Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Το μαύρο ψωμί δεν παχαίνει όσο το λευκό???

Αποτέλεσμα εικόνας για black bread and whiteΑποτέλεσμα εικόνας για black bread and white

Ένας ακόμη διατροφικός μύθος που ακούμε καθημερινά είναι ότι το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό και είναι ιδανικό για δίαιτα!
Αρχικά καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι λέγοντας μαύρο ψωμί εννοούμε το ψωμί ολικής αλέσεως το οποίο παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, που σημαίνει ότι δεν έχει αφαιρεθεί το πίτουρο, δηλαδή ο εξωτερικός φλοιός του δημητριακού.  Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι το λευκό και το μαύρο ψωμί έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες! Μία φέτα 30 γραμμαρίων από κάθε είδος μας δίνει περίπου 80 θερμίδες.
Η παρακίνηση λοιπόν των διαιτολόγων σχετικά με την κατανάλωση του μαύρου ψωμιού δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την θερμιδική του αξία.  Αυτό που κάνει το μαύρο ψωμί πιο υγιεινό και διατροφικά ανώτερο από το λευκό, είναι κυρίως η αυξημένη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.
Οι  φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την χοληστερόλη άρα προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και προσφέρουν μεγάλο αίσθημα κορεσμού, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του βάρους.  Επιπλέον, ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Παράλληλα, η υπεροχή του μαύρου ψωμιού συνίσταται και στην σαφώς μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του μεταβολισμού.
Προτιμήστε λοιπόν το μαύρο ψωμί όχι για την χαμηλή θερμιδική του αξία, αλλά για να γευτείτε τα προφανή πλεονεκτήματά του!