Loading...

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΧΑΛΒΑΣ ΠΑΖΑΡΙΩΤΙΚΟΣ

ΥΛΙΚΑ  1 ποτήρι του νερού νισεστές 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη 3 ποτήρια του νερού νερό λίγα αμύγδαλα καβουρδισμένα η ασπρισμένα  3 κουταλιές της σούπας φυτινη κανέλα  ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Βάζουμε σε  σκέτη κατσαρόλα 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα σκούρο μελί χρώμα. Αμέσως ρίχνουμε το νερό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την υπόλοιπη ζάχαρη και το νισεστέ,και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίζει να γίνεται πηχτή κρούστα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, λίγη φυτινη και ανακατεύουμε συνέχεια. Όταν πήξει τελείως, ρίχνουμε την υπόλοιπη φυτινη και συνέχεια ανακατεύουμε, γιατί αρχίζει και ψήνεται. Κρατάμε το χαλβά γυρίζοντας,στη φωτιά περίπου δυο τέταρτα.Τον κατεβάζουμε,τον βάζουμε σε πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με κανέλα.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ 1280 γρ βερίκοκα  1280 ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού 1 φλιτζάνι τσαγιού νερο.ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Παίρνουμε ώριμα και γερά βερίκοκα.Τα πλένουμε καλά, βγάζουμε τα κουκούτσια,τα βάζουμε να βράσουν, με το 1 φλιτζάνι νερό, ώσπου να λιώσουν και τα περνάμε απο σιτα. Μαζεύουμε τον πολτό και τον βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη να βράσει. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο και, όταν δούμε οτι πέφτει απο το κουταλι μια πυκνή μάζα, σημαίνει οτι η μαρμελάδα μας έδεσε και είναι έτοιμη. προσθέτουμε τότε το λεμόνι, αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις ακόμα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε βάζα.

ΓΛΥΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ  35 τριαντάφυλλα(τα τριαντάφυλλα αυτά είναι πολύ αρρωματικα και βγαίνουν σε δυο χρώματα, ροζ και λευκώ, με παρά πολλά αγκαθιά)  1200 γρ. ζάχαρη 2 βανίλιες 3-4 σταγόνες λεμόνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.  ΕΚΤΕΛΕΣΗ   Μαδάμε τα τριαντάφυλλα, πλένουμε τα ροδοπέταλα και τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζουμε τη ζάχαρη με τις βανίλιες και 3 ποτήρια νερό να βράσουν. Όταν δέσει λίγο τοσιροπι, ρίχνουμε μέσα τα ροδοπέταλα και τ' αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι καλά. Όταν το κατεβάσουμε απο τη φωτιά, στάζουμε μέσα 3-4 σταγόνες λεμονιού, για να μη ζαχαρώσει. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το φυλάμε στα βάζα.

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

ΜΙΚΡΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙΑ(ΝΑΝΑΚΙΑ)ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΜΠΡΑΝΤΥ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΥΛΙΚΑ   4 μικρά κοτοπουλάκια (450 γρ το ένα) καθαρισμένα και δεμένα στις φτερούγες και τα πόδια 100 γρ  βούτυρο 3 κουταλιές σούπας άσπρο πορτ 3 κουταλιές σούπας νερό 2 κουταλιές σούπας brandy 150 γρ σάλτσα μπεσαμελ 150 γρ κρέμα γάλακτος 1 κιλό σπαράγγια αλάτι και φρεσκοτριμμενο άσπρο πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ   Ζεστάνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος το βούτυρο και ζεστάνετε εκεί τα κοτοπουλάκια απ' όλες τις μεριές χωρίς  να τα  ροδίσετε .Αλατοπιπερώστε τα και ρίξτε στο τηγάνι το πορτ και το νερό.Καλύψετε το σκεύος με ένα καπάκι και βάλτε τα να  ψηθούν σε προθερμασμένο στους 180 βαθ. φούρνο για 30-40 λεπτά.Εν τω μεταξύ ετοιμάστε τα σπαράγγια . πλύνετε τα καλά και καθαρίστε τη βάση τους.Δέστε τα σε ματσάκι (από 4-5 το καθένα)και βάλτε τα να βράσουν  σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ξεπλύνετε τα σε κρύο νερό και στραγγίξτε τα καλά αφαιρώντας και τα σχοινάκια. Όταν τα κοτοπουλακια είναι έτοιμα τοποθετήστε τα, αφού πρώτα τους βγάλετε τα σχοινιά , σε μια όμορφη πιατέλα σερβιρίσματος με ματσάκι σπαράγγια ανάμεσα τους.Τέλος φτιάξτε τη σάλτσα. Πάνω στο μάτι της κουζίνας ζεστανετετο ζουμί που έχει μείνει στο σκεύος και ρίξτε εκεί το brandy ανακατεύοντας καλά.Μετά προσθέστε την μπεσαμελ και την κρέμα γάλακτος και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 1-2 λεπτά.Προσθέστε αλατοπίπερο αν χρειάζεται και ρίξτε τη σάλτσα, σουρώνοντας την , πάνω από τα κοτοπουλακια.

ΣΥΚΟΤΙ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΥΛΙΚΑ 1 κιλό συκώτι  1 κουταλιά σούπας φασκόμηλο 1/2 κρεμμύδι σπορέλαιο (για το τηγάνισμα) αλεύρι αλάτι, πιπέρι 1 κύβο ζωμού κρέατος (προαιρετικά) ελαιόλαδο...ΕΚΤΕΛΕΣΗ  > Πλένετε το συκώτι και το κόβετε σε μερίδες.Το αλατοπιπερώνετε , το αλευρώνετε και το τηγανίζετε σε λίγο σπορέλαιο. Σε ένα άλλο τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε λίγο νερό και το κύβο απο ζωμό κρέατος. Αφήνετε τη σάλτσα μέχρι να πάρει βράση. Αποσύρετε το τηγάνι απο τη φωτιά και χτυπάτε τη σάλτσα στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε ξανά στο τηγάνι τη σάλτσα και το συκώτι και βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί το συκώτι. Καλώ είναι να μην το αφήσετε να παραψηθει. Σερβίρεται ζεστό με λαχανικά της αρεσκείας σας μαγειρεμένα στον ατμό η βρασμένα.

ΦΩΛΙΕΣ ΧΟΡΤΑΡΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ... φύλο κρούστας κιλό ραδίκια   300 γρ κρεμμυδάκια φρέσκα 1 ματσάκι κάρδαμο 1 ματσάκι ρόκα άνηθο λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι λίγο σπορέλαιο 1 ντομάτα  1 λεμόνι  ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Κόβετε το φύλλο κρούστας στα τεσσερα. Παίρνετε δυο κομμάτια και τα στρώνετε σε βουτυρωμένο στρογγυλό αντικολλητικο ταψί. Φροντίζετε να ανεβαίνει το φύλλο και στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το φύλλο και να γίνει τραγανό. Κάνετε το ίδιο με τα άλλα δυο κομμάτια του φύλλου. Πλένετε πολύ καλά τα χορταρικά και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια . Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε ελαφρώς όλα τα λαχανικά , εκτός απο τον άνηθο.Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτετε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τις ψημενες φωλιές κρούστας σε 2 πιάτα και τις γεμίζετε με το μείγμα των λαχανικών, γαρνίρετε στο κέντρο με ντομάτα σε σχήμα τριαντάφυλλο και κλωναράκια άνηθου. Στολίζετε το πιάτο με φέτες λεμονιού και σερβίρετε.

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Αρνάκι στο φούρνο με μανιτάρια και πατάτες



Υλικά:                                                                                         2 αρνίσια μπουτάκια
10 πατάτες
2 πακέτα μανιτάρια φρέσκα
1/4 τυρί κίτρινο κομμένο σε κομματάκια
1/2 σκόρδο
2 κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
λίγο ριγανη
λάδι
δεντρολιβανο
Εκτέλεση:                                                                           Χαράζουμε τα μπούτια σχεδόν να είναι κομμένα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Έπειτα κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια μπουκιάς και τις βάζουμε κ αι αυτές στο ταψί. Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα κόβουμε μισά. Ρίχνουμε και το τυρί μέσα.

Στη συνέχεια κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και βάζουμε το σκόρδο μέσα στα κομμάτια του αρνιού αλλά ρίχνουμε και χύμα στο ταψί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι τη 
ριγανη και το δεντρολιβανο .                  Ρίχνουμε και λίγο λάδι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί μέσα και χαμηλώνουμε στους 165 βαθμούς. Το ψήνουμε περίπου για 2 με 2,5 ώρες.

Κοιτάμε να έχει μαλακώσει το κρέας και είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία! 

ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

ΥΛΙΚΑ  300 γρ καλό ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες 2 κουταλιές σούπας δεντρολίβανο  αλάτι πιπέρι φρεσκοτριμμενο ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Τοποθετήστε το κρέας σ' ένα μικρο ταψί και περιλούστε το με την μαριναδα καλά ανακατεμένη.    Το αρνίσιο κρέας προσφέρεται για μαρινάρισμα , ιδιαιτέρα αν ξέρετε οτι το κρέας προέρχεται απο αρνί κάπως προχωρημένης ηλικίας! Δοκιμάστε λοιπόν την επομένη φορα που θα μαγειρέψετε παϊδάκια και μπριζόλες αρνίσιες στη σχάρα η στο τηγάνι την ακόλουθη μαρινατα. Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε η να αντικαταστήσετε τα προτεινόμενα υλικά με άλλα αρωματικά όπως κάρυ, ρίγανη, ξύσμα απο εσπεριδοειδή και άλλα . Ο χρόνος ενος καλού μαριναρίσματος είναι 3-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι να γυρίζετε το κρέας καθε 20 λεπτά . Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν θα χρειαστείτε επι πλέον λάδι.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

1 1/2 κιλό πράσινες η κόκκινες πιπεριές    2 ντομάτες κόκκινες ψιλοκομμένες 1 μικρο κρεμμύδι τριμμένο  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο  1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο  2 κουταλιές σούπας ξύδι αλάτι, πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Βάζετε τις πιπεριές σ΄' ένα ταψάκι στο φούρνο να ψηθούν για 25 λεπτά περίπου .Τις βγάζετε, αφήνετε να κρυώσουν, καθαρίζετε τους σπόρους και τη φλούδα και τις κόβετε σε μακρόστενα χοντροκομμένα κομμάτια.  Τις βάζετε σ' ένα μπολ, προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, την ντομάτα, το σκόρδο , το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ξύδι , το λάδι  ανακατεύοντας πολύ καλά ολα τα υλικά . τη σερβίρετε κρύα.

ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ   200 γρ γιαούρτη  100 γρ κρέμα γάλακτος  2 μέτρια καρότα  αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι   1 κουταλιά γλυκού κάρυ(προαιρετικά )  μαϊντανό, για το γαρνίρισμα.ΕΚΤΕΛΕΣΗ    Ξυνετε τα καρότα στον τρίφτη και τα περιχύνετε με το γιαούρτη, την κρέμα γάλακτος, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το κάρυ αφού προηγουμένως τα έχετε χτυπήσει όλα μαζί στο σεικερ. Τέλος γαρνίρετε με το μαϊντανό.

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΦΑΛΟΣ

ΥΛΙΚΑ ....Για το σιρόπι..350 γρ  ζάχαρη, χυμός απο μισό λεμόνι.  Για τη ζύμη...50 γρ μαλακό βούτυρο, 1 πρέζα αλάτι, 150 γραμ, αλεύρι, 2 αυγά, 1/2 λίτρο ηλιέλαιο λάδι για τα χερια.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ.... Σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη σε 1/2 λίτρο νερό μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού αφού τον σουρώσουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. ΕΚΤΕΛΕΣΗ... Βράζουμε σε 1/4 του λίτρου νερό, βούτυρο και αλάτι. Προσθέτουμε ολο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μεγάλη μπάλα. Ανακατεύουμε για 6 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε τη μπάλα της ζύμης και την τοποθετούμε σε μια γαβάθα να κρυώσει. Ρίχνουμε και τ'αυγα και χτυπάμε με το μίξερ, ώσπου να σχηματισθεί ενα απαλό, ελαστικό ζυμάρι. Ζεσταίνουμε λάδι σε μια φριτέζα η σ'ενα τηγάνι. Λαδώνουμε τα χερια μας και πλάθουμε μπαλάκια διαμέτρου 4 εκατ. Τα πατάμε στη μέση με το μικρο δάχτυλο ωστε να σχηματιστεί ο < αφαλός >.Τα ψήνουμε κατόπιν σε καυτό λάδι κι από τις δυο πλευρές, ώσπου να αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Τα βουτάμε για λίγο στο σιρόπι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Μπορούμε ακόμα να τα πασπαλίσουμε στη μέση με τριμμένο φιστίκι η αμύγδαλο.

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ    4 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους , 250 γραμ. κιμά ,2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, 3 ντομάτες, 1 κουτ, σούπας τοματοπολτό, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 πρέζα ζάχαρη, αρκετό λάδι για μαγειρεμα, αλάτι, Για  την γαρνιτούρα.....2 μακριά πεπερόνι, 4 φέτες ντομάτα...ΕΚΤΕΛΕΣΗ........ Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το εσωτερικό τους, η τομή σε κάθε μελιτζάνα πρέπει να έχει πλάτος περίπου 1 εκ. Ζεματάμε λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες μεχρι να γίνουν λίγο καφέ.Τις βγάζουμε απο το τηγάνι. Ζεματάμε λάδι οπου προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά, κομμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες  κομμένες σε κυβακια και τον τοματοπολτό. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, Κατόπιν γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τις μελιτζάνες. Τοποθετούμε σε κάθε μελιτζάνα απο μισό πεπερόνι και μια φέτα ντομάτας. Βάζουμε στο ταψί με τις μελιτζάνες 1/8 του λίτρου νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθ.για 30 λεπτά.

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΚΕΦΑΛΟΙ ΖΕΣΤΟΙ ΑΛΑ ΝΙΣΟΥΑΖ

ΥΛΙΚΑ    4 ολόκληροι κεφαλοι  1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο  3 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους 1 κρεμμύδι κομμένο  2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 10 μαύρες ελιές κομμένες 2 κουτάλια μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι άσπρο κρασί ξερό.ΕΚΤΕΛΕΣΗ    Κόψτε τα κεφάλια και πλύνετε  τα ψάρια καλά. Βάλτε τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί.Αλείψτε τα με μπόλικο ελαιόλαδο και τυλίξτε τις ουρές τους με αλουμινόχαρτο. Ανακατέψτε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ελιές και το μαϊντανό και βάλτε τα γύρω και πάνω από το ψάρι.Ρίξτε από πάνω το κρασί και ψήστε σε μέτριο φούρνο για 20 με 25 λεπτά, η μέχρι να γίνουν τα ψάρια. Σερβίρετε με το μείγμα της ντομάτας.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ...1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο   2 μελιτζάνες κομμενες σε ροδέλες      2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο  1,5 φλιτζάνι ντομάτες κονσέρβας κονκασε  2 κουτάλια ντομάτα πελτέ  2 κουτάλια άσπρο κρασί ξερό  200 γραμ. τυρί μοτσαρελα κομμένο 1/2 φλιτζάνι προσουτο κομμένο 60 γρ .παρμεζάνα τριμμένη 2 κουτάλια φρυγανιά τριμμένη  1 κουτάλι λιωμένο βούτυρο.ΕΚΤΕΛΕΣΗ...κάψετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.Προσθέστε τις μελιτζάνες και σοτάρεται για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Βγάλτε τις από το τηγάνι και βαλτε τις στο πλάι.  Προσθέστε το σκόρδο, τις  ντομάτες,τον πελτέ και το κρασί και βράστε τα για 5 λεπτά.Βάλτε μια κουταλιά σάλτσα σε μια βαθιά φόρμα διαμέτρου 3 πόντων.Βάλτε από πάνω τις μισές από τις μελιτζάνες και πασπαλίστε με τη μισή μοτσαρελα.Βάλτε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω και μετά τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Πασπαλίστε με το προσουτο ανακατεμένο με την παρμεζάνα, τη φρυγανιά και το βούτυρο. Ψήστε το σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.