Loading...

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Δροσερό γλυκάκι με τσουρέκι που περίσσεψε

Τις μέρες του Πάσχα, κάθε σπίτι γεμίζει από λογιών λογιών τσουρέκια. Όσα και να καταναλώσουμε, όλο και κάποια από αυτά θα τα βλέπουμε να μπαγιατεύουν καθώς περνούν οι μέρες. Τους χαλεπούς αυτούς καιρούς, δεν πετάμε τίποτα στα σκουπίδια. Με λίγη φαντασία και φυσικά το τσουρεκάκι που περίσσεψε, δημιουργούμε ένα νέο και φρέσκο γλυκό που θα δροσίσει και θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
6 φέτες τσουρέκι τριμμένο στο μούλτι  (όχι σκόνη)
2 κούπες φράουλες κομμένες
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. λικέρ
1 συσκευασία μους σοκολάτας + το γάλα που χρειάζεται όπως αναγράφεται στο κουτί
1 κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
1 κ.σ. ηλιέλαιο
10 φράουλες για γαρνιτούρα
Φτιάχνουμε τη μους σοκολάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να έχουμε μια λεία σοκολάτα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα κολονάτο ποτήρι και βάζουμε στον πάτο λίγο απ’ το τριμμένο τσουρέκι. Προσθέτουμε μερικά κομμάτια φράουλας και καλύπτουμε με τη μους σοκολάτας. Τέλος, περιχύνουμε λίγη απ’ τη λιωμένη κουβερτούρα. Διακοσμούμε με μια ολόκληρη φράουλα.
Η συνταγή βγάζει περίπου 8 ποτήρια.
Tip: Αν δεν έχετε ψηλά κολονάτα ποτήρια, σερβίρετε το γλυκό σε μικρά γυάλινα μπολάκια.
ΑΠΟ..... olastifora

Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Ανήκετε σε εκείνους που θα προσπαθήσουν μετά το Πάσχα να χάσουν τα λίγα κιλά που ενδεχομένως πήραν μέσα στις γιορτές;
Τότε θα πρέπει να πάθετε για μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν και η οποία δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό που χάνετε σωματικό λίπος.
Πρόκειται για το κύμινο σε σκόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, στην μείωση του σωματικού λίπους και στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 88 παχύσαρκων γυναικών, τις οποίες χώρισαν σε δύο ομάδες.
Για 3 μήνες, και οι δύο ομάδες ακολούθησαν πρόγραμμα συμβουλευτικής διατροφής με μειωμένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500 θερμίδες. Αλλά τα μέλη της μιας ομάδας κατανάλωναν επίσης 3 γραμμάρια (λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού) κύμινο σε σκόνη καθημερινά, ανακατεμένο σε 140 γραμμάρια γιαουρτιού (η ίδια ποσότητα γιαουρτιού, χωρίς το κύμινο, δινόταν καθημερινά και στα μέλη της άλλης ομάδας).
Στο τέλος του 3μηνου πειράματος, τα μέλη της ομάδας που κατανάλωνε κύμινο είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3 κιλά περισσότερα από τα μέλη της άλλης ομάδας.
Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας με το κύμινο μείωσαν το ποσοστό σωματικού τους λίπους κατά 14,64%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το 4,91% που σημείωσαν τα μέλη της άλλης ομάδας.
Υπήρχαν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση 1 κουταλιού κύμινο την ημέρα. Τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 23 μονάδες, ενώ στα άτομα που δεν κατανάλωναν κύμινο, μειώθηκαν μόνο κατά 5 μονάδες. Επίσης, τα άτομα της πρώτης ομάδας μείωσαν την "κακή" (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 μονάδες, τη στιγμή που οι υπόλοιπες συμμετέχουσες την μείωσαν μόλις κατά 0,5 μονάδες.
Το κύμινο είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, χημικές ουσίες των φυτών που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο σώμα. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει οφέλη για την απώλεια βάρους, οι συγγραφείς της μελέτης εικάζουν επίσης ότι κύμινο, όπως και άλλα "καυτερά" μπαχαρικά, αυξάνουν προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό.
 ΑΠΟ...olastifora...

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Μη βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο!


Οποιοσδήποτε «παλιός» μανάβης θα σας πει ότι είναι καλύτερα να μη βάλετε τις ντομάτες που αγοράσατε στο ψυγείο γιατί θα γίνουν άνοστες. Η παραδοσιακή συμβουλή επιβεβαιώνεται τελικά και από τα επιστημονικά ευρήματα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου κάνει τις ντομάτες άνοστες και λιγότερο ζουμερές.
Οι ντομάτες έχουν γεννηθεί στις θερμές ερήμους των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής και άρα δεν έχουν τα κατάλληλα «εφόδια» ώστε να προσαρμόζονται στις αρκτικές θερμοκρασίες των ψυγείων μας, τόνισε ο Χάρολντ Μακ Γκι, αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» των «New York Times» και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μιλώντας στον δικτυακό τόπο επιχειρηματικών ειδήσεων Quartz. «Η μυρωδάτη, γήινη γεύση της ντομάτας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις» εξήγησε. «Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι τομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους».
Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της Κατρίν Ρενάρ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τα ευρήματα των μελετών της μιλώντας στον δικτυακό τόπο Business Insider. «Η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4,4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες
μας έχουν δείξει ότι οι ντομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου» υπογράμμισε η ερευνήτρια. Όπως ανέφερε, το ψυχρό περιβάλλον δεν προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της τομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή.
Οι φανατικοί της «σιγουριάς» που προσφέρει η συντήρηση των λαχανικών στο ψυγείο μπορεί να αντιτείνουν ότι τα ίδια θειώδη αρώματα που κάνουν τις ντομάτες νόστιμες τις κάνουν επίσης να χαλάνε και να σαπίζουν, και ότι αν τις βγάλουμε από το ψυγείο λίγες ημέρες προτού τις καταναλώσουμε η διαδικασία του «νοστιμίσματος» έχει ενεργοποιηθεί και πάλι προσφέροντας ικανοποιητική γεύση. Η κυρία Ρενάρ ωστόσο συμβουλεύει να προτιμούμε για τη φύλαξή τους ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν περίπου για μια εβδομάδα.
πηγή: tovima.gr