Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μαγνήσιο. Μια θεραπευτική δύναμη στο πιάτο μας!



Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι το μαγνήσιο. Πολύ λίγα, όμως, ξέρουμε για τις ευεργετικές του επιδράσεις στον οργανισμό μας και το τι πραγματικά μας προσφέρει. Διαβάστε την πολύτιμη συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας και μην διστάσετε να εντάξετε τις διατροφικές του πηγές στο διαιτολόγιό σας.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σώμα του μέσου ατόμου περιέχει περίπου 25 γραμμάριαμαγνησίου και περίπου τα μισά από αυτά είναι στα οστά. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις που κρατούν το σώμα μας σε σωστή λειτουργία. Οι άνθρωποι παίρνουμε το μαγνήσιο από τη διατροφή μας, αλλά μερικές φορές τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι απαραίτητα, εάν τα επίπεδά του είναι πολύ χαμηλά. Η διατροφική πρόσληψη του μαγνησίου, όμως, μπορεί να είναι χαμηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο;

Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές μαγνησίου είναι να έχετε στο μυαλό σας τις ίνες. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Οι διατροφικές  πηγές του μαγνησίου περιλαμβάνουν: όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά (μπρόκολο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σπόρους και ξηρούς καρπούς (κυρίως τα αμύγδαλα). Άλλες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι: τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, η σοκολάτα, και ο καφές. Το νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου.

Τα οφέλη του μαγνησίου:

Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου συνίσταται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ανεπάρκειας μαγνησίου. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως  καθαρτικό για τη δυσκοιλιότητα και για την προετοιμασία του εντέρου πριν από χειρουργικές ή διαγνωστικές διαδικασίες. Παράλληλα, χρησιμεύει και ως αντιόξινο για τη δυσπεψία οξέως.

Επιπλέον, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τις ασθένειες των αγγείων της καρδιάς και του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στήθος, της καρδιακής αρρυθμίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των υψηλών επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης, των χαμηλών επίπεδων της «καλής» χοληστερόλης,  της καρδιακής ασθένειας της βαλβίδας (πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας) και της καρδιακή προσβολής.

Το μαγνήσιο, επίσης,  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, του άγχους, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, της νόσου του Lyme, της ινομυαλγίας,  των κραμπών στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του διαβήτη, των πετρών στα νεφρά, των αδύναμων οστών (οστεοπόρωση), του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της ασθένειας του υψομέτρου, της ακράτεια των ούρων, του άσθματος, της αλλεργικής ρινίτιδας,  της σκλήρυνσης κατά πλάκας και για την πρόληψη της απώλειας της ακοής.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν ενίοτε συμπληρώματα μαγνησίου για να αυξήσουν την ενέργεια και την αντοχή τους. Το μαγνήσιο, όμως, χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση μολυσμένων ελκών του δέρματος, καθώς και για την επούλωση των πληγών. Το μαγνήσιο χρησιμεύει και ως κρύα κομπρέσα στην θεραπεία μιας σοβαρής λοίμωξης του δέρματος που προκαλείται από βακτήρια (ερυσίπελας) και ως θερμό πίεστρο για βαθιές δερματικές μολύνσεις.

Το μαγνήσιο απαιτείται, ακόμη, για τη σωστή ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών, ενώ είναι  απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών, καθώς και πολλών άλλων μερών του σώματος. Στο στομάχι, το μαγνήσιο βοηθά στην εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος και κινεί τα κόπρανα μέσω του εντέρου.
ΑΠΟ......................................... logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου