σε λουστρίνι. Το γάλα θα γυαλίσει, θα ενυδατώσει το δέρμα και ενδεχομένως να επιδιορθώσει και τυχόν ρωγμές. Προσοχή ωστόσο, εφαρμόστε το πανί με το γάλα αλλά φροντίστε να το αφαιρέσετε πριν αυτό σκληρύνει το δέρμα.
9. Ντεμακιγιάζ ενυδάτωσης
Αναμίξτε γάλα σε σκόνη και ζεστό νερό και κάντε απαλό μασάζ, αφαιρώντας το μακιγιάζ και τα υπολείμματά του γρήγορα και εύκολα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα, όπως είναι η ακμή, ρωτήστε το δερματολόγο σας, πριν το επιχειρήσετε.
10. Φαρμακευτική χρήση
Αν έχετε δυσκολία να καταπιείτε ένα χάπι, προσπαθήστε να το κάνετε πίνοντας μία γουλιά γάλα. Το γάλα εξομαλύνει τη...διαδρομή και επιπλέον προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου σας.
11. Για τα καυτερά
Αν έχετε φάει κάτι, το οποίο ήταν λίγο περισσότερο καυτερό από αυτό που αντέχει το στομάχι σας, το γάλα μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας. Ο λόγος είναι ότι τα συστατικά του γάλατος «συνδέονται» με τα μόρια της καψαϊκίνης που περιέχει μία καυτερή σάλτσα, διευκολύνοντας τη δυσφορία. Προσοχή, ό,τι και να κάνετε αποφύγετε να πιείτε νερό ή μπύρα, γιατί δε μπορούν να διαλύσουν την καψαϊκίνη.

Αναδημοσίευση από clickatlife.gr