Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Φαγητά που περιέχουν αυγά: Πόσο διαρκούν στο ψυγείο – Προσοχή!

Είναι γνωστό ότι τα αυγά είναι πιο ευαίσθητα από πολλές άλλες τροφές, όσον αφορά τον τρόπο αποθήκευσης, μαγειρέματος και συντήρησής τους.

αυγά
Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα στη κατανάλωση των μαγειρεμένων αυγών ή και των φαγητών τα οποία περιέχουν αυγά μέσα τους.
Δείτε τις οδηγίες της επίσημης αρχής της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των τροφών με αυγά και για την χρονική περίοδο που μπορείτε με ασφάλεια να τις διατηρείτε στο ψυγείο:
Ωμά αυγά
  • Ψυγείο: 3-5 εβδομάδες
  • Κατάψυξη: Μην τα καταψύχετε όπως είναι. Σπάστε τα και αναδεύστε τα (σαν τα φτιάχνατε ομελέτα) και στη συνέχεια καταψύξτε τα.
Ωμά ασπράδια αυγών
  • Ψυγείο: 2-4 μέρες
  • Κατάψυξη: 12 μήνες
Ωμοί κρόκοι αυγών
  • Ψυγείο: 2-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Όχι.
Βρασμένα αυγά (καλά βρασμένα και όχι μελάτα)
  • Ψυγείο: 1 εβδομάδα
  • Κατάψυξη: Όχι.
Υποκατάστατα αυγών σε υγρή μορφή (μη ανοιγμένη συσκευασία)
  • Ψυγείο: 10 μέρες
  • Κατάψυξη: 12 μήνες
Υποκατάστατα αυγών σε υγρή μορφή (ανοιγμένη συσκευασία)
  • Ψυγείο: 3 μέρες
  • Κατάψυξη: Όχι.
Φαγητά κατσαρόλας
  • Ψυγείο: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Αφότου μαγειρευτούν, 2-3 μήνες
Πίτες (αλμυρές και γλυκές)
  • Ψυγείο: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Αφότου μαγειρευτούν, 1-2 μήνες
Πίτα τύπου κις (quiche)
  • Ψυγείο: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Αφότου μαγειρευτούν, 1-2 μήνες
Κρέμες
  • Ψυγείο: 3-4 μέρες
  • Κατάψυξη: Όχι.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους

Αν είστε vegan, ή σκέφτεστε να γίνετε, δείτε ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας!


Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους
Οι πρωτεΐνες είναι γνωστό πόσο σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας είναι. Μέσα στο σώμα, διασπώνται σε αμινοξέα, που βοηθούν τα κύτταρά μας να αναδομηθούν και να αναπτυχθούν. Επιπλέον, απαιτούν περισσότερη ώρα από τους υδατάνθρακες για να διασπαστούν, βοηθώντας μας να νιώθουμε χορτασμένοι περισσότερο, και με λιγότερες θερμίδες. Ξέρουμε πως οι πιο γνωστές και προσιτές πηγές πρωτεΐνης είναι τα ζωικά προϊόντα: κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά. Το πρόβλημα είναι πως αυτές οι τροφές είναι απαγορευτικές αν είστε vegan ή vegetarian. Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για όσους δεν τρώνε κρέας και ζωικά προϊόντα;

Αρακάς

Ο αρακάς περιέχει 7,9 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μερίδα, περίπου όσο ένα ποτήρι γάλα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές συνταγές σαν συνοδευτικό, αν δεν σας αρέσει σκέτος, όπως σε σαλάτες, σε σάλτσες ή σαν spread, μαζί με λίγο ελαιόλαδο.

Κινόα

Ο σπόρος της κινόα, η τελευταία μόδα στα superfoods, έχει περισσότερα από 8 γραμμάρια ανά μερίδα, περιέχοντας και τα εννέα αναγκαία αμινοξέα που το σώμα μας χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Αυτό την καθιστά “πλήρη πρωτεΐνη”. Μπορούμε να την καταναλώσουμε σαν πρωινό, να την προσθέσουμε στη σούπα ή στη σαλάτα.

Ξηροί καρποί (και τα βούτυρά τους)

Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά και πρωτεΐνη, γι’ αυτό και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της χορτοφαγικής διατροφής. Καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες, καταναλώνετέ τους με μέτρο, και προτιμήστε τους ωμούς. Επιπλέον, τα βούτυρά τους είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου.

Φασόλια

Υπάρχουν πολλά είδη φασολιών, και όλα περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη. Δύο κούπες κόκκινα φασόλια, για παράδειγμα, περιέχουν 26 γραμμάρια. Αυτό που μας κάνει να τα αγαπάμε ιδιαιτέρως, όμως, είναι πως για όλη την διατροφική τους αξία, είναι επίσης πολύ… light σε θερμίδες, και πως μπορούμε να τα αγοράσουμε σε κονσέρβα, χωρίς να χάσουν καθόλου από την θρεπτική τους αξία!

Ρεβύθια

Με πόσους τρόπους μπορούμε να απολαύσουμε τα ρεβύθια; Σε σαλάτα, σαν ένα τραγανό φαλάφελ, ή σαν χούμους; Όπως και να επιλέξουμε, περιέχουν 7,3 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μισή μόλις κούπα, και είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τόφου

Το πασίγνωστο εναλλακτικό του κρέατος, το τόφου, περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μισή κούπα. Μπορεί να πάρει την γεύση όποιου φαγητού θέλουμε, και είναι ιδιαίτερα θρεπτικό.

Σουσάμι και ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι περιέχουν 7,3 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ¼ μόνο μιας κούπας, ενώ το σουσάμι 5,4 γραμμάρια. Μπορείτε να σκεφτείτε ιδιαίτερα δημιουργικούς τρόπους να εντάξετε τους σπόρους αυτούς στην διατροφή σας. Ταιριάζουν, για παράδειγμα, πάρα πολύ στις σαλάτες, και το σουσάμι αποτελεί τέλεια προσθήκη σε ένα υγιεινό spread για ψωμί.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Πηγή: iatronet.gr

Εδώ κρύβονται τα περισσότερα μικρόβια στην κουζίνα


ΠΗΓΗ
Ο µεγαλύτερος ένοχος για τις επιµολύνσεις συγκριτικά µε κάθε άλλη επιφάνεια της κουζίνας –συμπεριλαμβανομένων των χερουλιών των ντουλαπιών και των συρταριών, του πάγκου και της αλατιέρας- σύµφωνα µε νέα έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Κάνσας είναι η πετσέτα της κουζίνας. 
Όπως βρέθηκε στην έρευνα, μια κοινή πετσέτα κουζίνας μπορεί να "φιλοξενεί" πολλά και επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια. Στις πετσέτες που εξέτασαν οι ειδικοί βρέθηκαν πολλά παθογόνα ιοί και βακτήρια. 
Τι βρέθηκε επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας:
Καµπυλοβακτηρίδιο jejuni: Συνήθως βρίσκεται στο ωµό κοτόπουλο και είναι επικίνδυνο για τροφική  δηλητηρίαση.
Νοροϊός: Η Νο 1 αιτία τροφικής δηλητηρίασης, µπορεί να µεταφερθεί κατά την προετοιµασία του φαγητού από τα µολυσµένα χέρια.
Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Είναι συνήθως ένα αβλαβές µικρόβιο, όταν όµως µεταφέρεται σε τροφές όπως η πατατοσαλάτα και παραµένει σε θερµοκρασία περιβάλλοντος για πολλή ώρα, µετατρέπεται σε τοξίνη που προκαλεί στοµαχόπονο και εµετούς.
Λιστέρια: Στις πηγές αυτού του εξαπλωµένου παθογόνου των τροφών µπορεί να συµπεριλαµβάνονται τα αλλαντικά, τα καπνιστά θαλασσινά και το µη παστεριωµένο γάλα και τυριά.
Σιγκέλα: Μεταφέρεται µε τα ίχνη κοπράνων που βρίσκονται στα ωµά λαχανικά ή ακόµη και στα χέρια και µπορεί να οδηγήσει σε έντονη διάρροια.
Σαλµονέλα: Αυτή η σούπερ συνηθισµένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης µπορεί να βρεθεί σε ωµό κρέας και αβγά.
Προστατέψτε εσάς και την οικογένειά σας
Πέρα από την τακτική αλλαγή της πετσέτας της κουζίνας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε διαφορετική για τα χέρια και για το σκούπισμα των πιάτων ενώ για το σκούπισμα των λεκέδων από το φαγητό προτιμήστε απορροφητικό χαρτί κουζίνας που θα πετάξετε αμέσως μετά τη χρήση. 
Πηγή: Shape.gr 

Είναι η αλόη η νέα μόδα για την προστασία της υγείας;

Μετά το πόσιμο κολλαγόνο, πολύς λόγος γίνεται και για τις ιδιότητες της πόσιμης αλόης. Οι Αιγύπτιοι μάλιστα την αποκαλούσαν "φυτό της αθανασίας”  και την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους.
Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και φέρεται να έχει κάποιες ιατρικές επιδράσεις, οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από την επιστημονική και την ιατρική έρευνα.
Από τα 500 και πλέον  είδη, λίγα μόνο χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως φυτικά φάρμακα, με την αλόη τη γνήσια (Aloe vera) να είναι είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα είδη, γνωστή μάλιστα από την αρχαιότητα.  Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την Αλόη τη γνησία για τη θεραπεία των πληγών, ενώ κατά το Μεσαίωνα, το κιτρινωπό υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα, προτιμήθηκε ως καθαρτικό.
Ιδιαίτερα η Αλόη η γνήσια, χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική και τις πρώτες βοήθειες. Τόσο ο ημιδιαφανής εσωτερικός πολτός όσο και η ρητινώδης κίτρινη αλοΐνη από τον τραυματισμό του φυτού αλόης, χρησιμοποιούνται εξωτερικά για την ανακούφιση δερματικών ενοχλήσεων. Ως φυτικό φάρμακο, ο χυμός της αλόης, συνήθως χρησιμοποιείται εσωτερικά για την ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας.
Έχουν διεξαχθεί σχετικά λίγες μελέτες, αναφορικά με τα πιθανά οφέλη του ζελέ της αλόης που λαμβάνεται εσωτερικά. Τα συστατικά της αλόης έχουν δείξει σε μελέτες σε ζώα, τη δυνατότητα αναστολής της ανάπτυξης όγκου, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί κλινικά σε ανθρώπους. Ορισμένες μελέτες σε ζωικά μοντέλα, δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα της αλόης, έχουν σημαντική αντιυπεργλυκαιμική δράση και μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου II, αλλά οι μελέτες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.
αλόη 2 8-02
Τι υπόσχεται:
Αντιμετωπίζει το ηλιακό έγκαυμα: Δρα ως προστατευτικό στρώμα πάνω στο δέρμα και συμβάλλει στην αναπλήρωση της υγρασίας του.
Λειτουργεί ως μια ενυδατική κρέμα: Παράλληλα θεωρείται πως βελτιώνει την ακμή, μειώνοντας τις φλεγμονές, τα σπυράκια και τη φαγούρα. Επίσης είναι εξαιρετικά ευεργετική σε κάθε είδους καλλυντική χρήση της λόγω της έντονης αναπλαστικής ιδιότητάς της 
"Θρέφει” τον οργανισμό: Η αλόη περιέχει πάνω από 75 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, σάκχαρα, ανθρακινόνες ή φαινολικές ενώσεις, λιγνίνη, σαπωνίνες, στερόλες, αμινοξέα και σαλικυλικό οξύ.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: Επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου, έτσι ώστε να βοηθά στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας.
Βοηθά στο διαβήτη: Ο χυμός αλόης μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. 
Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές
Έχει αντιμικροβιακή και ανοσοτροποποιητική δράση
Εντούτοις οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε καταναλωτικά προϊόντα, καθώς αυτά από μόνο τους δεν μπορούν να προστατέψουν το οργανισμό σε περίπτωση που δεν ακολουθούμε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

Ναι στο ψάρι, αλλά τι να προσέξουμε;

Ναι στο ψάρι, αλλά τι να προσέξουμε;
ΠΗΓΗ
Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, τα ψάρια αποτελούν από τις πλέον υγιεινές επιλογές. Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα, ενώ τουλάχιστον οι μισές μερίδες θα πρέπει να είναι λιπαρά ψάρια (π.χ., σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός, ζαργάνα), τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά.
Μια μερίδα ισοδυναμεί με 150 γραμμάρια μαγειρεμένου ψαριού ή θαλασσινών.
Παραδείγματα μερίδας
1 μέτρια τσιπούρα
1 κολιός
10-12 γαύροι
10-12 μικρές σαρδέλες
15 μέτριες γαρίδες
12-14 μεγάλα μύδια
Χρήσιμες συμβουλές
  1. Επιλέγετε τα μικρά λιπαρά ψάρια, π.χ., γαύρο, σαρδέλα, γόπα. Εκτός από την υψηλή διατροφική τους αξία, αποτελούν και οικονομική λύση.
  2. Προτιμάτε ψάρια και θαλασσινά εποχής και της περιοχής σας, όπου είναι εφικτό.
  3. Προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια. Αν αυτό δεν εφικτό, μπορείτε να επιλέξετε και κατεψυγμένα.
  4. Αποφεύγετε τα παστά ψάρια, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.
  5. Αποφεύγετε τα καπνιστά ψάρια, καθώς, λόγω της διαδικασίας καπνισμού, επιβαρύνονται με ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία, ενώ συχνά είναι και αλατισμένα.
  6. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι επίσης σημαντικός. Το τηγάνισμα καλό είναι να μην αποτελεί τον συνήθη τρόπο μαγειρέματος. Αντίθετα, είναι προτιμότερο το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
  7. Μην ξεχνάτε τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Συνδυάστε τα ψάρια και τα θαλασσινά με λαχανικά, π.χ., ψαρόσουπα, σαρδέλες πλακί, σουπιές με σπανάκι. Θυμηθείτε τις παραδοσιακές συνταγές και για τη νηστεία, π.χ., χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, μυδοπίλαφο.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΒΟΤΑΝΑ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ

Θυμάρι
Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία των ποδιών θεωρείται το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Οι βοτανολόγοι συνιστούν να βράσετε δύο κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε μισό λίτρο νερό και να κάνετε ποδόλουτρο. Επαναλάβετε για αρκετό χρονικό διάστημα τη διαδικασία.
Λεμονιά
Χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό. Αλλωστε για τις αποσμητικές του ιδιότητες το λεμόνι έχει αξιοποιηθεί και από τη χημική βιομηχανία. Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι, ενώ μασάζ με λεμόνι στα πόδια τα απαλλάσσει από τις δυσάρεστες οσμές.
Ευκάλυπτος
Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου παράγεται από τα φύλλα του και έχει έντονο άρωμα και πικρή γεύση. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά λειτουργεί ως ισχυρό αποσμητικό, καθώς απομακρύνει τις μυρωδιές. Το ευκαλυπτέλαιο περιέχει κατά 70% κινεόλη και είναι επίσης γνωστό για τις απολυμαντικές, εντομοκτόνες και επουλωτικές ιδιότητές του.

Λεβάντα

Ενα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό τζελ με λεβάντα παρασκευάζεται ως εξής: Σε 30 γραμμάρια τζελ αλόη βέρα ρίχνουμε 10 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο, 10 σταγόνες γεράνι, 10 σταγόνες λεβάντα, 2 σταγόνες θυμάρι και 3 σταγόνες λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε στα σημεία του σώματος που θέλουμε να προστατέψουμε.