Loading...

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Δείτε ποιό είδος μακαρονάδας να καταναλώνετε, για να χάvετε βάρος

 

pasta.jpg4Μία νέα είδηση που αποκαλύφθηκε στην εκπομπή Υγείας του BBC «Trust Me I’m A Doctor», κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του κόσμου. Γιατί; Μα επειδή όλοι θα θέλαμε να τρώμε τα μακαρόνια μας, χωρίς τύψεις για τα περιττά κιλά που θα μας προσθέσουν.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιστημονικοί συνεργάτες της εκπομπής υποστήριξαν ότι όχι μόνο δεν θα πάρετε, αλλά θα χάσετε κιλά τρώγοντας μακαρόνια, αλλά προσοχή. Μόνο….ξαναζεσταμένα.
Δείτε γιατί..
Το πείραμα έγινε με επικεφαλής τον Δρ Chris Van Tulleken, ο οποίος συνεργάστηκε με εννέα εθελοντές κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Ο κάθε εθελοντής μετά την κατανάλωση διαφορετικών μαγειρεμένων ζυμαρικών, έδινε δείγμα αίματος, έτσι ώστε να μπορούν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πείραμα, να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του τι έτρωγαν και των επιπέδων της γλυκόζης που περιείχε το αίμα τους.
Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι είχαν καταναλώσει ξαναζεσταμένα τα μακαρόνια έκαναν καλό στην υγεία τους, καθώς τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι πιο υγιεινά και λιγότερο παχυντικά από τα φρεσκομαγειρεμένα.
Pasta-DishΓιατί; Όπως και με άλλα τρόφιμα (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες), οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια όταν μεταβολίζονται, εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.  Όμως, κάτι άλλο συμβαίνει όταν τα μακαρόνια παγώσουν. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αλλάζει η χημική τους δομή, σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο»(resistant starch)
Αυτό γίνεται γιατί το άμυλο, όταν παγώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού μας που το διαλύουν κι έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνεται και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Dr Denise Robertson, του πανεπιστημίου του Surrey, τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδατάνθρακες.
Μάλιστα, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι καλύτερα από τα απλά κρύα μακαρόνια και αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα μας κατά 50% λιγότερο σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο μακαρόνια.
Απο.
  • IN VITRO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου