Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Καλοκαίρι!!!! Πίνω και… θερμιδομετρώ!


Μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Το ταβερνάκι μετά το μπάνιο ή κάποιο μπαρ κατά την βραδινή έξοδο αποτελούν το ιδανικό σκηνικό. Είναι συνυφασμένο άλλωστε το αλκοόλ με την ξεκούραση και την καλοπέραση που προσφέρουν οι καλοκαιρινές διακοπές, έστω και ολιγοήμερες ή εντός των τειχών. Αν το καλεί και η παρέα τότε τα πράγματα “δυσκολεύουν”. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αλκοόλ καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αποτελεί σημαντικό μέρος των κοινωνικών, αλλά και των θρησκευτικών δραστηριοτήτων μας.
Ως αλκοόλη καλούμε κάθε προϊόν ζύμωσης αμύλου και σακχάρωνένα ωχρό, ευμετάβλητο και εύφλεκτο υγρό – που λειτουργεί κατευναστικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι κύριες διαιτητικές πηγές αλκοόλης είναι η μπύρα, τα αποσταγμένα ποτά (π.χ. ουίσκι, τζιν και βότκα) και το κρασί. Προσδίδει στον οργανισμό 7 θερμίδες ανά γραμμάριο λίγο περισσότερο από το λίπος , το οποίο δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και λίγο λιγότερο από την πρωτεΐνη, η οποία δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι θερμίδες όμως που αποδίδονται στον οργανισμό από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ονομάζονται “κενές” γιατί δεν περιέχουν ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα. Αντιθέτως, φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό κάποιων βιταμινών δυσκολεύοντας την απορρόφηση και την αποθήκευση τους.
Συνίσταται η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάτι το οποίο σημαίνει ότι η πρόσληψή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 μερίδες για έναν άνδρα και 1 μερίδα για μια γυναίκα την ημέρα. Άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 μερίδα την ημέρα. Μια μερίδα αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με 45ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, π.χ. ουίσκι, βότκα, ζιβανία, ούζο ή 1 ποτήρι του κρασιού (120ml) κρασί ή 1 μικρό τενεκεδάκι (330ml) μπύρα.
Αν η προσλαμβανόμενη ποσότητα αλκοόλης ξεπεράσει την συνιστώμενη τότε οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αρκετές. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών είναι αναμενόμενη γιατί όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένας άνθρωπος, τόσο μικρότερη είναι η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αφού σημαντικό μέρος της ενέργειας, προσλαμβάνεται από το αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά το αλκοόλ ασκεί αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό των διάφορων θρεπτικών συστατικών όπως η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος. Επίσης τα νεφρά απεκκρίνουν αυξημένες ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου και ψευδαργύρου. Η κίρρωση του ήπατος, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλα είναι κάποιες χρόνιες ασθένειες που μπορούν να παρουσιασθούν αν δεν τηρείται το μέτρο. Τέλος η αύξηση του βάρους και τα ατυχήματα λόγω μέθης αποτελούν μία ακόμα συνέπεια της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ τα άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών, οι έγκυες και οι θηλάζουσες , όσοι έχουν ιστορικό αλκοολισμού καθώς και οι γυναίκες με ατομικό ή κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής νόσου ή νόσου του παγκρέατος πρέπει να αποφεύγουν και αυτά με την σειρά τους την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
H διαφορά ανάμεσα στο αλκοόλ και στις άλλες ενεργειακές πηγές (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και
λιπαρά) είναι ότι το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα. Χρησιμοποιείται και μάλιστα πιο γρήγορα από τις άλλες πηγές ενέργειας. Με άλλα λόγια, το σώμα θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει το αλκοόλ για παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετά λιγότερη ενέργεια από τις άλλες ενεργειακές πηγές, η περίσσεια της οποίας θα καταλήξει σε σωματικό λίπος, το οποίο δύσκολα «καίγεται». Σε αντίθεση με τις τροφές το αλκοόλ δεν δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε υπερκατανάλωσή του. Απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού ειδικότερα όταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν την τιμητική τους.
Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες. Η μπύρα (4 με 5%)είναι το πιο ελαφρύ από τα αλκοολούχα ποτά αφού ένα ποτήρι των 250ml περιέχει 107 θερμίδες. Το κρασί έχει μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ένα μικρό ποτήρι(120ml) ξηρού κρασιού παρέχει 80 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε γλυκό προσδίδει στον οργανισμό 105 θερμίδες. Τα πιο “σκληρά” ποτά όπως το τζιν, η βότκα ή το ουίσκι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ(40 – 50%) και μόλις 45ml αρκούν για να λάβετε 100 θερμίδες. Όσοι καταναλώνουν κοκτέιλ πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί αφού ένα μεγάλο ποτήρι μπορεί να τους “εφοδιάσει” με 400 θερμίδες.
Καλό είναι λοιπόν να ελέγξετε την κατανάλωση του αλκοόλ τις ημέρες των διακοπών αλλά και γενικότερα αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας. Προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αραιώστε τα με πάγο ή νερό. Αν έχετε κάποια προγραμματισμένη έξοδο, αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ κατά την διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα διάφορα σνακ που συνοδεύουν το ποτό σας αφού είναι πλούσια σε θερμίδες. Ένα μπολ ανάμεικτοι ξηροί καρποί (100γρ.) περιέχει 608 θερμίδες και μία μερίδα τσιπς (50γρ.) περιέχει 270 θερμίδες. Θυμηθείτε ότι το αλκοόλ δεν θα σβήσει την δίψα σας και μην το βάζετε στην θέση του νερού. Εξάλλου, έχει διουρητική δράση και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
Εάν έχετε προγραμματίσει βραδινή έξοδο για φαγητό και το πιο πιθανόν είναι να ακολουθήσει και ένα ποτό πρέπει να είστε προσεκτικοί αν δεν επιθυμείτε να αυξήσετε το βάρος σας. Το ιδανικότερο θα ήταν το βραδινό σας να είναι κάτι ελαφρύ, για παράδειγμα ψητό ψάρι με σαλάτα, όπου καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε με την μπίρα ή το κρασί, ιδίως όταν πρόκειται να πάτε μετά για ποτό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θερμίδες και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανά μερίδα σερβιρίσματος των ποτών που καταναλώνονται περισσότερο το καλοκαίρι:
Ποτό Ποσότητα σερβιρίσματος Αλκοόλ Θερμίδες
Μπίρα (4%) 250ml 10γρ 107
Μπίρα χωρίς αλκοόλ 250ml —– 38
Οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ(τζιν,ρούμι,ουίσκι,βότκα) 45ml 14γρ 100
Μπράντι,κονιάκ (38%) 30ml 11γρ 75
Κρασί λευκό.ξηρό (9%) 120ml 11γρ 80
Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%) 120ml 12γρ 85
Κρασί γλυκό (10%) 120ml 12γρ 105
Σαμπάνια (10%) 120ml 12γρ 100
Τσέρι (15%) 60ml 9γρ 74
Γλυκό τσέρι,μοσχάτο κρασί (15%) 60ml 9γρ 90
Λικέρ (30%) 45ml 13γρ 160
Bloody Mary (10%) 150ml 14γρ 116
Daiquiri (25%) 60ml 14γρ 111
Manhattan (30%) 60ml 17γρ 178
Martini (31%) 75ml 22γρ 156
 Γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / m.panagiotopoulou@hotmail.com
 thinkfree.gr

Επιχειρηματίες αξέχαστοι!

 
history-of-denim
Προϊόντα παμπάλαια που άντεξαν στον χρόνο και παραμένουν δημοφιλή μέχρι τις μέρες μας. Ποιος τα επινόησε; Ποιος σκέφτηκε πρώτος να φτιάξει κύβους με αποξηραμένα μυρωδικά; Ποιος ανακάλυψε τη νοστιμιά στις νιφάδες καλαμποκιού; Πώς ένα καραβόπανο του 16ου αιώνα έγινε η πρώτη ύλη για τα διασημότερα παντελόνια όλων των εποχών;
Suchard2
 Μία καλή προίκα και σούπα εις τον κύβο! 
 Ο Carl Heinrich Knorr γεννήθηκε το 1800 στο Seaside Brunswick. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και ο ίδιος ασχολήθηκε από νωρίς με τις επιχειρήσεις.
Carl Heinrich Theodor Knorr
Ίδρυσε την εταιρία παραγωγής αποξηραμένων μυρωδικών και αλεύρων από λαχανικά το 1834,, την οποία αναγκάστηκε να πουλήσει το 1855 λόγω οικονομικών προβλημάτων και να στραφεί στο εμπόριο υφασμάτων. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, επιστρέφει στα τρόφιμα και χτίζει ένα νέο εργοστάσιο με κεφάλαια από την περιουσία της δεύτερης συζύγου του, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά.
KNORR_HELVETIA
Το πρώτο προϊόν της εταιρίας ήταν ένα κοκκινωπό συστατικό μαγειρικής από ραδίκι, το οποίο γρήγορα προώθησε από το Heilborn σε πολλές περιοχές της Γερμανίας.
Τη δεκαετία του 1870 μαζί με τους γιους του, Carl και Alfred, ξεκινούν την παραγωγή αποξηραμένων υλικών για σούπα σε σκόνη και παρόμοια προϊόντα που καταναλώνουμε έως σήμερα και που, ως το τέλος της δεκαετίας ήταν γνωστά σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Ο γνωστός κύβος κυκλοφόρησε το 1912.
Ο τελευταίος της οικογένειας Knorr  εργάστηκε στην εταιρία το 1976 και από το 1998 η εταιρία ανήκει στη Unilever.
Ένας πωλητής με μυαλό «ξυράφι».
Gillette2
Ο King C. Gillette ήταν ένας πωλητής της Crown Holdings, που ήταν εταιρία κατασκευής δοχείων αλουμινίου (τα γνωστά σήμερα κουτάκια αναψυκτικών). Σύντομα αντιλήφθηκε πόσο προσοδοφόρα είναι πώληση προϊόντων μίας χρήσης και αυτό του έδωσε την ιδέα για τα γνωστά μας ξυραφάκια.
Gillette
Η ιδέα υπήρχε ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά ο Gillette κατόρθωσε να κάνει τα ξυραφάκια μίας χρήσης προσιτά στον πολύ κόσμο. Η παραγωγή άρχισε το 1903 και το λογότυπο ήταν το πορτρέτο του κατασκευαστή με την υπογραφή του.
Την πρώτη χρονιά πούλησε μόνο 51 ξυριστικές μηχανές και 168 ξυραφάκια. Ο Gillette επέμεινε και επένδυσε πολύ στην διαφήμιση και στη μείωση του κόστους παραγωγής επιλέγοντας σύγχρονα μηχανήματα.  Τον δεύτερο χρόνο πούλησε 90.000 μηχανές και 123.000 ξυραφάκια. Ως το 1908, η εταιρία του είχε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στον Καναδά. Λίγο αργότερα ο Gillette πουλά την εταιρία στον John Joyce.
Το 1932 πεθαίνει πάμφτωχος, καθώς είχε ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του στην κατασκευή ενός ακινήτου 500 τετραγωνικών στο Palm Springs και ένα ράντζο στη Σάντα Μόνικα, περιουσία που εξανεμίστηκε στην Κρίση του 1929.
Σήμερα τα προϊόντα Gillette διακινούνται από την εταιρία Procter and Gamble.
Προϊόντα σοκολάτας σε φαντεζί περιτύλιγμα
 Ο Philippe Suchard ίδρυσε τη σοκολατοποιία του το 1825 στο Neuchâtel της Ελβετίας, επιστρέφοντας από ένα σύντομο ταξίδι στις ΗΠΑ. Τα προϊόντα από κακάο ήταν ακόμα πανάκριβα και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας μέχρι να καθιερωθούν στο ευρύ κοινό. Το 1880 και ύστερα από μία παραλίγο χρεοκοπία, τα προϊόντα του είναι διάσημα και ανοίγει δεύτερο εργοστάσιο, αυτή τη φορά στη Γερμανία.
Suchard
Ο Suchard είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει υδροηλεκτρική ενέργεια από το διπλανό ποτάμι, μειώνοντας αρκετά το κόστος παραγωγής. Επίσης, ο ίδιος επέλεξε το λιλά χρώμα για τις συσκευασίες του, μαντεύοντας σωστά πως αυτό το προκλητικό και αταίριαστο (για την εποχή) με τη σοκολάτα χρώμα θα έκανε βαθιά εντύπωση στους καταναλωτές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1880, τα σοκολατοειδή του Suchard αποτελούσαν το μισό της παραγωγής της Ελβετίας.
Παράλληλα, ο Suchard δοκιμάζει την τύχη του και με άλλου είδους επιχειρήσεις, όπως προϊόντα ασφάλτου, εξόρυξη σιδήρου και εκτροφή μεταξοσκώληκα, που όμως αποδείχθηκαν ζημιογόνες. Σε ηλικία 76 ετών (το 1883) έκανε τον γύρο του κόσμου σε πέντε μήνες. Τον επόμενο χρόνο πέθανε και την επιχείρηση κληρονόμησε η κόρη του.
MILKA
Η σοκολάτα Μίλκα (Milch (γάλα) και Kakao) εμφανίζεται στην αγορά το 1901, 17 χρόνια μετά τον θάνατό του Suchard. Το 1970 η εταιρία συγχωνεύεται με την Jacobs και σχηματίζει τη Jacobs-Suchard (που αγόρασε και τις δικές μας σοκολάτες "Παυλίδης").
Σήμερα ανήκει στην Kraft Foods.
Όταν το καραβόπανο έγινε παντελόνι εργασίας.
 Το 1870 στη Ν. Υόρκη, ο Γερμανός Löb Strauß, που έγινε γνωστός ως Levi Strauss, είχε την ιδέα να χρηματοδοτήσει μία επιχείρηση που θα κατασκεύαζε εργατικά παντελόνια και φόρμες από ένα ύφασμα γνωστό στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα.
history-of-denim2
Το ύφασμα αυτό το χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί από τη Γένοβα για να σκεπάζουν τα καράβια τους, καθώς ήταν πολύ ανθεκτικό. Στην Ευρώπη το ονόμαζαν Bleu de Genes, δηλαδή το μπλε από τη Γένοβα, και όταν ο Strauss το καθιέρωσε στην Αμερική, έγινε παγκοσμίως γνωστό ως blue Jean ή απλά Levi’s, από το μικρό όνομα του επιχειρηματία.
Η πατέντα των παντελονιών που έμελλε να κατακτήσουν τον κόσμο, κατοχυρώθηκε το 1873 από τον Levis Strauss και τον Jacob Davis. Ο δεύτερος ήταν ράφτης, μετανάστης από την Λετονία, που αγόραζε jean ύφασμα από το κατάστημα του Strauss. Συνήθιζε να ενισχύει τις ραφές με πριτσίνια από χαλκό και κάποια στιγμή σκέφτηκε να εφαρμόσει αυτή την τεχνική για να δημιουργήσει πιο ανθεκτικά παντελόνια. Ο Strauss χρηματοδότησε την παραγωγή. Οι εργάτες, οι μεταλλωρύχοι και αργότερα οι cowboys λάτρεψαν τα jeans, ενώ σύντομα έγιναν μόδα για τους νέους κάθε κοινωνικής τάξης.
Ο Strauss πέθανε άτεκνος το 1902 σε ηλικία 73 ετών αφήνοντας πίσω του μία περιουσία σημερινής αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα σημαντικό τμήμα αυτών, τα κληροδότησε σε εβραϊκά και καθολικά ιδρύματα, κυρίως ορφανών παιδιών. Τα υπόλοιπα έμειναν στους γιους της αδελφής του.
levis1978poster
Ο Davis ήταν αυτός που επέβλεπε τις εργασίες στο εργοστάσιο του San Francisco, όπου και πέθανε το 1908, αφήνοντας την επίβλεψη της επιχείρησης στον γιο του, αν και είχε πουλήσει τα δικαιώματα της πατέντας το 1907 στους Strauss, στους απογόνους των οποίων ανήκει η επιχείρηση έως σήμερα.
Κατά λάθος, νιφάδες από χρυσάφι.
Kellogs_1910
Ο  Will Keith Kellogg, ήταν ένας φανατικός χορτοφάγος, φιλάνθρωπος, μέλος της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας. Νέος ακόμα, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα πουλώντας σκούπες και στη συνέχεια εργαζόταν μαζί με τον αδελφό του (John  Harvey Kellog) στο Θεραπευτήριο Battle Creek Sanitarium. Στο Κέντρο αυτό, πιστοί στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου, εφάρμοζαν θεραπείες βασισμένες στην υγιεινή διατροφή (με φυτικές ίνες, λίγες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς, καθόλου καφεΐνη και αλκοόλ), τη θεραπεία μέσω άσκησης και καθαρού αέρα, την υδροθεραπεία και άλλες παρόμοιες πρακτικές, δημοφιλείς στα μέλη της συγκεκριμένης εκκλησίας.
Το 1894, τα δύο αδέρφια άφησαν μαγειρεμένο σιτάρι στην άκρη μέχρι να τελειώσουν άλλες δουλειές. Όταν επέστρεψαν να ετοιμάσουν το πρωινό, αυτό είχε μπαγιατέψει και δεν ήταν πλέον βρώσιμο. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν χρήματα για πέταμα, αποφάσισαν να το περάσουν από τους κυλίνδρους με τους οποίους ετοίμαζαν φύλλα ζύμης και προς μεγάλη τους έκπληξη, η διαδικασία αυτή παρήγαγε τις γνωστές μας νιφάδες Kellogg’s Corn Flakes. Τις έψησαν και τις σέρβιραν στους ασθενείς τους, που έμειναν ενθουσιασμένοι με το νόστιμο, τραγανό τους γεύμα.
Τα αδέρφια συμπεριέλαβαν το νέο προϊόν στη διατροφή των ασθενών του Θεραπευτηρίου. Ένας από αυτούς τους ασθενείς νοσηλευόταν για νευρικό κλονισμό, ονόματι Charles William Post, εμπνεύστηκε από το νέο προϊόν και το 1897 προχωρά στην παραγωγή ενός ροφήματος με βάση τα δημητριακά, που ονόμασε Postum, και δημητριακών (τα Grape Nuts).
Elijah's_Manna
To 1904 κυκλοφορεί τα δικά του corn flakes με την ονομασία Elijah's Manna που μετά από διαμαρτυρίες κληρικών μετονομάστηκαν σε Post Toasties. Ο Post επένδυσε τα κέρδη του στο Real Estate και τα πολλαπλασίασε. Το 1914 η υγεία του επιδεινώθηκε και μη μπορώντας να αντέξει τους επίμονους κοιλιακούς πόνους, αυτοκτόνησε με το όπλο του.
Kellogs_1910
Οι κληρονόμοι του εξαγόρασαν και άλλες εταιρίες και μετονόμασαν τον κολοσσό που δημιουργήθηκε σε General Food Corporation το 1929 και General Foods αργότερα. Το 1985 η εταιρία πέρασε στη Philipp Morris και to 1989 ενοποιήθηκε με την Kraft Foods.
Ο Kellog έφτιαξε τη δική του επιχείρηση το 1906 και οι νιφάδες του γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Το 1930, στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, μείωσε το ωράριο των υπαλλήλων του σε 30 ώρες την εβδομάδα, δημιουργώντας άλλη μία βάρδια, προκειμένου να προσφέρει δουλειά σε περισσότερους ανθρώπους και έμεινε σταθερός σε αυτή την πρακτική ως τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα και εξαγόρασε πολλές σημαντικές εταιρίες της εποχής. Ο  Will Keith Kellogg πέθανε σε ηλικία 91 ετών από καρδιά.
Σήμερα η επιχείρηση απασχολεί 30000 υπαλλήλους και το 2012 ήταν η δεύτερη σε μέγεθος εταιρία παραγωγής σνακ στον κόσμο (μετά την PepsiCo).
Κάποιοι βοηθήθηκαν από ένα ατύχημα και κάποιοι απλώς είχαν μία έξυπνη ιδέα. Κάποιοι πάτησαν στην εφεύρεση κάποιου άλλου και κάποιοι είχαν την τύχη να βρουν χρηματοδότη την κατάλληλη στιγμή. Όλοι όμως ήταν παρατηρητικοί, δημιουργικοί και είχαν όρεξη για δουλειά. Και πάνω απ'όλα τόλμησαν!
____
  Αθηνά Ταρλά 
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Αυτή είναι η μαγική σως που καταστρέφει την χοληστερίνη και προσφέρει μακροζωία


Αυτή είναι η μαγική σως που καταστρέφει την χοληστερίνη  και προσφέρει μακροζωία

Αυτή είναι η μαγική σως που καταστρέφει την χοληστερίνη καθαρίζοντας τις φλέβες μας. Προσφέρει μακροζωία…

Για την σως θα χρειαστούμε… 300 γραμμ. σκόρδο. 500 γραμμ. κρεμμύδια. 1.5 Λίτρο μυλόξιδο. 1 κιλό μέλι.

Πως θα φτιάξουμε την σως; Λιώνουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Τα βάζουμε για 24 ώρες σε μια κούπα με το μυλόξιδο. Που και που ανακατεύουμε. Έπειτα τα στραγγίζουμε, λαμβάνουμε το ζουμί και βάζουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να ομοιοποιηθεί. Το βάζουμε σε μπουκάλια και διατηρείται στο ψυγείο.

Χρήση: Αντί για ξίδι στην σαλάτα μας , προσθέτουμε κάθε φορά 4 κουταλιές του γλυκού από αυτήν την σως.

Όπως συμβαίνει με όλες τις συνταγές καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προβείτε σε κατανάλωση.

πηγή: athensmagazine.gr

Λεμόνι και σόδα – Ο συνδυασμός που είναι 1000 φορές δυνατότερος από την χημειοθεραπεία…

 Λεμόνι και σόδα – Ο συνδυασμός που είναι 1000 φορές δυνατότερος από την χημικοθεραπεία…
Και όμως δεν είναι ψέματα… Ο συνδυασμός λεμονιού και μαγειρικής σόδας είναι 1000 φορές δυνατότερος από την ίδια την χημειοθεραπεία.

Παραμένει ως επτασφράγιστο μυστικό διότι βλάπτει τα συμφέροντα μεγάλων οργανώσεων… Το λεμόνι και η σόδα όντως μπορούν να σώσουν μια ζωή. Αμέτρητες μελέτες αποδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του λεμονιού. Προσφέρει θεραπεία σε κύστες αλλά και σε όγκους.

Δεδομένου ότι έχει εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους καρκίνου το λεμόνι μπορεί να επιφέρει θεραπεία. Η μαγειρική σόδα το κάνει ακόμα πιο δυνατό διότι φέρνει το ph σε κανονικά επίπεδα.

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμάκων ισχυρίζεται πως το λεμόνι καταστρέφει τους όγκους σε 15 ειδή καρκίνων. Δεν επιτρέπει την μετάσταση και είναι δυνατότερο από άλλες θεραπείες για την νόσο αυτή.

Ο συνδυασμός αυτός χτυπά μόνο τα κακά κύτταρα και δεν καταστρέφει τα υγιή σε αντίθεση με την χειροθεραπεία. Τα λεμόνια όμως πρέπει να είναι βιολογικά, δηλαδή από μια λεμονιά έξω από το σπίτι σας… Που να μην καλλιεργούνται με χημικά λιπάσματα…

Η συνταγή…

Σε μισό ποτήρι νερό βάλτε μια ή δυο κουταλιές της σούπας στημένο λεμόνι. Στην συνέχεια θα πρέπει να προσθέσετε λίγη σόδα, 1/8 κουταλιού του γλυκού.

Υπάρχει και δεύτερος συνδυασμός όπου σε 350 γραμμάρια νερό βάζεις ½ λεμονιού και ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα…

πηγή: healthyfoodhouse.com

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Τι να φαω στην παραλια;

Η παραλία αποτελεί τον top προορισμό το καλοκαίρι γενικά, αλλά και τον top προορισμό για να χαλάσει κανείς τη δίαιτά του ειδικά. Οι πειρασμοί πολλοί, είτε η παραλία είναι οργανωμένη είτε όχι, καθώς οι εύκολες λύσεις «ξηράς» τροφής είναι συνήθως πολύ πυκνές θερμιδικά. Αν λοιπόν, θέλουμε να προσέξουμε, θα πρέπει να συμπεριφερθούμε προνοητικά και με οργάνωση, κάτι σαν τις μαμάδες μας τω καιρώ εκείνω, που ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε πώς μας κρατούσαν χορτάτους τόσες πολλές ώρες!
sand_fruits_food_coconut_juice_parasol_beach_1366x768_50082
Για όσους έχουν διάθεση να πάρουν φαγάκι μαζί, προτείνονται τα εξής:
  • Ξηροί καρποί, ανάλατοι κατά προτίμηση και σε μικρή ποσότητα διότι μας δίνουν αρκετή ενέργεια. Αν έχουμε πρόβλημα με τις μερίδες καλό είναι να μοιραζόμαστε και να προσφέρουμε.
  • Φρούτα. Τα καλοκαιρινά όπως βερίκοκα, νεκταρίνια, σταφύλια, κεράσια, ροδάκινα κλπ που δε χρειάζονται πλύσιμο είναι η ιδανική λύση.
  • Μπάρες δημητριακών.
  • Κριτσίνια, κρακεράκια, ρυζογκοφρέτες, καλαμπογκοφρέτες κοκ. Να θυμίσω απλά τις αναλογίες για να μη χάσουμε και πάλι τη μερίδα.
1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κριτσίνια = 2 κρακεράκια = 3 ρυζογκοφρέτες = 4 καλαμπογκοφρέτες
  • Τοστάκι το γνωστό, ψημένο καλύτερα για να μην έχουμε θέμα με τα υλικά και την υψηλή θερμοκρασία. Αν επιλέξουμε και ψωμί ολικής άλεσης, θα είμαστε απλά εξαιρετικοί.
  • Λαχανικά: αγγουράκια, καροτάκια, ντοματίνια. Πλούσια σε φυτικές ίνες, χορταίνουν και δίνουν ελάχιστες θερμίδες.
Για όσους πηγαίνουν σε παραλία με καντίνα:
  • Προσοχή σε πατατάκια, ποπ κορν, nachos. Αν τελικά, κυλήσουμε στα σκληρά, ας τα θεωρήσουμε κανονικό γεύμα και όχι ενδιάμεσο σνακ…
  • Το ίδιο ισχύει και αν υπάρχει πρόσβαση σε αρτοσκευάσματα. Οι σφολιάτες έχουν αρκετά λιπαρά και καλό είναι να τις αποφύγουμε. Ας προτιμήσουμε κάποιο σαντουιτσάκι ή κάποια αραβική πίτα (χωρίς μαγιονέζα).
  • Από ποτά, ο καφές, οι φυσικοί χυμοί και το παγωμένο τσάι είναι καλές λύσεις και δροσιστικές. Η γρανίτα (ειδικά εκείνη η χρωματιστή, η ψεύτικη) έχει τόση ζάχαρη που καλύτερα να φάμε παγωτό να μην κοροϊδευόμαστε κιόλας. Το αλκοόλ και το κολύμπι είναι κακή ιδέα για πολλούς λόγους.
Για όσους δεν εντάσσονται σε διατροφικά καλούπια και θεωρούν τα παραπάνω ανέκδοτα, μπορούν να αυξήσουν τις καύσεις τους ως εξής:
  • Κολύμπι è 8 kcal/ λεπτό
  • Beach volley è 7,5 kcal/ λεπτό
  • Ρακέτες è 5 kcal/ λεπτό
  • Περπάτημα στην παραλία è 6,5 kcal/ λεπτό
  • Θαλάσσιο σκι è 10 kcal/ λεπτό
  • Καγιάκ è 5 kcal/ λεπτό
  • Ιστιοπλοΐα è 4 kcal/ λεπτό
Καλά μπάνια!
 Savoir Ville -