Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Το έθιμο της λαμπροκουλούρας

Μπορεί το γνωστό σε όλους τραγούδι για παιδιά να λέει «ο φούρνος θα τα ψήσει το σπίτι θα μυρίσει» και να αναφέρεται στα κουλουράκια, η Μεγάλη Εβδομάδα όμως έχει μία χαρακτηριστική μυρωδιά και η κάθε μέρα από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Ανάσταση έχει το δικό της ξεχωριστό άρωμα.
Ας αφήσουμε να μας ταξιδέψει το άρωμα της Μεγάλης Πέμπτης. Από το πρωί κιόλας το σπίτι μυρίζει από τη βαφή των αυγών και περισσότερο από τις μυρωδιές των γλυκών. Γάλα, βούτυρο, ζάχαρη μας ξυπνάνε -εμάς τους νεώτερους που ακόμα δεν τα φτιάχνουμε- με εορταστική διάθεση και πολύ περιέργεια να δοκιμάσουμε τα γλυκά που έχουν φτιαχτεί με αυτά τα υλικά.
Τη συγκεκριμένη μέρα λοιπόν μαζί με τον καφέ μας θα έχουμε φρέσκιαλαμπροκουλούρα να δοκιμάσουμε αφού σήμερα επετειακά και κατά το έθιμο ψήνονται. 
Λαμπρόψωμα ή λαμπροκουλούρα είναι εορταστικά ψωμιά λιγότερο ή περισσότερα γλυκά -ανάλογα τη συνταγή μας- πλούσια σε αυγά και βούτυρο. Σε αντίθεση με τα μικρά κουλούρια δεν έχει τρύπα στη μέση, στο κέντρο όμως μπαίνουν τρία κόκκινα αυγά που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Οι κουλούρες είναι κάτι διαφορετικό από τα τσουρέκια και αποτελούν μέρος της παράδοσης μας. Κατά την παράδοση οι σύντεκνοι -ή αλλιώς νονοί- πηγαίνουν το κουλούρι της Λαμπρής,κόκκινα αυγά και το κερί της Ανάστασης (ένα άσπρο κερί).
Στην σημερινή εποχή έχουν αλλάξει τα δώρα των νονών όμως η λαμπροκουλούρα συνεχίζει να μας ξυπνάει τη Μεγάλη Πέμπτη με το άρωμα της άνοιξης, της Ανάστασης και της γιορτής.
Μερόπη Μπομποδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου