Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Πασχαλινά καλάθια

Όχι μόνο για να διακοσμήσετε πασχαλινά το σπίτι αλλά και για δώρα. 
Κι όχι μόνο γιατί στις χαλεπές εποχές που διάγουμε όλο και λιγότερα περισσεύουν για  να προσφέρουμε στον καθένα ως γιορτινό δώρο ...ότι του λείπει, αλλά και επειδή το κάθε δώρο που φέρει προσωπική "σφραγίδα" ακόμη και μόνο με ένα ιδιαίτερο αμπαλάζ που θα κάνετε εσείς με τα χέρια σας κι όχι ο πωλητής του καταστήματος, έχει περισσότερη αξία.

Εσείς λοιπόν θα επιλέξετε, ανάλογα με το πόσα θέλετε να διαθέσετε για κάθε τέτοιο δώρο, αν θα επικεντρωθείτε στο περιεχόμενο, στην αξία του ίδιου του καλαθιού και την μετέπειτα χρήσή του ή στην γενικότερη σύνθεση.  


Για ένα τέτοιο δώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους και μεγέθους καλάθι. Στρογγυλό, τετράγωνο, μεγάλο ή πολύ μικρό, με χερούλι ή χωρίς και σε οποιαδήποτε απόχρωση, η ποικιλία που θα τα βρείτε στην αγορά είναι πραγματικά ατέλειωτη και οι τιμές τους ξεκινούν από τα 1-2 ευρώ.

Καλάθια σε πολύ οικονομικές τιμές θα βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, μια μικρή ποικιλία διαθέτουν ακόμη και ορισμένα super markets, αλλά σίγουρα πολύ πιο φτηνά και σε περισσότερα σχέδια θα προμηθευτείτε από καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά τέτοια είδη ή υλικά συσκευασίας. Στην περιοχή της Αθήνας πολλά τέτοια καταστήματα θα βρείτε στο κέντρο επί και γύρω της οδού Αθηνάς και στο Μοναστηράκι.

Κάντε μια πρόχειρη καταγραφή πόσα τέτοια δώρα χρειάζεστε και μια μικρή έρευνα αγοράς για τα καλάθια και αγοράστε σε αντίστοιχη ποσότητα χόρτο για το εσωτερικό, κορδέλες και σελοφάν για το εξωτερικό περιτύλιγμα. 

Εκτός από την κλασσική μορφή του ψάθινου καλαθιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάνινα ανοιχτά κουτιά, μεταλλικά δοχεία/κασπώ, πιατέλες ή ό,τι παρόμοιο βρείτε σε όμορφο σχέδιο. Στα εποχιακά καταστήματα με πασχαλινά και σε εκείνα με είδη οικιακής χρήσης θα βρείτε πολλές τέτοιες ιδέες για να επιλέξετε, σε πολύ οικονομικές τιμές.

Γεμίστε το εσωτερικό αρχικά με διακοσμητικό χόρτο σε φυσική ή χρωματιστή απόχρωση και σε τόση ποσότητα ανάλογη με το ύψος του καλαθιού, ώστε το περιεχόμενο του να εξέχει και να μην είναι "χωμένο" μέσα στο καλάθι.  Ακουμπήστε το έτοιμο καλάθι πάνω σ΄ένα φύλλο σελοφάν για αμπαλάζ, μαζέψτε τις 4 άκρες του σελοφάν προς το κέντρο του καλαθιού, στερέωστε αρχικά με λίγο σελοτειπ και στη συνέχεια δέστε στο ίδιο σημείο με κορδέλες / φιόγκους ανάλογα με το γούστο σας και τι ταιριάζει το συγκεκριμένο καλάθι.

Στα εποχιακά καταστήματα με πασχαλινά αλλά και σε αυτά με είδη συσκευασίας, θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε μικρά γιορταστικά διακοσμητικά (πασχαλινές φιγούρες, διακοσμητικά αυγά, πασχαλίτσες, λουλούδια) και στα souper markets σοκολατένια σε πασχαλινά σχήματα (αυγά, κουνελάκια) για να εμπλουτίσετε την σύνθεση ενός τέτοιου καλαθιού.

Όσον αφορά το βασικό του περιεχόμενο οι επιλογές σας είναι απλώς ...άπειρες. Ανάλογα με το σε ποιον θα προσφερθεί και πόσο ψηλά θέλετε να φτάσει το συνολικό του κόστος. Τσουρέκια, πασχαλινά αυγά και σοκολατένια μπορούν να πλαισιωθούν με είδη για την κουζίνα, κρασιά, αρωματικά σαπούνια και είδη μπάνιου, μια λαμπάδα, ένα γιορταστικό πακέτο χαρτοπετσέτες, μικρά γλαστράκια με εποχιακά φυτά και ό,τι μα ό,τι άλλο σκεφτείτε και θελήσετε να προσφέρετε, τα πάντα μπορούν να συνδυαστούν και να "χωρέσουν" μια τέτοια σύνθεση.

Και... 

  • Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε αρκετά τέτοια καλάθια, η πιο οικονομική λύση είναι πασχαλινά διακοσμητικά και σοκολατένια, να τα αγοράσετε σε μεγάλες συσκευασίες και στην συνέχεια να "μοιράσετε" το περιεχόμενό τους στα καλάθια σας. 
  • Τέτοια καλαθάκια με κάτι μικρό πασχαλινό, μερικά μόνο όμορφα βαμμένα αυγά κλπ. είναι ιδανική λύση για τις περιπτώσεις που θέλετε να προσφέρετε από κάτι συμβολικό σε πολλούς, όπως π.χ στην δουλειά σας, στο σχολείο του παιδιού, σε κάποιους γείτονες κλπ.

  • Για τέτοιου είδους δώρα εκμεταλλευθείτε, σε ανύποπτο χρόνο, εκπτώσεις που θα βρείτε σε είδη που μπορούν να προσφερθούν με αυτόν τον τρόπο κι αγοράστε π.χ κρασιά σε πολύ χαμηλές τιμές όταν τα βρείτε σε προσφορά στο super market. 
  • Αν ρίξετε μια ματιά στις τιμές σε αντίστοιχα τέτοια έτοιμα καλάθια δώρων, θα διαπιστώσετε πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι η αξία του περιεχομένου που πληρώνετε όσο την ιδέα και την γενικότερη σύνθεση. Ε αυτά είναι κάτι που κι εσείς με λίγη φαντασία μπορείτε να δημιουργήσετε, προσφέροντας μάλιστα κάτι που θα έχει την προσωπική σας σφραγίδα.   

πηγή:soulouposeto.gr Το είδαμε εδώ μας άρεσε και το ανεβάζουμε !

Πασχαλινές δημιουργίες

Πασχαλινές δημιουργίες-3- Mπισκότα με Royal icing

Πασχαλινά Μπισκότα διακοσμημένα  με Royal icing.




Δείτε πώς φτιάχνεται  το Royal icing & τη τεχνική του flooding & wet on wet
.

Το Royal icing είναι ένα γλάσο που χρησιμοποιείται ανάλογα της πυκνότητάς του. 
 για το γλασσάρισμα του μπισκότου
 για περιγράμματα,  λεπτές γραμμές, δαντελωτά σχέδια και πολλά άλλα.

Εξωτερικά στεγνώνει και σταθεροποιείται και έτσι  διατηρούνται ανέπαφα τα σχέδια και σχήματα.

Συνταγή για το Royal icing


ΥΛΙΚΑ
2 ασπράδια  60 γρ.
1κ.γ. χυμό λεμόνι
500 γρ. (περίπου) άχνη καλής ποιότητας κοσκινισμένη
  1 βανίλια 
Χρώματα σε πάσ
τα 

Βάλτε στο κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με το λεμόνι και χτυπήστε με το σύρμα για 1 λεπτό. Ρίξτε 300 γρ άχνης και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, να αποκτήσει κρεμώδη υφή.  Ρίχνετε τώρα  κουταλιά - κουταλιά άχνη  και παρακολουθείτε την πυκνότητα, μέχρι να γίνει σφιχτή κρέμα . Τέλος ρίξτε άν θέλετε λίγο άρωμα βανίλιας σε σκόνη. Αυτή η πυκνότητα χρησιμοποιείται για δαντελωτά λεπτά σχέδια.
Η ποιότητα και ο τύπος της άχνης παίζει σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα, γι αυτό δεν μπορώ να δώσω ακριβή αναλογία.

Έχοντας φτιάξει αυτή τη σφιχτή κρέμα έχετε τη δυνατότητα να τη χωρίσετε σε μικρές ποσότητες  να την χρωματίσετε και να την αραιώσετε με νερό, ανάλογα για τί θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
  
 
Για περιγράμματα ( Piping) πρέπει να  είναι κρέμα  σαν σαντιγύ , ενώ  για  το γλασσάρισμα του μπισκότου θα είναι πιό αραιή σάν γκανάς ( Runny icing) Δοκιμάστε να ρίξετε μια κουταλιά σε πιατάκι. Θα πρέπει  να απλώνει με αργή ροή
Για να αραιώσετε τη σφιχτή κρέμα ρίχνετε σταγόνες νερού ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα,
 
Σκεπάστε με μεμβράνη   και  αφήστε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί για να σας στρώνει όμορφα χωρίς φυσαλίδες Διατηρήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη

.
Για τη  τεχνική του Wet on Wet θα φτιάξετε   runny icing. Θα φτιάξετε ένα σφιχτό γλάσο και  θα το μοιράσετε  σε 4-5 μπωλάκια. Ρίξτε ελάχιστο χρώμα , ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγες σταγόνες νερού για να αραιώσει.
Ανακατεύετε και δοκιμάζετε άν το γλάσο ρέει και απλώνει με σχετικά αργό ρυθμό. Προσοχή με το νερό. Σταγόνα- σταγόνα. Άν παρ όλα αυτά σας αραιώσει πολύ ρίξτε λίγη άχνη. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για να σας στρώνει ωραία χωρίς φυσαλίδες.  
Θα σας φανούν χρήσιμα τα ειδικά μπουκαλάκια που μπορείτε να αλλάζετε μύτες και να τα κλείνετε με το καπάκι τους, ώστε να μην στεγνώνει όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.


 Μπισκότα Βανίλιας ( Σαμπλέ)

Για τα μπισκότα έχω επιλέξει   τη συνταγή της Βίκυς ΤasteFULL. Eίναι πολύ εύκολη και τα μπισκότα διατηρούνται φρέσκα  και μυρωδάτα για πολλές μέρες.

Κόψτε με κουπ πατ Αυγό

Θα χρειαστείτε  
Σακούλες και Tips 2 - 3 - 4


Για τη διακόσμηση δείτε Βήμα - βήμα 
 το γέμισμα και τα σχέδια 

Κάντε  το γέμισμα με tip No 4 Ξεκινήστε απο το εξωτερικό μέρος του μπισκότου περιγραμμικά και φτάστε στο κέντρο.


Κρατήστε το μπισκότο οριζόντια και κουνήστε αριστερά δεξιά να απλώσει 
 Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα και με κυκλικές κινήσεις γεμίστε τα κενά,
και διορθώστε το περίγραμμα.


Αμέσως πριν στεγνώσει  δημιουργήστε  επάνω τα σχέδια, με tip No 2
Για τα πουά ρίξτε μια σταγόνα και αφήστε να απλωθεί.


Για το λουλούδι  φτιάξτε τρείς κύκλους

 Πάρτε μια  οδοντογλυφίδα  και με τη μύτη της τραβήξτε απαλά απο μέσα προς τα έξω
σε ένα  σημείο του κύκλου και κάνετε το ίδιο σε ίσες αποστάσεις
χωρίζοντας σε 5 μέρη.

 Στα ενδιάμεσα σημεία τραβήξτε  τώρα με την οδοντογλυφίδα  απο έξω προς τα μέσα ολοκληρώνοντας έτσι τα πέταλλα.