Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Σχετική εικόνα
ΥΛΙΚΑ...1 κιλό μοσχάρι κιλότο
 500 γρ πιπεριές κόκκινες(Φλωρίνης)
500 γρ μελιτζάνες φλασκες.
250 γρ πατάτες
150 γρ κρεμμύδια
500 γρ ντομάτες
μαϊντανός αλάτι πιπέρι
λάδι τοματοπολτό
200 γρ κρασί κόκκινο ξηρό...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ...κόβουμε το κρέας σε μικρά κυβακια το σοτάρουμε με το λάδι και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.το σβήνουμε με κρασί και τέλος ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας,αλάτι πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο,κι αφήνουμε να ψηθεί εντελώς.Έχουμε τηγανίσει τις πιπεριές τις μελιτζάνες και της πατάτες σε λεπτές φέτες.Βάζουμε σε γιουβετσάκια πρώτα τις πιπεριές,μετά τις πατάτες το κρέας έτοιμο και τελειώνουμε με τις μελιτζάνες και λίγη σάλτσα του κρέατος.Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά περίπου...
Καλή επιτυχία..

ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ(στην γαστρα)

ΥΛΙΚΑ..μπούτι αρνιού. μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια κολοκυθάκια σε κομμάτια φασολάκια πιπεριές πράσινες ντομάτες κομμένες σε φέτες βούτυρο αλάτι πιπέρι κύμινο και μοσχοπιπερο..ΕΚΤΕΛΕΣΗ...Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στην πήλινη γάστρα.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το σκεπάζουμε με το καπάκι του.Κλείνουμε το άνοιγμα γύρω γύρω με ζυμάρι από νερό και ξίδι και το βάζουμε σε σιγανό φούρνο.Το αφήνουμε να σιγοψηθει τουλάχιστον 1ωρα και 40 λεπτά..Καλή επιτυχία

ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ(pleurotys)

ΥΛΙΚΑ...600 γρ μανιτάρια,1 καρβέλι ψωμί,σκόρδο 3 κουταλιές λάδι αλάτι πιπέρι μαϊντανό 3 αυγά 250 γρ κρέμα γάλακτος.ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....Κόβουμε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο για 7-8 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.Προσθέτουμε μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.Κόβουμε το καπάκι από το καρβέλι και αφαιρούμε την ψίχα του.Το γεμίζουμε με τα μανιτάρια.Ρίχνουμε τ' αυγά χτυπημένα με την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι.Το βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθ.για μισή ώρα...

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

 
ΥΛΙΚΑ.
...Σφολιάτα 500 γρ.180 γρ τυρί τύπου τσένταρ τριμμένο 250 γρ ξεφλουδισμένες κομμένες σε φέτες τομάτες 2 αυγά χτυπημένα λίγο αλεύρι 2 φλυτζάνια γάλα αλάτι πιπέρι βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
..Στρώνετε με το φύλλο σφολιάτα μια φόρμα η πυρέξ για τάρτα με διάμετρο 20 εκ.και ελαφρά βουτυρωμένο.Ψήνετε την τάρτα σκέτη για 15 λεπ.περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθ.Αφήνετε λίγο να κρυώσει.Ανακατεύετε τα αυγά,το τυρί,το αλεύρι και αρκετό γάλα σε ένα ομοιόμορφο μαλακό μείγμα.Το απλώνετε μέσα στην τάρτα και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.Πάνω στο μείγμα του τυριού απλώνετε τις φέτες της τομάτας.Βάλτε επάνω κομματάκια βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθ.για 20-30 λεπτά,η μέχρι να πήξει το μείγμα.Καλή επιτυχία

ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΤΑΙΦΙ

ΥΛΙΚΑ...Φύλλο καταιφι 500 γρ φλούδα από πορτοκάλι 4 κουταλιές κορν φλάουρ 640 γρ γάλα 4 αυγά 4 κουταλιές αμύγδαλα..ΕΚΤΕΛΕΣΗ....Απλώνετε σ'ενα ταψάκι το καταιφι και το βάζετε στον φούρνο να ροδίσει.Φτιάχνετε ένα αραιό σιρόπι με 1 φλιτζάνι από την ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι νερό και περιχύνετε με αυτό το καταιφι.Ετοιμάζετε την κρέμα.Κρατάτε 1/2 φλιτζάνι γάλα μέσα στο οποίο διαλύετε το κορν φλάουρ, ενώ ζεσταίνετε το υπόλοιπο με την ζάχαρη και το πορτοκάλι.Χτυπάτε τα κροκαδια των αυγών, τα προσθέτετε σιγά σιγά στο γάλα και μετά προσθέτετε το κορν φλάουρ.Χτυπάτε τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρεγγα.Συγχρόνως ετοιμάζετε ένα πηχτό σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη και 4 κουταλιές νερό.Το βγάζετε από την φωτιά πριν ξανθίσει,και το ρίχνετε σιγά σιγά στην μαρεγγα.Βάζετε την κρέμα πάνω από το καταιφι.Επάνω βάζετε την μαρεγγα.Πασπαλίζετε με αμύγδαλα και βάζετε την τούρτα στο ψυγείο.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ..8 καλαμάρια καθαρισμένα 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 καυτερές πιπεριτσες κομμένες σε κομματάκια 1/4 φλιτ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί 8 φέτες φρυγανισμένο ψωμί..ΕΚΤΕΛΕΣΗ...Σ' ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο το μαϊντανό και της πιπεριτσες για 2 λεπτά.Προσθέτετε τα καλαμάρια και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 8 λεπτά.Ρίχνετε το κρασί και μαγειρεύετε ώσπου να μαλακώσουν τα καλαμάρια.Τοποθετείτε τις φέτες του φρυγανισμένου ψωμιού σε μια πιατέλα και απλώνετε από πάνω τα καλαμάρια και τη σάλτσα τους.Τα σερβίρετε καυτά η ζεστά.Καλή επιτοιχια.....

ΛΑΒΡΑΚΙ ΨΗΤΟ

ΥΛΙΚΑ..4 ψάρια (1 ψάρι 350-400 γρ για κάθε άτομο) 4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 πιπεριά μικρή καυτερή 6 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες 1 κουταλιά του γλυκού ντομάτα πελτέ μερικά κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα 1-2 λεμόνια το χυμό τους 300 γρ νερό 1/2 κουταλιά του γλυκού σαφραν 2 κουταλιές του γλυκού κουκουνάρια ελαφρά τηγανισμένα 150 γρ ελαιόλαδο...ΕΚΤΕΛΕΣΗ...Καθαρίζουμε πλένουμε και στεγνώνουμε τα ψάρια.Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος,το οποίο να τα παίρνει ίσα ίσα.Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια το σκόρδο και την πιπεριά .Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τη ντομάτα πελτέ,διαλυμένη σε νερό,και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.Τα ψήνουμε λίγο όλα μαζί και τα ρίχνουμε πάνω από τα ψάρια ρίχνουμε επίσης το χυμό των λεμονιών,το νερό και το σαφραν πάνω στα ψάρια που πρέπει να μισοσκεπαστουν με υγρό.Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35-40 λεπτά,αλείφοντας τα με το ζουμί κατά διαστήματα.Λίγο πριν τα σερβίρουμε ρίχνουμε τα ψημένα κουκουνάρια..Καλή επιτοιχια......

ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ 5 ψάρια γύρω στα 350 γρ καλά καθαρισμένα και πλυμένα με το κεφάλι 15 αμπελόφυλλα φρέσκα 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό μάραθο και θυμάρι 3-4 ατζουγες ξαρμυρισμένες και στεγνωμένες 30 γρ βούτυρο φρέσκο 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μάραθο...ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....Μέσα σ'ενα μικρο ταψάκι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από ελαιόλαδο λεμόνι μαϊντανό θυμάρι και μάραθο μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.Βουτάμε τα ψάρια μέσα στο μείγμα και τα γυρίζουμε μερικές φορές να ποτίσουν καλά.Βάζουμε το ταψάκι με τα ψάρια για 1-2 ώρες στο ψυγείο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν,μετά βγάζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν .Λειωνουμε τις ατζουγες με ένα κουτάλι της σούπας και μαζί με το βούτυρο ,αλείφουμε τα ψάρια με ένα πλατύ μαχαίρι,εκτός από το κεφάλι και την ουρά.Τυλίγουμε τα ψάρια με 2-3 αμπελόφυλλα και τα βάζουμε μεσα σ'ενα μέτριο ταψί.Σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθ.για περίπου 30-40 λεπτά,είναι έτοιμο.Ενδιάμεσα προσθέτουμε μερικές κουταλιές της σούπας νερό.Τα σερβίρουμε ζεστά με μια φέτα λεμονιού και λίγο μάραθο.....Καλή επιτυχία

ΣΤΕΙΚΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ 8 φιλετάκια στρουθοκαμήλου 120 γρ το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο 100 γρ μπράντι 50 γρ άσπρο κρασί 50 γρ αλεύρι 200 γρ χυμό 1/2 λεμονιού μαϊντανό....ΕΚΤΕΛΕΣΗ.......Αλευρώνετε ελαφριά τα στεικς.Σοτάρετε το κρέας με ελαιόλαδο στο τηγάνι.Προσθέτετε το κρεμμύδι και ψήνετε μέχρι να μαραθεί.Προσθέτετε το μπράντι και το άσπρο κρασί.Προσθέστε τον χυμό του λεμονιού ανακατεύετε και σιγοβράζεται μέχρι να δέσει η σάλτσα.Αφαιρέστε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέστε τον μαϊντανό.Σερβίρεται με χόρτα βραστά και τηγανιτές πατάτες.

ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ STIR FRY ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ 450 ΓΡ Στρουθοκάμηλος κομμένη σε λεπτές λωρίδες Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι 1 κουτ σόγια σος 1 κουτ. του γλυκού κορν φλάουρ 2,5 εκ ρίζα τζιντζερ ψιλοκομμένη 2 κουτ. του γλ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο καρότο σε λεπτά μπαστουνάκια 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετουλες Νουντλς η ρύζι για σερβίρισμα...ΕΚΤΕΛΕΣΗ...Βάζετε το κρέας σε γυάλινο μπολ και το περιχύνετε με το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού.Σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε το κρέας να μαριναριστεί για 30 λεπτά τουλάχιστον η και περισσότερο.Το σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη τη μαριναδα. Ανακατεύετε μαζί κρέας, σόγιας σος, κορν φλάουρ και τζιντζερ.Ζεσταίνετε το λάδι σε wok η αντικολλητικο τηγάνι,αδειαζετε μέσα το μείγμα του κρέατος και τηγανίζετε για 1 λεπτό,να ροδίσει ελαφρά απ' όλες τις πλευρές.Προσθέτετε στο τηγάνι το καρότο και τηγανίζετε για 2-3 λεπτά ακόμα.Αδειαζετε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη μαριναδα που έχετε κρατήσει στην άκρη από το κρέας.Αφήνετε να βράσουν,ανακατεύοντας 2-3 φορές,ώσπου να πήξει η σάλτσα.Σερβίρετε ζεστό με νουντλς η απλό βρασμένο ρύζι...Καλή επιτυχία