Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Τυρόπιτα με ποικιλία τυριών


Greek Kaseri Cheese Pie — Κασερόπιτα  OMG  I might just turn Greek1:
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κιλό τυρί φέτα
500γρ ένταμ
500γρ γκούντα
500γρ παρμεζάνα
4-5 αυγά
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Στρώνουμε έξι-επτά φύλλα κρούστας σε ταψί περασμένο με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τη γέμιση από όλα τα τυριά που έχουμε επιλέξει μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού.Ξαναβάζουμε φύλλα πάνω-πάνω.
Στο τέλος χτυπάμε τα αυγά και απλώνουμε στην πίτα μας.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και να λιώσουν τα τυριά.
Εάν τα τυριά δεν είναι αρκετά αλατισμένα μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι στη γέμιση. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά τυριά.

Τραχανάς - Πως φτιάχνουμε παραδοσιακό γλυκό τραχανά…

Τραχανάς : ένα παραδοσιακό – μοντέρνο ζυμαρικό

    Πόσο συχνά τον καλείτε στο τραπέζι σας; σας αρέσει ο γλυκός ή ο ξινός; με αλεύρι ή με σπασμένο στάρι; πως τον προτιμάτε;  σκέτο, με βούτυρο, με γάλα ή με τομάτα; τι τυράκι βάζετε; φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα;
   Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό, μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί το τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σ’αυτόν.
Γίνεται γλυκός  ή  ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα το οποίο του δίνει τη γεύση και το άρωμα, γίνεται και με άλλους τύπους γάλακτος για λιγότερα λιπαρά αλλά του καταστρέφει τη γεύση. Ο ξινός κάλλιστα μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι.

Τραχανάς ή χόνδρος, Κους κους ή κουσκούσι και ποια η διαφορά; Γενικά, υπάρχει μια σύγχυση με τις ονομασίες, καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε ίδια ζυμαρικά με πολλές διαφορετικές ονομασίες ή το ίδιο όνομα να αντιστοιχεί σε διαφορετικό ζυμαρικό. 
Ανά περιοχή προσθέτουν τα δικά τους ντόπια υλικά στη βασική ζύμη και κάνουν ηπειρώτικο τραχανά με μανιτάρια, θρακιώτικο τραχανά με σουσάμι και μπούκοβο, μακεδονικό τραχανά από πολτό κόκκινης πιπεριάς κλπ.

Πώς φτιάχνω γλυκό τραχανά; Καθόλου δύσκολο...αλλά με μπόλικο ιδρώτα..!!


Υλικά
  • 1 κιλο πλιγούρι (χοντροκομμένο σιτάρι)
  •  Λίγο αλεύρι Μαλακό
  •  2 κιλα γάλα πρόβειο ή ανάμικτο με κατσικίσιο.
  •  Λίγο αλάτι
  •  Μία σπάτουλα ξύλινη. Σπάτουλα και όχι κουτάλα, για να εφαρμόζει καλά στον πάτο της κατσαρόλας και να μην κολλάει το μείγμα.
  • Κόσκινο για τραχανά (Μπορείτε να το πάρετε δανεικό από ένα φίλο ή θα το βρείτε σίγουρα σε μια εμποροπανήγυρη ή σε ένα κατάστημα με είδη κουζίνας)
 Εκτέλεση:
Προτιμητέα ώρα έναρξης της διαδικασίας το απόγευμα 5 έως 8, για να έχουμε μπροστά μας όλη τη νύχτα να ηρεμήσει.
 Βράζουμε το γάλα σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά (πλιγούρι,μαλακό αλεύρι και αλάτι). 
Μόλις το γάλα αρχίζει να αχνίζει δυνατά και δε δέχεται δάχτυλο , χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά μη μας φουσκώσει και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το χέρι (μέσα απο ένα πιάτο ή μπολ) ανακατεύοντας δυνατά και γρήγορα συνεχώς μη μας χρουμπουλιάσει.
 Εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου, αφού δεν μπορείτε να ανακατεύεται και να ρίχνετε το μείγμα ταυτόχρονα!
 Αφού ρίξετε το μείγμα και ο τραχανάς αρχίζει να είναι πηχτός σταματάμε να "πνίγουμε το πλιγούρι", οπότε κλείνουμε τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
 Το αφήνουμε για 2-3 ώρες να "χονέψει" και μετά το μεταφέρουμε στο "ξηραντήριο" (ένα ευάερο και ευήλιο μέρος διαμορφωμένο με την απαραίτητη επιφάνεια για να απλώσουμε τον τραχανα...δηλαδή καλά προστατευμένο με σήτα ή τούλι και σε τοποθεσία να μην έχουν πρόσβαση κατοικίδια και άγρια ζώα τοποθετώντας μέσα πάγκους).
Αρχικά το ανάποδογυρίζουμε στο σεντόνι που έχουμε απλώσει πάνω στο πάγκο.
Το κόβουμε,όλο και σε μικρότερα κομμάτια,όταν κρυώσει και σφίξει ανά κάποιες ώρες, όταν δηλαδή στεγνώνει εξωτερικά. 
Κάθε μέρα τον τρίβουμε με τα χέρια μας κάνοντάς τον όλο και μικρότερα κομμάτια.
Όταν ξεραίνονται εξωτερικά τα κομμάτια τα τρίβουμε σε ποιο μικρά μέχρι να γίνουν τρήμα.
Μετά τον τρίβουμε  ομοιόμορφα στο ειδικό κόσκινο.
Γυρίζουμε(ανακατεύουμε) κάθε 3-4 ώρες τον τραχανά ώστε να στεγνώσει εντελώς.
 Στη συνέχεια μαζεύουμε τον τραχανά σε ένα πάγκο, αφήνοντας τον για 10 μέρες.
Προσέχουμε να μην βγάζουμε τον τραχανά σε πολύ έντονο ήλιο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού γιατί τότε χάνει το βούτυρο του. Όταν στεγνώσει καλά και ο τραχανάς μας είναι έτοιμος, τον τοποθετούμε  σε δοχεία φαγητού (γυάλινα, πλαστικά ή τσίγκινα) ή τον φυλάμε μέσα σε πάνινα σακούλια μακριά από υγρασία,αναλώνεται στα επόμενο χρόνο,κυρίως τον βαρύ Χειμώνα σε σούπες και σε τραχανόπιτες.
-Προσοχή στη διαδικασία ξήρανσης! Αν σας ξεφύγει και ξεραθεί δεν είναι δυνατόν να τον τρίψετε.Γενικά θέλει μεγάλη προσοχή η διαδικασία ξήρανσης παρά η παρασκευή γι αυτό και έχει επικρατήσει η φράση "έχω απλωμένο τραχανά", όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο!

Καλή σας όρεξη!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΧΩΡΙΆΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΆΔΙΑ...

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ..!

Tα παξιμάδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Tα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που έχει αναγνωριστεί η αξία της μεσογειακής διατροφής, διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας. Tο Χωριάτικο blog σάς εξηγεί τους λόγους που αξίζει να προτιμήσετε το παραδοσιακό ελληνικό παξιμάδι και σας παρουσιάζει τους τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά, για να διαλέξετε αυτόν που προτιμάτε. 


  OΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΞΙΜΑΔΙΩΝ 
 Tα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο. Tα χωρίζουμε σε κατηγορίες, ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Σταρένια: από σιτάλευρο και μαγιά. Kριθαρένια: από αλεύρι κριθαριού, σιτάλευρο και μαγιά. Σίκαλης: από αλεύρι σίκαλης, σιτάλευρο και μαγιά. Oλικής άλεσης: από αλεύρι ολικής άλεσης (κυρίως σίτου) και μαγιά. Eπτάζυμα (παίρνουν το όνομά τους από τη διαδικασία παρασκευής): από αλεύρι, ελαιόλαδο και προζύμι (μπορεί να περιέχουν επίσης ζάχαρη, γλυκάνισο, κολίανδρο, μαστίχα, κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό). Tύπου Kυθήρων: από σιτάλευρο, ελαιόλαδο και μαγιά. Kριθαροκουλούρα (ντάκος): από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και προζύμι.
TΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ 
● Tα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά (δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται συντηρητικά στη σύνθεσή τους, γιατί τα παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των ξερών προϊόντων χαμηλής υγρασίας· έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής αλλοίωσης). 
 ● Όλα τα παξιμάδια περιέχουν αλάτι (σε αντίθετη περίπτωση, η πληροφορία αναγράφεται). Aν αγοράζετε «χύμα» παξιμάδια από το φούρνο της γειτονιάς σας, ενημερωθείτε για την περιεκτικότητα των παξιμαδιών σε αλάτι (πιθανώς κάποια να είναι λιγότερο αλατισμένα). 
● Δεν περιέχουν ζάχαρη (κάποιοι τύποι, π.χ. επτάζυμα, μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη). ● Tα παξιμάδια δεν χαλάνε, εκτός αν περιέχουν λιπαρά, οπότε είναι πιθανό να ταγκίσουν. Αυτό ωστόσο συμβαίνει μόνο αν δεν έχουν φυλαχτεί σωστά (π.χ. αν τα διατηρείτε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος), γιατί χρειάζονται σκιερό και δροσερό μέρος για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Aν και δεν χαλάνε, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους (συνήθως έως και ένα έτος). 
● Σε κάποιες συσκευασίες μπορεί να βρείτε ενδείξεις όπως «προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή ονομασίες όπως «παξιμάδια τυριού». Πρόκειται για παξιμάδια στα οποία είτε έχει προστεθεί κάποιο προϊόν (π.χ. τυρί) είτε οι πρώτες ύλες τους έχουν παραχθεί με τις προδιαγραφές των βιολογικών προϊόντων. 
H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ 
 Aρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε πως, όταν μιλάμε για παξιμάδια, αναφερόμαστε στα παραδοσιακά ελληνικά αρτοσκευάσματα, τα οποία βρίσκουμε είτε «χύμα» σε φούρνους είτε συσκευασμένα με την ένδειξη «παραδοσιακό» στη συσκευασία τους. Tα παξιμάδια, όπως και το ψωμί, φτιάχνονται από αλεύρι που παίρνουμε από διάφορα δημητριακά, με βασικό το σιτάρι. Τα παξιμάδια που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε σίτου ολικής άλεσης) είναι πιο πλούσια σε διατροφική αξία, χάρη στη γλουτένη που περιέχουν, η οποία είναι η καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη σε σχέση με αυτές που περιέχονται στα υπόλοιπα δημητριακά. (Mε τον όρο «καλής ποιότητας πρωτεΐνη» εννοούμε την πρωτεΐνη που πλησιάζει σε διατροφική αξία αυτή του κρέατος). Προσοχή, αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Aν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, προτιμήστε τα κριθαρένια παξιμάδια ή τα ολικής άλεσης, γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους, ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη κατανάλωση νερού, αφού η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς νερό μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. TΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ: 
● Bιταμίνες του συμπλέγματος B (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα). 
● Άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας, που διασπάται αργά και σταθερά, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια). 
● Φυτικές ίνες (πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου).
ΨΩΜΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ Η ΠΑΞΙΜΑΔΙ; 


● Aπό αμιγώς διατροφική άποψη, έχετε περισσότερα οφέλη αν προτιμήσετε το παξιμάδι. Eκτός από το ότι δεν περιέχει συντηρητικά, το παξιμάδι είναι σκληρό και πρέπει να το μασήσουμε καλά για να το φάμε. Xρησιμοποιούμε λοιπόν περισσότερο σάλιο. Tο σάλιο περιέχει το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο σε απλούστερους υδατάνθρακες. Έτσι, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτη τροφή, αφού η πέψη ξεκινάει από τη μάσηση. 
 ● Tο παξιμάδι είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, χωρίς να δίνει αναλογικά περισσότερες θερμίδες. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέτριο παξιμάδι (15 γρ.) δίνει 80 θερμίδες. Tις ίδιες θερμίδες δίνει και μία φέτα λευκό ψωμί (30 γρ.), αλλά και μία μεγάλη άσπρη φρυγανιά. (Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις διαφορές στις θερμίδες ανάμεσα στους διάφορους τύπους, π.χ. σταρένιο και σίκαλης, γιατί τα παξιμάδια είναι παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και η ενεργειακή τους αξία δεν περιλαμβάνεται στους διεθνείς πίνακες μετρήσεων. Γενικά, πάντως, η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή). 
● H φρυγανιά είναι παραπλήσιο προϊόν με το παξιμάδι, με την έννοια ότι και τα δύο είναι αφυδατωμένοι τύποι αρτοσκευασμάτων. H διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής. Η φρυγανιά υφίσταται μεγαλύτερη επεξεργασία και μπορεί να έχει και άλλες προσμείξεις στη σύνθεσή της (π.χ. ζάχαρη).
TΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ 
Eίναι αρτοσκευάσματα που συνηθίζουμε να τα λέμε παξιμαδάκια, αφού είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανονικά παξιμάδια. Ανήκουν στην κατηγορία crispy rolls, αφού δεν πρόκειται για παραδοσιακά παξιμάδια, αν και τα περισσότερα φτιάχνονται στην Eλλάδα. Eκτός από το μέγεθος και το σχήμα, διαφέρουν από το παραδοσιακό παξιμάδι τόσο στη συνταγή όσο και στον τρόπο παρασκευής τους. Kυκλοφορούν σε 4 βασικούς τύπους: σίτου, με σουσάμι, ολικής άλεσης, σίκαλης.
Iδέες για να τα απολαύσετε! 
  ● Aν αποφασίσετε να φτιάξετε ντάκο (κρητική συνταγή με κριθαροκουλούρα, ψιλοκομμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και τυρί ξινομυζήθρα ή φέτα), βουτήξτε την κριθαροκουλούρα σε μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί, αραιωμένο με λίγο νερό. Tο γλυκό κρασί θα δώσει πολύ ιδιαίτερη γεύση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο. 
● Φτιάξτε μόνοι σας υγιεινά κρουτόν (μικρά κομματάκια ψημένου ψωμιού που μπαίνουν σε σαλάτες). Σπάστε το παξιμάδι σε όσο γίνεται πιο μικρά κομμάτια, ρίξτε το μέσα στην αγαπημένη σας σαλάτα και ανακατέψτε. Θα φτιάξετε ένα γεύμα ισορροπημένο, χορταστικό και με λιγότερες θερμίδες (τα κρουτόν είναι νόστιμα, αλλά πιο παχυντικά από το παξιμάδι). 



ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΆΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΜΕ & ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ..


2 κιλά αλεύρι
2 ποτήρια λάδι ελιάς
2 ποτήρια νερό
80 γραμμάρια μαγιά
1 κουταλιά κανέλλα κοπανισμένη


Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα ποτήρι τη μαγιά και γεμίζουμε με νερό. Φτιάχνουμε τη ζύμη με το αλεύρι και
το λάδι και προσθέτουμε την κανέλλα.
Ανακατεύουμε μεχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Παίρνουμε τη μαγιά αφού την
ανακατέψουμε στο ποτήρι με το νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ολοκληρώνουμε με τα 2
ποτήρια νερό. Ζυμώνουμε.
Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μια πετσέτα, μέχρι να φουσκώσει. Ετοιμάζουμε το φούρνο
στους 250 βαθμούς. Ζυμώνουμε ξανά και φτιάχνουμε τη ζύμη σε «φρατζόλες». Κόβουμε με
μαχαίρι σε παξιμάδια.
Σκεπάζουμε το ταψί που έχουμε βάλει τα παξιμάδια για λίγο και μετά βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για μία ώρα. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα
ξεκολλάμε ένα – ένα με προσοχή.
Τα βάζουμε μαζεμένα πάλι σε ένα ταψί και τοποθετούμε στο φούρνο για μίσή ώρα με ένα
τέταρτο στους 150 βαθμούς. Σβήνουμε το φούρνο χωρίς να τα βγάλουμε για να
φρυγανιστούν.

Παγωτό και κανόνες υγιεινής

Αποτέλεσμα εικόνας για ais krim
Τα παγωτά είναι μία γευστική απόλαυση και έχουν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Είναι ένα παρασκεύασμα του γάλακτος. Περιέχουν γάλα, λίπος, πρωτεϊνες, ζάχαρη και χρωστικές ουσίες. Κάποια παγωτά περιέχουν σοκολάτα, καφέ, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ένα παγωτό περιέχει περίπου 300 θερμίδες.
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες υγιεινής, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται αυστηρά ώστε να απολαμβάνουμε τα παγωτά χωρίς φόβο για τροφικές δηλητηριάσεις και για την υγεία μας γενικότερα. Καταρχήν σε όλα τα παγωτά πρέπει να κοιτάζουμε την ημερομηνία λήξης τους. Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Κατά συνέπεια πρέπει να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες θερμοκρασίας για τη σωστή συντήρησή τους. Οι καταψύκτες πρέπει να έχουν θερμοκρασία μικρότερη από 18 βαθμούς κελσίου. Πρέπει να είναι καθαροί, να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και να περιέχουν μόνο παγωτά. Επιπλέον αν ένα παγωτό λιώσει δεν πρέπει να καταψυχθεί ξανά αλλά να το πετάξουμε. Γιατί αλλιώς αλλοιώνεται και χαλάει.
Σχετική εικόνα
Στα συσκευασμένα παγωτά πρέπει να παρατηρούμε αν είναι κολλημένο το χαρτί πάνω στο παγωτό. Κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Δεν πρέπει να είναι λιωμένα ή να έχουν υφή όπως το βούτυρο. Επιπλέον το σχήμα του παγωτού δεν πρέπει να είναι αλλοιωμένο ή το παγωτό να είναι θρυμματισμένο. Κάτι τέτοιο δείχνει πως αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε. Η γεύση των παγωτών πρέπει να είναι γλυκιά και ευχάριστη.
Στα παγωτά που πωλούνται χύμα είναι καλό να κοιτάζουμε την καθαριότητα του καταψύκτη και της βιτρίνας, στην οποία διατηρείται το παγωτό. Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος πρέπει να βρίσκεται μέσα σε νερό και το νερό να αλλάζεται τακτικά. Όταν μεταφέρουμε το παγωτό σπίτι μας πρέπει να το βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.
Σχετική εικόνα
Επιπλέον τα παγωτά με 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη έχουν λιγότερες θερμίδες, περίπου 200 θερμίδες.
Καλό καλοκαίρι!

Ποια λάδια είναι καλύτερα για τηγάνισμα – Ποια να αποφεύγετε...

Σχετική εικόνα

Έχετε πολλές επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξετε λίπη και έλαια για μαγείρεμα. Αλλά εκτός από το αν είναι υγιή στην φυσική τους κατάσταση, πρέπει να αναλογιστείτε αν τα έλαια (και λίπη γενικώς) που χρησιμοποιείτε παραμένουν υγιεινά για εσάς και αφότου τηγανίσετε.

Όταν μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (όπως το τηγάνισμα) πρέπει να χρησιμοποιείτε λάδια που είναι σταθερά και δεν οξειδώνονται εύκολα. Όταν τα λάδια υφίστανται οξείδωση, αντιδρούν με το οξυγόνο για να σχηματίσουν ελεύθερες ρίζες και επιβλαβείς ενώσεις, που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνετε.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της αντίστασης του κάθε ελαίου στην οξείδωση και την τάγγιση, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ο σχετικός βαθμός κορεσμού των λιπαρών οξέων σε αυτό. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μόνο απλούς δεσμούς στα μόρια των λιπαρών οξέων: τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό και τα πολυακόρεστα λίπη έχουν δύο ή περισσότερους. Είναι αυτοί ακριβώς οι διπλοί δεσμοί που αντιδρούν χημικά και είναι ευαίσθητοι στην θερμότητα.


Τα κορεσμένα και τα μονοακόρεστα λίπη είναι αρκετά ανθεκτικά στην θέρμανση, αλλά για το μαγείρεμα θα πρέπει να αποφεύγονται τα έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη.

Το καλύτερο έλαιο για τηγάνισμα: Καρυδέλαιο

Πάνω από το 90% των λιπαρών οξέων σε αυτό είναι κορεσμένα, γεγονός που το καθιστά πολύ ανθεκτικό στην θερμότητα. Αυτό το έλαιο είναι ημι-στερεό σε θερμοκρασία δωματίου και μπορεί να διατηρηθεί για μήνες, ή και χρόνια χωρίς να υποστεί τάγγιση.

Το λάδι καρύδας έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να συμβάλλει στην εξόντωση βακτηρίων και άλλων παθογόνων.

Τα λίπη στα λάδια καρύδας μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον μεταβολισμό ελαφρώς και να αυξήσουν το αίσθημα της πληρότητας σε σχέση με άλλα λίπη.
Σχετική εικόνα
Ανάλυση λιπαρών οξέων στο καρυδέλαιο:

-- Κορεσμένα: 92%

-- Μονοακόρεστα: 6%

-- Πολυακόρεστα: 1,6%

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει παρθένο λάδι καρύδας. Είναι οργανικό, έχει ωραία γεύση και ισχυρά οφέλη για την υγεία. Τα κορεσμένα λίπη θεωρούνταν κάποτε ανθυγιεινά, αλλά νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι εντελώς ακίνδυνα.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την συμβολή του σε μια υγιή καρδιά και πιστεύεται ότι είναι ένας βασικός λόγος για τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες της γενικής υγείας. Μπορεί να αυξήσει την HDL (καλή) χοληστερόλη και να μειώσει την ποσότητα της οξειδωμένης, LDL, (κακής) χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα.

Ανάλυση λιπαρών οξέων στο ελαιόλαδο:

-- Κορεσμένα: 14%

-- Μονοακόρεστα: 75%

-- Πολυακόρεστα: 11%

Μελέτες σχετικά με το ελαιόλαδο δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι έχει λιπαρά οξέα με διπλούς δεσμούς, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα και τηγάνισμα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό στην θερμότητα.

Σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Έχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Διατηρήστε το ελαιόλαδο σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, για να αποτρέψετε την τάγγιση.

Φυτικά λάδια και λάδια από σπόρους

Τα λάδια από βιομηχανικής παραγωγής σπόρους και τα φυτικά λάδια είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα που είναι πάρα πολύ πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Όχι μόνο θα πρέπει να ΜΗΝ τηγανίζετε με αυτά, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα αποφεύγετε εντελώς! Αυτά τα έλαια έχουν λανθασμένα θεωρηθεί υγιή για την καρδιά από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης και από πολλούς επαγγελματίες διατροφολόγους τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρόσφατες έρευνες συνδέουν αυτά τα λάδια με πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Αποτέλεσμα εικόνας για τηγανελαια
Αποφεύγετε γενικώς στο τηγάνισμα όλα τα ακόλουθα:

-- Σογιέλαιο

-- Καλαμποκέλαιο

-- Βαμβακέλαιο

-- Έλαιο Canola

-- Κραμβέλαιο

-- Ηλιέλαιο

-- Σησαμέλαιο

-- Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού

Μία μελέτη εξέτασε επίσης τα φυτικά έλαια που είναι πιο διαδεδομένα στα ράφια των τροφίμων στην αγορά των ΗΠΑ και ανακάλυψαν ότι περιέχουν 0,56-4,2% trans-λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφών. Αν βρείτε κάποιο από αυτά τα λάδια σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο, τότε είναι καλύτερο να προτιμήσετε να αγοράσετε κάτι άλλο.

authoritynutrition.com,iatropedia.gr