Loading...

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα η 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
λάδι
άνηθο-μαιντανο
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
μισό φλιτζάνι ρύζι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
μισό κιλό αλεύρι μαλακό
αλάτι,2 κουταλιές λάδι
1/4 του ποτηριού χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με το αλεύρι το λάδι,το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό,ετοιμάζετε τη ζύμη που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε και μαλακιά.
Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα,να σταθεί για μισή ώρα,και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής.Καβουρντίζετε τον κιμά με λίγο λάδι,να ρθει να γίνει σπυρί-σπυρί,και τον αλατοπιπερωνετε.Αδειαζετε τον κιμά σε βαθύ πιάτο και μέσα στην κατσαρόλα ξανθίζετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.Προσθέτετε το άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα ,αλάτι πιπέρι,μια κουταλιά ντομάτα πελτέ,λιωμένη σε δυο δάχτυλα νερό,και τέλος το ρύζι.Ρίχνετε λίγο νερό ακόμη κι αφήνετε να μισοψηθει και το ρύζι.Ανακατεύετε και τον κιμά κι αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.Ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο λεπτό,πάνω σ' αλευρωμένο μάρμαρο.Βάζετε κατά μήκος στο φύλλο γέμιση,το τυλίγετε μια βόλτα σαν τσιγάρο και το κόβετε στα 3 η 4 ανάλογα με το μήκος που έχει το στριφτάρι σας.Πιέζετε κάθε σαρμαδακι στις άκρες να κολλήσουν κι αν χρειαστεί τις υγραίνετε με λίγο νερό.Συνεχίζετε ως να τελειώσει το φύλλο και η γέμιση.Τέλος,τηγανίζετε τα σαρμαδακια σε καυτό λάδι.
Ένας όμορφος μεζές όταν μάλιστα συνοδεύεται από καλή ρετσίνα..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΗΓΑΝΟ(ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΚΙΑΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΑΣ)

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κολοκυθάκια πράσινα
6 αυγά
250 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές φυτινη
200 γρ λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
μαϊντανός
δυόσμος
πιπέρι αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη χοντρό και το αλατίζουμε.Το αφήνουμε έτσι μισή ώρα,για να στραγγίξει όλο το υγρό.Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα και τα ανακατεύουμε καλά.Αλείφουμε με λάδι το ταψί,το πασπαλίζουμε με αλεύρι και μέσα σ' αυτό,τοποθετούμε το μείγμα.το στρώνουμε,να έχει παντού το ίδιο πάχος,το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ραντίζουμε με λάδι.Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο,ώσπου να ψηθεί καλά και ροδίσει..

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΨΗΤΟ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά χοιρινό μπούτι(χωρίς κόκαλο)
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
2 μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
φλούδες από 4 μανταρίνια
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 φλυτζάνια κόκκινο ξηρό κρασί
3 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ(διαλυμένο σε λίγο κρασί)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κόκκινες γλυκές πιπεριές ψημένες και κομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
αλάτι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγετε το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε καλά. Με σπάτουλα απλώνετε παντού μουστάρδα.Προσθέτετε τις πιπεριές,το σκόρδο και το μαϊντανό.Τυλίγετε το χοιρινό σε ρολό και το δένετε με σπάγκο.Βάζετε πάνω σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τόσο μεγάλη ώστε ίσα ίσα να χωράει το ρολό.Ρίχνετε το βούτυρο,τα κρεμμύδια το σκόρδο και τις φλούδες από τα μανταρίνια.Τα αφήνετε να τσιγαριστούν ελαφρώς.Κατόπιν βάζετε το χοιρινό και το τσιγαρίζετε γύρω γύρω.Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 5 περίπου λεπτά.Συμπληρώνετε με ζεστό νερό,τόσο ώστε να σκεπάζεται το κρέας.Βάζετε τα μπαχαρικό και αλατοπιπερωνετε.Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά,σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράζει για 2-3 ώρες.Μόλις ψηθεί δένετε τη σάλτσα με το διαλυμένο κορν φλάουρ.Αφήνετε το χοιρινό να κρυώσει μέσα στη σάλτσα του. Αφαιρείτε τον σπάγκο από το χοιρινό και το κόβετε σε λεπτές φέτες.Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ,τοποθετείτε το κρέας σε πυρέξ και περιχύνετε με τη σάλτσα.Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου,στους 150 βαθ.
Σερβίρεται σε μερίδες και γαρνίρεται με λαχανικά της αρεσκείας σας...