Loading...

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Εύκολες και υγιεινές συνταγές για γραφείο ή σχολείο

Τοστ, σάντουϊτς
Εχετε υπολογίσει πόσα χρήματα δαπανάτε το μήνα για σνακ, φαΐ ή κολατσιό εκτός σπιτιού; Η κρίση επιβάλει να επιστρέψουμε σε παλιές, παραδοσιακές και καλές συνήθειες: ταπεράκι για το γραφείο ή/και το σχολείο. Θα κάνει καλό στην τσέπη και στην υγεία.
Ακολουθούν μερικές εύκολες συνταγές ή απλές λύσεις που ανάλογα με την περίπτωση (γραφείο ή σχολείο) και την ηλικία αποτελούν εναλλακτικές λύσεις ή συμπληρωματικές με το κυλικείο.
Οι προτάσεις χωρίζονται με βάση το βαθμό δυσκολίας, από 1 (εύκολο) έως 3 (δύσκολο). Το κόστος των παρακάτω προτάσεων ανέρχεται στο ένα δέκατο της τιμής που θα πληρώνατε για κάτι αντίστοιχο αν το αγοράζατε απ’ έξω. Σκεφτείτε το!

Βαθμός δυσκολίας: 1
Το κολατσιό του οικοδόμου
Η πιο απλή και υγιεινή λύση για όλους. Σε ένα ταπεράκι βάζετε: τυρί, ελιές, ντοματούλα, αγγουράκι και αν θέλετε λίγο τουρσί. Σε ένα σακουλάκι τροφίμων βάζετε δύο τρεις φέτες ψωμί. Ετοιμοι!
Το κολατσιό του αγρότη
Πολύ θρεπτική λύση -ειδικά για τα παιδιά- αλλά για το καλοκαίρι. Σε ένα ταπεράκι βάζετε κομμένο καρπούζι ή/και πεπόνι ή/και σταφύλι (σταφίδα). Προσθέστε ένα κομμάτι τυρί φέτα. Παίρνετε μαζί σας και ψωμί. Ετοιμοι!
Το χειμωνιάτικο σνακ
Σε ένα σακουλάκι βάζετε μερικά αποξηραμένα φρούτα ή/και φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς (ανάλατοι). Μπορείτε να τα φάτε σκέτα ή να τα προσθέσετε σε γιαούρτι που μπορείτε να πάρετε από το γραφείο.
Το θρεπτικό
Αυγά βραστά, με αλατάκι και πιπεράκι! Τίποτα καλύτερο, εκτός κι αν τα συνοδεύσετε με λίγο τυρί και ψωμί.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Αραβική πίτα με κοτόπουλο ή μπιφτέκι
Παίρνετε μία αραβική πίτα και ψιλοκόβετε το κοτόπουλο που έχει μείνει στο σπίτι ή το μπιφτέκι. Απλώστε περίπου δύο κουταλιές του γλυκού γιαούρτι και προσθέστε αν θέλετε λίγη μουστάρδα. Προσθέστε λίγο μαρούλι ή λάχανο ή ντομάτα και λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί. Αν θέλετε ρίξτε πάπρικα και τυλίξτε. Προστατέψτε την αραβική πίτα με μία μεμβράνη. Ετοιμοι!
Tip: Μπορείτε αντί για λαχανικά της αρεσκείας σας να προσθέσετε αβοκάντο κομμένο σε ράβδους. Σε αυτή τη λύση ταιριάζει πολύ να ρίξετε και λίγο λεμόνι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε πίκλες ή κάποιο τουρσί.
Τοστ
Το κλασικό τοστ. Δεν βάζουμε βούτυρο στις φέτες του ψωμιού, παρά μόνο μία φέτα τυρί και μία φέτα ζαμπόν της αρεσκείας σας. Καλός συνδυασμός είναι το τυρί φέτα με σαλάμι αέρος. Μπορείτε να ψήσετε ή να το πάρετε μαζί σας ωμό.
Σάντουιτς
Αλείφετε το ψωμί του σάντουιτς με φυστικοβούτυρο ή με λίγο γιαούρτι αν θέλετε. Προσθέστε μία φέτα κίτρινου τυριού και δείτε στο ψυγείο μήπως έχει μείνει φαγητό από το βράδυ: κιμάς, κρέας, λαδερό κλπ. Βάλτε λίγο από το φαγητό που έμεινε ή προσθέστε αλλαντικά της αρεσκείας σας. Ταιριάζει πολύ να βάλετε ένα βραστό λουκάνικο Φρανκφούρτης ή ψητό χωριάτικο.
Βαθμός δυσκολίας: 3
Κεφτεδάκια
Οχι, δεν είναι τόσο μπελάς όσο νομίζετε. Μπορείτε, κατ’ αρχήν, να πλάσετε αρκετή ποσότητα από το μείγμα για κεφτεδάκια, να το χωρίσετε σε μερίδες και να το έχετε έτοιμο στην κατάψυξη. Οπότε το μόνο που απομένει είναι το τηγανίσετε. Και για να γίνει η ζωή σας πιο εύκολη και να αποφύγετε το τηγάνι, μπορείτε να ψήσετε τα κατεψυγμένα κεφτεδάκια σας στο φούρνο. Απλώς βάλτε τα σε ένα ταψί αλάδωτο στο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι να δείτε ότι ψήθηκαν και απέκτησαν το χρώμα που σας αρέσει. Δεν είναι απαραίτητο να τα αλευρώσετε σε αυτή την περίπτωση.
Μπιφτέκι, ψωμί και ντομάτα
Ψήνετε τα μπιφτέκια που έχετε έτοιμα στην κατάψυξη και σε ένα μπολ παίρνετε μία ντομάτα και λίγο ψωμί. Καλή όρεξη!
Κομμάτια πίτσας
Παίρνετε ψωμί του τοστ και σε κάθε φέτα ρίχνετε λίγο τριμμένο κίτρινο (γλυκό) τυρί, προσθέστε λίγη πελτέ και κάποιο αλλαντικό. Βάζετε τις φέτες στο φούρνο ή στα μικροκύματα. Ετοιμο!
Γλυκό τοστ
Παίρνετε δύο φέτες ψωμί για τοστ και τις αλείφετε με λίγη μερέντα. Κλείνετε τις φέτες και τις ψήνετε στην τοστιέρα.
Γλυκοί και αλμυροί “λουκουμάδες”
Εδώ θέλει λίγη προετοιμασία παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Σε ένα μπολ ρίχνετε λίγο αλεύρι, νερό και μαγιά. Ανακατεύετε το μείγμα με τα χέρια και ρίχνετε νερό. Το μείγμα πρέπει να είναι “νερουλό”. Μόλις γίνει ομοιόμορφο, το σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε για περίπου 20 με 30 λετπά να φουσκώσει. Παίρνετε τη φριτέζα ή ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε αρκετό λάδι για να ψήσετε τους λουκουμάδες. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε μία ποσότητα από το μείγμα και τη ρίχνετε γρήγορα στο καυτό λάδι. Μόλις πέσει θα γίνει σαν μπαλίτσα. Ρίξτε και το υπόλοιπο μείγμα με τον ίδιο τρόπο. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζετε τους λουκουμάδες από το λάδι μόλις ροδίσουν και τους αφήνετε πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια τους πασπαλίζετε με ζάχαρη (ή ρίχνετε μέλι) και κανέλα.
Εναλλακτική πιο γρήγορη λύση: δεν περιμένετε να φουσκώσει το μείγμα και ρίχνετε με μία κουτάλα το νερουλό μείγμα σε ένα τηγανάκι ελαφρώς λαδωμένο. Το μείγμα θα απλώσει και έτσι θα φτιάξετε μία ωραία τηγανίτα. Μπορείτε να τη φάτε γλυκιά, ρίχνοντας ζάχαρη, μέλι, σιρόπι από γλυκό του κουταλιού κλπ. Ενας ωραίος συνδυασμός είναι να της προσθέσετε μερέντα και να ρίξετε μερικά κομμάτια μπανάνας. Στη συνέχεια την τυλίγετε σαν κρέπα.
Πηγή: newspark.eu Από alexia..........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου