Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Mικρά μυστικά για ζυμαρικά

Αποτέλεσμα εικόνας για pasta

1 Για να μαγειρευτούν σωστά τα ζυμαρικά πρέπει να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Υπολογίστε 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών.
2 Υπολογίστε την ποσότητα ζυμαρικών ανάλογα με τα άτομα. Συνήθως 150γρ. είναι αρκετά ανά άτομο.
3 Αν δεν θέλετε να αφρίζει το νερό καθώς βράζουν, αφήνετε μέσα στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα.
4 Ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα και όχι με μεταλλική, γιατί ρίχνει την θερμοκρασία του βρασμού.
5 Προσθέστε σε νερό που βράζει αλάτι και μία κουταλιά ελαιόλαδο. Τα ζυμαρικά δεν αλατίζονται αφού βράσουν. Το ελαιόλαδο βοηθά τα ζυμαρικά να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Σχετική εικόνα
6 Ρίξτε τα ζυμαρικά στο νερό μόνο όταν αυτό βράσει, βάζοντάς τα στο κέντρο της κατσαρόλας. Κρατήστε τη θερμοκρασία ψηλά για να επαναληφθεί το βράσιμο το συντομότερο.
7 Ανακατέψτε τα ζυμαρικά αμέσως μόλις τα ρίξετε στο νερό για να μην κολλήσουν. Κατά τη διάρκεια βρασμού, ανακατεύετε συχνά.
8 Εάν θέλετε μια αρωματική μακαρονάδα,δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό την ώρα που βράζουν ζυμαρικά ένα κρεμμύδι, δυο σκελίδες σκόρδο και μερικά γαρίφαλα ή ρίγανη.
9 Αφήστε τα μακαρόνια να βράσουν χωρίς καπάκι.
10 Ο χρόνος βρασμού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και το σχήμα του ζυμαρικού, ακόμα και με τον τύπο του νερού. Η δοκιμή ανάλογα με το προσωπικό γούστο παραμένει πάντα ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε πότε τα ζυμαρικά είναι έτοιμα. Για μία σωστή μακαρονάδα πρέπει να ακολουθήσετε τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στο πακέτο. Τα πολυβρασμένα ζυμαρικά χάνουν την γεύση και την νοστιμιά τους και δεν είναι τόσο εύπεπτα.
Σχετική εικόνα
11 Ο χρόνος μαγειρέματος που αναφέρεται στις συσκευασίες είναι συνήθως ο ανώτερος. Αν πρόκειται να συνεχίσετε το μαγείρεμα στο φούρνο, τότε τα βράζετε λιγότερο.
12 Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για την επιτυχία ενός ωραίου πιάτου ζυμαρικών είναι το σούρωμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και απ’ ευθείας χωρίς να έχουμε προηγουμένως προσθέσει κρύο νερό στη κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά πρέπει να τα σουρώνουμε διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού. Αν θέλετε να μη σουρώσετε τα μακαρόνια αλλά να τα μαγειρέψετε κατευθείαν πρέπει να ξέρετε ότι χρησιμοποιείτε για 1 φλιτζάνι πάστα (κριθαράκι, κοφτό, κοραλλάκι, κ.τ.λ.) 3 φλιτζάνια βραστού νερού ή ζωμού.
13 Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν σουρώσετε τα ζυμαρικά, αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα. Στη συνέχεια προσθέστε βούτυρο.
14 Δεν τα ξεπλένετε ποτέ, παρά μόνο αν πρόκειται να προετοιμάσετε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλετε να συνεχίσετε το ψήσιμό τους στο φούρνο. Το άμυλο των ζυμαρικών εφόσον δεν τα ξεπλύνετε βοηθάει στο να δέσουν καλύτερα με την σάλτσα τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για pasta
15 Είναι προτιμότερο να μην περιχύνετε τα ζυμαρικά με τσιγαριστό βούτυρο ή λάδι γιατί έτσι γίνονται πιο “βαριά”. Προσθέστε ωμό, φρέσκο βούτυρο στα ζεστά, σουρωμένα ζυμαρικά και αφήστε το να λειώσει μόνο του ανακατεύοντάς τα. Αν θέλετε να είναι πιο Light μη βάζετε ούτε αυτή την κουταλιά βούτυρο και οπωσδήποτε μη κάψετε το βούτυρο. Απλά ανακατέψτε τα ζυμαρικά από την αρχή με την σάλτσα η οποία έχει ούτως ή άλλως λίγο ελαιόλαδο. Αν υπάρχει πρόβλημα χοληστερόλης, μειώστε στο μισό την ποσότητα του φρέσκου βουτύρου, ή αντικαταστήστε το με καλαμποκέλαιο.
16 Το μυστικό της εύγευστης μακαρονάδας είναι να σερβιριστεί κυριολεκτικά αμέσως. Τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να σερβίρονται και να τρώγονται ζεστά, αχνιστά, αμέσως μετά το βράσιμο.
Αν βάζετε τυρί, προσθέστε το πρώτα, ανακατέψτε καλά και μετά βάλτε τη σάλτσα.
17 Μην αφήνετε τα ζυμαρικά μέσα σε ζουμί ή σάλτσα αν δεν τα φάτε αμέσως. Οτιδήποτε σε υγρή μορφή ρουφιέται από τα μακαρόνια και η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι καλαίσθητη. Ρίχνετε πάντα την σάλτσα την τελευταία στιγμή.
18 Τα κοφτά ζυμαρικά (πέννες, τρουμπετίνα, σέλινο, ριγκατόνι, φιογκάκι, στριφτό, αχιβαδάκι) μπορούν να αποτελέσουν βάση για δημιουργικές και γευστικές σαλάτες.
Αποτέλεσμα εικόνας για pasta
19 Πιο δημοφιλείς συνδυασμοί αφορούν τα μακριά ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες με κρέας ή ψαρικά, ενώ τις πάστες (ρικγατόνι, πένες, φιοκγάκια κτλ.) με άσπρες σάλτσες.
20 Εκτός από την κλασσική Ιταλική παρμεζάνα, μπορείτε να συνοδεύετε τις μακαρονάδες σας με παραδοσιακή μυζήθρα, γραβιέρες, κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.
21 Μην ρίχνετε το τριμμένο τυρί σε πολύ ζεστά ζυμαρικά, εάν δεν θέλετε να λιώσει.
22 Με τις σάλτσες από κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρια ταιριάζει το κόκκινο κρασί.
23 Το λευκό κρασί αναδεικνύει τις γεύσεις των θαλασσινών και των οστρακοειδών.
24 Μια μακαρονάδα μπορεί να θεωρηθεί ελαφρύ ή βαρύ πιάτο. 100 gr σκέτων ζυμαρικών έχουν 350 θερμίδες. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την χρήση βουτύρου, σάλτσας και τυριού.
Γνωρίζατε ότι …
Σχετική εικόνα
Τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο φαγητό εκατομμυρίων ανθρώπων; Αποτελούν ένα από τους πιο βασικούς συντελεστές της Μεσογειακής δίαιτας και είναι πρωταρχικό τρόφιμο στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής.
Οι αθλητές το προηγούμενο βράδυ κάθε αγώνα τρώνε μία μακαρονάδα με μία απλή σάλτσα ντομάτα μαγειρεμένη με λίγο ελαιόλαδο. Είναι ένα εύπεπτο πιάτο που θα τους επιτρέψει να κοιμηθούν ήσυχα και παράλληλα θα τους δώσει την απαιτούμενη ενέργεια.
Η έκφραση ΄΄al dente΄΄ που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί που είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν τα ζυμαρικά στην κουζίνα τους, αφορά στο βράσιμο των ζυμαρικών; Οι Ιταλοί συνηθίζουν να τρώνε τα ζυμαρικά τους σκληρά . ΄΄Al dente΄΄ σημαίνει να τα νιώθεις στο δόντι. Στην ελληνική κουζίνα τα μακαρόνια μαγειρεύονται ωστόσο κυρίως καλοβρασμένα. Παρόλα αυτά, ο τρόπος βρασμού al dente είναι ο πιο υγιεινός. Σύμφωνα με διατροφολογικές έρευνες τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα διότι απαιτούν περισσότερη μάσηση και ως εκ τούτου περισσότερη παραγωγή σάλιου που βοηθά στην πέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου