Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΡΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
10 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 μικρά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
το χυμό 1 λεμονιού
12 φύλλα κοριανδρο
150 γρ γιαούρτι αγελάδας
λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα
αλάτι-πιπέρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια,τις ντομάτες με το χυμό λεμονιού και τα 6 φύλλα κοριανδρο και τα πολτοποιούμε.Προσθέτουμε τη ζάχαρη,την κανέλα,το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε σε μπολ γαρνίροντας το καθένα με 2 κουτ.σούπας γιαούρτι και ένα φύλλο κοριανδρο.....

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκκαλο
3 κουτ.σούπας φυστικοβούτυρο
1 κουτ.γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουτ.σούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ.γλυκού πάπρικα
2 κουτ.γλυκού σάλτσα worcestershire
1 κόκκινη πιπεριά
4 σούβλες για σουβλάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τη γαλοπούλα σε κύβους 2,5 εκατοστών
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το φυστικοβούτυρο,το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό,την πάπρικα και τη σάλτσα worcestershire.Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν τα κομμάτια ομοιόμορφα.Μαρινάρουμε για 1 ώρα.
Κόβουμε την πιπεριά σε κύβους 2,5 εκατοστών.Περνάμε τα κομμάτια της πιπεριάς στις σούβλες εναλλάξ με το κρέας.Ψήνουμε στο γκριλ για 8-10 λεπτά ενώ τα γυρίζουμε αρκετές φορές μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα.Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά με σαλάτα και φρυγανισμένη αραβική πίτα,η ρύζι.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

ΥΛΙΚΑ
3 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 κιλό χταπόδι χοντροκομμένο
1/2 κιλό μακαρονάκι 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κρεμμύδια μέτρια
1/2 φλιτζ.ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να μαραθεί.
Προσθέτουμε το χταπόδι,τη ντομάτα,το αλάτι,το πιπέρι,το σκόρδο και το ανάλογο νερό.
Αφήνουμε να βράσει,περίπου 1/2 ώρα.Στη συνέχεια,προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύοντας καθώς και νερό σε αναλογία 1 προς 3.Αφήνουμε να βράσει για 15 περίπου λεπτά.Σερβίρουμε ζεστό...

Paella!!

ΥΛΙΚΑ
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
450 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε ζάρια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα\150 γρ ρύζι
225 γρ βρασμένες γαρίδες
100 γρ ψαχνό από ψάρι,καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 ντομάτες καθαρισμένες από φλούδες και κουκούτσια κομμένες σε τέταρτα
75 γρ φασολάκια φρέσκα
75 γρ. αρακά.
280 γρ.νερό
350 γρ.φρέσκα μύδια
λιγο σαφραν (σκόνη-στήμονες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε τις 4 από τις 5 κουταλιές ελαιόλαδο σ'ενα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο ψιλοκομμένο και την κόκκινη πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτουμε το ρύζι,την πάπρικα και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά.Προσθέτουμε τις γαρίδες,το ψάρι,της ντομάτες,τον αρακά,τα φασολάκια,το νερό και το σαφραν..
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά,αφού σκεπάσουμε το τηγάνι.Πλένουμε καλά τα μύδια και αφαιρούμε ξέφτια και μουστάκια μ' ένα μαχαίρι.Τα βράζουμε με ελάχιστο νερό και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ανοίξουν.Τα προσθέτουμε στην Paella,μόλις δούμε ότι ήπιε όλο το νερό του μαγειρευματος.Σερβίρουμε την paella όπως είναι μέσα στο τηγάνι..

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΨΑΡΙ ΣΑΒΟΡΟ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ψάρια μέτριου μεγέθους(μπαρπουνια για παράδειγμα)
5 κουταλιά ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
3 κλωναράκια δεντρολίβανο
2 φλιτζάνια ξίδι(το αραιώνουμε με μισό φλιτζάνι νερό)
1 1/2 κουτάλι γλυκού αλεύρι...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίζουμε τα ψαράκια και τα τοποθετούμε σε πιατέλα βαθιά.
Σε ένα κατσαρολακι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα,που έχουμε κόψει σε φετακια..
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.Διαλύουμε το αλεύρι σε ένα φλιτζάνι ξίδι και το προσθέτουμε,ανακατεύοντας,στην κατσαρόλα με το σκόρδο.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ξίδι και το νερό,τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.Όταν πήξει λίγο η σάλτσα,περιχύνουμε τα ψάρια με αυτήν.Καλή Επιτυχία....

ΝΕΚΤΑΡ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο καρπούζι
2 κουπ.τσαγιού γιαούρτι
1/8 κουτ.τσαγιού χυμό λεμονιού
1/4 κου.τσαγιού ζάχαρη
... βανίλια κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μίξερ βάζετε τα κομμάτια καρπουζιού καθαρισμένα από τα κουκούτσια,τη ζάχαρη,βανίλια,χυμό λεμονιού και χτυπάτε μέχρι να ενωθούν όλα καλά.Προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα αφρώδες μείγμα.Σερβίρετε σε κρύα ποτήρια...

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρέας κομμένο σε μερίδες
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουπ.τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί
... 1 κουπ.τσαγιού γιαούρτι
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλ.σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλ. σούπας ξηρό βασιλικό η ρίγανη
1 κοταλ. σούπας αλεύρι
αλάτι,πιπέρι...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε σε λαδωμένη κατσαρόλα η βαθύ ταψί το κρέας και ροδίζουμε ,σε φούρνο 250 βαθ.για 30 λεπτά,γυρνώντας το από όλες τις πλευρές.Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε τη ντομάτα,τα κρεμμύδια,το σκόρδο,χυμό λεμονιού,βασιλικό,αλάτι,πιπέρι​.Περιχύνουμε με το κρασί,το σκεπάζουμε,χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία στους 200 βαθ.για 1 ώρα η μέχρι να μαλακώσει το κρέας,έχοντας το σκεπασμένο.Σε κατσαρολακι βάζουμε το ζουμί που έμεινε από το ψημένο φαγητό,να βράσει μέχρι να μειωθεί σε 1 κουπ.τσαγιού.Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι το προσθέτουμε στο ζουμί και ζεσταίνουμε.Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο κρέας και σερβίρουμε αμέσως...Καλή Επιτυχία...

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΥΡΙΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μυζήθρα
10 αυγά
300 γρ ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
... ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα παραπάνω υλικά,μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος,βάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 50 λεπτά...

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
4 κρόκους αυγών
1/4 κουπ.τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ.σούπας βούτυρο,λιωμένο
1 1/2 κουπ.τσαγιού αλεύρι
... 2 κουτ.γλυκού μπαιικιν παουντερ
1 κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλ.γλυκού αλάτι
3 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα
2 κουπ.τσαγιού γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε τη ζάχαρη,το γιαούρτι και το βούτυρο.Ανακατέψτε το αλεύρι,το μπαιικιν,τη σόδα και το αλάτι.Ανακατέψτε τα δυο μείγματα καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα,αφού ρίξετε μέσα και τα ασπράδια.Τηγανίστε σε λίγο λαδωμένο τηγάνι και σερβίρετε αμέσως.οι τηγανίτες πρέπει να ροδίσουν και στις δυο πλευρές.Αυτές οι τηγανίτες τρώγονται συνήθως με μελί αλλά είναι εξίσου γευστικές με σιρόπι η με γιαούρτι ανακατεμένο με γλυκά φρούτα....

ΧΑΛΟΥΜΟΠΙΤΕΣ

Προσθήκη φωτογραφίας από www.kanaki.gr
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι
50 γρ μαγιά σκόνη
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 αλάτι
... 2 κουτ.γλυκού δυόσμο
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 πακετάκια χαλούμι
χλιαρό νερό όσο σήκωση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι,προσθέτουμε τη μαγιά,το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να γήινη μια απαλή ζύμη.Κόβουμε το χαλούμι σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στη ζύμη.Προσθέτουμε το δυόσμο και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.Χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη και στο καθένα δίνουμε το σχήμα μικρού ψωμιού.Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν..