Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΚΟΛΟΚΟΤΗ(ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ)

Προσθήκη φωτογραφίας από foodmuseum.cs.ucy.ac.cy
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουτ.γλυκ.αλάτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ.
500γρ.κολοκύθα κόκκινη τριμμένη
αλατι
3/4 του φλιτζανιού πλιγούρι
1 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
2 κουτ.γλυκού κανέλα...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε την τριμμένη κολοκύθα,το αλάτι και το πλιγούρι και αφήνουμε το μείγμα αποβραδίς μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει όλα τα υγρά της κολοκύθας.Την επόμενη φτιάχνουμε τη ζύμη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.Σχηματίζουμε μια λακουβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό,το λάδι και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μάζα και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί για μισή έως μια ώρα.Προσθέτουμε το δυόσμο,την κανέλα και της σταφίδες στη γέμιση.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα σε ένα κύκλο μεγάλο.Χρησιμοποιώντας ένα μικρο πιάτο η ένα μεγάλο ποτήρι σαν οδηγό,κόβουμε κύκλους από τη ζύμη.Προσθέτουμε λίγη γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε σαν μισοφέγγαρο,πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν.Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.Ψήνουμε τις κολοκοτες σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για περίπου 20-25 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.Τις σερβίρουμε ζεστές η σε θερμοκρασία δωματίου..

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΑΦΕΛΙΑ(ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ)

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό κρέας
3/4 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές σούπας κολιαντρος(σπόροι)
4 κουτ.σούπας ελαιόλαδο,
νερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρέας σε κύβους περίπου 4 εκ.
Το τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το κρασί,λίγο αλάτι και πιπέρι και τον κολιαντρο και το μαρινάρουμε αποβραδίς.Την επομένη το στραγγίζουμε και κρατάμε τη μαριναδα στην άκρη.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και το σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα παντού.
Όταν ροδίσει,προσθέτουμε τη μαριναδα.Εαν δεν αρκεί για να σκεπάσει το κρέας,προσθέτουμε και λίγο νερό.Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα η μέχρι να ψηθεί καλά και να πήξει λίγο η σάλτσα..Καλή Επιτυχία!!!!!

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
2 κουπ. τσαγιού γιαούρτι
1/2 κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
1/4 κιλό διάφορα τριμμένα τυριά
6 αυγα
1 κουπ.τσαγιού βιταμ λιωμένο
1/2 κιλό φύλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψάκι στρώνετε 5 φύλλα αλείφοντας ένα ένα με βιταμ και στρώνετε τη μισή γέμιση που έχετε κάνει,ανακατεύοντας το γιαούρτι,τη φέτα,διάφορα τυριά και αυγά.Στρώνετε άλλα 2 φύλλα,βουτυρώνοντας ένα ένα και πάνω τους ρίχνετε την υπόλοιπη γέμιση.Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα,βουτυρώνοντας πάλι ένα ένα μέχρι να τελειώσουν.Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι,αφού προηγουμένως έχετε βουτυρώσει την επιφάνεια.Αφού χαράξετε,βρέχετε τα χεριά σας με νερό και ραντίζετε την πίτα για να στέκονται τα φύλλα στη θέση τους.Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ωρα η μέχρι να ροδίσει..

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΔΟΡΚΑΔΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1.500 γραμ. γιαούρτι 10%
1.250 γραμ.σιμιγδάλι ψιλό
800 γραμ. ζάχαρη
2-3 αυγά
2 κουτ.γλυκού μπεικιν παουντερ
λίγη βανίλια
ξύσμα 1 λεμονιού
ΣΙΡΟΠΙ
2 κιλά ζάχαρη
2 κιλά νερό
1 φλούδα λεμονιού..
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε σε λεκάνη το γιαούρτι με τη ζάχαρη,τα αυγά τη βανίλια και το ξύσμα.Προσθέτετε το σιμιγδάλι(μαζί με το μπεικιν)και συνεχίζετε το ανακάτεμα.Βάζετε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη λαμαρίνα.Ψήνετε σε μέτριο φούρνο 180 βαθ.Βράζετε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά.Σιροπιάζετε τη γιαουρτοπιτα ζεστή.Κόβετε σε κομμάτια μετά 24 ώρες.Καλή επιτυχία!!