Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αρνί σε μερίδες
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κιλό αντίδια
καρδιές από 3 μεγάλα μαρούλια
8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
2 αυγά
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το αρνί, τον άνιθο και τον δυόσμο.Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα μαρούλια και τα χόρτα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.Χτυπάμε τα αυγά με το χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί απο την κατσαρόλα, περιχύνουμε το φρικασέ με το αυγολέμονο και αφήνουμε να "σταθεί" λίγα λεπτά σε σβηστό μάτι πριν το σερβίρουμε.

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
8 κρόκοι αβγών
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα σιμιγδάλι
6 κούπες ζεστό γάλα
1 φλούδα λεμονιού
480 γρ. φύλλο
1 κούπα βούτυρο
ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
άχνη ζάχαρη και κανέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη και
1 1/2 κούπα νερό και
χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τους κρόκους αβγού μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, δουλεύετε το μείγμα, κατόπιν ρίχνετε το γάλα ζεστό και λίγη φλούδα λεμονιού. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Την αφήνετε να κρυώσει.

Στρώνετε σε ταψί 40 εκ. περίπου, βουτυρωμένο, 2 φύλλα. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου και πασπαλίζετε (προαιρετικά) λίγη αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο έως ότου στρώσετε τα μισά φύλλα και τότε απλώνετε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα. Τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο και αμυγδαλόψιχα.

Τελειώνετε με τρία φύλλα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει.

Ψήνετε την γιαουρτόπιτα για 45 λεπτα σε μέτριο φούρνο [στους 180 βαθ. περίπου].
για το πασπάλισμα:

Τη σερβίρετε πασπαλισμένη με αρκετή άχνη ζάχαρη και κανέλα. Εναλλακτικά, την περιχύνετε με σιρόπι.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛ" ΟΛΙΟ

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
2 κ. γλ. ψιλοκομμένο σκόρδο
1/4φλ. ψιλοκομμένος βασιλικός
1/4 κ. γλ. κόκκινο πιπέρι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. Λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι σας τόσο ώστε να κρατάνε ελάχιστα (al dente). Σουρώστε.
Στο μεταξύ σοτάρετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, το σκόρδο, το βασιλικό, το κόκκινο πιπέρι για 10 με 15 λεπτά ώσπου το σκόρδο να χρυσίσει.
Στη μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε μέσα βούτυρο ή μαργαρίνη και ανακατέψτε μέσα τα ζυμαρικά και το μείγμα σκόρδου και ελαιολάδου.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

ΥΛΙΚΑ
7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 1/2 κ.σ. μαγιά σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο δεν ανησυχούμε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε μία ώρα να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ψωμιού και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε ως εξής: Φέρνουμε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Το κλείνουμε “τσιμπώντας” τις άκρες.
Βάζουμε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 C.
Σκεπάζουμε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη (διαφανές πλαστικό φύλλο, που σκεπάζουμε φαγητό) και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΛΑΓΟΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ

8 -10 μέτρια κομμάτια χοιρινό κρέας
Λάδι για τσιγάρισμα
Χυμός ντομάτας ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη
5 - 6 ολόκληρα σκόρδα ψιλοκομμένα
2 χούφτες καρύδια χτυπημένα στο γουδί
1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι , πιπέρι σε κόκκους, μπαχάρι, 2 - ξυλάκια κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με την ντομάτα και χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά. Αλατίζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί το κρέας σε σιγανη φωτιά αποφέυγοντας να προσθέσουμε νερά, το καλύτερο είναι να προσθέτουμε χυμό ντομάτας. Οταν το κρέας ψηθεί και μόνον τότε ψιλοκόβουμε τα σκόρδα ή τα χτυπάμε ελαφρά στο γουδί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα,αφήνουμε να ψηθούν μαζί για λίγη ώρα και μετά κλείνουμε τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και την τριμμένη φρυγανιά καθώς και το πιπέρι σε κόκκους και το μπαχάρι.
Το λαγοτό τραβάει πολύ κρασί!

ΤΡΙΦΤΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

Αλεύρι
Νερό
Αλάτι
Λάδι
ξίδι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό αλατισμένο νερό κάνοντας ζύμη σφιχτή. Κατόπιν με τα χέρια πλάθουμε μικρά και λεπτά μακαρονάκια (τριφτάδες). Ύστερα τις παίρνουμε και τις βράζουμε ρίχνοντας λίγο λάδι και αλάτι, όσο χρειάζεται. Αφού βράσουν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ξίδι και οι τριφτάδες ήταν έτοιμες για σερβίρισμα.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ (ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ)

ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 αυγό
Βανίλια
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 κουταλάκι τσαγιού κοφτό σόδα
Μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 κουταλιές σούπας κοφτές κακάο
1 κουταλιά σούπας κοφτή ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάτε τ' αμύγδαλα σε βραστό νερό, αφαιρείτε τη φλούδα, τα στεγνώνετε και τα αλέθετε. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, με το αυγό και με τη βανίλια, μέχρι να γίνει το μίγμα αφράτο.

Ρίχνετε μερικές σταγόνες χρώμα πράσινο και το αλεύρι, αφού το ανακατέψετε με τη σόδα και το κοσκινίσετε.

Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνετε τη ζύμη. Την πλάθετε σε ένα ρολό διαμέτρου 5 εκατοστών και το τυλίγετε σε λαδόχαρτο.

Στρίβετε τις δύο άκρες του χαρτιού για να κλειστεί καλά η ζύμη μέσα και αφήνετε το ρολό στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου για να σφίξει καλά.

Βγάζετε το χαρτί από το ρολό και το τυλίγετε πασπαλίζοντας με ένα μείγμα από 2 κουταλιές κακάο και μια κουταλιά ζάχαρη. Το κόβετε με κοφτερό μαχαίρι σε φετάκια πάχους μισού εκατοστού και το βάζετε σε ταψί χωρίς να το έχετε βουτυρώσει.

Ψήνετε τα μπισκοτάκια σε δυνατό φούρνο, στους 205 βαθμούς επί 10 λεπτά.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Λαδόχαρτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί. Αν η ζύμη είναι μαλακή προσθέτετε λίγο αλεύρι σκληρό.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 28 μπαλάκια περίπου. Ανοίγετε με τον πλάστη και γεμίζετε με τη μαρμελάδα.

Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σε λαδόχαρτο και ψήνετε για 35 λεπτά στους 175 βαθμούς . Μόλις ψηθούν τους κοσκινίζετε με άχνη ζάχαρη.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΜΥΡΑ ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
1 κουταλάκι του καφέ μπαικιν παουντερ
λίγο αλάτι
αλεύρι όσο σηκώσει
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ
μισό κιλό γάλα
3 κουταλιές σούπας γεμάτες αλεύρι
2 αυγά
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο για τα φορμακια
15 φορμακια τάρτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στη λεκάνη τα υλικά της ζύμης,τα ζυμώνουμε,ρίχνοντας λίγο λίγο αλεύρι ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή.Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την κρέμα.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο γάλα,προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα,το βούτυρο και τη βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να πήξει.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα ανακατεύοντας συνεχεία για να μην κόψουν και στο τέλος προσθέτουμε κεφαλοτύρι.
περνούμε τα φορμακια,τα βουτυρώνουμε και τα ντύνουμε με λίγη ζύμη,κατόπιν τα γεμίζουμε με την κρέμα τα πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί,βάζουμε από πάνω ένα μικρο κομματάκι φρέσκο βούτυρο και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά 170 βαθμούς..
Προσφέρονται με ουζάκι...

ΡΙΓΑΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
600 γρ ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 ποτήρι νερό
1 κουτάλια σούπας ρίγανη
2 κουταλιές σούπας ξίδι
μισό κιλό ντομάτες για σαλάτα
200 γρ φέτα
μερικές ελιές θρούμπες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες,τις απλώνουμε σε ρηχή πιατέλα και τις ραντίζουμε με το νερό,και από τις δυο πλευρές,να μουσκέψουν.
Ρίχνουμε το ξίδι,καθώς και τη μισή ρίγανη να πάνε παντού.Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις προσθέτουμε από πάνω.
Προσθέτουμε το τυρί κομμένο σε κύβους και μετά τις ελιές και την υπόλοιπη ρίγανη,καθώς και το λάδι.Είναι ένα θαυμάσιο ορεκτικό....

ΓΑΙΠΑΝΤΖΑΚΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
μισό κιλό αλεύρι
2 αυγά
λίγο αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
μυζήθρα από γιαούρτι
φρέσκο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη.Ανοίγετε ένα λακκάκι στο αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι,τα αυγά και το ανάλογο νερό,ώστε να γίνει πηχτή ζύμη.
Ανοίγετε το φύλλο σας λεπτό με μηχανή του φύλλου η με τον πλάστη.Κόβετε το φύλλο σε τετράγωνα 6χ6 εκατοστών.
Τοποθετείτε από ένα κουταλάκι μυζήθρα σε κάθε τετραγωνάκι.Ενώνετε τις άκρες,ώστε να σχηματιστούν μικρά τετράγωνα,και πατάτε γύρω γύρω με τα δάχτυλα.Τα αφήνετε μια ώρα πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.Αφού στεγνώσουν βάζετε σε μια κατσαρόλα 3 κιλά νερό και το αφήνετε να βράσει.
Ρίχνετε λίγο αλάτι στο νερό και κατόπιν,ένα ένα τα τριγωνακια.όταν ψηθούν,τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε πιατέλα.Τσιγαρίζετε φρέσκο βούτυρο και τα περιχύνετε.Σερβίρονται ζεστά...