Loading...

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ
6 αγκινάρες καθαρισμένες
1 λεμόνι
75 γρ κουκιά φρέσκα καθαρισμένα η( κατεψυγμένα)
1 μέτρια πατάτα ψιλοκομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μουσκεμένο ρύζι(γλασέ)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
ταψί 30χ18
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε καλά το αλεύρι με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,το κρασί και λίγο αλάτι.
Το σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε.Καθαρίζουμε τις αγκινάρες.Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα και αδειάζουμε το χνούδι.Κρατάμε τα μαλακά κοτσάνια και τα βάζουμε με τις αγκινάρες σ' ένα μπολ,με νερό και λεμόνι,για να μη μαυρίσουν.
Βράζουμε το ρύζι με λίγο νερό για να μαλακώσει λίγο.Κόβουμε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια σε μικρά κομματάκια και τ' ανακατεύουμε με το ρύζι και όλα τα άλλα υλικά.Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και ανοίγουμε 2 φύλλα.Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί,καλύπτοντας τα πλαϊνά του.Βάζουμε μέσα τη γέμιση αγκιναρας μαζί με το ζωμό,στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και το ενώνουμε με το κάτω,για να κλείσουν καλά.Το ψήνουμε,σε μέτριο φούρνο ,για 1 1/2 ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου