Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πώς να χορταίνετε με σαλάτα σαν κύριο γεύμα


Το διαβασαμε εδω
Γράφει η Μπαλαφούτη Θεοδώρα Διαιτολόγος Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)
Με τις κατάλληλες προσθήκες η αγαπημένη σας σαλάτα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα υγιεινό, χορταστικό και πλήρες γεύμα! Είτε βρίσκεστε σε δίαιτα, είτε όχι μια σαλάτα αποτελεί πάντα εύκολη λύση για ένα γρήγορο γεύμα. Είναι ιδανική επιλογή για τους εργαζόμενους που δεν έχουν χρόνο να καταναλώσουν μαγειρευτό φαγητό το μεσημέρι ή προτιμούν κάτι εύκολο και γρήγορο το βράδυ μετά τη δουλειά. Στο γραφείο ή στο σπίτι μια σαλάτα μπορεί να είναι έτοιμη πιο γρήγορα, από το ντελίβερι της γειτονιάς! Την επόμενη φορά, πριν σηκώσετε το τηλέφωνο με σκοπό να παραγγείλετε, δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα γρήγορο αλλά και υγιεινό γεύμα.
Τα κύρια συστατικά μίας σαλάτας, συνήθως είναι τα λαχανικά, μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή αμύλου και το ντρέσινγκ. Μια γρήγορη και εύκολη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμες σαλάτες, κομμένες και πλυμένες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως βάση του πιάτου σας. Εμπλουτίστε με τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες για να φτιάξετε ένα πιάτο ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας.
Χρησιμοποιήστε με σύνεση μία πηγή πρωτεΐνης στη σαλάτα. Οι πιο υγιεινές και ταυτόχρονα νόστιμες επιλογές είναι το αυγό, ο τόνος, το κοτόπουλο, φέτες από φιλέτο γαλοπούλας, το τυρί και η φέτα, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών, ή το cottage cheese. Επίσης τα θαλασσινά ταιριάζουν σε πολλές σαλάτες προσδίδοντας νοστιμιά και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε τη χρήση μπέικον ή ζαμπόν καθώς περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες .
Ως πηγή αμύλου, μπορείτε να προσθέσετε σε μία σαλάτα παξιμάδι, φρυγανιές, ψωμί, καλαμπόκι ή πατάτα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μακαρονάκι κοφτό, κουσκούς, ή πλιγούρι. Χρησιμοποιήστε με μέτρο μία πηγή αμύλου μιας και εύκολα μπορεί να αυξήσετε τις θερμίδες του πιάτου σας στο διπλάσιο. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.
Τέλος το ντρέσινγκ που θα προσθέσετε αποτελεί την κύρια πηγή λίπους του πιάτου. Η πιο υγιεινή επιλογή ελαίου, είναι το ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα έτοιμα ντρέσινγκ εμπορίου και την μαγιονέζα καθώς αυξάνουν κατακόρυφα το θερμιδικό περιεχόμενα αλλά και το λίπος που περιέχει η σαλάτα. Προτιμήστε επιλογές όπως μουστάρδα, λεμόνι ή ξύδι, βαλσάμικο ξύδι, ίσως λίγο μέλι και φυσικά μυρωδικά της ελληνικής Γης! (μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι κτλ) Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να ανακατέψετε μερικά από τα παραπάνω προϊόντα και να έχετε μια νόστιμη σος για τη σαλάτα! Οι ξηροί καρποί επίσης ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών και ταιριάζουν απόλυτα με τις σαλάτες! Επιλέξτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς, ολόκληρους ή θρυμματισμένους για να απογειώσετε την θρεπτική αξία της σαλάτας!
Τέλος αν σας αρέσουν οι περίεργες γεύσεις, προσθέστε στη σαλάτα κομμάτια από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα!
Για να βάλετε μόνιμα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τη σαλάτα, χρειάζεται να την εμπλουτίζετε, να την αλλάζετε, να χρησιμοποιείτε φαντασία και να πειραματίζεστε! Ωστόσο εύκολα μπορεί να πέσετε στην παγίδα και με τη δικαιολογία ότι τρώτε μόνο μια σαλάτα, να μετατρέψετε το πιάτο σε διατροφική «βόμβα»! Για να μην την πατήσετε λοιπόν, επιλέξτε με σύνεση τα τρόφιμα που θα προσθέσετε στο πιάτο σας, χωρίς να κάνετε υπερβολές. Χρησιμοποιείστε περισσότερα λαχανικά και λιγότερα προϊόντα άλλων ομάδων που αυξάνουν τις θερμίδες της σαλάτας.
http://www.real.gr/

Ο ελληνικός καφές συμβάλλει στην καλύτερη πέψη



Η αυξημένη ποσότητα φαγητού στα εορταστικά τραπέζια και όχι μόνο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών, έχουν ως αποτέλεσμα τα γεύματα να δημιουργούν προβλήματα στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Άμεσο επακόλουθο; Έντονο βάρος, δυσφορία, ακόμη και δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό μια βασική οδηγία που δίνουν οι ειδικοί είναι να μην ξεχνάμε την παρουσία σαλάτας στο τραπέζι, να τρώμε φρούτα και να πίνουμε πολύ νερό. Παρόλα αυτά, ένας έξυπνος τρόπος για να διευκολύνουμε το μεταβολισμό μας και να χωνέψουμε λίγο καλύτερα μετά από ένα βαρύ γεύμα, είναι να πιούμε έναν καφέ, χωρίς πολύ ζάχαρη και γάλα.
Μια εξαιρετική περίπτωση αποτελεί ο ελληνικός καφές. Λόγω της καφεΐνης θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε καλύτερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό μας σωλήνα.
Παράλληλα, είναι ένας καφές που πίνεται συνήθως χωρίς γάλα και με ελεγχόμενη ποσότητα ζάχαρης. Μετά λοιπόν από ένα έντονο γεύμα συνοδέψτε και με ένα ελληνικό καφέ και θα αισθανθείτε καλύτερα. 
Πηγή: neadiatrofis.gr

Λεμονάτη μακαρονάδα

Το διαβασαμε εδω

Υλικά 
1 πακέτο μακαρόνια ή λινγουίνι
⅓ περίπου φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού (το λεμόνι να είναι ακέρωτο)
⅓ περίπου φλιτζανιού κρέμα γάλακτος (όχι light)
½ φλιτζανιού νερό από αυτό στο οποίο βράσατε τα μακαρόνια (για να μην παιδεύεστε, με ένα μπρίκι πάρτε λίγο νερό από την κατσαρόλα πριν σουρώσετε τα ζυμαρικά)
⅓ περίπου φλιτζανιού χυμό από λεμόνι
½ φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο παρόμοιο τυρί
μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
αλάτι, πιπέρι και, για όσους θέλουν, λίγη καυτερή πιπερίτσα.
Εκτέλεση 
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώνετε αφού πρώτα έχετε «κλέψει» λίγο από το νερό.  
Ρίχνετε τα ζυμαρικά σε κάποιο σκεύος –πάντα με λίγο υγρό- και τα ραντίζετε με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουνε.
Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, με το νερό από το μαγείρεμα, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα και σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά όσο να πήξει η σάλτσα.
Σβήνετε το μάτι και προσθέτετε στην κατσαρόλα να ζυμαρικά, τον χυμό του λεμονιού, το, βασιλικό ψηλοκομμένο και την πιπερίτσα. Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και να πάει παντού.

Αυτό δεν το περιμέναμε! Γιατί δεν πρέπει να βάζεις ελαιόλαδο στα μακαρόνια και άλλα λάθη που κάνουμε φτιάχνοντας pasta

Ένα μυστικό που μάθαμε από τις μαμάδες μας για τέλεια μακαρονάδα  είναι να βάζουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο νερό που βράζει… για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. Σύμφωνα με μεγάλους σεφ, όμως, αυτό είναι λάθος όπως και άλλα «μυστικά» που πιστεύαμε ότι μας χάριζαν το καλύτερο αποτέλεσμα.

1.Μικρή κατσαρόλα: Ακόμα κι όταν φτιάχνεις μικρή ποσότητα, προτίμησε μεγάλη κατσαρόλα για να βράσουν τα μακαρόνια ομοιόμορφα.
2.Δεν ρίχνεις αλάτι: Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν σε αλατισμένο νερό… σαν τη θάλασσα!
3.Βάζεις βραστό νερό στην κατσαρόλα. Βαριέσαι να βράσεις το νερό στην κατσαρολα για αυτό προσθέτεις βραστό νερό από το βραστήρα! Όχι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αφού όσο το νερό βράζει απομακρύνει και τυχόν βακτήρια από την κατσαρόλα!
4.Προσθέτεις ελαιόλαδο: Μην το ξοδέψεις! Αν βράσεις τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο δεν θα κάνει καμιά διαφορά.
5.Ακολουθείς τις οδηγίες: Οι οδηγίες είναι σωστές αλλά καλύτερα να δοκιμάσεις τα μακαρόνια σου πριν τα σερβίρεις!
6.Τα σουρώνεις και τα ξεπλένεις: Απλά σούρωσέ τα, αν ρίξεις νερό δεν θα στρώσει καλά… η σάλτσα!
7.Προσθέτεις πολύ τυρί: Τα νόστιμα μακαρόνια τρώγονται και σκέτα, γιατί να προσθέσεις τόσες θερμίδες επιπλέον; Μια κουταλιά είναι αρκετή!



Πηγή: joytv.gr  Το διαβάσαμε εδώ