Υγιεινά ζυμαρικά: Διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης
Τα ζυμαρικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, μιας και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αποτελούν ένα γρήγορο και φτηνό γεύμα. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν αποκτήσει κακή φήμη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, και πολλοί πιστεύουν ότι ένα πιάτο θα θέσει τη γραμμή τους σε κίνδυνο. Και όμως, τα ζυμαρικά μπορούν να είναι πολύ υγιεινά – αρκεί να τα μαγειρέψουμε σωστά. Επιπλέον, οι περισσότερες συνταγές με ζυμαρικά είναι πολύ καλές ευκαιρίες για να λάβουμε κι άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και λαχανικά.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές άκρως υγιεινές συμβουλές για να απολαύσετε τα ζυμαρικά στο σπίτι σας!

Αγοράζουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης

Προτιμούμε τα ζυμαρικά που είναι 100% ολικής άλεσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα, περιέχουν λιγότερα χημικά και μπορούν να μας γλυτώσουν μέχρι και 200 θερμίδες ανά μερίδα. Χαμηλά σε λιπαρά, νάτριο και χοληστερίνη, είναι γενικότερα μια πολύ σοφή επιλογή. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι σύνθετοι, προσφέροντάς μας ενέργεια για περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες.

Προσθέτουμε υγιεινά υλικά

Μπορεί ένα πιάτο μακαρόνια με τυρί να ακούγεται σαν εύκολη και χορταστική λύση, αλλά το να ρίξουμε μέσα λίγο κομμένο μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι και κρεμμύδι θα κάνει το πιάτο μας πολύ πιο πλούσιο και θρεπτικό. Αναμείξτε τα όλα με μια κουταλιά ελαιόλαδο και αμέσως έχετε βελτιώσει το γεύμα σας. Μια άλλη εναλλακτική είναι τα φασόλια και τα μανιτάρια, που είναι γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Προσέχουμε το τυρί

Αντί να “πνίξετε” τα ζυμαρικά σας στο τριμμένο τυρί, λιώστε πάνω τους μια λεπτή φέτα τυρί τσένταρ, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και που θα τους δώσει έξτρα γεύση.

Φτιάξτε υγιεινά λαζάνια

Φτιάξτε σπιτικά λαζάνια, προσθέτοντας ανάμεσα σε κάθε στρώση τα αγαπημένα σας λαχανικά, για μια γερή δόση βιταμινών, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

Πάντα χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο

Είναι λάθος να γεμίζουμε τα ζυμαρικά μας με παχυντικά λιπαρά. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, που περιέχει ακόρεστα λίπη και βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών A, D, E και Κ.

Ελέγχουμε τις μερίδες μας

Δεν είναι τα μακαρόνια ο φταίχτης για τα περιττά μας κιλά· οι υπερβολικά πολλές θερμίδες είναι αυτές που πρέπει να κόψουμε. Συνεπώς, σε ό,τι μορφή και αν απολαμβάνουμε τα ζυμαρικά μας, είναι σημαντικό να προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας μας.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος.....ΠΗΓΗ.http://www.iatronet.gr/