Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Πώς να καθαρίσετε σωστά το βετέξ της κουζίνας

f4a4dd295ea587054bee120a77c0408a.jpg
ΠΗΓΗ..
Η κουζίνα είναι μαζί με το μπάνιο, τα δύο μέρη του σπιτιού που καθαρίζουμε επισταμένως αρκετές φορές την ημέρα. Ειδικά στην κουζίνα, το κλασικό βετέξ που υπάρχει κοντά σε σχεδόν κάθε νιπτήρα, το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες και όχι μόνο.

Αλλά το απλό νερό με το οποίο το “ξεπλένουμε” συνήθως το βετέξ, δεν είναι αρκετό για να βεβαιωθούμε ότι δεν μένουν σε αυτό διάφορες βρωμιές και βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια “εξαπλώνουμε” εκ νέου στις επιφάνειες που επιχειρούμε να καθαρίσουμε αργότερα.
Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να καθαρίσετε καλά το βετέξ αλλά και τα πανάκια που χρησιμοποιείτε συνεχώς στην κουζίνα:
Λεμόνι και ξύδι
Τόσο το λεμόνι, όσο και το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικοί φυσικοί παράγοντες καθαρισμού. Το λεμόνι έχει στυπτικές, λευκαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ το ξύδι έχει αποσμητική και αντιμυκητιακή δράση.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και να το προσθέστε το σε διάλυμα από ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού. Μουλιάστε μέσα το βετέξ ή το πανί για λίγες ώρες. Ενώ το ύφασμα είναι βρεγμένο, τρίψτε το λίγο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να φύγουν τυχόν λεκέδες και αφήστε το διάλυμα να “γεμίσει” τους πόρους του υφάσματος. Μετά από μερικές ώρες βγάλτε το από το διάλυμα και ξεπλύντε το καλά με άφθονο ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε το καλά και θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά. Επαναλάβετε κάθε 2η μέρα το περισσότερο.
Βράσιμο με νερό και μαγειρική σόδα
Το βραστό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να απομακρύνετε τις βρομιές. Η μαγειρική σόδα είναι ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί όπως και το ξύδι και το λεμόνι.
Πάρτε περίπου δύο με τρεις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και προσθέστε το σε ένα δοχείο με νερό. Τώρα τοποθετήστε το βετέξ ή το πανί κουζίνας στο δοχείο και αφήστε το να βράσει. Αφήστε το ύφασμα να παραμείνει στο διάλυμα που βράζει για μερικά λεπτά. Τώρα αφήστε το νερό να κρυώσει και αφαιρέστε το βετέξ/πανί. Ξεπλύνετέ το και στεγνώστε το.
Φούρνος μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα πολύ πρακτικό εργαλείο, επειδή, εκτός των άλλων, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός βακτηριοκτόνος παράγοντας. Η θερμότητα και τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των τροφών είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποστείρωσης.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μουλιάστε το βετέξ/πανί σε ένα διάλυμα από ξύδι και νερό για λίγα λεπτά. Τρίψτε το πανί και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-15 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία. Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνεται ακόμα και κάθε μέρα.

Φραπέ, ένα ποτήρι γεμάτο ζωή και ευεξία

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν βλέπετε ένα ποτήρι φραπέ;

φραπέ
ΠΗΓΗ
Για τους περισσότερους, ένα ποτήρι φραπέ σημαίνει καλοκαίρι: μας δροσίζει, μας ξυπνάει και μας αναζωογονεί πνευματικά. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι το καλό που κάνει στον οργανισμό μας.
Ένας σύμμαχος του οργανισμού
Η προστατευτική δράση του φραπέ οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά του καφέ. Γνωρίζατε ότι ο καφές έχει περίπου 2 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι;
ΡόφημαΠεριεκτικότητα σε πολυφαινόλες
(mg/100mL)
Στιγμιαίος καφές140
Πράσινο τσάι120
Μαύρο τσάι72
Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Φραπέ και στομάχι. Η κατάρρευση ενός μύθου
Μία πρόσφατη έρευνα, και μάλιστα στον ελληνικό πληθυσμό, κατέρριψε ολοκληρωτικά τον μύθο ότι το φραπέ είναι «βαρύς» καφές για το στομάχι. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι η κατανάλωση φραπέ δεν συνδέεται με κανένα δυσάρεστο συναίσθημα για το στομάχι ή άλλες ψυχολογικές παραμέτρους. Έτσι, φαίνεται ότι σε υγιή άτομα το φραπέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Πηγή: Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. (Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26).
Ακριβώς η τόνωση που χρειαζόμαστε. Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη
Ο καφές φραπέ είναι το ιδανικό τονωτικό. Περιέχει μέτρια δόση καφεΐνης, απαραίτητη για την πνευματική τόνωση που αποζητάμε. Ένα ποτήρι φραπέ περιέχει λιγότερη καφεΐνη από έναν καφέ φίλτρου ο οποίος ίσως τελικά να μην είναι τόσο ελαφρύς όσο νομίζουμε!
Είδος καφέ ανά μερίδαΠεριεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml)115-175mg
Στιγμαίος καφές (~200ml)65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml)40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)0-1mg
Εσπρέσο (30ml)30-40mg
Πηγή: The Coffee Science Information Centre
Η απόλαυση που έγινε συνήθεια
Η πλούσια γεύση του φραπέ συνοδεύει απολαυστικά κάθε στιγμή των Ελλήνων και εντός αλλά και εκτός σπιτιού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχει κερδίσει τη δική της ξεχωριστή θέση στην καθημερινή μας ζωή.
φραπέ

  • ΠΗΓΗ.........Από Μιχάλης Θερμόπουλος
  •