Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η περιποίηση των κεντημάτων μας

Καλοκαίρι και κέντημα

Μόλις λίγο ανοίξει ο καιρός, μεγαλώσει η μέρα και αρχίσει η ζέστη, αναζητώ τα κεντήματά μου.  Το κέντημα είναι η αγαπημένη μου καλοκαιρινή ασχολία από τότε που ήμουν μικρό κοριτσάκι, με τα δροσερά υφάσματα και τον αργό του ρυθμό και, το καλύτερο αντίδοτο στην τενοντίτιδα που επιμένει να εμφανίζεται στο τέλος του χειμώνα!
Καλοκαιρινό κέντημα
ΠΗΓΗ..
Τα τελειωμένα μας κεντήματα χαρακτηρίζονται ταυτόχρονα από μεγάλη ανθεκτικότητα, αλλά και ευαισθησία στη φθορά.  Τι εννοώ; Τα υφάσματα, λινά κυρίως και βαμβακερά είναι τα πιο ανθεκτικά, και οι κλωστές πραγματικά αθάνατες.  Δεδομένου ότι κεντάμε είδη προορισμένα για σκληρή χρήση και πολλά πλυσίματα (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα), είναι και οι προδιαγραφές τους ανάλογες.  Από την άλλη πλευρά, οι φυσικές ίνες είναι ευάλωτες στο σκόρο, στον αέρα και στο χρόνο.

Πλύσιμο

Η μαμά μου (Το σεντούκι της μαμάς μου) έλεγε ότι οι κλωστές κεντήματος αντέχουν ακόμη και τη χλωρίνη! Δεν το έχω δοκιμάσει, γιατί δεν τόλμησα..  Καλό είναι να προσέχουμε τα κεντημένα είδη να πλένονται μαζί με παρόμοια χρώματα, για να αποφεύγουμε τα χρωματικά ατυχήματα.  Πλένονται όλα στο πλυντήριο, σε μέτρια θερμοκρασία.  Αν παρ’όλα αυτά, σας συμβεί τέτοιο ατύχημα, είναι εξαιρετικά τα προϊόντα για ξεβαφή και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.  Εγώ πάντως, από τότε που βγήκαν τα χαρτάκια πλυντηρίου δεν ξαναείχα ατύχημα!
Ειδικά τα τραπεζομάντιλα και οι πετσέτες φαγητού, που υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία με τους λεκέδες φαγητού και κρασιού, χρειάζονται πρώτα την επεξεργασία με το ξελεκιαστικό (άφοβα) και στη συνέχεια πλυντήριο.

Μερικά μυστικά για το πλύσιμο των λινών τραπεζομάντιλων:

Βάζουμε μόνο απορρυπαντικό και, αν χρειάζεται, ξελεκιαστικό στις ειδικές θήκες, όχι μαλακτικό.  Στη θήκη του μαλακτικού βάζουμε μισό μπουκάλι κόλλα υγρή ( θα τη βρούμε στο Super Μarket).  Στη ρύθμιση του πλυντηρίου βάζουμε ένα κανονικό πρόγραμμα 40 βαθμών και αφήνουμε την πλύση με νερό στον κάδο για μερικές ώρες, για να ενεργήσει η κόλλα.  Τέλος, βάζουμε το πρόγραμμα απαλού στιψίματος και απλώνουμε έξω για να στεγνώσουν.  Δεν αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς, για να διευκολυνθούμε στο σίδερο.
Πλύσιμο λινού τραπεζομάντηλου

1 σχόλιο:

  1. Μόλις κατέστρεψα ένα υπέροχο κέντημα! Έπλυνα στο χέρι με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου,ωενα μεταξωτό καρέ και ξεβαψαν οι κλωστές με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να έχει τρέξει το χρώμα από το κεντημένο μέρος προς το μεταξωτό. Υπάρχει σωτηρία?? Τι μπορώ να κάνω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή