Loading...

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Αρωματική Καρυδόπιτα

Αρωματική Καρυδόπιτα γλυκιά σαν αμαρτία

Από  
Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από την ελληνική λέξη «πρώτος», που σημαίνει το πρώτο στοιχείο. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων. Ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος ένζυμα, όπως οι αμυλάσες, οι λιπάσες, οι πρωτεάσες, είναι απαραίτητες για την πέψη των τροφίμων  τα αντισώματα μάς βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις, οι πρωτεΐνες των μυών επιτρέπουν τη συστολή, κ.λπ. Συνεπώς, πράγματι οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη ζωή!
Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πρωτεϊνική είδη ξηρών καρπών. Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό.
Το καρύδι, είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Το Ελληνικό καρύδι παράγεται στην Ελλάδα με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, διαρκεί περίπου 15 ημέρες ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους, και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει η μάνα γη.
Οι καρυδιές ζούνε πάρα πολλά έτη και το ύψος τους ανάλογα με το είδος μπορεί να φτάσει από 30 έως και τα 60 μέτρα σπανιότερα. Ποιες είναι όμως οι διατροφικές ιδιότητες των καρυδιών; Διατροφικά οφέλη από τη κατανάλωση καρυδιών. Τα καρύδια είναι μεν πλούσια σε ενέργεια αλλά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προάγουν την υγεία του οργανισμού.
Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Το αποτέλεσμα της τακτικής κατανάλωσης των λιπαρών αυτών είναι η πτώση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης. Γενικότερα τα ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και επιπρόσθετα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωράκιζε» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του. τα έλαια του καρυδιού μπορούν να ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση του ανθρώπου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής. Άλλωστε γνωρίζουμε πως η σχιζοφρένεια θεραπεύεται με υψηλές δόσεις Ω3.
Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος. Το νιτρικό οξύ βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών. Η υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπών, διακόπτει την παραγωγή του νιτρικού οξέος από το ενδοθήλιο των αρτηριών.
Έρευνες έδειξαν, ότι διαβητικοί ασθενές που κατανάλωναν από 28 έως 56 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, Τα καρύδια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου. Ειδικότερα, η κατανάλωση καρυδιών μία έως τρεις φορές το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.
Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών. Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.
cake with caramelwalnut (2)Τα καρύδια εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα της Βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης, με σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους. Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.
Επίσης παρέχουν στον οργανισμό αξιόλογα ποσά ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.
Αν τρώει κανείς περίπου δύο χούφτες καρύδια τη μέρα για μερικές εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του, ιδίως αν είναι νέος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία πάντως δεν παρέχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή η βελτίωση θα βοηθήσει όντως την ανδρική γονιμότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
walnut cakecake with walnuts (15)Τα καρύδια πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή καθώς η μερίδα (που αντιστοιχεί σε 28g καρυδιών περίπου 7 καρύδια) αποδίδει στον οργανισμό μας 185Kcal. Έτσι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την κατανάλωση του και να μην ξεφεύγουμε από τη μία μερίδα δηλ. 7 καρύδια ημερησίως και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
cake with walnuts (12)walnut (1)Φυλάσσετε τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο. Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση. Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες. Τρόποι να εισάγουμε τα καρύδια στη διατροφή μας Κυκλοφορούν μερικές χιλιάδες συνταγές που μπορείτε να βρείτε σε βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, στο ίντερνετ και στις φυλλάδες σε διάφορα περιοδικά.
Κάποιες ιδέες για πιάτα ημέρας θα μπορούσαν να είναι: Βακαλάος με πέστο καρυδιού και πουρέ καρότου, ταλιατέλες με κρέμα γάλακτος καρύδας και καρύδια, ψωμί με καρύδια, μανιτάρια με δαμάσκηνα και καρύδια, ριζότο με λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, κολοκυθόσπορο και καρύδια και πολλά άλλα.
cake with walnuts (14)cake with walnuts (11)Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά και καταναλώστε τα μαζί με γάλα καρυδιών, αμυγδάλου ή καρύδας.
Καταναλώστε ως επιδόρπιο καρύδια με μέλι και γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο.
Προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.
Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα εποχής και τρίψτε καρύδια.
Βάλτε καρύδια σε σπιτικά κέικ ή μπισκότα και καταναλώστε τα ως σνακ.
Χρησιμοποιήστε σε γέμιση για λαχανικά ή ντολμάδες.
Χρησιμοποιήστε τα στα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού.
cake with walnuts (10)cake with walnuts (1)Θωρακίστε τον οργανισμό σας με τους ωφέλιμους καρπούς της φύσης καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 40-60 γρ./ημέρα, διότι η υπερβολή σας οδηγεί σε πρόσληψη βάρους γιατί οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες.
Πληροφορίες από «φυσική διατροφή και υγεία»
cake with walnuts (6)
cake with walnuts (2)
cake with walnuts (5)
Υλικά για 20-24 μερίδες
300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
300 γρ. καστανή ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο πρόβειο ή Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
8 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
cake with walnuts (3)cake with walnuts (4)Για το σιρόπι
600 γρ. καστανή ζάχαρη
800 γρ. νερό
80 γρ. κονιάκ ή ρούμι
1 ξυλάκι κανέλα και 3-4 γαρίφαλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα. 
Σε άλλο κάδο ρίχνουμε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρύδια με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα κι αλευρωμένα καρύδια και ψήνουμε την καρυδόπιτα για 60 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι, θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης.
cake with walnuts (9)Όταν την βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
cake with walnuts (7)Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα μπαχάρια, για 3-4 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού). Προσθέτουμε το κονιάκ ή το ρούμι και περιχύνουμε την καρυδόπιτα, όταν είναι και τα δύο ζεστά.
Ή την γλασάρουμε με σοκολάτα λευκή ή μαύρη: Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος από αμύγδαλο ή από καρύδα και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα λευκή ή μαύρη. Ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει, πριν περιχύσουμε την καρυδόπιτα.
Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και φρούτα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια μήλα, κυδώνια, κάστανα ή αχλάδια
Στυλ ψησίματος και σερβιρίσματος δείτε στις φωτογραφίες μας.
walnut cake acake with walnuts (13)Ή να την καραμελώσουμε: Για να φτιάξουμε καραμέλα βάζουμε την ζάχαρη στο τηγάνι, το ζεστάνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Δεν ανακατεύουμε την καραμέλα πριν να λιώσει εντελώς. Αν χρειαστεί μπορούμε να κουνήσουμε το τηγάνι. Αυτή η μέθοδος χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί, η ζάχαρη μπορεί να λιώσει διαφορετικά μέσα στο τηγάνι και να αρχίσει να καίγεται σε κάποια μεριά και να χαλάσει, να γίνει πικρή.  Απλά κουνάμε το τηγάνι. Όταν καραμελώσει όλη η ζάχαρη αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και την απλώνουμε σε επιφάνεια σιλικόνης ή σε λαδόκολλα. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια για να στολίσουμε το γλυκό μας.
Την καραμέλα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
Απαραίτητη για την σως στην κρέμα καραμελέ.
Για να φτιάξουμε γλυκά διακοσμημένα με καραμέλα.
Φτιάχνουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε μέσα ξερούς καρπούς στην ρευστή καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα καραμέλας- καρπών σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε butterscotch Sauce ανακατεύοντας καραμέλα με κρέμα γάλακτος, ζεστή και βούτυρο.
Καραμελώνουμε φρούτα (μήλα, ροδάκινα, ανανά κλπ) και φτιάχνουμε τάρτες, Upside Down Cake, αλλά και τα γνωστά μηλαράκια-γλειφιτζούρια.
Καλή Γλυκιά κι Αμαρτωλή … Απόλαυση
 Από Aliki Alisa 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου