Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΕΥΚΟΛΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΣΙΖ ΚΕΙΚ ΦΡΑΟΥΛΑ


ΥΛΙΚΑ Για την βάση:200 g διάφορα μπισκότα που έχουν μείνει στο σπίτι 100 g βούτυρο λιωμένο Για την κρέμα: 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)500 g τυρί κρέμα  φιλαδέλφια 5-6 φράουλες 2 κσ άχνη ζάχαρη Για την διακόσμηση: 10-15 φράουλες 100 g ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Για την βάση θα τρίψουμε τα μπισκότα στο γουδί ή στο μιξεράκι.Λιώνουμε το βούτυρο και πλάθουμε με το λιωμένο βουτύρο να γίνει μαλακή ζύμη.Φορμάρουμε την βάση με μικρά τσέρκια πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης περίπου μισό εκατοστό ύψος και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.Εν τω μεταξύ χτυπάμε το τυρί μόνο του να γίνει κρεμμώδες και ξεχωριστά την κρέμα με την άχνη σε σαντυγί.Αφήστε την σχετικά μαλακή την σαντυγί, μην την παρασφίξετε. Ρίχνουμε την σαντυγί μέσα στο τυρί και την αναδιπλώνουμε. Ρίχνουμε μέσα και τις φράουλες κομμένες σε μικρά κοματάκια και αναδιπλώνουμε.Για την διακόσμηση λιώνουμε καμιά 10αριά φράουλες σε ζουμί και το ρίχνουμε μαζί με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.Βράζουμε μέχρι να γίνει σαν μαρμελάδα. Θα το καταλάβουμε όταν αρχισει και κάνει μεγάλες φουσκάλες.

ΚΕΙΚ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ


YΛΙΚΑ
για 10-12 κεκάκια 300 ml αυγό ( 6 αυγά μεσαίου μεγέθους)150 γραμμ. ζάχαρη 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 50 γραμμ. αμύγδαλο, σε σκόνη  100 γραμμ. σοκολάτα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια  50 γραμμ. ξανθές σταφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Χτυπάμε στο μίξερ το αυγό με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς με μια πλαστική κουτάλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια για κέικ και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ



ΥΛΙΚΑ
 2 1/4 φλιτζανιού αλεύρι
 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
 ½ κουταλάκι αλάτι
 1/4 μικρού κουταλιού μαγειρική σόδα
 1/3 φλιτζανιού μαργαρίνη
 1/3 φλιτζανιού γλυκαντικό ασπαρτάμη (Canderel)
 1/3 φλιτζανιού κακάο
 2 αυγά χτυπημένα
 ½ βανίλια
 14 πολτοποιημένες φράουλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίστε όλα μαζί τα υλικά που έχουν μορφή σκόνης. Ανακατέψτε καλά τη μαργαρίνη με το γλυκαντικό και το κακάο ώσπου να γίνουν κρέμα. Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπήστε καλά. Προσθέστε τον πολτό φραουλας εναλλάξ με τα κοσκινισμένα υλικά, ενώ δεν σταματάτε να ανακατεύετε. Ρίξτε μικρές κουταλιές σε βουτυρωμένη λαμαρίνα. Ψήστε στους 150 C για 12 με 15 λεπτά.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ .. φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 3 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες μακρόστενες  400 γρ σπαγγετι νου 5  100 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα  2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες   2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα  1 κύβο λαχανικών  400 γρ χυμό τομάτας με ψιλοκομμένα ντοματακια  βασιλικό για το γαρνίρισμα  αλάτι πιπέρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λεπτά.να ξεπρικρισουν.Κατόπιν τις ξεπλένεται με άφθονο νερό και τις στεγνώνετε καλά σε απορροφητικό χαρτί.Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικο τηγάνι και τηγανίζετε τις μελιτζάνες λίγες λίγες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.Στη συνέχεια ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεται τα μανιτάρια,το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτετε τον ντοματοχυμο και τα ντοματακια,τον κυβο και αλατοπίπερο.Σιγοβράζεται τη σάλτσα 20 λεπτά περίπου,μέχρι να εξατμίσουν τα υγρά της.Προσθέτετε τις μελιτζάνες και συνεχίζετε το βράσιμο ακόμη 5 λεπτά.κατόπιν βράζετε τα ζυμαρικά  και τα στραγγίζετε.Τα σερβίρεται και περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.Γαρνίρετε με λίγο βασιλικό.

ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ..1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο 20 στρογγυλά σφολιατακια  3 μήλα  1 αυγό χτυπημένο 2 κου.σουπ. ξανθές σταφίδες  150 γρ χαλβά  θρυμματισμένο 1 κου.σουπ. ξανθή ζάχαρη 1 κου.γλυκ. κανέλα  ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα χυμοσ 1/2 λεμονιού..ΕΚΤΕΛΕΣΗ..... Καθαρίζετε τα μήλα αφαιρώντας τα κουκούτσια και τις φλούδες .Τα περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού. Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ηλιαιλεο και σοτάρετε τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.Τα αφήνετε να κρυώσουν  και προσθέτετε τον χαλβά ,την κανέλα  και τις σταφίδες.Στη συνεχεία αλείφετε τα μισά σφολιατακια με λίγο ηλιέλαιο και τοποθετείτε πάνω τους από μια γεμάτη κουταλιά απο το μείγμα των μήλων. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα σφολιατακια και κολλάτε τις άκρες με λίγο αβγό.Τα ψήνετε 20 λεπ. μέχρι να ροδίσουν.Αν θέλετε αλείφετε και την επιφάνεια απο τα πιτακια με αβγό. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρετε.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ



ΥΛΙΚΑ
2 ½ κούπες χοντρό σιμιγδάλι
250γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη ή λάδι
2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες  νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Πάνω σε μέτρια φωτιά βάζουμε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο (η λάδι) μόλις λιώσει βάζουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για 15 λεπτά περίπου, προσέχοντας να μην καεί το σιμιγδάλι.
Σε μια κατσαρόλα έχουμε τη ζάχαρη λιωμένη σε καυτό  νερό. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια(ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΜΕ ΓΙΑΤΗ ΦΟΥΣΚΏΝΕΙ) Ααποσύρουμε την κατσαρόλα για 1 λεπτό και ύστερα την ξαναβάζουμε στη φωτιά, ανακατώνοντας μέχρι να απορροφήσει όλο το   νερό, ενώ έχουμε κατεβάσει την θερμοκρασία στο πιο χαμηλό.
Όταν το σιμιγδάλι γίνει μια μπάλα γύρω από το κουτάλι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε για 1 ώρα. Στη συνέχεια, με ένα πιρούνι, αρχίζουμε να θρυμματίζουμε το χαλβά για να γίνει σπυρωτός αφράτος και ανάλαφρος.
Τον σερβίρουμε γαρνιρισμένο με κανέλα.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ 1 1/2 κιλό μοσχάρι (κιλοτο)   1 φλιτζάνι του τσαγιού αρακάς (φρέσκος η κατεψυγμένος ) 5-6 μελιτζάνες φλασκες   4 πατάτες μεγάλες   5 ντομάτες φρέσκες  6 πιπεριές πράσινες (γλυκές)  2 μέτρια κρεμμύδια  3 μέτρια καρότα  1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί  αλάτι  πιπέρι ρίγανη .λάδι .ΕΚΤΕΛΕΣΗ  Πλένετε και κόβετε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια το κρέας ,τις μελιτζάνες,τις πατάτες ,τις ντομάτες και τις πιπεριές.Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα τσιγαρίζετε με λίγο λάδι.Προσθέτετε το κρέας και ρίχνετε το αλάτι,το πιπέρι και την ρίγανη.Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάζει καλά το κρέας.το αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.Αν χρειαστεί προσθέτετε και άλλο νερό.Στο μεταξύ σε άλλο σκεύος, μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες, τις πατάτες,τις ντομάτες και τις πιπεριές και να βράσετε τον αρακά.Τέλος,μοιράζετε τα υλικά σε 6 ίσες ποσότητες,αλατοπιπερώνετε και τα τυλίγεται σε 6 λαδόχαρτο σαν δέμα.Δένετε καλά τα δεματακια με χοντρή κλωστή και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί .Ρίχνετε λίγο από το ζουμί που βράσετε το κρέας και ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.Σερβίρετε τα δεματακια χωριστά σε πιάτα και ανοίγετε τα λαδόχαρτο.

ΑΡΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ ...1 1/2 κιλό αρνί μπούτι(κομμένο μερίδες)  6-7 μελιτζάνες (φλασκες)   2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας 1 μέτριο κρεμμύδι  1 κύβο ζωμού κρέατος 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες 1 μέτρια πράσινη πιπεριά  θυμάρι  αλάτι,πιπέρι ελαιόλαδο.  ΕΚΤΕΛΕΣΗ....Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε, να βράσει για λίγο,σε μια κατσαρόλα με νερό.Το ξαφρίζετε μέχρι να καθαρίσει το νερό,για να φύγει η έντονη μυρωδιά του αρνίσιου κρέατος .κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αδειάζεται. Βάζετε λίγο λάδι  στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε πάνω σε μέτρια φωτιά.μόλις κάψει το λάδι βάζετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά από λίγο το κρέας/προσθέτετε την πάστα ντομάτας διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό,τον κύβο κρέατος και το θυμάρι με το αλατοπίπερο.Μαγειρεύετε σε απλή κατσαρόλα όση ώρα χρειαστεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε κατακόρυφα σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκατοστού.Τηγανίζετε τις μελιτζάνες και την πράσινη πιπεριά.Όταν ψηθεί το κρέας το βάζετε σε ένα ταψί και το σκεπάζετε με τις φέτες της μελιτζάνας.Κόβετε σε φέτες τις ντομάτες και τις βάζετε πάνω από τις μελιτζάνες.Καλύπτετε το 1/4 περίπου του ταψιού με το ζωμό, που βράσετε το κρέας και ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθ.για περίπου 30 λεπτά,μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του και μαραθουν οι ντομάτες.Βγάζετε το κρέας από το φούρνο και  διακοσμείτε ,βάζοντας ένα μικρο κομμάτι πιπεριάς πάνω σε κάθε ντομάτα.. 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ  1 κιλό χοιρινό  3 μέτρια κρεμμύδια 1 πιπεριά πράσινη αλάτι πιπέρι ρίγανη 3 καρότα 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό 1 ντομάτα φρέσκια ελαιόλαδο ......ΕΚΤΕΛΕΣΗ      Πλένετε το κρέας και το κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια .Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με το κρασί και αφήνετε να πάρει βράση έως ότου πιει' το κρασί.Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,το αλάτι,το πιπέρι,τη ρίγανη και το λάδι.Επισης,προσθέτετε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τη φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένοι και ψιλοκομμένη.Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά,προσθέτοντας που και που,λίγο νερό,για 1,1/2 ώρα περίπου.Είκοσι λεπτά πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε την πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες.σερβίρεται ζεστό σε μερίδες.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ    200 γραμμ. κοφτό χοντρό μακαρόνι   4 αυγά  200 γραμμ.γλυκιά γραβιέρα κομμένη σε κυβακια. 200 γραμμ.κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες   1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 2 κουταλιές σούπας γάλα  3 κουταλιές σούπας τριμμένο τυρί κόρφου  αλάτι ,πιπέρι  λάδι για τηγάνισμα.Τηγανίστε τα κολοκυθάκια σε καυτό λάδι και βάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί.Βράστε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.Τα μακαρόνια δεν πρέπει να είναι πολύ βρασμένα.Στραγγίστε τα,βάλτε τα σε κρύο νερό και ξαναστραγγιστε τα.Χτυπήστε τ'αυγα με το γάλα, προσθέστε το κόρφου,το μαϊντανό,τη γραβιέρα,τα κολοκυθάκια,αλάτι πιπέρι και ανακατέψτε.Περιχύσετε τα μακαρόνια με το μείγμα του αυγού και ανακατέψτε προσεκτικά.Ζεστάνετε το λάδι σε ένα αντικολιτικό μεγάλο τηγάνι.Βάλτε το μείγμα με τα μακαρόνια και τηγανίστε το από τη μια πλευρά.Με τη βοήθεια ενός καπακιού,γυρίστε την ομελέτα και τηγανίστε από την άλλη πλευρά.Σερβίρετε την ομελέτα αμέσως.

ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ    4-6 ΑΤΟΜΑ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ...350 ΓΡ αλεύρι 20 γρ μαγιά μπύρας ..1 κουταλιά σούπας λάδι 2 αυγά..γάλα..50 γρ.τριμμένο τυρί κόρφου και πεκορινο ..80 γρ.ανθότυρο..50 γρ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κυβακια   αλάτι  πιπέρι  λάδι για το τυρί ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  Λιώστε σένα μπολ τη μαγιά μπύρας με 2-3 κουταλιές χλιαρό γάλα, προσθέστε λίγο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να γίνει ένα μείγμα πολύ μαλακό.Σκεπάστε το μπολ και αφήστε την προζύμι σε χλιαρό χώρο για 30 λεπτά περίπου.Χτυπήστε σένα μεγάλο μπολ τ'αυγα,προσθέστε το ανθότυρο λιωμένο μένα πιρούνι,προσθέστε τα τριμμένα τυριά και την κεφαλογραβιέρα.Ανακατέψτε το μείγμα και προσθέστε λίγο πιπέρι.Περαστε το υπόλοιπο αλεύρι από μια σιτα,κάντε μια λακκούβα στη μέση,προσθέστε λίγο αλάτι,το λάδι και ζυμώστε προσθέτοντας το μείγμα και τα τυριά.Προσθέστε τόσο γάλα όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό.Προσθέστε την προζύμι και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τον πάγκο εργασίας και από τα χέρια.Αλείψτε με λάδι ένα ταψί όχι πολύ φαρδύ και βάλτε τη ζύμη μέσα.Σκεπάστε το ταψί και βάλτε το σε χλιαρό χώρο.Όταν η ζύμη φουσκώσει, βάλτε το σε προθερμασμενο φούρνο στους 250 βαθ,κελ,για 40 λεπτά περίπου.Σερβίρεται ζεστή η κρύα.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

ΥΛΙΚΑ..1/2 κιλό πράσα κομμένα λεπτές ροδέλες..1/2 κιλό κρεμμύδια κομμένα λεπτές φέτες..1 κιλο μανιταρια φρεσκα 4 αυγά  χτυπημένα καλά.  Αλάτι, πιπέρι  φρεσκοτριμμενο   1 1/2 κιλό έτοιμο χοντρό φύλλο πίτας....ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μαλακώστε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε λίγο λάδι και νερό πάνω από μέτρια φωτιά,χωρίς να ροδίσουν.Μέτα προσθέστε τα μανιτάρια και ψήστε τε όλα μαζί μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τα αυγά,το αλάτι και το πιπέρι.Τοποθετήστε το φύλλο σε μια λαδωμένοι φόρμα,ρίξτε μέσα τη γέμιση και καλύψετε πάλι με φύλλο,κλείνοντας καλά τις άκρες.Αν θέλετε να φτιάξτε ατομικές  πίτες τυλίγοντας  6-8 ίσα μέρη γέμισης σε φύλλο.Αλείψτε την πιτα με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήστε την σε προθερμασμενο στους 180 βαθ.φούρνο για 45-60 λεπτά.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΙΝΔΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ..1 Μαρούλι..1 κουταλιά τσαγιού αλάτι..1 κουταλιά τσαγιού μαύρο πιπέρι..                                     1 πρέζα κόκκινο καυτερό πιπέρι...4 τομάτες..μισό αγγούρι..1 μεγάλο κρεμμύδι..                                         2  κουταλιές τσαγιού σπόρους κοριανδρου το χυμό ενός λεμονιού...2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε μικρά κομμάτια....μίση κουταλιά τσαγιού πάπρικα για γαρνίρισμα.                                                           Οδηγίες: Πλύνετε το μαρούλι και στεγνώστε τα  φύλλα του .Αναμίξατε αλάτι,μαύρο και κόκκινο πιπέρι.              Βάλτε 5 φύλλα μαρουλιού το ένα πάνω στο άλλο,πασπαλίστε τα με το μείγμα,και κόψτε τα σε κομμάτια πάχους 2 εκατοστών.Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.Βάλτε τα σε μια σαλατιέρα,προσθέστε τις τομάτες και το αγγούρι αφού πρώτα τα κόψετε,και ανακατέψτε ελαφρά.Κόψτε το μισό κρεμμύδι σε ροδέλες και το υπολουπο μισό σε χοντρά κομμάτια.Ανακατέψτε τα τελευταία με όλα τα προηγούμενα.Καβουρντίστε λίγο τους σπόρους του κοριανδρου σ΄΄ενα τηγάνι,και  κατόπιν σ΄΄ενα γουδί σπαστέ τους και ρίξτε τους στη σαλάτα.Προσθέστε το χυμό του λεμονιού.Τέλος ρίξτε από πάνω τις ροδέλες του κρεμμυδιού και τις πιπεριές.Βάλτε στο ψυγείο να  κρυώσει ,και πριν σερβίρετε πασπαλίστε με πάπρικα.                                                Καλή επιτυχία!                                                                                                                                              

ΣΟΡΜΠΕ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΜΕΝΤΑΣ

Μετά από ένα καλό γεύμα είμαι πάντα της γνώμης ότι οι καλεσμένοι έχουν χορτάσει από γεύσεις και ποσότητα.Χρειάζεται μόνο ένα καθάρισμα της γευστικής παλέτας και μια γλυκιά ανάμνηση.Το γεύμα τελειώνει θαυμάσια μ΄΄ενα φίνο σορμπε.                                                                                                       ΥΛΙΚΑ¨'(για 4 άτομα)....4 λεμόνια ζουμερά και πλυμένα...225 γρ ζάχαρη ψιλή... νερό....1 αυγό(το ασπράδι μόνο)..όμορφα φύλλα η κορυφές μέντας. Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι η πατατοκαθαριστής αφαιρέστε το κίτρινο μέρος της φλούδας των λεμονιών.Στύψτε τα στη συνέχεια και συμπληρώστε το χυμό με αρκετό νερό ώστε να γίνουν 700ml..Με την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάλτε τη ζάχαρη να λιώσει μαζί με τις φλούδες και τη μισή ποσότητα υγρού.Όταν έχει λιώσει προσθέστε και το υπόλοιπο υγρό και αφήστε το μείγμα να κρυώσει  καλά.Εάν έχετε παγωτομηχανη,βάλτε τώρα το μείγμα μέχρι να πήξει καλά.Διαφορετικά ,βάλτε το στην κατάψυξη και ανακατεύετε το με σύρμα καθώς παγώνει ,κάθε 15-20 λεπτά για να μη σχηματισθεί μεγάλα παγάκια.Όταν το σορμπε έχει πήξει καλά,χτυπήστε το ασπράδι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα και ανακατέψτε το απαλά  με το παγωμένο μείγμα.Το σορμπε σερβιρεται όμορφα σε ψηλα ποτηρια σαμπανιας και γαρνιρετται με φρεσκια  μεντα.Το αρωματης συμπληρωνει υπεροχα αυτο του σορμπε.Εάν θελετε,μπορειτε να το γαρνιρετε και με λεπτά μπισκοτα παγωτου.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ 1400 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

  ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΡΩΙΝΟ 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ 1,5% 3 ΚΟΥ.ΣΟΥΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ   ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ   ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ 60 ΓΡ ΣΑΡΔΕΛΑ ΨΗΤΗ 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ (2 ΦΛΥ.) ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ  ΒΡΑΔΙΝΟ ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ (3 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ)1 ΜΙΚΡΟ ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ 60 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% 1 ΦΡΟΥΤΟ ΤΡΙΤΗ     - ΠΡΩΙΝΟ 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ 1,5% 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ 30 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ  ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1 ΦΡΟΥΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 150 ΓΡ ΨΗ. Η ΒΡΑΣ.ΨΑΡΙ   1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ ΒΡΑΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΑΝΑΜΕΙ.  ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1 ΦΡΟΥΤΟ  ΒΡΑΔΙΝΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΤΑ ΑΛΑΔΩΤΗ ΤΖΑΤΖΙΚΗ-ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ 2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ     - ΠΡΩΙΝΟ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% 3 ΚΟΥ.ΣΟΥΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡ.ΟΛΙΚ 1 ΦΡΟΥΤΟ  ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1 ΦΡΟΥΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ 1 ΦΛΙΤΖ. ΑΡΑΚΑ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΛΑΧ 60 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ  1 ΒΡΑΣΤΟ ΑΥΓΟ  ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1 ΦΡΟΥΤΟ  ΒΡΑΔΙΝΟ ΨΗΤΗ ΦΕΤΑ ΣΟΛΩΜΟΥ (90ΓΡ) 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΒΡΑΣΤΑ ΧΟΡΤΑ  1 ΦΡΟΥΤΟ ΠΕΜΠΤΗ     - ΠΡΩΙΝΟ 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ 1,5% 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ 1 ΚΟΥΤ.ΓΛΥΚΟΥ ΜΕΛΙ  ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ  ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 90 ΓΡ ΨΗΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ 1 ΦΛΙΤΖ.ΡΥΖΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ (3 ΦΛΙΤΖ.) ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ      ΒΡΑΔΙΝΟ ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ 1/2ΦΛΙΤΖ.ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 90 ΓΡ ΤΟΝΟ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% 1 ΦΡΟΥΤΟ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ     - ΠΡΩΙΝΟ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ 1 ΚΟΥΤ.ΓΛΥΚΟΥ ΜΕΛΙ  ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1 ΦΡΟΥΤΟ
  ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 1,5 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ 2 ΚΟΥΤ.ΣΟΥΠ.ΚΙΜΑ  2 ΚΟΥΤ.ΤΡΙΜ.ΤΥΡΙ ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ(2 ΦΛΙΤΖ) ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ    ΒΡΑΔΙΝΟ ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ  1 ΑΥΓΟ ΒΡΑΣΤΟ 90 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2%   ΣΑΒΒΑΤΟ    - ΠΡΩΙΝΟ 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ 1,5% 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ 30 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ   ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΜΠΡΙΑΜ ΦΟΥΡΝΟΥ 60 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ 1 ΦΕΤΑ ΨΩΜΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ (3 ΦΛΙΤΖ.) ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 1 ΦΡΟΥΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ(ΜΑΡΟΥΛΙ- ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ΚΟΤΟΠ) 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% 1ΦΡΟΥΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ    - ΠΡΩΙΝΟ 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ 1,5% 3 ΚΟΥ.ΣΟΥΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ   ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 120 ΓΡ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΘΟΣ(ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΣΑ) 1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΒΡΑΣΤΑ ΛΑΧ. ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ(2 ΦΛΙΤΖ) ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ 2 ΦΡΟΥΤΑ ΒΡΑΔΙΝΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΒΡΑΣΤΑ (3 ΦΛΙΤΖ.ΚΑΡΟΤΟ ΣΕΛΙΝΟ-ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ 100 ΓΡ ΠΑΤΑΤΑ 60 ΓΡ ΑΝΘΟΤΥΡΟ 1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ 2% 1 ΦΡΟΥΤΟ..

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ντάκος

Υλικά

4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
4 ώριμες τομάτες
1/4 κιλ. μυζήθρα ξυνή
αλάτι
λάδι 
ρίγανη

Εκτέλεση

Βρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό.
Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι, ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. 
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος. 

ΡΟΛΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΜΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ..3 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές μακρόστενες φέτες ..20 κομμάτια  λιαστής τομάτας 20 φέτες γκούντα ..ηλιέλαιο για τηγάνισμα 4 φρέσκα κρεμμυδάκια..φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό αλάτι ..φρεσκοτριμμενο πιπέρι λίγο φρέσκο θυμάρι.ΕΚΤΕΛΕΣΗ.....Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και μένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε σε λεπτές μακρόστενες φέτες.Ζεσταίνετε καλά ένα τηγάνι γριλιερα,στο οποίο προσθέτετε λίγο ηλιέλαιο.Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά τις φέτες από τις μελιτζάνες και από τις δυο πλευρές και στη συνέχεια τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει τα λιπαρά.Κόβετε το πράσινο κομμάτι από τα φρέσκα κρεμμυδάκια,το πλένετε καλά και τα ζεματίζετε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.Στη συνέχεια ,τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με άφθονο κρύο νερό.Απλώνετε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα πάγκο,τοποθετώντας σε κάθε φέτα από μια λιαστή τομάτα.μια φέτα γκούντα και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό,αλάτι,φρεσκοτριμμενο πιπέρι και λίγο θυμάρι.Τις τυλίγεται σφιχτά,φτιάχνοντας μικρά ρολά και τα δένετε με το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,τα οποία έχετε ζεματίσει.Κατόπιν,τα ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθ.για 2 λεπτά ίσα  ίσα  να λιώσει το τυρί.Σερβίρετε τα ρολά σκέτα για μπουφέ η με λίγη σάλτσα τομάτας σε ατομικά πιάτα.