Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ζαχαρωμένα λουλούδια


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ζαχαρώσετε λουλούδια. Χρησιμοποιούνται για διακόσμηση και για να αναδείξουν κέικς και γλυκά. Σας δείχνουμε 2 τρόπους παρακάτω.
Ασπράδι αυγού
Μικρό πινέλο
Φρέσκα πέταλα, καλοπλυμένα και στεγνά
Τσιμπίδα
Ζάχαρη άχνη
Χτυπήστε το ασπράδι μέχρι να γίνει μαρέγκα. Με ένα πινέλο αλείψτε και τις δυο πλευρές των πετάλων ή ολόκληρα τα λουλούδια. Χρησιμοποιώντας την τσιμπίδα βυθίστε τα σε ζάχαρη άχνη. Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Σιρόπι ζάχαρης
Τσιμπίδα
Φρέσκα πέταλα, καλοπλυμένα και στεγνά
Ζάχαρη άχνη
Κάντε σιρόπι με 1 κούπα ζάχαρη και 1/2 κούπα νερό. Βράστε το μέχρι να στέκεται στο κουτάλι. Κρυώστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιώντας την τσιμπίδα βυθίστε τα πέταλα ή ολόκληρα τα λουλούδια μέσα στο σιρόπι. Τινάξτε τα ελαφρά για να απομακρύνετε το παραπανίσιο σιρόπι και βυθίστε τα μέσα στη ζάχαρη άχνη.
* Για εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα μπορείτε να χρωματίσετε τη ζάχαρη όπως και τα λουλούδια. Προσθέστε δυο σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στη ζάχαρη και ανακατώστε καλά. Γενικός κανόνας: 2-3 σταγόνες σε 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ανακατώστε με σωστή δοσολογία και αφήστε 2-3 ώρες να στεγνώσει πριν χρησιμοποιήσετε. Ανακατώνετε περιστασιακά  για να μην πετρώσει.
* Για να επιταχύνετε το στέγνωμα των ζαχαρωμένων λουλουδιών, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο φούρνο μια νύχτα με αναμμένο το φως του θερμοστάτη.

* Τα λουλούδια πρέπει να είναι εντελώς στεγνά και χωρίς υγρασία.

* Απλώστε τα ζαχαρωμένα λουλούδια σε αεροστεγή δοχεία, έτσι μπορούν να διατηρηθούν περίπου ένα χρόνο.
* Χρήσιμες Οδηγίες *
Τα λουλούδια της πασχαλιάς πρέπει να κόβονται από το στέλεχος και κάθε μικρό λουλουδάκι πρέπει να ζαχαρώνεται χωριστά.
Τα πέταλα του τριαντάφυλλου πρέπει να ζαχαρώνονται ξεχωριστά το καθένα ή αν είναι πολύ μικρό το τριαντάφυλλο μπορεί να ζαχαρωθεί ολόκληρο. Σιγουρευτείτε ότι είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε.

Μποράντζα, βιολέτες, άνθη πορτοκαλιάς και λεμονιάς μπορούν να ζαχαρωθούν ολόκληρα.

Τα πέταλα της γαρδένιας και της μέντας πρέπει να ζαχαρώνονται ξεχωριστά.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά λουλούδια για να ζαχαρώσετε. Μπορείτε βέβαια να δοκιμάσετε και άλλα. Αλλά θυμηθείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε τις ποικιλίες των λουλουδιών που χρησιμοποιείτε και τις γευστικές τους ιδιότητες.

Ξέρεις τα πάντα για τα αβγά;;; ! Μάθε 7 πράγματα που ΔΕΝ τα φανταζόσουν!!!

Ξέρεις τα πάντα για τα αβγά;;; ! Μάθε 7 πράγματα που ΔΕΝ τα φανταζόσουν!!!
Τα αβγά είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσουμε την διατροφή μας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Και ενώ είναι γνωστή η επιστημονική διχογνωμία για την επίδραση τους στην υγεία της καρδιάς, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι σε μια υγιεινή διατροφή τα αβγά έχουν τη δική τους θέση.
Μάλιστα, μελέτη έχει αποδείξει ότι τα αβγά στο πρωινό γεύμα, συγκριτικά με τα δημητριακά ή την παντελή απουσία πρωινού, συντελούν στη μείωση της λιγούρας για τροφές με ζάχαρη και λιπαρά, μετέπειτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα αβγά είναι πανταχού παρόντα, ελάχιστα είναι τα πράγματα που γνωρίζουμε γι' αυτά. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω μερικές βασικές πληροφορίες για τα αβγά:
Οι κρόκοι των αβγών είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές της χολίνης, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σχετίζεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία και τη μειωμένη φλεγμονή. Επιπλέον, υπάρχουν 

στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφική χολίνη συμβάλλει στην εμβρυϊκή εγκεφαλική ανάπτυξη όταν η έγκυος συμπεριλαμβάνει τα αβγά στη διατροφή της. Αλλά μια διατροφή πλούσια επίσης σε χολίνη έχει σχετιστεί επίσης και με την ευτυχία. Η χολίνη αποδομείται σε μπεθανεχόλη, η οποία χρησιμοποιείται κατά τον κύκλο της μεθυλίωσης, ο οποίος με τη σειρά του βοηθά στην παραγωγή των ορμονών (και νευροδιαβιβαστών) της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Τα αβγά κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις ποιοτικές διατροφικές πρωτεΐνες. Και αυτό επειδή η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αβγά μπορεί να απορροφηθεί απόλυτα από τον οργανισμό μας.
Σε ότι αφορά την ποιότητα, η ηλικία της κότας που παράγει τα αβγά παίζει καθοριστικό ρόλο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Poultry Science έδειξε ότι οι νεαρές κότες (28 εβδομάδων) και οι μεγαλύτερες (97 εβδομάδων) είναι πιθανότερο να παράγουν αβγά με χαμηλό στέρεο περιεχόμενο, συγκριτικά με τις μεσήλικες.
Το βαθύ κίτρινο ή η θαμπή απόχρωση του κρόκου δεν αποτιμά απευθείας την καταλληλότητά του αβγού. Αντίθετα, είναι ένδειξη της σίτισης της κότας. Οι κότες που σιτίζονται με σπόρους και χόρτο πλούσιο σε καροτενοειδή παράγουν αβγά με πιο ζωντανό κίτρινο κρόκο, χωρίς απαραίτητα αυτό να μεταφράζεται και σε υψηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πάντως ενδεικτικό της υγείας της κότας αφού, οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν καλύτερη πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, πράγμα που σημαίνει ότι τα αβγά θα έχουν πιο σκουρόχρωμους κίτρινους κρόκους.
Τι καθορίζει το χρώμα που έχει το ασπράδι του αβγού; Μα φυσικά η ηλικία του. Τα παλαιότερα αβγά έχουν πιο καθαρό ασπράδι, ενώ τα φρέσκα έχουν γαλακτώδη απόχρωση.
Το χρώμα που έχει το κέλυφος του αβγού σχετίζεται και πάλι με την τροφή της κότας και δεν έχει να κάνει με την θρεπτικότητα του ή την υγεία της κότας που το παρήγαγε.
Τα αβγά τυπικά μπορούν να καταναλωθούν έως και μια εβδομάδα μετά την συσκευασίας τους, αν και οι κανονισμοί επιτρέπουν την κατανάλωση έως και 30 ημέρες μετά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανάλωση κατά προτίμηση μπορεί να επεκταθεί και στο δίμηνο, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν τα αβγά συντηρούνται στο ψυγείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία που συσκευάστηκαν.

athensmagazine.gr

http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Αποξηραμένα σύκα: Το υπερόπλο της υγείας

suka
Τα αποξηραμένα σύκα κάνουν καλό στην υγεία, στο βάρος σας και στη διάθεσή σας. Μαζί με τις σταφίδες είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές, ενώ η γεύση καραμέλας που έχουν τα σύκα, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα πολλά θρεπτικά στοιχεία τα κάνουν ακαταμάχητα.
Τα αποξηραμένα σύκα έχουν ποικίλες χρήσεις, ενώ αποτελούν το ιδανικό σνακ ενέργειας, όταν είστε εκτός σπιτιού όλη μέρα και δεν θέλετε να φάτε ακόμα μια τυρόπιτα.
Ποια είναι όμως η θρεπτική αξία των ξερών σύκων;
1. Προωθούν την αλκαλικότητα
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων είναι η προσφορά τους στη διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος στον οργανισμό και τη μείωση της οξύτητας σε αυτόν, που με τη σειρά της οδηγεί σε πλήθος φλεγμονών. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι κάποια αποξηραμένα φρούτα ενισχύουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα, αλλά τα σύκα είναι η εξαίρεση σε αυτό. Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.
2. Ωφελούν την ορμονική λειτουργία
Στοιχεία που βρίσκονται στα προϊόντα καθαρισμού, στο περιβάλλον και στα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται και δημιουργούν πρόβλημα στις ενδοκρινολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Τα ξερά σύκα είναι μια από τις λίγες τροφές που μάχονται αυτά τα βλαβερά στοιχεία και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των ορμονών. Κάντε καθημερινή συνήθεια να τρώτε για πρωινό 3-4 ξερά σύκα μαζί με λίγη βρώμη ή κινόα και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας.
3. Καθαρίζουν
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία, τη χοληστερίνη και το τοξικό λίπος που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας ενεργά, τη λειτουργία του εντέρου.
Τα σύκα άλλωστε, είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα σπόρια τους είναι το πιο δυνατό τους όπλο, στον καθαρισμό του οργανισμού.
4. Έχουν ασβέστιο
Δεν το περιμένατε ότι τα ξερά σύκα έχουν ασβέστιο, αλλά έχουν και μάλιστα περισσότερο από το γάλα. Το ασβέστιο είναι απαιτούμενο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η υγεία των νυχιών, η δύναμη των οστών και η ηρεμιστική δράση στα νεύρα.
5. Χαμηλά ποσοστά φρουκτόζης
Η δυσπεψία της φρουκτόζης είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σήμερα και κάνει πολύ κόσμο να μην μπορεί να φάει τα περισσότερα από τα φρούτα, ενώ η δυσκολία χώνεψης της φρουκτόζης οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αδυναμία του συκωτιού να διαχειριστεί μεγάλη ποσότητα αυτής, ανά φορά. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη των ξερών σύκων, τα κάνει καλή εναλλακτική όσων αντιμετωπίζουν τη σχετική μορφή δυσπεψίας.
6. Περιέχουν κάλιο
Όλα τα φρούτα είναι καλές πηγές του καλίου και τα σύκα είναι μια από τις καλύτερες. Το κάλιο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου συχνά οδηγεί σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδιακαιολόγητη ένταση και άγχος. Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου.
7. Έχουν μαγνήσιο
Τα σύκα είναι επίσης πλούσια πηγή μαγνήσιου, το οποίο με τη σειρά του είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Το μαγνήσιο είναι απαιτούμενο για την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και τη διατήρηση της συγκέντρωσης και ηρεμίας του ατόμου. Μισή κούπα ξερά σύκα περιέχουν το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης μαγνησίου.
8. Και σίδηρο
Τα σύκα, εκτός από τα πολύτιμα μαγνήσιο και κάλιο περιέχουν και σίδηρο. Μισή κούπα από αυτά, έχει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης, ενώ μαζί με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, είναι τα ξερά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό το στοιχείο.
Τρώτε κάθε πρωί μαζί με τα δημητριακά σας αποξηραμένο σύκο ή καλύτερα έχετε πάντα στην τσάντα σας για τις φορές που θα πεινάσετε, αλλά δεν θα έχετε την ευκαιρία να φάτε κάτι σωστό και δυναμωτικό.
9. Έχουν λίγες θερμίδες
Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της  υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δεν θα έχετε την παρόρμηση να φάτε περισσότερα από αυτά που όντως χρειάζεστε για να ικανοποιηθεί η πείνα σας.  Κουβαλάτε πάντα μαζί σας μερικά ξηρά σύκα και θα το εκτιμήσετε και εσείς και η παρέα σας όταν θα θερίζει η πείνα και δεν θα υπάρχει ταβέρνα στον ορίζοντα.

Μην πετάτε το κοτσάνι από το κομμένο μαρούλι

min-petate-to-kotsani=apo-to-kommeno-marouli
Μην πετάτε το κοτσάνι από το μαρούλι που μόλις κόψατε για τη σαλάτα σας, μπορείτε πολύ εύκολα να το κάνετε να αναπτυχθεί και πάλι!Πώς; Απλά, βάλτε το κοτσάνι σε ένα βάζο με νερό. Μέρα παρά μέρα, αλλάξτε του το νερό και καθαρίστε το στέμμα. Όταν το μαρούλι μεγαλώσει, αφήστε και πάλι το στέμμα (κοτσάνι) στο νερό.
 
Απίστευτο; Και όμως λειτουργεί!
 
 

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το πράσινο λαχανικό που εκμηδενίζει Αλτσχάιμερ, καρκίνο και χοληστερίνη

Όταν υπάρχει ένα λαχανικό που έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρη την κατηγορία των... λαχανικών, τότε το σίγουρο είναι ότι υπάρχει σοβαρός λόγος που συνέβη αυτό.
Ο λόγος φυσικά γίνεται για το... λάχανο. Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας είναι τόσες πολλές, που το καθιστούν απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.
Δείτε πόσα μας προσφέρει το λάχανο και θα συμφωνήσετε και εσείς:
Πρόληψη του καρκίνου
Μεγάλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ λάχανο έχουν πολύ μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών στο λάχανο που είναι απαραίτητες για την υγιή κίνηση του εντέρου. Οι χημικές ουσίες στο λάχανο πιστεύεται επίσης πως επιταχύνουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων και ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνων στο στήθος, την μήτρα και τις ωοθήκες. Σε μικρότερο ποσοστό, η κατανάλωση λάχανου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στομάχου και του προστάτη.
Πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου λάχανου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της μειωμένης λειτουργίας της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης μνήμης. Το αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για αυτό ονομάζεται ανθοκυάνη και έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την πλάκα στον εγκέφαλο.
Μείωση της χοληστερόλης
Μέσω πολυάριθμων ερευνών, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα από τα οφέλη του χυμού από λάχανο για την υγεία είναι η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Συγκεκριμένα το λάχανο ρίχνει την "κακή" χοληστερίνη και ταυτόχρονα αυξάνει την "καλή" χοληστερίνη.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ένα συστατικό στο λάχανο, το οποίο ονομάζεται σουλφοραφάνη, συμβάλλει στη δημιουργία αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις μολύνσεις μέσα στο σώμα (μαζί με την εξάλειψη του καρκίνου).
Αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων
Τα θρεπτικά συστατικά στο λάχανο εμποδίζουν τη λειτουργία των ελεύθερων ριζών που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων. Την ίδια στιγμή η τακτική κατανάλωση λάχανου αυξάνει την παραγωγή ενζύμων που επιταχύνουν την διαδικασία της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Πηγή: onmed.gr

4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα φιστίκια Αιγίνης!!!


4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα φιστίκια Αιγίνης
 4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα φιστίκια Αιγίνης!!!
  • Με 3 ή 4 θερμίδες το καθένα, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν τις λιγότερες θερμίδες απ’ όλους τους ξηρούς καρπούς, συν του ότι αν τα καθαρίζετε εσείς και δεν τα αγοράζετε καθαρισμένα, καταναλώνετε λιγότερα, σύμφωνα με έρευνες. Ο λόγος είναι ότι η κίνηση καθαρισμού τους επιβραδύνει την κατανάλωσή τους και η εικόνα ενός… βουνού από το κέλυφός τους, αυτόματα προκαλεί την αίσθηση ότι έχουμε ήδη φάει αρκετά και πρέπει να σταματήσουμε.
  • Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.
  • Η κατανάλωσή τους βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτοστερολών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά.)
  • Τα κόκκινα φιστίκια Αιγίνης, που ίσως να έχετε δει ή καταναλώσει, δεν υπάρχουν στη φύση. Στην πραγματικότητα βάφονται κόκκινα ή πράσινα για να καλυφθούν οι παραμορφώσεις από τη συγκομιδή τους.
  • ΑΠΟ....newsitamea.gr

Πώς συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο;


Τι πρέπει να προσέχουμε για να επιτύχουμε τη σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο ώστε να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά τους και η υγεία μας;


Πώς συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο; Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την προστασία, τόσο των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και ποτών που τοποθετούμε μέσα όσο και για την προστασία της υγείας μας και την αποφυγή δυσάρεστων δηλητηριάσεων.
Για να επιτύχουμε τη συντήρησή τους πρέπει να προσέχουμε το είδος του τροφίμου και το χρόνο που μπορεί να παραμείνει στην ψύξη ή στην κατάψυξη, τη θέση του μέσα στο ψυγείο (χαμηλά ή ψηλά στο ράφι), καθώς και ποια άλλα τρόφιμα βάζουμε μαζί, το σκεύος ή το υλικό περιτυλίγματος, την ημερομηνία που τα βάζουμε στο ψυγείο, να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα είδη και να μην το παραγεμίζουμε ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας, να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται πάγος στο πίσω μέρος του ψυγείου κλπ. Αν και τα καινούργια ψυγεία είναι πολύ καλύτερης τεχνολογίας και βοηθούν ακόμα περισσότερο στη σωστή συντήρηση των τροφίμων, εντούτοις είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες.
Βασικός κανόνας για τη σωστή συντήρηση είναι οι σωστές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό επίσης να προσαρμόζουμε τις θερμοκρασίες ανάλογα με την εποχή π.χ. το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα και να αποφεύγουμε κατά τη χρήση να κρατούμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για μεγάλο διάστημα.

Γενικά, θεωρείται ότι πρέπει να διατηρούμε τους 5 βαθμούς Κελσίου (5ο C) στο μεσαίο ράφι, αν και οι θερμοκρασίες δεν είναι ίδιες σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Σε αυτά τα ράφια συντηρούμε γαλακτοκομικά και τυριά, αλλαντικά, μαγειρεμένα φαγητά και προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.

Στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά η θερμοκρασία είναι περίπου 2ο C και εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι (συνήθως υπάρχουν σχετικές ενδείξεις από τον κατασκευαστή).

Στα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο είναι καλό να διατηρούμε τα λαχανικά και τα φρούτα, ενώ στην πόρτα και στις θήκες που υπάρχουν σε αυτές ψηλά όπου έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες (10-15ο C) τοποθετούμε τρόφιμα που απαιτούν ελαφριά ψύξη, όπως αβγά, κύβους, μουστάρδα και μαργαρίνες/ βούτυρα.
Τα κρέατα και τα θαλασσινά φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες αν δεν μπουν άμεσα στην κατάψυξη, σε κλειστές συσκευασίες ή με καλό περιτύλιγμα για αποφυγή επιμολύνσεων.

Κάποιες ενδεικτικές περίοδοι συντήρησης είναι:
    iatronet.gr - υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, ειδήσεις, νέα, κατάλογοι υγείας
  • Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι: όσο αναφέρει ο προμηθευτής και ανάλογα με τον τύπο του π.χ. μαρκρά διάρκειας, υψηλής παστερίωσης κλπ
  • Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες
  • Τυρί φρέσκο (cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνα
  • Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, διαβάζοντας πάντα την ημερομηνία που αναφέρει επάνω
  • Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στον καταψύκτη μέχρι 12 μήνες
  • Φρούτα Στο ψυγείο από μερικές ημέρες (π.χ. μπανάνες) μέχρι και 1-3 εβδομάδες (μήλα, πορτοκάλια)
  • Κρέατα: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-9 μήνες (ανάλογα το είδος). Για παράδειγμα το χοιρινό και μοσχαρίσιο διατηρούνται στον καταψύκτη για 4-6 μήνες, ενώ το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ολόκληρα μέχρι 12 μήνες
  • Λαχανικά: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες μέχρι 1 εβδομάδα και στον καταψύκτη 8-12 μήνες
  • Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη μέχρι 6-9 μήνες.
    Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη μέχρι 3 μήνες.
  • ΑΠΟ... Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
    Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τι να πίνετε για να σας βοηθήσει να κόψετε το αλκοόλ!!!


Τι να πίνετε για να σας βοηθήσει να κόψετε το αλκοόλ
Η έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ είναι το πρώτο σημάδι ότι μπορεί κάποιος άνθρωπος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εθισμού και να χρειάζεται βοήθεια για να απαλλαγεί από αυτό.
Αν αντιληφθείτε ότι εσείς, ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, καταναλώνει συχνά, αισθητά περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό, τότε εκτός από το να ενημερώσετε κάποιον γιατρό που θα σας δώσει συγκεκριμένες, επαγγελματικές συμβουλές, υπάρχει και κάτι απλό που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας.
Δείτε τρία απλά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε, για να μειωθεί η επιθυμία σας να καταναλώσετε αλκοόλ:
Αντζέλικα
Το ρόφημα από το φυτό Angelica Atropurpurea (ή Angelica) είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο για τον αλκοολισμό και την καταστολή της επιθυμίας για αλκοόλ σε άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης. Ακόμα πιο αποτελεσματική είναι η ρίζα του συγκεκριμένου φυτού. Αν την συνθλίψετε και να την καταναλώσετε σε μορφή σκόνης, θα δείτε ότι η επιθυμία σας για αλκοόλ θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Η πικρή γεύση της σκόνης ρίζας μειώνει την επιθυμία για αλκοόλ.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και μυοχαλαρωτικό. Το τσάι από χαμομήλι είναι εξαιρετικά ευεργετικό για εκείνους που θέλουν να μειώσουν την επιθυμία για αλκοόλ. Περιέχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες που καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα και ανακουφίζουν το αίσθημα της ναυτίας που μπορεί να προκύψει από τον περιορισμό της κατανάλωσης οινοπνεύματος. Το τσάι από χαμομήλι ηρεμεί το μυαλό και τον οργανισμό και μειώνει την «ανησυχία» για ποτό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου για να ετοιμάσετε ένα τσάι από χαμομήλι. Καταναλώστε αυτό το τσάι τακτικά για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη.
Πικραλίδα
Η πικραλίδα είναι ένα βότανο που είναι πολύ καλό για την αποτοξίνωση του σώματος και τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων στέρησης οινοπνευματωδών ποτών. Οι ρίζες αυτού του βοτάνου έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι τα χημικά συστατικά που υπάρχουν στη ρίζα της, διεγείρουν την παραγωγή χολής. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το επίπεδο της χολής στο σώμα. Η ρίζα της πικραλίδας μπορεί να γίνει σχεδόν σκόνη και να προστεθεί στο τσάι σας για να κάνετε ένα αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο ενάντια στην επιθυμία για αλκοόλ. Θα πρέπει να πάρετε περίπου 5 γραμμάρια της ρίζας μία φορά την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
 http://www.newsitamea.gr/
Απο...onmed.gr

Ποιες λιπαρές τροφές δεν πρέπει να αποφεύγουμε


Μπορεί οι λιπαρές τροφές να έχουν «δαιμονοποιηθεί» από τις περισσότερες δίαιτες και διατροφικά προγράμματα που κυκλοφορούν εν αφθονία γύρω μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον μερικές από αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού και την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.
Δείτε ποιες λιπαρές τροφές είναι καλό να καταναλώνετε, πάντα με μέτρο φυσικά…
Ψάρια
Τα φυσικά λιπαρά σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά είναι «καλά» λίπη που βοηθούν να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση καθώς γερνάτε. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς προτείνει την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι καλό για την καρδιά σας και μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, χάρη στα υγιή λιπαρά που περιέχει. Ένα επιπλέον όφελος είναι πως όταν τρώτε αβοκάντο μαζί με άλλες τροφές (πχ μέσα σε ένα σάντουιτς), αυτό βοηθάει το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αυτών. Μισό αβοκάντο συνιστά μία μερίδα και έχει περίπου 115 – 160 θερμίδες.
Ξηροί καρποί
Από τα φουντούκια μέχρι τα φιστίκια, όλοι οι ξηροί καρποί είναι καλοί για την καρδιά σας. Ειδικά τα καρύδια είναι γεμάτα με καλά για την υγεία της καρδιάς λιπαρά. Αλλά μην το παρακάνετε. Ακριβώς επειδή τα λιπαρά τους είναι υγιεινά δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε. Μια μερίδα ξηρών καρπών είναι περίπου 30 γραμμάρια.
Ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα. Να θυμάστε, όμως: Είναι πάντα έξυπνο να υπολογίζετε πόσο λίπος – ακόμα και «καλό» λίπος – καταναλώνετε συνολικά στην καθημερινή διατροφή σας. Έτσι, κάποιες φορές είναι σώφρον να μαγειρέψετε με λίγο λιγότερο λάδι από όσο απαιτεί μια συνταγή.
Αυγά
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική (και χαμηλού κόστους!) πηγή πρωτεΐνης. Ένα μεγάλο αυγό έχει λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία είναι υγιή λίπαρά. Μερικά αυγά είναι επίσης εμπλουτισμένα με επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάτι που αναγράφεται συνήθως στην συσκευασία που τα αγοράζετε. Για να παραμείνετε όμως υγιείς, μην καταναλώνετε πάνω από ένα μόνο αυγό την ημέρα.
Απο.... onmed.gr
http://www.aftodioikisi.gr/ 

Δε θα πιστεύετε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φύγουν οι βρωμιές από τους τοίχους!!!

 038864b1783841e20e1ba6fdc7695cbd_XLΠόσες φορές έχει τύχει να δούμε κάποια βρωμιά στον τοίχο;
Αρκετές σίγουρα. Ειδικά όταν το σπίτι είναι μεγάλο, καπνίζουν μέσα οι επισκέπτες-ιδιοκτήτες και τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Εμείς σας έχουμε τη λύση κι αυτή βρίσκεται στο μπάνιο σας!
Τοποθετήστε λίγη οδοντόκρεμα χωρίς gel, στους λεκέδες του τοίχου και τρίψτε το σημείο με ένα πανί ή μία βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Δε θα πιστεύετε στα μάτια σας βλέποντας το αποτέλεσμα. Το έχουμε δει αρκετές φορές στην πράξη ότι προιόντα που έχουμε ήδη στο σπίτι μας μπορούν να φανούν χρήσιμα για πολλά πράγματα! Έτσι εκτός από ένα λαμπερό χαμόγελο, τώρα η οδοντόκρεμα είναι το καλύτερο καθαριστικό για τους τοίχους σας!
ΑΠΟ..www.newsitamea.gr