Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Προσοχή στις έτοιμες πλυμένες και κομμένες σαλάτες!

σαλάτα 2
Τις -ελάχιστες- φορές που μάς έρχεται η όρεξη να φτιάξουμε σαλάτα, μάς φεύγει αυτόματα με το που ξεκινάμε να πλένουμε ένα ένα τα φύλλα από το μαρούλι. Ευτυχώς που υπάρχουν οι σακούλες με τα έτοιμα πλυμένα και κομμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο σούπερ μάρκετ. Ή μήπως όχι;
σαλάτα
Σύμφωνα με την Mary Ann Lila, επιστήμονα τροφίμων του Πανεπιστημίου της Νορθ Καρολάινα, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς τα λαχανικά αυτά τείνουν να παρουσιάζουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες από τα φρέσκα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πριν το πακέτο φτάσει στο ψυγείο μας, τα φύλλα περνούν μέσα από μια διαδικασία καθαρισμού και κοπής που αφαιρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους. Για παράδειγμα, το σπανάκι μπορεί να “έχει χάσει “ το μισό φυλλικό οξύ του και το 80% της βιταμίνης C του.
σαλάτα 1
Ένας επιπλέον λόγος που ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν βάλεις τη σακουλίτσα αυτή στο καλάθι σου είναι ότι σύμφωνα με τη διατροφολόφο, Maria Marlowe, είναι γεμάτη βακτήρια. Μπορεί τα φύλλα να φαίνονται πιο καθαρά από τα φρέσκα με μια πρώτη ματιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι θεωρείται προτιμότερο να αγοράζεις ολόκληρο το μαρούλι ή το λάχανο και να τα πλένεις μόνος σου.“Όσο λιγότερα χέρια πιάνουν τα λαχανικά σου, τόσο καλύτερα”, υποστηρίζει η Maria.
Τελικά, ίσως είναι καλύτερο να ασχοληθούμε μερικά λεπτά επιπλέον με την προετοιμασία της σαλάτας μας απ’ το να ρισκάρουμε να χάσουμε θρεπτικά συστατικά και να ταλαιπωρηθούμε από μια πιθανή τροφική δηλητηρίαση.