Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κρέας μαζί με κόκκινο κρασί μειώνουν τη χοληστερόλη

Κρέας μαζί με κόκκινο κρασί μειώνουν τη χοληστερόλη





Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μαζί με κόκκινο κρασί (ακόμα και όταν αυτό έχει προστεθεί κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος), μπορούν πραγματικά να εμποδίσουν τη συσσώρευση χοληστερόλης στο σώμα, ενώ λέγεται πως μπορεί αυτός να είναι και ο λόγος που το κόκκινο κρασί έχει συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, διαπίστωσαν ότι μετά τη βρώση σκούρου ή κόκκινου κρέατος, οι ενώσεις που ονομάζονται μαλονδιαλδεΰδες, συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας στο σχηματισμό εκείνου του είδους της χοληστερόλης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Όμως, όταν εθελοντές ήπιαν κόκκινο κρασί, αυτές οι ενώσεις δεν κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά του κρασιού –γνωστά ως πολυφαινόλες – εμπόδισαν την απορρόφηση αυτών των επιβλαβών ενώσεων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pov Kohen, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι: «Τα κρεατικά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και χοληστερόλη. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, θα μπορούσαν να μας παράσχουν μια εξήγηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της συχνής κατανάλωσης κρέατος και του αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν στο γεύμα συμπεριλαμβάνονται και πλούσια σε πολυφαινόλες προϊόντα, τότε μειώνονται σημαντικά οι βλαβερές συνέπειες».

Τον περασμένο μήνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester αποκάλυψε ότι, η πόση ενός μεγάλου ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

Παράλληλα, η ρεσβερατρόλη, που βρέθηκε στο φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα του κρασιού, είναι από καιρό γνωστό πως παρουσιάζει ιδιότητες κατά του καρκίνου.

Η παραπάνω μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Functional Foods.