Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πόσες θερμίδες «κρύβονται» στις σαλάτες;

ΠΗΓΗ
Πολλές φορές οι σαλάτες αποτελούν το κύριο γεύμα μας, άλλες πάλι συνοδεύουν το φαγητό μας και χαρίζουν έξτρα νοστιμιά στο τραπέζι μας. Ποια είναι, όμως, τα οφέλη της κάθε μιας και ποιες οι «παγίδες» της;
Ceasar’s (σαλάτα του Καίσαρα)
Το κοτόπουλο της χαρίζει νοστιμιά, αλλά και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και το μαρούλι που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της, μας ενυδατώνει και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χορταίνοντάς μας για περισσότερη ώρα και ωφελώντας το έντερο και την καρδιά, αφού συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Πρωτεΐνη μας χαρίζει και η παρμεζάνα, όπως επίσης και ασβέστιο, ενώ το καλαμπόκι αυξάνει τις θερμίδες της, παρέχοντάς μας υδατάνθρακες, κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.ά. Η θερμιδική της αξία αυξάνεται και με τα κρουτόν, γι’ αυτό αν τη φτιάχνετε μόνοι σας, προτιμήστε ολικής άλεσης. Η σος της περιέχει συνήθως μουστάρδα που βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού, ελαιόλαδο που περιέχει καλά λιπαρά και ευεργετεί την καρδιά, σκόρδο που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, λεμόνι που περιέχει βιταμίνη C και ξίδι που κάνει καλό στο πεπτικό. Συνολικά, όμως, η σος αυξάνει τις θερμίδες της, προσθέτοντάς της άλλες 100-130, φτάνοντας τελικά να μας «φορτώνει» με περίπου 600 θερμίδες σε μια γενναία μερίδα.
Τονοσαλάτα
Άλλη μια σαλάτα-πλήρες γεύμα, αφού ο τόνος της χαρίζει εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη, την οποία χρειάζονται οι μύες μας και ο οργανισμός μας για να έχει ενέργεια και να αναπτύσσεται. Ο τόνος, επίσης, είναι πλούσιος σε φώσφορο, που αποτελεί δομικό υλικό των οστών, σε σελήνιο, που θεωρείται το αντιοξειδωτικό του θυρεοειδή και σε κάλιο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, είναι πλούσιος σε σίδηρο, χαρίζοντάς μας ενέργεια, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ωφελούν την καρδιά, την επιδερμίδα, τον εγκέφαλο, τα μαλλιά και τα νύχια. Πέραν του τόνου, μια τονοσαλάτα περιέχει και φυτικές ίνες από το μαρούλι και τη ντομάτα, όπως επίσης και από τα φρέσκα κρεμμυδάκια που μας προσφέρουν και τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, ενώ το ελαιόλαδο της χαρίζει μπόνους μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη και φέρνουν ισορροπία. Καλό είναι να την προτιμήσετε χωρίς μαγιονέζα, η οποία ανεβάζει τα λιπαρά και τις θερμίδες της σαλάτας, που με την προσθήκη της μπορεί να ξεπεράσουν και τις 400.
Χωριάτικη
Όσοι τη θέλουν φρέσκια και εποχής, κάνουν υπομονή μέχρι τον Ιούνιο, που οι ντομάτες έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να την απολαμβάνουν κάθε εποχή με ντοματίνια και η άνοιξη, είναι η αλήθεια, πως έχει αρχίσει να μας τη φέρνει έντονα στο μυαλό. Η χωριάτικη είναι μια ελαφριά σαλάτα, πλούσια σε φυτικές ίνες που προέρχονται από τη ντομάτα, το αγγούρι και το κρεμμύδι της, κάτι που σημαίνει ότι κάνει καλό στην πέψη και το έντερο, ενώ ταυτόχρονα μας κρατά από το να πεινάσουμε σύντομα. Η ντομάτα της μας χαρίζει βιταμίνη C που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μας, όπως και επίσης λυκοπένιο, αυξάνοντας την αντιοξειδωτική της δράση και κρατώντας τον οργανισμό μας μακριά από τη γήρανση και τη φθορά. Το κρεμμύδι, μπορεί να… μυρίζει, αλλά είναι ευεργετικό για το έντερο, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και παρουσιάζει καρδιαγγειακά οφέλη, μειώνοντας τα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης. Το αγγούρι είναι ενυδατικό, καθώς αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από νερό, ενώ αν προσθέτετε και πιπεριές, αυξάνετε την ποσότητα βιταμίνης C της σαλάτας σας. Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ωφελούν την καρδιά με τα καλά λιπαρά τους, ενώ η φέτα της χαρίζει πρωτεΐνη (και λιπαρά) και η ρίγανη άρωμα και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι θερμίδες μιας χωριάτικης σαλάτας φτάνουν περίπου τις 400, προϋπόθεση, όμως, αποτελεί να μην βουτάτε… μισό κιλό ψωμί στο λάδι της.
Σαλάτα του σεφ
Χορταστική και πλούσια, η σαλάτα του σεφ μπορεί άνετα να φαγωθεί ως κυρίως, δεν είναι, όμως, και τόσο «ελαφριά» όσο θα έπρεπε για σαλάτα. Τα αβγά της μας χαρίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως επίσης και βιταμίνη D που κάνει καλό στα οστά, ενώ στην πρωτεΐνη της συμβάλλει και το ζαμπόν, το οποίο, όμως, είναι επεξεργασμένο και πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, κάτι που καλό θα ήταν να αποφεύγετε. Στη σαλάτα σεφ, παίρνουμε πρωτεΐνη και από το τυρί της, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και μπορεί να είναι ρεγκάτο ή γκούντα, αυξάνοντας τις θερμίδες και τα λιπαρά της. Στα συν της σαλάτας έχουμε το μαρούλι, τη ντομάτα και το αγγούρι με τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες τους, όλα, όμως, σκεπάζονται από την περίφημη σος, η οποία περιέχει μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα και ξίδι, δηλαδή έξτρα λιπαρά και θερμίδες. Μια σαλάτα σεφ με σος μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 650-700 θερμίδες, ανάλογα με τη σος, το ζαμπόν και το τυρί, ενώ η σος σκέτη μπορεί να αποδίδει μέχρι και 200 θερμίδες.
clickatlife.gr